Uusimmat › Keskustelu › Asuminen ja eläminen › Ruoka ja viini › Herkutelkaa hedelmillä
- Tämä aihe sisältää 14 vastaukset, 9 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 9 vuotta, 1 kuukausi sitten tuisku toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
Kun naatitte elostanne Espanjassa, unohtakaa myös perinteiset suomalaisen kaupan hedelmät kuten appelsiinit, banaanit ja omenat ja kokeilkaa ihan muuta. Olen huomannut, että useimmilta suomalaisilta puuttuu jostain syystä uskallus uuteen….
Tässä on joitain suosikkejani (nappasin kuvat netistä, kun en viitsinyt kuvailla..). Muutamia saa myös Suomesta.
Chirimoya
Erilainen todella hieno ja pehmeä maku. On oleellista syödä hedelmä samalla tavalla kuin avokado eli vasta kun alkaa selkeästi pehmenemään. Hedelmä sisältää paljon isoja siemeniä, joita ei pidä syödä koska ovat jopa myrkyllisiä – toki siemenistä voi tehdä hyönteiskarkotetta…. Itse halkaisen hedelmän ja syön lusikalla. Hedelmälihan erottelun tulos ei näytä kauniilta lautasella, mutta jos näet vaivan, saat todella hyvää. Hyvin saatavilla kaupoissa tällä hetkellä.
🙂
____________________
Madroño (Arbutus)
Näitä puussa (”mansikkapuu”) kasvavia marjoja ei löydy kovin monesta kaupasta, mutta kannattaa etsiä ja kokeilla erikoisuutena. Maku on melkoisen mieto ja sisusta on voimakkaan keltainen. Jos marja kypsyy hieman liikaa, sokerit muuttuvat alkoholiksi eli silloin sopivat vain aikuisille… mansikkakännit!
____________________
Granada
Granaattiomena on ehdoton suosikkini ja syönkin sitä lähes joka aamu. Siemenmuotoisen hedelmälihan kaivuu on työlästä ja aluksi osa löytää tiensä lattialle, mutta harjoitus tekee mestarin. Sisältää paljon hyviä flavonoideja ja mm. siksi on ritirinnan suosiossa Englannissa appelsiinimehun kanssa. Saatavuus Espanjassa on syyskuulta helmikuulle ja täällä ne ovat erittäin makeita. Suomeen tuodaan granaattiomenoita Intiasta ja Espanjasta ja molemmat ovat usein happamia. Drinksujen punainen lisuke, grenadiini, tehdään tästä hedelmästä.
____________________
Níspero
Monella pihalla ja golfkentällä kasvaa nisperoita (mispeli) ja en ole koskaan nähnyt niitä tarjolla Suomessa. Todennäköisesti nopea pilaantuminen estää kaukokuljetukset. Nisperot ovat juuri nyt vasta kukassa, mutta kun sato tulee, kannattaa kokeilla. Ihan ok hedelmä.
____________________
Granadilla
Näitä hedelmiä on tarjolla ympäri vuoden, mutta taitavat olla pääosin tuontitavaraa Etelä-Amerikasta. Sisusta on hyytelömäistä ja muistuttaa fyysiseltä olemukseltaan passionhedelmän sisusta, mutta maku on makeampi.
____________________
Kaktusviikuna
Näitä kaktushedelmiä myydään monella eri nimellä mm. higos chumbos, higos de cactus, tunas, jne. – toki voivat olla hieman eri lajikkeitakin? Joka tapauksessa kyseessä on mielestäni hedelmä, jota pitää maistaa kerran. Niitä on tällä hetkellä saatavana ja monet tienvarret pullollaan. Maku ei ole kummoinen, mutta toki aavistuksen makea ja kaiken kaikkiaan melko mieto. Idea on siinä, että kun ostat ensimmäistä kertaa, saat taatusti sormiisi pieniä piikkejä, joita sitten yrität poistaa viikon ajan ja tuleehan ne sitten tulehduksen mukana ulos….. Eli käsineiden käyttö on must.
____________________
Toki tarjolla on aina papaijaa, mangoa, tamarilloa (en suosita), passionhedelmää, rambutania, pitahayaa (en suosita) ja hyvä omenan korvike eli mahtava nasi omenapäärynä.
