Jätehuolto Fuengirolassa

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Nimetön Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.01.1970
  Kirjoituksia: 232
  Vastauksia: 2467

  Täällä on hienosti kaikenlaiselle jätteelle omat paikkansa, mutta sisältö niissä sitten onkin mitä sattuu.

  Papereita ja pulloja näytetään kierrätettävän aika hyvin. Biojäte ei kuitenkaan ole täällä biojätettä, vaan siellä on kaupan pusseja sisältöineen, jotka eivät varmasti maadu. Ja lasikin tungetaan usein muovipusseissa sinne jätesäilöön. Ylipääätänsä kaikissa näissä eri jätesäiliöissä on muovipusseissa olevaa tavaraa.

  Monessakaan paikassa ei sekajätteelle näyttisi olevan omia säiliöitään, tai ne sijaitsevat jossain kauempana. Siksiköhän kaikki heitetään, mihin sattuu?

  Yritän lajitella, kun olen Suomessa oppinut niin jo vuosikausia tekemään, mutta onko siinä oikein mitään järkeä täällä? En ole myöskään ainakaan vielä kaupoista löytänyt biojätepusseja. Onko niitä?

  LINKKI

  arnold malaga
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.07.2010
  Kirjoituksia: 79
  Vastauksia: 2846

  Jätteiden kierrätys on Espanjassa niin uusi ilmiö, oikeastaan tullut edes jotenkin vakavasti otettavaksi vasta tällä vuosituhannella, että kestää vielä kauan ennen kuin espanjalaiset oppivat ottamaan sen omakseen. Roskat kun heille nyt ovat vain roskia, ja that’s it.

  Espanjalaiset ovat henkeen ja vereen individualisteja. Koti pidetään kyllä tip-top-siistinä, mutta yhteisen rappukäytävän kanssa on jo hieman niin ja näin ja katu sitten onkin jo yks ja haley.

  Jo pelkästään talojen yhteisen keskusantennijärjestelmän käyttöönotto toi aikoinaan heille hien pintaan. Vuonna ’92 kun lähestyi esimerkiksi Sevillaa motarilta päin, niin aivan ensimmäisenä (jo muistaakseni horisontissa) näkyi talot, joidenka kattoja peittivät sankat TV-antennimetsät. Ei olisi tullut kuuloonkaan, että Sr.Gonzales olisi katsellut telkkaria Sr.Martinez’in kanssa, Dios Mío, samalla antennilla.
  =o)

  Kierrätys-aiheesta, El Reciclaje en España:
  http://www.modusvivendis.com/index.php/?p=433

  LINKKI

  devspain
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.01.2007
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 1281
  sievisa kirjoitti:

  Yritän lajitella, kun olen Suomessa oppinut niin jo vuosikausia tekemään, mutta onko siinä oikein mitään järkeä täällä? En ole myöskään ainakaan vielä kaupoista löytänyt biojätepusseja. Onko niitä?

  Kaipa nuo ”bolsas de basura” on maatuvia?

  Eipä tuo lajitelu oikein onnistu täällä eikä kovin monessa muussakaan maassa.
  Suurin ongelma on panttijärjestelmän puuttuminen ja sen ”mahdottomuus” maissa, joissa siihen ei olla totuttu.

  Tuo on vähän kuin ”pidä espanja siistinä -aloita omasta autostasi” ja sitten kaikki vaan pihalle maastoon ja tien poskille…

  Suomessa taas ollaan menty aivan liian pitkälle mallissa, jossa naapuri kyttää meneekö ne perunankuoret varmasti sinne oikeaan säiliöön! Ratkaisu ongelmaan ei ole myöskään se sillä koko hoito maatuu monissa kaupungeissa metaaniksi niinkuin se maatuisi kaatopaikallakin!

