Hevosten kuningas

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat Hevosten kuningas

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Pepe Navares
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.05.2008
  Kirjoituksia: 16
  Vastauksia: 71

  Hyvä artikkeli viimeisessä (5/14) Olé:ssa Andalusian hevosesta (PRE).

  Sattui silmään kuitenkin yksi lause, jota en menisi allekirjoittamaan. Kuvassa, jossa mustankimo ori laukkaa tarhassa, on teksti: ”Kaikki andalucianhevoset syntyvät mustina, mutta niitten väri vaalenee vanhetessa.” Nykyiset PRE hevosten kantakirjasäännöt sanovat, että PRE hevosten vallitsevat värit ovat kimo ja rautias, mutta muutkin värit ovat hyväksyttäviä. Tämä kimo juttu on vähän erikoinen väri, jos se on väri ollenkaan. Pikemminkin se on värivamma, joka johtaa yhteen ainoaan hevoseen, jolla oli geenimutaatio. Kaikki nykyisetkin kimot kantavat sitä samaa mutaatiota. Kimon genotyyppi on G, joka on dominoiva geeni eli jos jompikumpi vanhemmista tai molemmat ovat kimoja, varsasta tulee aina kimo. Kimoa ei myöskään joi synyä, jos jompikumpi vanhemmista ei ole kimo. Kimot synyvät kaikki värillisinä pohjavärinsä mukaan, mustankimo, ruunikonkimo tai rautiaankimo. Kaikki kimot vaalenevat vanhetessaan. Vaikka kimo olisi vaalentunut lähes valkoiseksi, valkoista siitä ei kuitenkaan koskaan tule. Mikäli molemmat vanhemmat ovat olleet kimoja, vaaleneminen tapahtuu nopeammin, kuin jos vain toinen vanhemmista olisi ollut kimo. Siis kaikki Andaluusian hevoset eivät synny mustina. Rautiaat syntyvät aina rautiaina. Se miksi PRE hevosten vallitseva väri on juuri kimo, johtuu juuri tuosta dominoivasta geenistä. Kun 1500 luvulla PRE hevosten jalostus alkoi, värivalikoima oli huomattavasti suurempi kuin nyt.

  LINKKI

  adantus
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.05.2012
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 22

  Tuleekohan tuosta hyvää metwurstia?

  LINKKI

  sinnittelijä
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.04.2014
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 209

  Kaikista hevosista tulee hyvää metukkaa. Itsellä on tuossa pihassa poneja, niitä en ajatellut syödä, mutta muuten suosin kyllä suomalaista ja mieluiten vielä paikallista hevosmetukkaa.

  En yhtään tykkää kimoista. Pelottaa, että tuo yksi omakin vielä kimoutuu, kun on niin harmaa ja täynnä valkoista karvaa. Papereissa sen värinä on musta.

  Vähän kyllä ihmettelen tuota kimouden dominanssia, sillä, jos riittää, että toinen vanhemmista on kimo ja varsasta tulisi silloin aina kimo, niin niitä kimojahan olisi ihan perkeleesti. Näin ei kuitenkaan ole. ELi ilmeisesti se ei ihan riitä, että toinen vanhemmista on kimo, samalla lailla kai se menee kuin silmien väri ruskea vs sininen?

  LINKKI

  Pepe Navares
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.05.2008
  Kirjoituksia: 16
  Vastauksia: 71

  Ihan oikassa olet sinnitelijä, kun ihmettelet tuota kimoutumis juttua. Sanoin kyllä vähän huonosti koko homman. Asia ei nimittäin ole ihan niin yksinkertainen. Jos nyt mennään vähän syvemmälle asiaan, niin sanotaan, että jos toinen vanhemmista on homotsygoottinen kimo (GG), niin toinen voi olla minkä värinen hevonen tahansa, niin varsasta tulee 100%:sti kimo. Jos taas toinen on heterotsykyyttinen kimo (Gg) ja toinen muun värinen hevonen, varsa ei välttämättä ole kimo, mutta todennäköisyys on kuitenkin suuri. Esimerkiksi jos ori on musta (EE) ja tamma kimo (Gg), niin varsa on 50 %:sti kimo tai 50 %:sti musta. Jos taas ori on musta (Ee) ja tamma kimo (Gg) niin varsa on 44 %:sti mustankimo, 44 %:sti musta, 6 %:sti rautiaankimo tai 6 %:sti rautias. En halua esittää niin fiksua, että osaisin laskea tämän karvaennusteen, mutta ameikkalaiset ovat tehneet siihen oikean laskurin, niin että siitä voi kokeilla.
  Kyllä kimoja on paljon useissa roduissa. Kauneus on katsojan silmissä. Joskushan se on ollut muotiväri ja ehkäpä juuri siksi, että se vaalenee lähes valkoseksi. Minkä ikänen se sinun poni on, jonka epäilet kimoutuvan? Tavallisesti ne aloittavat kimoutumisen päästä, useimmiten silmien ympäriltä.

  LINKKI

  tuisku
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 31
  Vastauksia: 1697

  Suomessa ja cecina de caballo taalla Espanjassa…hyvaa molemmat!

