espanjan palkat

Uusimmat Keskustelu Yleistä Uutiskulma espanjan palkat

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 30)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Lähde Comando actualidad keskiviikkona 4.2.2010. Tuli hyvin mielenkiintoinen ohjelma. Aiheena mileuristat eli tonnin kuussa ansaitsevat espanjalaiset. Ja vaikka mulla on aika hyvä käsitys täkäläisista liksoista niin taas selkäpiitä kylmäsi kun palkat lyötiin pöytään. Madridissakin finanssikortteleissa tonni ja vähän päälle on ihan yleinen palkka. Extremadurassa liksat on siinä 700-1000€/kk, jälkimmäinen jo kuulemma ihan kova liksa.Ja ettei tästä tule liian pitkää sepustusta niin , ei minun vaan ohjelman tekijöiden, päätelmä on että kuusi työntekijää kymmenestä on Espanjassa mileurista. Bussikuskit kertoivat liksakseen 1200-1300/kk, autokuski 1100€/kk , tarjoilijat 800-1000€/kk, pikkupomot kunnantoimistossa 2200€/kk ja tätä rataa.
  Ohjelma taitaa olla katsottavissa netistä TVE 1 :n sivuilta.

  LINKKI

  mille
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 27.07.2006
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 632

  Kertomasi palkat ovat faktaa. Niillä pärjäillään täällä koska vaihtoehdot ovat vähissä ja toisaalta verotkin ovat huokeammat kuin Suomessa.

  LINKKI

  Lumenluoja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.02.2010
  Kirjoituksia: 55
  Vastauksia: 1489

  Kun funtsii, että 2200E/kk ansaitseva maksaa Espanjassa noin 10% veroja, niin kännyyn jää pari tonnia. Suomessa jos tienaat 3000€/kk, niin käteen jää sellaiset 2200€. Tästä sitten maksellaan tuplahintaiset autot, kesä- ja talvivarusteet, tuplahintaiset talot, 30% kalliimpi sapuska (joa ei nyt ole kovin iso meno keskiverto taloudessa jos ei pelkkiä eineksiä syö), alle kouluikäisten päivähoidosta 233€/kk jne, niin aikalailla menee siihen, että puhtaasti rahalla ajatellen Espanjassa työntekijän palkka laskee euroissa, mutta huomattavasti vähemmän todellisessa ostovoimassa. JOS pystyy tekemään töitä Suomeen tai suomalaisille (lue: Länsi-Eurooppaan Ranskasta ylöspäin) niin homma kanattaa jo taloudelleisestikin ja ilmasto- ja kulttuuriplussat tulevat siihen päälle.

  Ja tämä ero on kaventumassa kokoajan – molemmista suunnista.

  LINKKI

  Onaja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.04.2008
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 76

  Kyllä minun kokemukseni mukaan 2200 eur/kk palkasta enemmän menee veroja kun 10%. Tuo veroprosentti on n. 1250 eur/kk tienaavalla ja siihen 6 % sosiaalikulut päälle. Eli on Espanjan verotus matalampaa kuin Suomen, mutta varsinkin nyt verotuksen kiristyttyä ei tätä enää voi kutsua miksikään onnelaksi. Päinvastoin minusta tavallinen naimaton omistusasunnoton palkansaaja on täällä todella harvoin saavana osapuolena, Suomessa tunsin saavani enemmän vastinetta verorahoilleni.

  LINKKI

  Selma
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 38
  Vastauksia: 583

  Kun keskustellaan palkoista, olisi mukava tietää paljonko maksaa:

  Lasten päivähoito
  Koulu
  Terveyden hoito
  Asunnon vuokra /m2
  Työttömyyskorvaus
  Päiväraha, jos sairastuu
  Äitiys/isyysloma
  Asumistuki, onko

  Ruoka ei mielestäni marraskuussa ollut kaupassa paljon halvenpaa, ravintolassa syönti kylläkin

  Ihan vain, jotta voisi arvioida kumpi on edullisempaa

  LINKKI

  jpmadrid
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.04.2009
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 192

