Espanjan talous

Uusimmat Keskustelu Yleistä Uutiskulma Espanjan talous

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 48)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Lumenluoja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.02.2010
  Kirjoituksia: 55
  Vastauksia: 1489

  Perinteisesti on ollut sellaista, että kansa on ollut tavalla tai toisella toimeentulevaa, mutta julkishallinto on ollut sitä sun tätä – tai siis eläneet herroiksi velalla. Nyt näyttää siltä, että vääjäämätön julkishallinnon kassakriisi tulee vaikuttamaan oleellisesti myös kansaan ja sen yksilöihin – mitä todennäköisemmin lisää kurjistavasti.

  http://www.talouselama.fi/uutiset/espanjan+luvut+viiraavat+taas+tulot+kutistuvat+menot+paisuvat/a2147164

  Katalonia haluaa (taas) omilleen ja Andalusialta on jo rahat virallisesti loppu. Otetaanko Ville Niinistön (Vihr.) toimintamalli käyttöön Espanjassakin?

  http://yle.fi/uutiset/vihreiden_niinisto_puuttuisi_nuorten_syrjaytymiseen_nostamalla_veroprosenttia/6309630

  Valtion verotulot laskevat kun ei ole mistä ottaa? Näinkö on? Palkolliset vähenevät ja palkkojakin lasketaan eli palkkasumma pienenee.

  Kiinteistöverot? Paljonko on jo maksamattomia kiinteistöveroja – ihan siitä syystä, että rahat ovat loppu? Ja tietysti ensimmäiseksi lopetetaan taloyhtiöiden maksut. Kun katselee mytäviä asuntoja, niin harva on sellainen missä olisi kaikki maksut maksettu.

  IVAton talous? Onko se nyt pakonsanelemaa? Miten kääntää kaikki kerralla pitämään kirjanpitoa ja toimimaan kuten laki vaatii?

  LINKKI

  vanhatyttö
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.08.2009
  Kirjoituksia: 49
  Vastauksia: 1748

  Espanjan taloudesta voi antaa monenmoista tietoa riippuen siitä, kenen näkökulmasta asiaa tarkastelee. Tässá linkki New York Timesin artikkeliin, josta on noussut aikamoinen haloo Espanjassa. Por favor!

  http://www.nytimes.com/slideshow/2012/09/24/world/europe/20120925-SPAIN.html#1

  ja uutinen uutisesta el Paisissa:

  http://internacional.elpais.com/internacional/2012/09/26/actualidad/1348648245_626649.html

  Ja myöskin el Paisista videonpätkä Madridin eilisestä mielenosoituksesta. Hallituksen mukaan poliisi toimi erinomaisesti:

  http://politica.elpais.com/politica/2012/09/25/videos/1348601224_973288.html

  LINKKI

  Lumenluoja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.02.2010
  Kirjoituksia: 55
  Vastauksia: 1489

  leikkimistä koko eilinen ”rähinöinti” tai ”mielenosoitus”.

  LINKKI

  HannuKS
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 04.08.2012
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 44

  Vai leikkimista?
  Varmaan tarkoitit tuon ihan vitsina?

  Jos ihmisilta viedaan oikeus tyohon, toimentuloon, perheen perustamiseen ja ihan jo ollaan silla tasolla monessa perheessa etta aarimaiset keinot ajavat ihmiset huutamaan oikeutta ihan nalastakin.
  Leikkaukset koskettavat isosti sita osaa kansaa joka viela juuri ja juuri pystyy palkallansa elamaan niin mina kylla koen etta heidan oikeus on sanoa, kertoa se tavalla tai toisella.
  Poliisien toiminta naytti tosi julmalta kuin olisi kayty sotaa mutta he ehka tekivat siina kohtaa vain tyotaan, joka heilla viela on.
  Jos kukaan ei koskaa nouse kapinaan, minkalainen maailma tasta tulee. Uskon etta Espanjan tilanne on niin tulenarka ja syvissa kansanjoukoissa
  muhii paljon isompi mielipaha, suoranainen pommi maansa tilasta kuin me taalla olevat ja asuvat ”turistit” voimme kuvitellakkaan.

  Tassa kohtaa me suomalaiset nossykat olisimme vain jupisseet tai jarjastaneet ”joukkomielnosoituksia netissa” ja lopulta eduskuntatalon eteen olisi tullut 20 ihmista pahvilappuineen huutamaan buuuu, ja haipyneet pikkuhiljaa kukin taholleen.
  Hyva Espanjalaiset, pitakaa puolenne!