Telkusta tuli viimeviikolla Arguiñanon ohjelma,jossa neuvoi miten granadasta saa hyvin sisuksen irti….kokki kopautteli lusikalla hedelman ulkopintaa,ja ”sisukset” putos natisti lautaselle.
Granada kuuluu myos mun suosikkeihin mm. salaatissa kiva lisa.
Oma satomme vaan on toistaiseksi jaanyt muutamaan hedelmaan.Nisperoita meilla kasvaa 2 puuta,mutta kun kaikki hedelmat kypsyy yhta aikaa,suurinosa kerkeaa pilaantumaan.
”Higo chumboa” maistelin aikoinani Italiassa.
Mukava aloitus, muutama kommentti näihin.
Chirimoyan paikalliset syövät halkaisemalla pituussuunnassa kahtia ja kaapimalla lusikalla sisusta siemenineen. Suussansa sitten erottelevat siemenet jotka syljetään lusikkaan ja siitä lasketaan lautaselle. Itselleni liian makea hedelmä 😉
Nisperosta voi saada allergisen reaktion persikka-allerginen. Oma kokemukseni on siis rajoittunut vain yhteen, huonosti päättyneeseen maistelukertaan. Hyvänmakuinen. Saatavana myös säilykkeenä 🙂
Chumboseihin voi tulla kuumana kesäpäivänä himo, mutta varoituksen sana ahmijoille: ummettaa helposti, koska pienet siemenet jumittavat ruoansulatuskanavaan. Tyypillinen kesäinen asiakasryhmä ensiavuissa: chumboja sankollisen pistelleet iäkkäät rouvat 😉 Kohtuu kaikessa siis!
Nyt alkaa olla avokadoaika parhaimmillaan 🙂 Itse käytän avokadoa salaateissa tai teen guacamolea leivän tai nachojen kanssa dipattavaksi. Helppoa ja hyvää, tässä ohje:
1-2 kypsää avokadoa (halkaise pituussuunnassa, poista kivi, kaavi lusikalla hedelmäliha)
Puolen sitruunan mehu
Pari ruokalusikallista sipulisilppua
Ripaus cayennepippuria
Ripaus suolaa ja mustapippuria
Painele haarukalla avokado ja mausteet muussiksi, valmista tuli!avocadoon tuohon la luz´in ohjeeseen, sekin maistuvaa…
Hot kirjoitti:Granada
Siemenmuotoisen hedelmälihan kaivuu on työlästä ja aluksi osa löytää tiensä lattialle, mutta harjoitus tekee mestarin.
Älä kaiva. Tee näin:
-Leikkaa granaattiomena kahtia.
-Purista puolikasta varovasti, jotta kuori ”irtoaa hieman”
-Laita alle vati ja ala naputtelemaan (melko kovasti) lusikan nurjalla puolen kuoreen, jolloin syötävä osuus putoaa sisältä lautaselle.Hot käski (pyysi) unohtaa ne normihedelmät… Älkää ihmeessä myöskään unohtako niitä normijuttuja, koska kaikki se kuiva pöppö mitä saamme täällä Suomessa, on vain hedelmien irvikuvia… Koskaan en ole saanut yhtä mehukkaita ja makeita appelsiineja kuin siellä etelässä (satoaikaan), unohtamatta niitä isoja keltaisia persikoita…NAM!!
Meitsin ruokavalio koostuu tällä hetkellä paljolti Valencialaisista citruksista, jotka ovat Suomestakin ostettuna erittäin meheviä ja maukkaita.
Muutamia kertoja olemme pojan kanssa ostaneet Mercado Centralista jotain tosi eksoottista hetelmätä, normisti jossain latinalaisen Amerikan alueella kasvatettua. Niiden nimet eivät ole jääneet mieleen (eikä kännykän muistiin) mutta se ei haittaa koska Valencianot ovat aina ja ikuisesti lempihedelmiäni.
Mora i Cristiana kulkuetta seuratessa oli kiva kun lähellä istunut setä oli ottanut kotopuusta aplareita evääksi. Näppärästi hedelmän kuorittuaan hän jakoi sen auliisti lähellä istuvien kanssa, NAM!
