Espanjassa rajoitetusti verovelvollinen ja asunto-osakkeen myynti Suomessa

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Espanjassa rajoitetusti verovelvollinen ja asunto-osakkeen myynti Suomessa

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 29)
 • Julkaisija
  Viestit
 • LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä nafta
  nafta Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 16.04.2013
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 1

  Tuli ilmeisesti vahinko ja nyt ahdistaa. Ostin asunnon 70-luvulla ja muutin siitä muualle Suomeen 2000-luvun alussa. Jätin asunnon vuokralle, mutta myin sen nyt. Olen nyt asunut muutaman vuoden Espanjassa ja olen rajoitetusti verovelvollinen Suomeen.

  Kysyin verottajalta Suomessa, että pitääkö maksaa jotain veroja, niin he sanoivat, ettei tarvitse, koska olen asunut siinä yli kaksi vuotta. Onnesta soikeana myin asunnon viime syksynä. Nyt kuulin, että pitääkin kai maksaa myyntivoitosta veroa Espanjaan, vaikka asunto oli Suomessa.

  Onko Espanjassa mikä systeemi oman asunnon myynnistä ulkomailla, jos on ollut asunto-osake?

  Paljonko asunnosta menee veroa? Jos maksoin siitä esimerkiksi 100 000 mk ja myin nyt sen hintaan 300 000 €. Mikä katsotaan voitoksi? 100 000 mk oli silloin minulle ainakin suurempi raha kuin nyt 300 000 €. Mikä katsotaan ostoarvoksi? Pitääkö tuossa laskea inflaatiot ym? Miten se tapahtuu?

  Onko verottajalla joku kohtuullistamisjuttu? Eikös Suomessa ainakin ikivanhoissa asunnoissa tehty jotain arvioita, jos ei ole kauppakirjoja tallessa? Minulla pitäisi olla kauppakirja tallessa Suomessa. Ilmoitanko, etten tiedä ostohintaa tarkalleen? Meneekö vero silloin Suomen verottajalla olevan verotusarvon mukaan, joka on pienempi kuin ostohinta, jolloin maksan enemmän veroa?

  Ei ole mitään kuitteja tallella, mutta asuntoon on tehty useita suuria remontteja aikoinaan, kuten keittiöt uusittu ym. Olisiko teoriassa noista mitään apua vähennyksinä?

  Nyt harmittaa sen verran, että muutan takaisin Suomeen. Jos olisin tiennyt, niin olisin jättänyt asunnon myymättä. Suomi ei verota oman asunnon myynnistä, mutta ahne Espanja vie kaiken.

  Jos en ilmoita asuntokauppaa nyt verotuksessa ja vaan muutan pois, niin tuleeko kyselyjä perästä? Mitäs siitä seuraa? Nyt kysellään ulkomaista omistusta. Jos ilmoitan omistavani asunnon vielä, niin tekevätkö vielä jotain tarkastusajoja vuosien päästä, kun asun jo Suomessa?

  Mitkä ovat mahdolliset sanktiot, jos ei suosiolla maksa? Jos jätän Espanjan asuntoni myymättä, niin vievätkö sen? Miten voisi pieni rehellinen ihminen suojautua Espanjan roistovaltion törkeää ryöstöä vastaan tämmöisessä asiassa?

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä freesoul65
  freesoul65 Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.12.2012
  Kirjoituksia: 12
  Vastauksia: 697

  Ensin huomautus: Viesti sisältää ns. ilmaista veroneuvontaa, arvailua ja MuTuilua, eikä kirjoittaja ota mitään vastuuta, vaikka neuvot olisivat kuinka vääriä ja huonoja tahansa, ja aiheuttaisivat millaisia veroseuraamuksia tai taloudellisia vahinkoja tahansa….Sitä saa mistä ”maksaakin” pätee neuvoissakin.

  Espanjan lainsäädäntöhän ei tunne käsitettä ”asunto-osakeyhtiö”. Sen sijaan osakeyhtiö tunnetaan sekä sen osakkeilla tehty myyntivoitto. Veikkaan, että as.oy:n myyntivoittoa verotetaan kuten mitä tahansa osakekaupalla tehtyä myyntivoittoa. Joten veroa nyppäistään 21-27% menee veroa (oletan, että sitä tiliä on syntynyt enemmän kuin 24000 euroa).

  Myyntisummasta saa luonnollisesti vähentää kaikki myymistapahtumaan liittyvät asialliset kulut plus ostohinta. Erotus on sitten sitä verotettavaa voittoa. Joku pätevä verojuristi saattaa löytää keissistäsi jotain, millä venkuloida näytettävää voittoa alemmas. Itse en osaa tämän kummemmin neuvoa.

