Espanjasta kulttuurien välinen silta?

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat Espanjasta kulttuurien välinen silta?

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 17)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Ocaso
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.06.2008
  Kirjoituksia: 276
  Vastauksia: 375

  Espanjasta arabimaiden ja euroopan välinen silta?

  Tanään 2.4 oli aamulla televisiossa (TVE2) hyvin mielenkiintoinen ja äärimmäisen ajankohtainen aihe: kulttuurien välisten siltojen rakennus. Tällä kertaa oli kyseessä arabimaat ja heidän suhteensa eurooppaan ja päinvastoin; euroopan suhde arabimaihin ja mitä osaa espanjan tulisi siinä näytellä.

  Hankala aihe, eikä näistä asioista tietenkään puhuta murokipon ääressä aamiaispöydässä, mutta täällä espanjassa (ja keskieuroopassa) asia on otettu käsittelyyn äärimmäisen vakavasti. EU maat myös toivovat espanjasta välittäjää unionin ja arabimaiden ja arabikulttuurin välille.

  Käytän sanaa arabimaat ja arabikulttuuri yleistäen, tiedän, ei ole yhtä arabimaata eikä arabikulttuuria niinkuin ei ole yhtä yleistä ja kaikkea kattavaa ja eurooppalaista kulttuuria, maata tai kansaa. Toimikoon nyt yleistyksenä, muuten tekstistä tulee tarpeettoman pitkä.

  Mielipiteitä varmasti löytyy espanjasta kiinnostuneilta. Kaikki mielipiteet tottakai tervetulleita.

  LINKKI

  reissu-lassi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 15.12.2008
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 120
  Ocaso kirjoitti:

  Espanjasta arabimaiden ja euroopan välinen silta?

  Käytän sanaa arabimaat ja arabikulttuuri yleistäen, tiedän, ei ole yhtä arabimaata eikä arabikulttuuria niinkuin ei ole yhtä yleistä ja kaikkea kattavaa ja eurooppalaista kulttuuria, maata tai kansaa.

  Niinpä! Ei ole yhtenäistä Eurooppaa. Ei edes saman valuutta-alueen sisällä!
  Valitaankohan se espanjalainen edustaja Madridista, Kataloniasta, Valenciasta, Andalusiasta, Galiciasta vai Baskimaasta? 😀
  Minusta olisi reilua, että maksajan paikalla oleva saisi laittaa edustajan matkaan, tai edes valita sen. Toisaalta ei tiedä, miten pitkään saksalaiset haluavat säilyttää maksajan roolinsa…

  LINKKI

  Laura
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 18.04.2008
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 209

  Ocason mainitsemaa ohjelmaa en ole nähnyt.

  Omassa päässäni ensimmäinen ajatus ”kulttuurien välisenä siltana toimivasta kansasta” on ajatus kansasta, joka ymmärtäisi itselleen tuntemattomia tapoja, olisi valmis keskustelemaan mielipide-eroista ja avoimesti opiskelemaan/kysymään itselleen tuntemattomista tavoista, käytännöistä ja uskonno(i)sta. Siltana toimivalta kansalta vaadittaisiin avoimuutta, tervettä itsetuntoa ja joustavuutta.

  Ehkä asun jossain peräkylässä ja Espanjassa ristiin rastiin matkustaessani olen törmännyt pääosin vain täkäläisiin ns. punaniskoihin, mutta mielestäni Espanjan kansasta ei tällaiseksi ”siltojen rakentajaksi” ole. Olen tavannut muutaman (3-5?) espanjalaista, jotka pystyvät oikeasti ymmärtämään muita kuin oman sukunsa itseensä istuttamia asenteita.

  Kärkäs väitteeni on, että jopa suomalaiset olisivat otollisempaa maaperää arabi- ja Euroopan maiden välisen sillan rakentamiselle kuin espanjalaiset.

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Tuli tässä mieleen suomalaisten syvään,etten sanoisi sisään rakennetut asenteet venäläisiin päin.
  Eihän niitä mikään ole muuttanut ,eikä taida muuttaa.
  Näinhän nää jutut taitaa joka puolella maailmaa mennä.Vilkaisu historiaan ja moni ilmiö saa selityksensä.