  Hola Selma,

  Asiaan on vaikea vastata yksinkertaisesta, Espanjassa on niin isot alueelliset erot. Madridissa ennen lamaa oli about kaikki kalliimpaa mita Suomessa kun siella silloin talloin kavin lomalla tai tyoasioissa, ravintolat, hotellit…tosin nyt laman aikana on hintataso tullut alas.
  Madridissa on todella paljon yksityiskouluja koska ihmiset eivat luota julkiseen koulunkayntiin. Pienen yksion vuokra Madridissa maksaa helposti 1000 euroa kuukaudessa. Ansiosidonnaista tyottomyyskorvausta ei ole, korvausta saa mielestani max 2 vuotta jos on tarpeeksi kauan ollut toissa ja luulen sen olevan reilusti alle 1000 euroa.
  Julkiseen terveydenhuoltoon moni ei myoskaan luota ja maksaa siksi yksityista, itse maksan about 200 euroa kuukaudessa Sanitas nimiselle firmalle.
  Aitiysloma on muistaakseni 16 viikkoa ja isalle (aika uusi asia) lomaa tulee 15 paivaa.
  Itse maksan palkastani yli 40% veroa Espanjassa.
  Elakkeessa on katto joka on siina 2500 euroa, ei kuten Suomessa jossa elakkeet voivat olla tosi korkeita.
  Toinen asia on sahko, itsellani on muutaman kerran ollut talviaikaan 2 kuukauden sahkolasku yli 1000 euroa.

  Saludos

  Janne Valenciasta

  LINKKI

  Willi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.01.2007
  Kirjoituksia: 28
  Vastauksia: 792

  Laitampa minäkin lusikan soppaan. Ylempiasteisessa konservatoriossa (pitäisi vastata Suomen AMK/yliopistoa) lukuvuosimaksut menee oppiaineden mukaan. Kahdesta oppiaineesta hintaa kertyy 90€. Jos aineita on enemmän on maksukin suurempi. Ensimmäisenä lukuvuona jouduin ottamaan kaikki ekan vuosikurssin opinnot ja lukukausimaksu oli 500€.

  Granadassa asunnon vuokra on 3-26€/m2, eli löytyy joka lähtöön nykyisin. 40m2 asunto jossa vuokra on 1000€ kuussa. Yksiöt 12-20 m2 vuokra on 230€-375€ kuussa. Mutta sitten samanaikaisesti voit saada 3 huoneen asunnon 330€/kk hintaan tai vaihtoehtoisesti 220 neliöisen asunnon 700€/kk (3€/neliö). Itselläni on tällä hetkellä noin 90 neliön asunto ja maksan siitä vuokraa 248€/kk

  Työttömyyskorvauksesta en osaa omalta kohdaltani sanoa, sillä olen ollut työlistettynä hyvin, mutta mies oli työttömänä vuosi sitten ja hän sai 900€ kuussa työttömyyskorvausta. Hän jäi työttömäksi linja-autokuljettajan virasta, mutta ei ajanut linjaa vaan turistivuoroja. Heillä tuo palkka on vähän suurempi mitä Santiago kertoi. Myös riippuu siitä kenellä ajat.

  Itse kävin tuossa elokuussa Suomessa ja hinnat olivat huomattavasti kalliimmat Suomessa kuin Espanjassa kun kävin ruokaostoksilla. Kahdellakymmenellä eurolla täällä saan iloisesti pariksi viikoksi ruokaan mutta Suomessa samat ostokset jotka täällä tein kahdellakympillä maksoivat huomattavasti enemmän.

  LINKKI

  Tomas
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 27.09.2007
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 48

  Täältä löytyy tietoa asuntojen hinnoista :
  http://casas.facilisimo.com/preciometro/

  Ja täältä vuokrahintoja/neliö:
  http://www.fotocasa.es/indice-alquiler-inmobiliario__fotocasa.aspx

  Ja tietenkin täytyy pitää mielessä että vuokralainen/ostaja maksaa kulut, eli tuohon vuokraan tulee helposti parin kuun vuokra päälle pelkkiä välitys- yms. kuluja. Takuuvuokrat sitten erikseen.