  Inflaatiota ei tyypillisesti hyvitetä minkään maan myyntiverovoittojärjestelmässä – sehän tässä hommassa niin perseestä onkin. Verottaja verottaa näennäistä arvonnousua. Sinun tapauksessasi luvut menevät siis: 100000 mk on noin 16835 euroa. Ellei muita vähennyksiä ole, teit verottajan mielestä tiliä:
  300000 – 16835 = 283165 euroa. Tuosta veroa menee:

  6000 * 21% = 1260 euroa
  18000 * 25% = 4500 euroa
  (283165-24000) * 27% = 69974 euroa,

  veroa yhteensä: 75734 euroa (eli 26% verotettavasta myyntivoitosta).

  Espajan valtio kiittää osallistumisestasi kassavajeen täydentämiseksi.

  Osakeomistuksen pitoaika ei vaikuta Espanjassa veroihin. Eikä tuossa verossa – olkoonkin isohko summa – ole mitään kohtuutontakaan. Sullehan jää vielä hyvät rahat asunto-osakkeen realisoinnin jälkeen, yli 200000 euroa! Espanjalaisesta näkövinkkelistä katsoen sulla menee ns. hyvin. Mitään syytä kohtuullistaa ei todellakaan ole. Niitä kohtuullistettavia löytyy tästä maasta aivan eri kriteereillä: ihmisillä on kämpän arvo -30…-50% alle asuntovelan! Siellä sitä kohtuullistettavaa on, jos asiaa espanjalaisilta kysytään.

  Sanktiot? No veronkorotus ainakin. Lisäksi, sultahan haetaan verot vaikka väkisin. Löytyy se vouti Espanjastakin. Jos ei maksa, käväistään pankkitilillä ja takavarikoidaan omaisuus. Suosittelisin maksamaan vapaaehtoisesti ja ajallaan. Pullikoinnista ei ole mitään hyötyä, se vain pahentaa asiaasi. Espanjan verottaja pystyy hakemaan omansa vaikka Suomesta asti, kunhan summa on riittävän iso. Veikkaisin, että tuo summa saa jo kansainvälisen perinnän käyntiin.

  Keittiöremontin vähennettävyys? Voisihan sitä yrittää, jos kuitit olisi tallessa. Tosin espanjalaisverottajalle koko as.oy:n idea on hämärä ja tämä tulkannee herkästi koko lähtöasetelmaa ”osakeyhtiön omistajan” näkökulmasta. Mutta ilman kuitteja: veikkaan ettei mitään tsäänssejä saada mitään tuollaista läpi.

  Hyvässä lykyssä – jos et rupea pullikoimaan – saat jonkun kyseenalaisen vähennyksen läpi ja pienennät hieman maksuun tulevaa veroa. Ne tyytyy isolta näyttävään summaan. Mutta jos rupeat pullikoimaan, niin kaikki väitteesi käydään täikamman kanssa läpi…voit olla varma.

  PS. Jos olisit ollut Suomessa kirjoilla, veroa olisi mennyt 0 euroa kuten itse totesitkin.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä micentavo
  micentavo Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.03.2013
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 32

  Mielestäni Teit todennäköisesti taloudellisen virheen ja ison sellaisen.

  Olisikohan kannattanut käyttää täälläkin esille tullutta palvelutoimistoille kuuluvaa konsultointia, mutta…… ehkäpä olisi kannattanut 244 e+alv.24 % alkava tunti, vaikkapa yhdeltä tunnilta. Et olisi myynyt asuntoa! vaan antanut sen olla vuokralla!

  Onko sinulla perillisiä suomessa? Teit heille karhunpalveluksen myymällä! Myit asunnon, sait rahaa, josta maksat esim. Freesoul65 esittämän veron ja käteen jää n. 224 000 e. Jätätkö rahat suomeen? vai tilititkö ne espanjaa? Tarvitsetko rahoja elämiseen? jaatko vai jaoitko rahat ennakkoperintönä, mahdollisen jakamattoman kuolinpesän osuus osakkeille? annatko ne lahjana jollekin taholle?

  Tutkimisen arvoinen vaihtoehto olisi ollut, ottaa osakkeita vastaan suomesta laina. Käänteinen asuntokauppa olisi ollut loppupelissä hankala perillisten ja perintöveron, ja mahdollisen jäljellä olevan rahojen määrän osalta, jos ja kun perintöä osaltanne joskus jaetaan.

  Olisitte ottaneet lainan. Todennäköisesti asunnon arvostus vakuutena olisi kauppahinta ja siitä n. 70 %. eli olisitte nostanut rahaa lainana 210 000 euroa. Rahat espanjaan, käyttö miten tahtoo. Osake suomessa ja edelleen vuokralla, jolla hoitaa vastikkeet ja korot, sekä mahdollisesti lyhentää lainaa.