  Muutamat kauppaketjut aloittivat täällä kivan ”ei muovikasseja” kampanjan ja toimivat sen mukaan… ..kunnes kuluttaja äänestää (tai äänesti) jaloillaan. Ei toimi. Mitä järkeä on siinä, että säästetään yksi muovikassi (1c) joutumasta roskakoriin ja sitten ostetaan muovikassi (15c) roskakoriksi?!

  Miksi noita kasseja ei tehdä maatuviksi koska sen on melko helppoa ja melko halpaa tämän päivän tekniikalla? Onko maatuvan muovikassin tekeminen sitten luontoa tuhoavampaa, siihen en osaa sanoa mitään, mutta tilanne on järjetön.

  Monikertaisen pakkaamisen kulttuuriin pitää puuttua tuotantopäässä eikä kiusaamalla kuluttajaa sen kustannuksella, että jotkut harvat ostavat mielummin ”kauniin paketin”.

  Luulenpa, että tänä päivänä valtaosa ostaa kuitenkin sen ”halvimman paketin”, joten jos se maatuva kassi saadaan mukaan siihen halvimpaan vaohtoehtoon sillä rahalla, joka pumpataan nyt turhaan lajittelukäytösoppiin, niin maailmaan saadaan kehitettyä ”sotateollisuuttakin nopeammin” erittäin edullinen ja maatuva ratkaisu mitä moninaisimmille pakkauksille ja materiaaleille.

  LINKKI

  Lumenluoja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.02.2010
  Kirjoituksia: 55
  Vastauksia: 1489

  esimerkiksi Suomessa, jossa asiallisilla jäteasemilla homma hoidetaan konellisesti erittäin tarkasti. Eli on täysin turhaa lajitella niitä keittiössä. Lajittelun ylenpalttinen mainostaminen Suomessa on vain yksi esimerkki ihmisten jonkinasteisesta ”harhauttamisesta” mutta toisaalta lajittelua toteuttamalla harhautettu saa siitä mielihyvää – joten sallittakoon tämä toiminta. Mutta ihan turhaa se on. Ja sitten vielä se, että Vihreät yrittävät kokoajan estää jätteiden todellista ja tehokasta hyötykäyttöä eli polttamista lämpöenergiaksi.

  Ainut, jonka erottelisin roskasta on biojäte, joka kannattaa ainakin OKT-olosuhteissa kompostoida jo hajuhaittojen vuoksi KUN Suomessa jätehuolto on sitä, että jäteastiat tyhjennetään joko 2 viikon tai kuukauden välein hyvin yleisesti. Espanjassa ainakin meidän osoitteessa käy auto joka yö kello 00:30.
  Suomessa kun jokaisella tulee olla oma jäteastia eikä niin kuin useissa paikoissa vähän tiiviimmin asutuilla alueilla Espanjassa, joissa on kollektiivinen jäteastia joka on muuten helppo tyhjentää ihan jäppisen toimesta auton kajuutasta. Olisipa Suomessakin jäteastiat vaikka 200-300m välein, jonne ne roskat viedä ja se lähtisi prosessiin joka päivä.

  LINKKI

  Nimetön Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.01.1970
  Kirjoituksia: 232
  Vastauksia: 2467