  LINKKI

  arkteko
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 06.04.2008
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 109

  Voi olla, että suomalaisilla on historiallisia taakkoja – mutta sillanrakentajia todella olemme! Tästä todisteena ovat mm.
  – olemme maailman suurin rauhanturvaajakansa – suhteutettuna väkilukuumme luonnollisesti
  – suomalaisia hyväksytään / kysytään sovittelemaan eri puolella olevia ristiriitoja – ei pelkästään sotilaat vaan kehitysaputyöntekijät, lääkärit ilman rajoja, Punainen Risti jne.
  – monet yksittäiset suomalaiset ovat olleet kysyttyä tavaraa yhteentörmäyksien selvittelyyn: vain muutamia mainitakseni Sakari Tuomioja ja Elisabeth Rehn sekä Martti Ahtisaari, joka palkittiin ansioistaan jopa Nobelin rauhanpalkinnolla
  – Suomessa on tehty kansainvälisesti arvostettua yliopistotasoista tutkimusta eri kulttuurien välisestä vuorovaikutuksesta; Joensuun Yliopistossa on jopa tätä varten maisterikoulutusohjelma
  – suomalaisia arvostetaan rauhanturvakouluttajina: Tuusulassa toimiva Puolustusvoimien Kansainvälinen Koulutuskeskus kouluttaa vuosittain satoja tarkkailijoita yms. jotka tulevat yli 60 eri maasta jne…

  Eli minusta olemme todellinen sillanrakentajakansa!

  P.S. Tiedättekö miksi nykyisessä Turkissa on paljon suomalaisia vanhoja nimiä (Viljo… Anna…)? Varmaankin siksi, että muinainen ottomaanien johtaja katsoi silloisesta maalimasta vain yhden maan miehet sopiviksi hänen henkivartiokaartiinsa: SUOMALAISET!

  LINKKI

  reissu-lassi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 15.12.2008
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 120
  arkteko kirjoitti:

  sillanrakentajia todella olemme!

  Suomalaiset rakentavat henkisiä siltoja välilleen joka perjantai
  – ravintolan jonossa, juna-asemilla, taksijonossa, naikkikioskin edustalla…
  Suomalainen ojentaa mielellään nyrkin naapurin leukaperiin yhteisymmärrystä rakentavaksi sillaksi. Ja usein viesti menee tukevasti perille, puolin tai toisin. Ainakaan se ei ole yrityksen puutteesta kiinni.
  Suomen rauhaa rakentava kansa todella sopisi ristiriitojen selvittäjäksi kaikilla tasoilla. Ottomaanien pomokin palkkasi meitä kaartiinsa meidän suuren ja avaran sydämen takia. Meiltä riittää ymmärrystä kaikissa tilanteissa.
  Suomalainen osaa ja jaksaa ymmärtää somalia, venäläistä, ruotsalaista, pohjalaista, savolaista, stadilaista, hesalaista…
  Aina riittää ymmärrystä – joka tilanteeseen.
  Tosin Talvisodan hengessä!

  LINKKI

  bochorno
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.10.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 464

  Kuinka moni Arabimaa antaa rakentaa kirkon? Hyväksyy eurooppalaiset tapamme ja kulttuurimme? Monta moskeijaa on Espanjassa tai yleensä Euroopassa? Kuinka monta arabia asuu euroopassa ja haluavat tappaa meidät (eivät hyväksy länsimaalaisia?). Kuinka monessa maassa puhutaan espanjaa?

  Espanja on maa jo historian pohjalta todella rikas kulttuurien suhteen. Espanjalaiset hyväksyvät kaikki kansallisuudet.
  Asia ei ole sama Suomen korpikansan kanssa, missä pitää toimia täysin sääntöjen mukaan?
  Olin syömässä arabien kanssa …. ja heidän mielestään oli oikein 11-S ja 11-M, koska länsimaiden pitää maksaa laskunsa!
  He kuitenkin ajavat Hummerilla ja juovat enemmän kuin suomi l. ei ymmärrys aina riitä.

  LINKKI

  Raya
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.12.2006
  Kirjoituksia: 24
  Vastauksia: 1011
  santiago kirjoitti:

  Tuli tässä mieleen suomalaisten syvään,etten sanoisi sisään rakennetut asenteet venäläisiin päin.

  Emmekä taida ”asenteinemme” niin kovin väärässä edes olla.
  En ole tavannut yhdenkään kansan edustajaa (siis sellaista joka olisi tavannut yhdenkin venäläisen) joka ei suhtautuisi ”suomalaisittain” venäläisiin…

  Nurkkapatriotismia ei tarvitse Espanjastakaan kauaa etsia, vaikka siellä ollaankin totuttu kaiken maailman väkeen.
  Onkohan olemassakaan täysin ”neutraalia” maata vieraita kulttuureita kohtaan?

  Suomessa on ”ulkomaalaisen” helppo pärjätä, ainakin kunhan ei ulkonäöltään eroa liikaa suomalaisista sekä osaa hyvin suomenkieltä, eikä suorita mitenkään erikoisia uskonnollisia toimia.