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  poliikot istuu pallillaan ei omasta paatoksestaan vaan demokraattisten vaalien tuloksella on ihmisilla oikeus valittaa ja osoittaa mieltaan. Ja pyytaa etta tayttavat vaalilupauksensa.

  Ensin heikennetaan sosiaaliturva ,sitten se viedaan pois, laitetaan sosiaaliturva yksityiseksi ja maksulliseksi , vahennetaan tyontekijan oikeuksia, viedaan ne pois ja loppujen lopuksi maksetaan palkka tipeilla,
  tiukennetaan mahdollisuuksia opiskella jotta opiskelemaan paasee vain ne jotka voivat maksaa, koyhdytetaan koulutuslaitos niin etta kaikki kynnelle kykenevat maksavat yksityiskoulun lapselleen ja naidan saadaan koulutuslaitos huonoon asemaan.

  Koyhdytetaan terveydenhoitosysteemi niin alas etta saadakseen kunnollista hoitoa joutuvat maksamaan kalliita yksityisvakuutuksia.

  Tehdaan tyopaikoista Tio Pepen ranchoja jossa tyontekijat eivat tyopaikan menetyksen pelossa uskalla protestoida jne.jne.

  Laaditaan lakeja joilla etenkin ”naiset” saadaan kuriin ja tietamaan oman paikkansa.

  Laitetaan uskonto (katolinen) takaisin pakolliseksi kouluihin ja papit maaraamaan miten pitkalle vaimoa saa kunnialla kurittaa.

  Sitten ei tarvitse muuta kuin tulla jonkun vuorossa olevan ”Tio Pacon” tulla ja alkaa taas huolehtia meista?

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f7/Franco0001.PNG/220px-Franco0001.PNG

  Se etta pannaan paa piiloon kuin corderitot ei auta ketaan vaan saa aikaa pelkoa ihmisissa, taas joukossa on voima muuttaa asioita omia seka muitten asioita, pyytaa muutoksia ym.

  LINKKI

  Lumenluoja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.02.2010
  Kirjoituksia: 55
  Vastauksia: 1489

  leikkimisellä sitä, että kyseisestä ”yhteenotosta” tai asiasta tehtiin mediassa isompi mitä se oikeasti oli. Toimittajia taisi olla yhtä paljon paikalla kuin poliiseja? Nyt viime yönä oli taas kerätty lisää voimaa -> kehittyy todennäköisesti kunnon rähinäksi.

  Ja aihetta on – perustoimeentulo on ”kinttaalla”, koulutusta heikennetään jne, mitä nyt onkin ketjussa jo kirjoitettu. Ja auttaako rähinöinti?

  MUTTA – mistä kurjuus johtuu perimmiltään? Onko vikaa myös kansasassa laajemminkin vaikka syyttävä sormi osoittaa poliitkkoihin ja ”rötösherroihin”? Mikä on mahdollistanut rötökset ja eikö espanjalaiset ole olleet yhtälailla rakentamassa asuntokuplaa kuin muutkin ja nyt sitten kävi huonosti. Onko elettey velaksi? Jo pitkään olen ollut sitä mieltä, että esimerkiksi terveydenhoidon lähes MAKSUTTOMUUS ei siis ILMAISUUS tulee loppumaan kun velkaraha loppuu ja pitää alkaa TIENAAMAAN ja ANSAITSEMAAN.

  Siellä missä liikkuu ”isännätöntä” rahaa eli julkista rahaa tapahtuu aina näemmä korruptiota. Ja jos sitä on paljon, niin kukaan ei välitä ihan kaikista miljoonista. Ajattelu alkaa kun raha loppuu (ja viimekädessä jopa velkaraha) – ja Espanjassa alkaa ilmeisesti rähinöinti myöskin; joko ennen tai jälkeen ajattelun. Muissahan vika aina on eikä itsessä!

  *****************************************

  Talouselämä

  Espanja korjaa viime vuoden lukujaan: budjettivaje olikin 10 % kansantuotteesta
  27.9.2012 9:09

  Espanjan budjettivaje oli viime vuonna luultua suurempi, kertoo espanjalaislehti El Pais.