  Miten kukakin haluaa tulkita, mutta esimerkkinä oma laiskuus jätteissä; mulla on lähin jäteasema n.3 kilsan päässä täältä mökiltä joten ”kulutus” on opittu minimoinaan:
  Yli kolmen kuukauden tuloksena on syntynyt 3 muovikassillista ”palamatonta” materiaalia sinne jäteastiaan vietäväksi (joka muuten maksaa melkein sata ekee vuodessa), poltettavat menee saunan uuniin sytykkeiksi, ja kompostoiva sisävessa kun on, niin sinne menee kaikki eloperäinen ja tyhjennys ulkokompostiin n. 1,5 kuukauden välein vuodeksi maatumaan (jonne menee myös puutarhajäte) ja sen jälkeen istutuksille. Kuitenkin pientä lannoitusta joutuu vuosittain käyttämään lisukkeeksi kun ”tavara” ei ihan riitä.
  Pullot ja tölkit häviää kauppareissuilla korvausta vastaan kiitoksena tämän kierrätyksen, joka on tehty kannattavaksi.
  Mikään viherpipertäjä en tunnusta olevani, mutta tuo toimii erinomaisesti laiskanmiehen taloudessa! 🙂
  Silloin kun muija ja mukulat täällä vielä viihtyivät, niin kierto oli lyhyempi, mutta esim. palamattomien oslta n. viikon välein joutui sen muovikassillisen viemään jäteastiaan; sekin hoitui kauppareissun yhteydessä.
  Taajama-asumisesta en puhu mitään; meidänkään taloyhtiössä on vain kolme jätevalikoimaa; sanomalehdet ja kartonki, yleisjäte, biosäiliö, mutta kun taloyhtiö ei ole halunnut tehdä sitä hankintapäätöstä, että oltaisiin porukassa hankittu nämä ”monivalintaroskikset” kämppiin, niin kaikki samaan vaan ja lehdet erikseen! Eli petrattavaa riittää suomessakin. 🙂

  Nuo Granin kokemukset on sitten oma lukunsa; kaikki samaan ”basuraan” ja jatkotoimista ei mitään hajua! Kait ne jossain tuhotaan, mutta jos halua olisi, niin jaoettelukin olisi aika pienin kustannuksin hoidettavissa; tämä kolmeen tai neljään osaan jaoteltu roskis; tölkit/pullot, keittiö eli biojäte, muovituotteet, paperi/kartonki jotka sitten hotlien siivoojat heittäisivät niihin kuuluviin paikkoihin.
  Eihän tuolla maailma pelastuisi, mutta esim. saarilla voisi silloin eri jätteiden energiasisältöä hyödyntää esim. sähköntuotannossa, maanviljelijät saisivat toivomaansa lisälannoitusta tuotteilleen,pullot/tölkit voitaisiin palauttaa raaka-aineina uudelleen kiertoon jne.
  Kulurakennekin voisi olla suurinpiirtein nolla hyödyt ja haitat huomioiden, mutta jätteen määrä tulisi edes jotenkin järkevästi hyödynnettyä.

  LINKKI

  arnold malaga
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.07.2010
  Kirjoituksia: 79
  Vastauksia: 2846

  Se on Epsanjassa niin perhanan paljon kiinni paikasta ja alueesta missä ollaan, että kuinka noihin kierrätettäviin jätteisiin suhtaudutaan.

  Huesca’ssa, Aragoniassa näytetään suhtautuvan ainakin melko iloisen värikkäästi.

  http://www.hickerphoto.com/recycling-bins-spain-13723-pictures.htm

  LINKKI

  Raya
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.12.2006
  Kirjoituksia: 24
  Vastauksia: 1011

  Sori taas mun tekstit häipyy AR:lta kauas pois…mutku niin moni keskustelu on AR asiaa ja mä en ole siellä käynytkään 10 vuoteen.

  Arnold kirjoitti:

  Se on Epsanjassa niin perhanan paljon kiinni paikasta ja alueesta missä ollaan, että kuinka noihin kierrätettäviin jätteisiin suhtaudutaan.

  Olet Arnold täysin oikeassa!
  Miehen entisillä kotikulmilla Valencian kaupungin alueella on tapana roiskaista roskat mihin tahansa pömpeliin jos vain on tilaa ja vaikkei olisi tilaakaan.
  -No laman myötä kaupungin syrjäisemmillä aluieilla on muukin siisteystaso laskenut, que pena.

  Meidän kotikadulla (asumme suht vauraassa pikkukaupungissa) on komiat jäteastiat kaikensorttiselle jätteelle, myös keräyspaperi ja lasi- sekä muovipullot.
  Kiitettävästi naapurusto hallitsee lajittelun, puhumattakaan siitä, että käyttökelpoinen tavara jätetään siististi astioiden ulkopuolelle.