  Mitä tulee lasten päivähoitoon, niin työkaverit kertovat 1 lapsen päivähoidon hinnan olevan päälle 400e/kk ’julkisessa päivähoidossa’ (täällä BCN’n maakunnassa). Toisaalta kersathan pistetään jo 3 vuotiaina kouluun, joten tuosta ei tule kuin noin 15’000e kouluikään asti.. vuoden palkka paikallisille.. Koulumaksuista ei ole tietoa, varsinkin kun on kunnalliset, puoliyksityiset ja yksityiset koulut erikseen..

  Vielä noista ruokaostoksista. Aivan 20e/2vkoa ei meillä ainakaan riitä. Meillä menee n. 40e/2hlöä/vko ja siihen päälle juomat (vesi+viini) ja ehkä yhtenä päivänä ulkona syöminen. Joskus laskeskeltiin että pelkkien ruokien lisäksi muut ostokset (wc-paperinkaltainenjäljitelmä, yms.) niin noi 30-40% edullisempaa kuin Suomessa. Ravintolasyömisessä taitaa suurin hintaero tulla juomista.

  Lyhyesti voisi sanoa, että raaka-aineet ovat edullisia (samaan tapaan kuin esim. Puolassa) mutta jalostetut tuotteet ovat ’normi-hintaisia’. Eli tyypillinen ’kehitysmaa’ tietyiltä osin.

  Autohuolloissa tuntihinnat ovat samoja tai jopa kovempia kuin Suomessa, varaosat ja öljyt ovat kalliimpia monien merkkien osalta. Samaten elektroniikka/tietotekniikka on pääosin kalliimpaa kuin edullisimmissa paikoissa Suomessa (vrt. Verkkokauppa.com). Vaikuttaa siltä että tyypillinen espanjalainen ei ole kovin hintatietoinen (lue: ei ymmärrä rahan arvoa) eikä vertaile tuotteiden/palveluiden hintoja.

  Nämä fiilikset siis täältä Katalonian kulmalta.

  -t-

  LINKKI

  Bolichera
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2007
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 77

  Käsitykseni mukaan jos palkollinen saa noin 3.000€:n bruttopalkkaa kuukaudessa, siitä menee veroja 18% + 6,35% muita pakollisia maksuja eli veroprosentti menee peräti 24,35%. Käteen tuolloin jää se aikaisemmassa esimerkissä mainittu noin 2.300 euroa, jota voitaisiin paikallisittain pitää erittäin korkeana palkkana. Sellaisia ei täällä monillekaan jaeta!

  On aika uskomatonta, että ihmiset ei nouse barrikadeille alhaisten palkkojen vuoksi! Ivat nousee ja elämä on muutenkin kallimpaa kuin jopa Englannissa. Suuri osa kansasta taitaa tyytyä mileuristana olemiseen, vaikka laskuopin mukaan siitä ei paljoa käteen jää, jos ei ole velatonta omistuasuntoa. Eipä ihme, että esim. britit pakenevat joukolla täältä ja muuttoautoilla on enemmän työtä kuin vuosikausiin sillä pienellä erotuksella, että liikenne onkin tällä kertaa poispäin Espanjasta suuntautuvaa.

  Vaikka eläisi kuinka nuukasti, ei tonnin palkasta paljoa käteen jää, kun on hoitanut pakolliset velvoitteet alta pois (vuokra, sähkö, vesi, kaasu, vakuutusmaksut, terveydenhoito ja tietty päivittäinen ruoka). Vai kuinka?

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Hinnoista sen verran , että kun Lidl tuli Suomeen siellä tapahtui dramaattinen muutos hinnoissa.
  Mä en viitsi alkaa pilkkuja nusaamaan ja vertaamaan joka hintaa, mutta joka kerta kun on oltu vähän pitempään täällä ja tultu takaisin suomeen ja käyty ekan kerran kaupassa ostamassa ns. ensihätään tarvittavat jutut , eli leivät , endoja , voita ,jotain ruokaa, tomaatteja , kurkkua , jotain juustoa ja kinkkua ja sen semmoista , eli noin puolitäysi muovikassi tavaraa on seurauksena shokki, miten tää voi maksaa näin paljon.
  Täällä samalla rahalla ostaa ostoskärryllisen tavaraa eli puheet siitä että hinnat ovat samat molemmissa maissa osoittavat vain sen, että kyseinen henkilö käy aivan väärissä kaupoissa espanjassa.
  En minäkään suomessa tehnyt ostoksia r-kiskalla tai bensiksien ns.kaupoissa. Toisaalta jokainen tuuppaa rahansa mihin parhaaksi näkee.

