Joka maassa omat loiset

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Ruoka ja viini Joka maassa omat loiset

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
  • Julkaisija
    Viestit
  • LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä malibuconpiña
    malibuconpiña Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 26.06.2009
    Kirjoituksia: 3
    Vastauksia: 2

    Suomessa muistetaan varoa lapamatoa ja valitetaan kun ei saada tuoretta kalaa. Nyt kun ollaan Espanjassa, jossa saadaan paljon tuoretta kalaa, tulee kiinnittää huomiota Anisakis-loiseen. Kalaa ei siis tule syödä raakana tai huonosti kypsennettynä (marinoitu, savustettu, suolattu, graavattu, mikrossa valmistettu, grillattu). Ravintoloissa ei pitäisi olla ongelmaa, koska raakana tarjottava kala on pakastettava ennen käyttöä (EU-säännös vuodelta 2004).

    Anisakisin esto

    – Kalan kypsennys, sisälämpötila 60-astetta vähintään 10-12 minuutin ajan.
    – Jos kalaa käytetään raakana tai ei kypsennetä kunnolla (graavilohi, boquerones en vinagre), kalaa tulee pakastaa ensin -20 astetta vähintään 24-48 tuntia.

    Anisakis elimistössä

    – Oireet mahakipua, oksennusta, voidaan sekoittaa ruokamyrkytykseen, tulevat 24-72 tunnin kuluessa kalan syönnistä..
    – Hoito riippuu mihin loinen on pesinyt, loinen poistetaan elimistöstä.
    – Anisakis-allergia
    – Voi olla myös oireeton

    Kalaa kypsänä kolmesti viikossa 🙂

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä jokainenxw
    jokainenxw Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 18.09.2009
    Kirjoituksia: 16
    Vastauksia: 168

    Norjasta tuotu lohi, jota myydään kalatiskeillä ,espanjassa. Pakaste vai tuore? Joulu tulossa teen kraavilohta, täytyy olla tarkkana. Torreveijassa.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä devspain
    devspain Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 30.01.2007
    Kirjoituksia: 22
    Vastauksia: 1281
    malibuconpiña kirjoitti:

    Ravintoloissa ei pitäisi olla ongelmaa, koska raakana tarjottava kala on pakastettava ennen käyttöä (EU-säännös vuodelta 2004).

    Linkki säädökseen, kiitos.

    En ole kyllä koskaan nähnyt, että chirinquitoissa otettaisiin kalaa pakastimesta (paitsi ehkä miekkakalaa kun tuoretta ei saa)! Kyllä asiakkaat kaikkoavat jos niissä aletaan pakastettuja doradoja, libinoita, sardineja tai boqueroneja syöttämään.
    Hullunpelon ja vainoharhaisuuden kanssa elävien kannattaa myös jättää väliin kaikki vähänkin parempilaatuiset ravintolat, joissa kalaa ei koskaan edes kypsennetä noin kypsäksi.

    Ai niin, se majoneesin itse tekeminen on myös kieletty! Muutamissa paikoissa on kyllä jostain syystä löytynyt kanamunankuorta majoneesista. Kyseessä ei taida olla teollinen tuote silloin.
    Silti, olen yli 10 vuoden ajan syönyt espanjassa kaiken missä on neljä jalkaa paitsi pöydän ja muista kuin nelijalkaisista on mennyt alas kaikki. Ilman, että olisi kertaakaan tullut mitään vatsatautia. Turha siis pelätä kalaa, majoneesia ja muita herkkuja!

    Mitenköhän ihmiskunta on ylipäätään enää elossa kun pakastimia ei ole ollut markkinoilla kuin muutaman vuosikymmenen???

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä Espanjankulkija
    Espanjankulkija Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 01.09.2010
    Kirjoituksia: 3
    Vastauksia: 77

    Terveyslautakunta pakottaa ravintolat pakastamaan raakana tarjottavat kalat 24 tunnin ajaksi ennen valmistamista. Tämä tarkoittaa esimerkiksi boquerones en vinagrea, et tietenkään näe, kun ne pakastinaltaasta otetaan, nehän pakastetaan, sulatetaan ja valmistetaan ja tarjotaan. En itsekään ole mikään hysteerikko, mutta ostaessani kysyn, onko lohi tuoretta niin, että sen voi pakastaa ensin. Pakastan, graavaan ja tarjoilen. Ei siinä sen isompaa vaivaa ole, kuin että on graavausajan lisäksi varattava 24 tuntia pakastamista varten.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä Etzo
    Etzo Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 11.08.2010
    Kirjoituksia: 0
    Vastauksia: 74

    Salmonella koettu epäkypsän kanan johdosta. Kuten myös nämä idioottivarmat ”merisimpukat”. Tuoretta tavaraa vai ei, sitä kun ei koskaan tiedä.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä TomBCN
    TomBCN Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.07.2008
    Kirjoituksia: 0
    Vastauksia: 3

    Giardia Lamblia on yksi maailman yleisimmista loisista. Onneksi se on kanssa mikroskooppinen, helposti hoidettava ja normaalisti vaaraton. Mulla oli vuoden aikana kaksi kertaa tai sitten oli resistentti, jota piti hoitaa useaan kertaan. Oireina lahinna vaihtelu ripulin ja ummetuksen valilla, erittain pahalle haisevat ulosteet yms. Barcelonan keskustan pakistan-bangladesh-intia-marokkolaiset ruokaa tekevat ihmiset eivat ymmarra yleista ruoanlaiton hygieniaa.

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.