  LINKKI

  tapanisaari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.08.2010
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 125

  jätehuoltoo ne kuraperseet eivät ole ikinä nähneetkään muutenkin vähän vajaita noi oliiviperseet
  kohta suomen pitää myös niille orjille alkaa maksaa vähän tukiaisia ettei käy niinku kreikalle, ajautuu koko maan kasalaiset vielä prostituutioon ja huumekuskeiksi muuten, varkaita ne on jo !!

  LINKKI

  arnold malaga
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.07.2010
  Kirjoituksia: 79
  Vastauksia: 2846
  Raya kirjoitti:

  Sori taas mun tekstit häipyy AR:lta kauas pois…mutku niin moni keskustelu on AR asiaa ja mä en ole siellä käynytkään 10 vuoteen.

  No, eipä tuo Aragoniakaan, johon linkissä viittasin, aivan etelärannikolla sijaitse.
  =)
  Espanjassahan on tarjolla oikeastaan sen seitsemää sorttia kultturia, siis ihan omasta takaa, joten aurinkorannikko ei tosiaankaan ole mikään Espanjan synonyymi.

  Raya kirjoitti:

  Miehen entisillä kotikulmilla Valencian kaupungin alueella on tapana roiskaista roskat mihin tahansa pömpeliin jos vain on tilaa ja vaikkei olisi tilaakaan.
  -No laman myötä kaupungin syrjäisemmillä aluieilla on muukin siisteystaso laskenut, que pena.

  Sama ilmiö on havaittavissa myös niin Málagan kuin Madridinkin laitakaupunkialueilla ja lähiöissä. Kunnat eivät enää halua huolehtia katujen ja puistojen siisteydestä entiseen malliin.

  Eipä tarvitse itse asiassa mennä kuin Málagan linja-autoaseman takana sijaitseviin ’neekerikortteleihin’ (perdoname mucho, mutta noin ne niitä kutsuu), niin saa jo väistellä koiranpökäleitä joka kymmenennellä askeleella.

  LINKKI

  Raya
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.12.2006
  Kirjoituksia: 24
  Vastauksia: 1011
  Arnold kirjoitti:

  No, eipä tuo Aragoniakaan, johon linkissä viittasin, aivan etelärannikolla sijaitse.
  =)

  No tosiaan, Aragónia on vielä meittii kauempana.

  Arnold kirjoitti:

  Espanjassahan on tarjolla oikeastaan sen seitsemää sorttia kultturia, siis ihan omasta takaa, joten aurinkorannikko ei tosiaankaan ole mikään Espanjan synonyymi.

  Juu ei. Siksi mä sörkin vähän yhteen sun toiseenkin keskusteluun valencialaisine näkövinkkeleineni, jos vaikka Orkissa olisi joku muukin hullu joka kaipaisi tietoa Valenciasta.
  Muistan nimittäin silloin 2000 kyseisestä kaupungista ei löytynyt minkään valtakunnan tietoa mistään…eikä edes karttaa muuta kuin tilaamalla.

  Arnold kirjoitti:

  Kunnat eivät enää halua huolehtia katujen ja puistojen siisteydestä entiseen malliin.

  Vecinot yrittävät harjojensa kanssa huolehtia talojensa edustan, mutta kaikkia se ei kiinnosta. Kunnat hoitavat ne ns tärkeät alueet, on myönnettävä, että Valenciassa ne ovat (tähän boldaus) paljon siistimpiä kuin siisteimmät alueet Tmpkrl:a

  Arnold kirjoitti:

  niin saa jo väistellä koiranpökäleitä joka kymmenennellä askeleella.

  Ukon ent kotikulmille valmistuu (jos valmistuu) Valencia CFn stadion Nou Mestalla ja rakennustöiden katkolla olon näkee alueen siisteyden rapistumisena.
  Alueelle oli tarkoitus rakentaa luxus asuntoja, mutta kun Solerin hommat meni kuten meni paikalle tulikin vaan cacaa.

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.