  Jäljelle jääneille jää perintönä rahat, huom.! lainasta jäljelle jäänyt osuus ja osake ja tietenkin laina, omaisuus säilynyt suomessa. Koska kuolinpesällä on velkaa suomeen asuntolainasta, ei siitä tarvitse tietenkään maksaa veroja espanjaan, ja jäljelle jääneet maksaa mahdolliset verot suomeen. Asiaa voidaan vielä jyvittää tarkemmaksi ja verojen osalta suomenpäässä pienemmäksi tai kokonaan verot pois, mutta asian idea tässä lyhyesti.

  Luulisi harmittavan. Käyttäkää asiantuntijoita ja suomenkieltä ja lainsäädäntöä tuntevia asiantuntijoita.

  Esimerkissä on sama, missä on kirjoilla, suomessa tai espanjassa, tosin kirjoittaja taitaa tällähetkellä olla suomessa esitetty esimerkki lähinnä keskustelun herättäjä tälläkanavalla. Jos ko. tilanne tulee eteen, tutki em. vaihtoehto.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä freesoul65
  freesoul65 Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.12.2012
  Kirjoituksia: 12
  Vastauksia: 697
  micentavo kirjoitti:

  Käänteinen asuntokauppa olisi ollut loppupelissä hankala perillisten ja perintöveron, ja mahdollisen jäljellä olevan rahojen määrän osalta, jos ja kun perintöä osaltanne joskus jaetaan.

  Kerrotko meille, jotka emme laskuta 224 euroa + alv tyhjänpäiväisen tasoisista neuvoista, että mitäs hankalaa asiassa mukamas on?

  Siis perintöverotuksellisesti jne.

  En odota hengitystä jännityksestä pidätellen vastaustasi.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä micentavo
  micentavo Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.03.2013
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 32

  käänteisessä asuntokaupaas osake jää lainanantajalle, ja lainanottaja eli mahdollinen vanhus jää ns. vuokralle. Mihis se vuokra-asuntoa silloin tarvitsee, jos asuu espanjassa. Ei varsinaisesti ole kyse perintöverosta käänteisessä asuntokaupassa, kyse on silloin osakkeen omistusoikeuden siirtymisestä, ja samalla joutuu maksamaan kuitenkin verot myyntivoitosta espanjaan. Käänteisessä asuntokaupassa on vaihtoehtona myös se, että rahoja tilitetään kuukausittain esim. HYPO:ltä pienissä erissä satasia tai tonneja. Ja se ns. isopääoma ei ole myyjän käytettävissä humpuukiin tai hummaamiseen espanjassa. 🙂

  Ota asuntoa vastaan laina ja nauti verottomasta pääomasta.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Abso
  Abso Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.07.2012
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 542

  Mitkä ovat mahdolliset sanktiot, jos ei suosiolla maksa?

  En viitsi tässä lämmössä ajatella, mutta eiköhän 150.000 euron sakko voisi olla se sanktio.

  Toisaalta, tietääkö Espanjan fiskus asunnosta?

  Riski = todennäköisyys * teoreettinen sanktio

  Asuntokaupoissa kannattaa käyttää 180 vuorokauden sääntöä. Myy silloin, kun on kirjoilla sopivassa maassa.

  Voi myös olla, että Espanja ei edes yritä verottaa asuntokaupan satunnaista voittoa, koska Espanjassa asunnot ovat kiinteää omaisuutta, jota verosopimuksen mukaan verotetaan siinä maassa, missä kiinteä omaisuus sijaitsee. Joku näppärä juritsti voi varmaankin tarvittaessa käyttää tätä näkökulmaa, mikäli Espanja oletusten vastaisesti perehtyy suomalaiseen omistuskäytäntöön.

  Me tietysti voimme antaa vain lainmukaisia neuvoja. Tuo tapaus on harmaalla alueella. Emme suinkaan, millään mutoa kehota rikkomaan lakia, mutta sen tulkitseminen on eri juttu.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä nafta
  nafta Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 16.04.2013
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 1

  Ei helvattu!!! Luulin tulevani loppuelämäksi lomalle, mutta painajaiseksihan tämä muuttui.

  Oliko Espanjassa joku laki, että jos on asunut asunnossa yli kymmenen vuotta, niin eivät verota oman asunnon myynnistä? Tämmöistä kuulin. Koskeeko ulkomaista omaisuutta? Mistä saisi tietoa?