Kirjan kuvista en aivan vastaavaa löytänyt, pekaanipähkinää lähinnä. Pähkinäksi pehmoinen ja makea sisus, ei sillätavalla kitkerä kuin nueces de California eli Saksanpähkinässä.
Avaa pähkinänsärkijää avuksi käyttäen tai riko kuori puristamalla kahta pähkinää toisiinsa nähden poikittain nyrkissä. Älä murskaa kuorta sydämesi kyllyydestä, vaan juuri sen verran, että saat kuorittua pähkinän. Muuten sisus menee murusiksi ja on epämiellyttävä syödä pieniä murusia.
Yksityistilalta 9euroa/kg. Nam.
kyseessa toi ”Shawnee” versio?
http://www.comenuez.org/xoo/modules/tinycontent/index.php?id=3
Kiitos tuisku linkistä! Laitoin muistiin. Näyttäisi tuolta shawneelta juu 🙂
La Luz jo mainitsikin tuon hienon hedelmän eli avokadon eli paikallisella aguacate. Myös itse syön hedelmän (siis hedelmä eikä vihannes!) useimmiten guacamolena…. mutta espanjalainen ystäväni sanoi syövänsä avokadot melkein aina sokerin tai hunajan kera jälkiruokana!
Kumma kyllä, ruokavalio on kovin erilainen ollessani Suomessa ja Espanjassa; avokado ei juurikaan maistu Suomessa. Avokadossa ei ole kolesterolia, mutta löytyy 12:sta 13:sta vitamiinista, paljon hyvää kuitua ja rasvakin on pääosin monityydyttymätöntä ja kaloreitakin on vain sopivasti, alentaa kolesterolia, pitää ihon nuorena,….
Mutta ainainen pulma on tuo oikea-aikainen kypsyminen eli tavoite olisi, että avokado kypsyy silloin kun tarvitsen sitä eikä silloin kun hedelmä itse päättää kypsyä.
Olen toistaiseksi kärsivällisesti kypsyttänyt avokadot ja heittänyt sitten jääkaappiin, jossa kypsä säilyy hyvin pitkään. Vaan jos haluaa nopeuttaa kypsymistä, sekin onnistuu, jos laitat samaan hedelmävatiin kiivejä, banaaneja tai omenoita, joista lähtevä etyleenikaasu nopeuttaa kypsymistä – myös sanomalehti ympärillä jouduttaa prosessia. Ilmeisesti Stockmannin ”ready to eat” avokadot on kypsytetty keinotekoisesti etyleenillä?
Toinen pulma on ollut se, että jotkut avokadot ei kypsy ollenkaan vaan päätyvät nahkeiksi ryppyisiksi ennen kuin mätänevät…. Syy lienee se, että varsinkin vihreä avokado ei kypsy ollenkaan, jos se laitetaan liian aikaisin jääkaappiin joksikin aikaa….
saamme muutaman kilon vuodessa naitakin hedelmia,ja aina ”kypsennan” ne juuri hedelmien joukossa,en siis koskaan laita niita jaakaapppin. Tallakin hetkella on muutama hedelmavadisssa ”kypsymassa”.
Tamakaan ei kuulu mun herkkuihin ,muuta kuin keittona…niin ja joskus vetasen siinta kauniin vihrean naamion 😉
Vanha viesti, mutta… Suomessa tutustuin tänä kesänä Espanjasta tuotuun hedelmään, joka oli littanan persikan näköinen ”villipersikka”, täällä sitä kutsuttaneen Paraguayoksi.
Onko lokakuu jo liian myöhäistä, kun en mistään kaupasta ole ko. hedelmää löytänyt?
Oiskohan paraguayon aika heinakuun lopusta – syyskuun loppu puollelle…silla valilla ainakin ma soin niita paljon ja olivat kypsia ja makeita.Palmassa nakyi niita viela viime viikollakin mutta nayttivat kovin vaaleilta ja kovilta,joten jai ostamatta.
- Tätä vastausta muokkasi 9 vuotta, 1 kuukausi sitten tuisku.
- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.