  Tänään ensi vuoden budjettiaan esittelevän Espanjan budjettivaje oli viime vuonna luultua suurempi, kertoo espanjalaislehti El Pais.
  Lehti kirjoittaa, että Espanja joutuu korjaamaan jälleen ylöspäin laskelmiaan vuoden 2011 budjettivajeesta.
  Aiempien arvioiden mukaan budjettivaje viime vuonna oli 8,9 prosenttia kansantuotteesta. Uudet laskelmat tuovat budjettivajeeseen prosenttiyksikön lisää, jolloin viime vuoden budjettivaje olikin noin 10 prosenttia kansantuotteesta.
  Muutokset johtuvat siitä, Espanja joutuu ottamaan laskelmiin mukaan kansallistettaviin pankkeihinsa tekemänsä noin 11 milajrdin euron pääomasijoitukset.
  Espanjan talouslukujen rumenemista tuskin otetaan ilolla vastaan muualla Euroopassa. Maa esittelee uusia budjettilukuja tänään, ja ennakkoarvioiden mukaan Espanja ei välttämättä yllä tavoitteeseensa budjettivajeen supistamisesta 6,3 prosenttiin kansantuotteesta.

  Talouselämä

  LINKKI

  HannuKS
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 04.08.2012
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 44

  Jos joku viela taalla Espanjassa kaiken kurimuksen keskella keksii jotain tallaista,
  tama teatteriesitys kannataisi nahda jo pelkastaan kannatuksen vuoksi.
  Kallis porkkanaksi, mutta jospa esitys on sitakin parempi ”kaupanpaallisena”.

  http://www.nytimes.com/2012/09/27/business/global/for-rajoy-pressure-from-within-and-without.html?pagewanted=all&_moc.semityn.wwwhttp://cultura.elpais.com/cultura/2012/09/26/actualidad/1348692120_825811.html

  Myos tuo Rajoyn ehdous varhaiselakeian nostamisesta oli ristiriitainen koko taman suuren tyottomyyden ja varsinkin ns. nuorten tyottomyyden suhteen.
  Koko ajan kasvava maara ja ikaantyva ”nuorisotyoton” kun kohta johtaa siihen etta tyot aloitetaankin vasta sitten kun pitaisi jo paasta elakkeelle.

  Tunnen muutaman hieman yli 30 vuotiaan joka ei ole ehtinyt olla viela paivaakaan toissa eika tulevaisuus nayta yhtaan paremallata.
  4 jopa 8 vuoden koulutuskin on jo vanhentunut ja jos joku viela kysyisikin (ei kysy )toihin, ottaa mieluummin sellaisen jolla tuoreammat ja ajantasalla olevat tiedot opinnoista.

  Rahina jatkuu ja tulee jatkumaan, tanaan julkistetaan ensi vuoden budejetti iltapaivalla(?) ja siita se riemu saattaa reveta.
  En usko etta naissa kahinoissa olla enaa kaukana siita etta myos ns. sivulliset ovat niissa mukana tahtomattaan ja mitahan se sitten tietaa.
  Ihmiset alkaa etsitya pois kriispesakkeista oman/perheen turvallisuuden vuoksi jne.
  Tanne rannikollehan mahtuu, taalla on tyhjia asuntoja vaikka kuinka ja tyon perassahan ei kukaan varmaan enaa edes ajattele muuttavansa kun sita ei ole tarjolla lahes missaan.
  Veikkaan etta tasta kaikesta seuraa vain yha enenevassa maarin ”dinero negroa” ja sen seurauksena lisaantyvaa poliisivaltiomeinkia.

  LINKKI

  Lumenluoja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.02.2010
  Kirjoituksia: 55
  Vastauksia: 1489

  siitä, että on äänestetty sosialisteja vuosikymmeniä kun ovat luvanneet (vastikkeetonta ja velalla hankittua) mannaa demokratian kautta. Nyt kun manna on loppu, niin itseään ei ainakaan voi tituleerata syylliseksi vaan tietysti jotku muut ovat syyllisiä. Sosialisti tässä siis tarkoittaa ihmistä tietyn ajatusmallin kanssa eikä mitään puoluetta. Tämä piti selvittää siksi, että lukijat ymmärtävät esimerkiksi Suomen Kokoomuksen olevan sosialistinen puolue näkökannoiltaan eikä erheellisesti oikeistolainen mitä väittää olevansa tai jossain kaaviokuvissa esitetään.

  LINKKI

  bhajee
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.08.2006
  Kirjoituksia: 70
  Vastauksia: 2570
  Lumenluoja kirjoitti:

  Jo pitkään olen ollut sitä mieltä, että esimerkiksi terveydenhoidon lähes MAKSUTTOMUUS ei siis ILMAISUUS tulee loppumaan kun velkaraha loppuu ja pitää alkaa TIENAAMAAN ja ANSAITSEMAAN.

  Miten muuten on (en tiedä kun en ole koskaan ollut palkkatöissä Espanjassa) – maksaako palkkatyöläinen (tai työnantaja) erikseen jotain sairausvakuutusmaksua (niinkuin useimmissa maissa), vai rahoitetaanko terveydenhuolto normaaleista veroista?