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  La Cañadan ostarin Al Campossa on ollut hevosenlihaa myynnissä. Se löytyy nimellä potro, mikä tarkoittaa varsaa.
  Ainakin filettä on tullut ostettua sieltä. Ja hevosenlihahan on erittäin mureaa ja maukasta. Ja mikä parasta se on vielä hinnaltaan edullisempaa kuin nauta.
  Mä en tiedä mistä ihmisten ennakkoluulot hevosenlihaa kohtaan tulevat? Ehkä siitä , että se oli ennen köyhien ruokaa. Suomessakin aivan yleistä tossa takavuosina.
  Ei se voi siitäkään johtua että hevonen on sympaattinen eläin. Vai voiko?
  Syöväthän kaikki kanaakin. Ja onko mitään sen hellyttävämpää kuin kanan älykkäät ja sielukkaat silmät ja läpikotaisin sydämen valloittava luonne ja olemus.

  LINKKI

  jurvalainen
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.06.2012
  Kirjoituksia: 5
  Vastauksia: 27

  Lapsuudesta muistan, että meillä oli Uhtualla hevonen. Sen nimi oli Polsoi Huja.
  Oli oikein kantakirjatamma.
  Oi niitä aikoja.

  LINKKI

  sinnittelijä
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.04.2014
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 209

  Vai että hepan nimi Iso Muna? Oliko edes ori? 🙂

  Kiitos kimoselvennyksestä, näköjään menee jotakuinkin niin kuin ajattelinkin. Kouluajoista muutama vuosi, mutta vielä muistaa, miten silmien väri periytyy.

  Se poni (jota ei poniksi saa kutsua kukaan muu kuin minä, koska se oon Eestinhevonen) on jo 12-vuotias, joten ei se taida ehtiä kimoutua.

  Tuosta hevosenlihan syömisestä. Täällä Suomessa ainkain suurin syy sen syömättömyyteen tuntuu olevan se, että hevosta ei pidetä tuotantoeläimenä. Tosin lainsäädännössä se on tuotantoeläin, jota koskee kaikenmaailman kommervenkkelit, kohta niille laitetaan varmaan korvamerkitkin.

  Kaikkien hevosystävien pitäisi kuitenkin suosia paikallisen hevosenlihan käyttöä, sillä se on hyväksi hevosille. Suomessa on ongelmana liian harvat hevosteurastamot, ja sen takia moni ”jalkapuoli” hevonen joutuu kiertoon pikkutyttöjen leluksi tai pihan perälle huonoihin oloihin. Koskee erityisesti lämminverisiä ex-ravureita. Jos olisi enemmän kysyntää, saataisi ehkä enemmän teurastamoja. Tilanne on sisänsä ristiriitainen, että Suomeen ja varmaan muuallekin Eurooppaan tuodaan miljoonia kiloja eteläamerikkalaista hevosnliha ihmisravinnoksi. Ja siellä päin maailmaa niitä kasvatetaan ihan lihaksi eikä välttämättä kohdella kovin hyvin. Youtubesta voi katsoa videon Argentinasta, nimeltään muistaakseni From farm to plate tms. Itse en pysty katsomaan sitä videota.

  Mulla on tässä nyt edessä hevosenpidosta luopuminen, jos meinaan sinne Espanjaan talveksi lähteä. Yhden ponin kanssa on vielä kiikun kaakun, meneekö se monttuun vai etsitäänkö sille uusi koti. Sille puhkesi viime kesänä ihan yhtäkkiä keskellä kesää paha kesäihottuma. Vielä ei ole tänä keväänä ollut oireita, tarkkaillaan. Jos uusituu – poni monttuun. Oon kyllä harkinnut kotiteurastusta ja lihat koirille, mutta osaako sitä omaa kultsimussukkaansa koirilleen syöttää?

  LINKKI

  Pepe Navares
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.05.2008
  Kirjoituksia: 16
  Vastauksia: 71

  niitä jotka eivät syö hevosen lihaa ja sitten niitä toisia. Minä en todellakaan voisi kuvitella syöväni hevosta ettisistä syistä. Enkä ole yksin tässä ryhmässä. Suurin osa englanninkielisestä maailmasta kuuluu tähän, USA, Kanada, UK, Australia jne ja monia muitakin maita. Juutalaiset kieltävän uskonnossaan hevosen lihan syönnin, islamilaisessa maailmassa se ei ole kielletty, mutta ei myöskään suositeltu. Espanjassa hevosen lihan syönti ei ole yleistä, vaikka sitä kyllä saa joistakin erikoisliikkeistä. Onko hevosen parhaaksi, jos niitä kasvatetaan ja/tai käytetään elintarvikkeiksi? Minun mielestä ei, sillä tieto siitä, että liha voi päätyä elintarvikkeeksi vaikeuttaa tehokkaitten lääkkeitten kehittämisen ja käyttämisen hevossairauksiin. Tänä päivänä hevonen on kuitenkin jotakin muuta kuin lihaproteinin tuottaja. Ja sitäpaitsi huono tuotantoeläin muutenkin. Toisaalta onhan se vähän kinkkinen juttu, mitä tehdä jalkavammaiselle hevoselle, niin kuin sinnittelijä asian ilmaisi. Toiselle hevosen omistajalle vastaus on selvä, toinen taas joutuu puntaroimaan asiaa ehkä pitkäänkin mielessään. Pitkät matkat teurastamoille ovat myös hevoselle karmeita juttuja. Pojois-Euroopastakin laivataan hevosia Italiaan teurastettavaksi, samoin USA:sta Meksikoon jne.