  Vähän tuntuu, että ensi vuoden alusta Espanja irtisanoo verosopimukset ja alkaa verottaa ulkomaisten tulot rankimman mukaan. Nythän niillä on kaikki tiedot… sen kun laskee paljonko sitä prosentti pitää nostaa, että Espanja pääsee veloistaan. Äkkiä pakoon vaan tämmöistä roistovaltiota.

  Juutalaistenkin omaisuus piti rekisteröidä ennen kuin natsit ne sosialisoivat. Sama tapahtuu tällä hetkellä ulkomaalaisille Espanjassa.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä kojo
  kojo Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.01.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 1445

  nafta:
  ”Mistä saisi tietoa?”

  Olisiko jokin gestoria mitään? Saat pikkurahalla ainakin luotettavampaa tietoa kuin hevosmiesten tietotoimistosta suomalaisbaareissa tai keskustelupalstoilla.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Abso
  Abso Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.07.2012
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 542

  Nythän niillä on kaikki tiedot… sen kun laskee paljonko sitä prosentti pitää nostaa, että Espanja pääsee veloistaan.

  Laskennallisesti jokaiselta ulkomaalaiselta on peristettava keskimäärin 132.000 euroa valtion velan kuittaamiseksi.

  Teknisesti asia ei ole näin suoraviivainen. Jos Espanja aikoo pysyä EU:ssa, kaikkia EU -kansalaisia on kohdeltava samalla tavalla. Tietysti kaikkien ulkomaisia talletuksia tai ulkomasta omaisuutta voi verottaa samalla tavalla. Paikallisillahan niitä on vähemmän.

  Analogia ei ole kaukaa haettu. Ulkomaalaisia asuu Espanjassa noin 5 miljoonaa.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä kojo
  kojo Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.01.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 1445

  abso:
  ”Tietysti kaikkien ulkomaisia talletuksia tai ulkomasta omaisuutta voi verottaa samalla tavalla. Paikallisillahan niitä on vähemmän. ”

  Et ole näköjään seurannut kovin tarkkaan eri EU-maiden kansalaisten netto-omaisuuksien vertailuja. Espanjalaiset, italialaiset ja kreikkalaiset ovat varakkaampia kuin esim. keskimäärin saksalaiset. Tietenkin lähinnä omistusasunnon ansiosta, mutta kyllä ulkomaisia tilejä on muillakin kuin PP:n poliitikoilla. Missä muualla korruptiorahat makaisivat elleivät Sveitsissä tai jossakin veroparatiisissa.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Abso
  Abso Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.07.2012
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 542

  KOJO käy sitten neuvomassa Espanjan fiskusta siitä, miten salaisiin veroparatiisien tileihin pääsee käsiksi.

  Vain Suomi on niin dorka, että kertoo tiliesi saldot p.a. maa Espanjalle.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä santiago
  santiago Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Mun edesmennyt Faijani oli sitä mieltä , että kun voi sanoa : kun mä kiipeän puuhun , kaiken saa viedä mitä jää maahan, on onnellinen mies.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä freesoul65
  freesoul65 Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.12.2012
  Kirjoituksia: 12
  Vastauksia: 697
  Abso kirjoitti:

  Jos Espanja aikoo pysyä EU:ssa, kaikkia EU -kansalaisia on kohdeltava samalla tavalla.

  Ehkäpä tuo ei ole Espanjan tavoitteena pidemmässä juoksussa. En ihmettelisi vaikkei olisi, eihän tuo mikään Espanjan etu ole. EU:ssa sinnittely.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä kojo
  kojo Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.01.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 1445

  ABso:
  ”KOJO käy sitten neuvomassa Espanjan fiskusta siitä, miten salaisiin veroparatiisien tileihin pääsee käsiksi.”

  Juurihan Panaman ja Neitsytsaarien tilit hakkeroitiin auki ja sieltä löytyi yllättävän monta suomalaistakin tiliä. Tietenkin espanjalaisia tilejä oli enemmän, onhan maassa ollut enemmän pimeää rahaakin. Tietotekniikka on ihmeellinen asia osaajan käsissä.

  Ihan laillisestikin: käsittääkseni EU:n alueella ovat kohta kaikkien pankkitiedot eri maiden verottajien saatavissa. Tällä hetkellä euromaista niskuroi vain Itävalta. Sveitsiä painostetaan kovaa EU:n taholta.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä pertti
  pertti Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.12.2010
  Kirjoituksia: 18
  Vastauksia: 63

  Yhdellä tuttavallani on sama tilanne. Hän oli saanut tiedon, että jos asunto on ollut oma koti yli 10v, niin Espanjan ei myyntivoitosta verota.

  Eli kannattaa varmaan tilata Suomen verottajalta jokin todistus, että asunto on ollut omassa käytössä vuodestaX vuoteenX

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 29)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.