  Tosin niinhän se tehdään Suomessakin, verossa oleva ”sairausvakuutusmaksu” ei kyllä riitä kattamaan kuin murto-osan terveydenhuolokustannuksista.

  LINKKI

  HannuKS
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 04.08.2012
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 44

  omat terveydenhuoltojarjestelmat ja tyonteksijat kayttavat etuaan kuten vaikkapa sellainen jolla on oma sairusvakutuus.
  Valitsevat paikan jossa ”vika” korjataan. Abulatorion jonoihin he eivat mene.
  On varmaan poikkeuksiakin riipuen tyonantajasta.
  Se maksupuoli on usein ihan samalla tavalla kuin suomessakin eli otetaan suoraan palkasta sv-maksuna.
  Uskon etta on monia kaytantoja mutta tama on se yleisin ns. kunnon tyopaikoissa ja vakituisissa tyosuhteissa.

  LINKKI

  Lumenluoja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.02.2010
  Kirjoituksia: 55
  Vastauksia: 1489

  muuten Madridissa palaa auto jos toinenkin. Kun budjettiluvut tulevat julkisiksi, niin sitten alkaa koollekutsu. Eli edelliset päivät sitä pelleilyä ja lämmittelyä. Sairaalat voivat varautua. Eniten kauhistuttaa jo etukäteen se, että jos rähinöitsijöillä on polttopulloja.

  Jorma Eloranta oli muuten sitä mieltä, että suomalaisten elintaso on oleellisesti korkeampi kuin mitä sen pitäisi olla tuottavuuden näkökulmasta katsoen. Sama taitaa päteä espanjalaisiin? Nyt vaan muutetaan elintasoa oikealle tasolle. Velalla sitä on pidetty keinotekoisen korkealla ja nyt taitaa rysähtää?

  Tunnin kuluttua kuulemme lukuja!

  LINKKI

  Willi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.01.2007
  Kirjoituksia: 28
  Vastauksia: 792
  bhajee kirjoitti:

  Miten muuten on (en tiedä kun en ole koskaan ollut palkkatöissä Espanjassa) – maksaako palkkatyöläinen (tai työnantaja) erikseen jotain sairausvakuutusmaksua (niinkuin useimmissa maissa), vai rahoitetaanko terveydenhuolto normaaleista veroista?

  Ainakin itelläni menee yli kolmasosa palkasta veroihin ja sairasvakuutusmaksuihin.

  LINKKI

  bhajee
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.08.2006
  Kirjoituksia: 70
  Vastauksia: 2570
  Willi kirjoitti:

  Ainakin itelläni menee yli kolmasosa palkasta veroihin ja sairasvakuutusmaksuihin.

  Kiinnostaisikin tietää että paljonko se sv-maksu on – yhteensä, jos se jotenkin jaetaan työnantajan ja työntekijän välillä.

  Espanjassa on muuten aika korkeat verot… eikä varmaan lähiaikoina laske 😕

  LINKKI

  Willi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.01.2007
  Kirjoituksia: 28
  Vastauksia: 792

  Pitää kaivaa viimesin nomina tuolta ylälaatikosta… Koitan sen tehä huomenna…

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  pienilla vaihteluilla ovat seuraavat;

  Retención de Seguridad Social: Del salario de un trabajador (SBA), el trabajador paga a la Seguridad Social casi un 7% (es variable) y el empresario de un 30 a un 40% más (más información en http://www.seg-social.es): Por ejemplo, si el SBA fuese 10.000 €, el trabajador pagaría 700€ de sus 10.000€ y el empresario tendría que pagar aparte un 30% más = 3.000€. Eso significa que el coste real del trabajador a la empresa es: 10.000€ + 3.000€ = 13.000€ y que lo que el empresario paga a la Seguridad Social es: su parte (3.000€) + la que le retiene al trabajador (700€) = 3.700€

  Por lo tanto, la retención (RSS) de la Seguridad Social

  RSS= SM x 7 / 100

  Nota= El 7% es variable (en algunos sectores y convenios es un 6.2% y en otros un 6.9%, etc.)

  c) Retención de IRPF (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas-Impuesto que pagan las personas que tienen actividades económicas sujetas al IRPF): Esta retención la marca el Ministerio de Economía y está en función de las circunstancias familiares (número de hijos, etc) y la renta (es un impuesto progresivo o proporcional al nivel de renta, de tal forma que cuanto más ganes, mayor es el porcentaje que te aplican). Supongamos que es un 12% en nuestro ejemplo. Para saber el tipo de retención, ir a esta web.aeat.es

  IRPF= SM x 12/100

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 48)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.