  LINKKI

  sinnittelijä
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.04.2014
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 209

  Suomessa ei kasvateta hevosia lihaksi. Syön suomalaista hevosenlihaa. Suomalaisilla hevosilla on satavarmasti ollut parempi elämä kuin yhdelläkään muulla tuotantoeläimellä. Mietipä miten hevosia paapotaan ja kuinka paljon niiden hoitamisessa nähdään vaivaa.

  En ymmärrä mikä voisi olla sellainen eettinen syy, mikä estää kotimaisen hevosen syönnin, jos muutenkin syö lihaa. Hevonen on riistan jälkeen ehkä eettisintä lihaa, mitä voi syödä. Hevosta pidetään vielä paremmin kuin pihapiirissä kasvatettus paria possua.

  Yritin tuossa selittää, kuinka kotimaisen hevosenlihan kysynnän kasvu parantaa monen hevosen oloja (tai itse asiassa päästäisi ne pois kärsimästä), mutta en ilmiesesti onnistunut selittämään sitä riittävän ymmärrettävästi.

  Nää ihmiset, jotka hankkii arvottomia lämppäreitä lapsilleen leluiksi, ei viitsi panostaa siihen kaukana sijaitsevaan teurastamoon raahaamiseen, mieluummin pistävät kiertämään, niin pääsevät siitäkin harmista. Jos olisi sitä kysyntää, niin olisi teurastamoja tiuhemmassa ja lihasta maksettaisikin jotain järkevää. Sitten ne välimpitämättömätkin saattaisivat rahan kiilto silmissään viedä sen kopukan teurastamoon. Ehkä se järjetön teurashevosten kuljetuskin Suomesta Italiaan lakkaisi.

  Tiedän, että hevosenlihan syönti jakaa mielipiteitä, ja korostan vielä kerran, että en itsekään tue sitä järjetöntä lihakasvatusta mm. Etelä-Amerikassa, jossa niitä kohdellaan huonosti. Ei ole vaan kukaan onnistunut esittämään mitään järkevää argumenttia kotimaisen hevosenlihan syöntiä vastaan. Elintarviketeollisuus käyttää valtavia määriä ulkomaista hevosenlihaa. Eikö olisi parempi, että nekin käyttäisivät kotimaista?

  Tuon kolmevuotiaan ponin kohdalla epäröin, laittaako monttuun vai hyödyntääkö lihat. Omaa on tietty vaikeampi syödä tai edes syöttää koirille.

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Jotkut syövät poroa hyvällä halulla, jopa pitävät sitä erikoisherkkuna. Ja sitähän se onkin , ainakin hinnasta päätellen.
  Mutta samoissa maissa joissa Pepen mukaan ei heppa putoa , on petteri punakuonon syöminen vielä kauheampi juttu.

  Muuten tämä hevosenliha on aikojen kuluessa pelastanut eräänkin miljoonan ihmishenkeä. Perinteisesti armeijat ovat viimeisenä keinonaan syöneet hevosensa.

  LINKKI

  Pepe Navares
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.05.2008
  Kirjoituksia: 16
  Vastauksia: 71

  Sinnittelijä, kyllä ymmärsin argumenttisi, eikä minulla ole mitään sitä vastaan, jos joku syö hevosta, kunhan ei syö minun hevosia. Minä sanoinkin vain oman mielipiteeni asiasta. Itse en voisi kuvitella syöväni hevosta. Ne merkitsevät minulle jotakin muuta kuin ruokaa. Tietenkin, jos ajat ovat niin ankeat, että ei ole ruokaa, niin kyllä joutilas hevonen voi pelastaa tilanteen. Onhan se niin tehnyt kautta historia.
  Kiinalaiset syövät kaikkea mikä liikkuu, kissoja ja koiria ym. Nyt se kulttuuri on levinnyt jo Espanjaankin. Meidänkin kaupungissa oli hiljattaen tapaus, kun espanjalainen mies joutui sairaalaan ruokamyrkytyksen vuoksi. Lääkintäviranomaiset halusivat tietää missä ja mitä mies oli syönyt. Osottautu, että kaveri oli nauttinut herkullisen aterian paikallisessa kiinalaisessa ravintolassa. Terveysviranomaiset tekivät ratsian ko. paikkaan ja yllätys, yllätys, harventuneitten katukoirien arvoitus ratkesi pakastearkusta.

  Piti kommentoida sitä 13 vuotiasta Eestiheppaa, niin että kuskimpa sillä on mitään kimon kanssa tekemistä, vaikka valkoista karvaa pukkaakin.

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.