Uusimmat › Keskustelu › Asuminen ja eläminen › Ruoka ja viini › Gluteenitonta ruokaa?
- Tämä aihe sisältää 13 vastaukset, 9 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 14 vuotta sitten
Raya toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
Tuossa yhdessä keskustelussa olikin jo jotain, mutta kuinka hyvin Espanjassa ymmärretään gluteeniton ruokavalio? Jos ravintolassa esittää asiansa niin, että ruokaan ei saa tulla pisaraakaan esim. vehnäjauhoa, niin mitä uskotte, toteutuuko? Itselläni kun on niin paha keliakia, että maha menee sekaisin jo siitä jos paistetaan vaikka samalla pannulla kuin muiden ruuat, mikäli huolellista pesua ei ole tehty.
Yhdessä ruokakaupassa olen nähnyt gluteenitonta leipää. Aiemmin on jossain täällä keskusteltu aiheesta enemmänkin.
Mercadonassa myydään tosiaan gluteenitonta leipää, mun piti se kuva laittaakin tänne. Elikkäs tällasta ainakin olisi tarjolla..
Muuten kyllä sanoisin, ettei näitä ”erikoistuotteita” ole Espanjassa tarjolla läheskään samalla tavalla kuin Suomessa.
Meikäläisellä ei ole ollut suurempia ongelmia gluteenittoman ruoan kanssa Aurinkorannikolla. Usein olen ravintolassa ilmoittanut tarjoilijalle, että ”sin gluten” ja jotkut ovat vastanneet, että ”siis ei vehnää”. Mielestäni aika vaikuttavaa! Ranskalaisia olen syönyt silläkin uhalla, että ovat paistaneet ne samassa rasvassa kuin esim. paneroidut sipulirenkaat. Ajattelen, että se on kuitenkin pienempi paha kuin nälkäkuolema 🙂
Supercorissa on mielestäni hyvät valikoimat gluteenittomia tuotteita, ainakin El Corte Inglésin alakerrassa Los Bolichesissa. Hintataso kuitenkin ehkä sama kuin Suomessa eli kallista on…
Muun Espanjan tilanteesta en sano mitaan, mutta Valenciassa ja Castellonissa EL CORTEN dieettituotehyllyt notkuvat gluteenittomia (luontaisestikin) tuotteita PALJON ENEMMAN kuin suurimmassakaan putiikissa Suomessa. Leipaa loytyy Scharilta seka paikallisilta valmistajilta. Hinnat halvempia kuin Suomessa.
Meilla ainakin on mennyt kuukausi ilman mahanpuruja ruuan vuoksi, ongelmia ei ole ravintoloissakaan ollut.
Tosin olemme kayneet paljon argentiinojen paikoissa (niissa ei gluteeni jyllaa vaan se on liha joka puhuu), seka paikalliseen ruokaan erikoistuneissa (mm. Les Graelles) ravintoloissa ja ilmoittaneet jo poytaa varatessamme ruokavaliomme.Ihanaa kun iho on parantunut eika vatsakaan valita.
Pian on toisin kun syon suomalaista ruokaa. Kemira jyllaa mahan sekaisin.Kiva kuulla! Uskallan siis lähteä reissuun iloisin mielin. Miten olette ruokavalion ilmoittaneet, riittääkö pelkkä sin gluten, vai pitäisikö asiaa selittää tarkemmin?
neitinn kirjoitti:Miten olette ruokavalion ilmoittaneet, riittääkö pelkkä sin gluten, vai pitäisikö asiaa selittää tarkemmin?
Mun mies on aina soittaessaan varausta luetellut kaikki ruoka-aineet joita ruoka-annoksissa ei saa olla ja tilannut safkat ”etukateen”.
Jos tarvitsee tiukemman luontaisesti gluteenittoman ruuan ei SIN GLUTEN riita vaan on selitettava tarkemmin vilja viljalta.
Meilla on viljojen (vehna, ohra, ruis seka kaura) lisaksi poissa ruokavaliosta myös kalat ja pavut, herneet seka pahkinat (ainakin osalla poppoosta), itsellani olisi voinut olla hankalaa, mutta kylla tuo komistus osaa…Antaisin vinkin Neitinn, valitse tarkoin ravintolat joissa syöt, on paikkoja joissa viljamossot eivat kuulu listalle kuin alkupalaleivan ja jalkkaritortun muodossa.
Liian tarkka ei voi olla jos on kovin herkka, itse olen onneksi VAIN vilja-allerginen, muttaSuomessa saan oireita lahes kaikesta mika on kasvanut viljan lahella tai avulla, Espanjassa en niinkaan.
Joten olen alkanut uskoa olevani Kemira-allergikko.Keliakialiitosta saa esitteen, jossa on useammilla kielillä selitetty keliakia lyhyesti, sekä kerrottu mitä ruassa ei saa olla ja mitä oireita kielletyistä aineista voi tulla. Muistaakseni se on ihan tulostettavissa heidän sivuiltaan. Meillä on tytöllä keliakia ja ollaan pärjätty hyvin, kunhan ollaan oltu vähän normaalia varovaisempia ja tilattu ruokia joiden valmistukseen ei yleisestikään käytettäisi viljatuotteita.
Täällä voit laatia oman allergia kortin matkojen varalle http://www.ecc-kiel.de/EVZkiel/food-infos/allergy-lexicon.html Helppokäyttöisen nettisanakirjan allergisoivat aineet löytyvät 24 eri kielellä.
Juuri tällähetkellä on espanjan kohdalla joitain virheitä mutta eiköhän ne pian korjata..
Löysin googlettamalla netistä kuopiolaisen firman FinGlut jonka valikoimaan kuuluvat katalonialaisen Procelin luontaisesti gluteenittomat tuotteet.
Tilasin voisarvia ja jotain sämpylän (berlinas eli munkki) tapaisia palleroita.
Ensimmäinen setti croissanteja paistettiin eilen ja nam hyviä olivat.
Tämä tiedoksi sekä Suomessa että Espanjassa tuskitteleville vilja-allergikoille ja keliaakikoille.
Ainakin El Cortessa näitä myydään.Ja tässä linkki Suomessa:
http://kauppa.finglut.fi/epages/Kaupat.gpl/?ObjectPath=/Shops/FinGlut
Tietoa Procelista espanjaksi:
Tuon linkin voin velipojalle lähettää. Hänellä kun on geliakia.
Mansesta nääs saa myös luontaisesti gluteenitonta mustaamakkaraa http://www.allermiina.fi
NAM!
Jos olet Eroskin online shopping alueella voit etsiä gluteenittomia tuotteita tilaukseesi.
Valikosta *SALUD* löytyy myös vaihtoehto *sin gluten* josta pääset selaamaan valikoimaan kuuluvia tuotteita jotka eivät sisällä gluteenia.
Tietty voit vain virtuaalishoppailla ja tehdä vaikkapa muistiinpanoja ostoslistallesi.- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.