  LINKKI

  guanche
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.10.2006
  Kirjoituksia: 34
  Vastauksia: 708

  Olkoonkin niin, että Espanjassa ollaan ”totuttu” moniin kulttuureihin ja moniin kansalaisuuksiin, ei se kuitenkaan pois sulje sitä tosiasiaa, että rasismia löytyy Espanjasta varsin paljon.
  Sitten löytyy se suuri osa, jotka ovat muuten vaan saaneet tarpeekseen turisteista ja muista ulkomaalaisista… onko se rasismia? Sitä löytyy myös pilvin pimein.

  Ei ole pitkäkään aika siitä, kun Mallorcalla, paikallisten tavallisten asukkaiden toimesta, järjestettiin mielenosoitus turismia vastaan… saari, joka on kokenut ja saanut kaiken turismista, jo vuosikymmenten ajan… ymmärrän erittäin hyvin sen kyllästymisen.

  Urheilu paljastaa ja kertoo myös paljon Espanjan rasismista …. voiko rasismi olla enää törkeämpää, kuin Espanjassa ja Italiassa?

  Uskokaapa vaan, tuo on ilmiö, joka laman/ taantuman syvetessä tulee nostamaan päätään.

  Eiköhän tuo ole vitsaus, jota löytyy kaikkialta?

  LINKKI

  devspain
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.01.2007
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 1281
  Laura kirjoitti:

  Kärkäs väitteeni on, että jopa suomalaiset olisivat otollisempaa maaperää arabi- ja Euroopan maiden välisen sillan rakentamiselle kuin espanjalaiset.

  Allekirjoitan Lauran sanomisen ja totean ehkä vielä kärkkäämmin sen, että niin kauan kun ”arabimaat” on yhtä kuin ”islamistilaiset maat” ja ”eurooppalaiset maat/länsimaat” on yhtä kuin ”kristinuskoiset maat” ei sitä siltaa voida rakentaa -ei koskaan!
  Juuri siksi ehkä suomi olisi se otollinen maaperä, sillä suomalaisesta kansasta suuri osa on ”ateisteja” (siis myös kirkkoon kuuluvista, jotka kuuluvat siihen vain tavan vuoksi) ja koska suomella ei ole niin suurta historian mukanaantuomaa lastia näissä kiistoissa takanaan.

  Välikätenä ja keskinappulana toimiminen toisi tietty sitten suomeen juuri ne kiistat ja ongelmat! …eli antaa olla…

  LINKKI

  finnfuerte
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.10.2006
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 97

  P.S. Tiedättekö miksi nykyisessä Turkissa on paljon suomalaisia vanhoja nimiä (Viljo… Anna…)? Varmaankin siksi, että muinainen ottomaanien johtaja katsoi silloisesta maalimasta vain yhden maan miehet sopiviksi hänen henkivartiokaartiinsa: SUOMALAISET!

  Niin tai siksi koska turkin kieli on sukua suomen kielelle taikka paremmin voitaisiin sanoa että suomen kieli on sukua muinais heprealle, ollaanhan me raamatun mukaan osa kadotettua kansaa (vaellellus pohjoiseen maahan kesti 1,5v jne ja onhan suurin osa suomalaisista sukunimistä juutalaisia sukunimiäkin)
  no tämä aihe menee vähän sivuun, mutta mielenkiintoista kuitenkin ja itse olen lähes vakuuttunut asiasta, vaikka moni varmaan tyhmäksi haukkuu.

  LINKKI

  bochorno
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.10.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 464

  Mielenkiintoista!!!!

  LINKKI

  arkteko
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 06.04.2008
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 109

  bochorno tuossa edellä kyseli suomalaisien olosta Dominikaaneissa:

  Vähän aikaa sitten tuli tv-ohjelma, jossa esitetään suomalaisia ulkomailla. Yksi näistä oli Oskari Jalkio, joka perusti utopiayhteisön Dominikaaniseen tasavaltaan. Oliskohan tästä kysymys? Lue lisää…

  Lähteen mukaan moniin paikkoihin näitä utopiayhteisöjä onkin perustettu, muttei tiettävästi Espanjaan – vai voiskohan esim. Aurinkorannikon suomalaisia pitää tällaisena?

  LINKKI

  bochorno
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.10.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 464

  Italia!!!!!

  LINKKI

  Suoratukka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.10.2006
  Kirjoituksia: 112
  Vastauksia: 1765

  Olen kyllä kuullut, että suomen kieli on sukua turkin kielelle. Mutta. 😕

  Finnfuerte, tuo kohta, jossa kerrot:

  ” onhan suurin osa suomalaisista sukunimistä juutalaisia sukunimiäkin ”
  — siis millaiset nimet ovat juutalasia ?
  — ja vielä kaiken lisäksi, sanot, että ”suurin osa” 😕

  Kertoisitko lisää, vaikka tämä meneekin sivuun alkuper. aiheesta.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 17)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.