  LINKKI

  Onaja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.04.2008
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 76

  Samoilla linjoilla olen JPMadridin kanssa. Itse asun Barcelonassa, joka on Madridin rinnalla yksi Espanjan kalleimmista kaupungeista. Täälläkin on jotkut hinnat tulleet laman myötä alas, mutta toiset taas vastaavasti kallistuneet. Ruoan hinnassa ja ravintoloissa eron Suomeen huomaa, sillä nämä kaksi asiaa ovat selkeästi halvempia täällä. Tuttuni maksavat yksityisestä koulusta 500-800 eur per kuukausi per lapsi eikä julkinenkaan koulu ole täysin ilmainen, sillä kirjat ja tarvikkeet (taideaineissa kaikki paperia ja saksia myöten) maksavat ihan kiitettävästi. Myös monissa kouluissa otetaan/on otettu käyttöön kannettavat tietokoneet, joista vanhemmat maksavat suurimman osan. Lasten ruokailu koulussa maksaa usein saman verran kuin aikuisen ateria ravintolassa eli 9 eur/päivä. Itse maksan yksityisestä terveydenhuollostani 55 eur/kk, mutta summa on noin alhainen, koska saan alennusta miehen isän valtion virkamiehen statuksen vuoksi. Julkista hammashoitoa ei ole olemassa, jos hampaiden poistoa ei lasketa. Eli mikä tahansa hammasongelma sinulla on, lääkkeeksi tarjotaan hampaan poistoa.

  Työttömyyskorvaus on juurikin sen 900 eur/kk ja sitä ei tosiaan määrättömästi saa. Monet yritykset myös ovat siinä tilassa, että eivät maksa työntekijöilleen palkkaa, mutta eivät myöskään irtisano työntekijöitään, joten työntekijä ei saa mistään rahaa.

  Lain mukaan sairauspäivärahaa maksetaan vasta viidenneltä sairaspäivältä ja silloin se on 60 % palkasta. Summa nousee 75 %, jos sairaus kestää kauemmin kuin 20 päivää. Mutta käytännössä siis kaikki pienet flunssat ja muut ovat työntekijöille lain mukaan palkattomia. Monet yritykset kuitenkin ovat parantaneet työntekijöiden turvaa tämän asian suhteen ja maksavat sen osan mitä valtio ei maksa, mutta työnantaja ei ole pakotettu tähän.

  Tietääkseni asumistukia ei ole olemassa kuten ei niin monia muitakaan tukia. Korjatkaa, jos erehdyn.

  LINKKI

  tuisku
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 31
  Vastauksia: 1697

  Ei meilla sen kummempia herkkuja osteta,mutta ei kylla 20€ riita alkuunkaan meilla viikon sapuskoihin.
  Mina lisaksi leivon aika usein,ja pellolta saamme paljon hedelmia.
  Ruokalasku 2 henk.,sis.pesuaineet , paperit,vedet ,on normaalikuukausina n.400€.Kun porukkaa tulee kylaan ja jouluisin sen on sitten isompi.

  Talvella laitan tosin usein seka alku & paaruoan,mutta jos ”soppaa” jaa yli,on se seuraavan paivan alkuruokana taas.

  Verotuksesta….Valtion hommissa ollessaan ”isantani”maksoi veroja reilusti alta 3000€ palkastaan 19.21% + sairausvak.ym kulut paalla.

  Nyt reservissa ollessa verotus on pudonnut 16.77%

  LINKKI

  devspain
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.01.2007
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 1281
  Onaja kirjoitti:

  Työttömyyskorvaus on juurikin sen 900 eur/kk ja sitä ei tosiaan määrättömästi saa.

  Korjatkaa, jos erehdyn.

  Tuo mainitsemasi työttömyyskorvaus on pariakymppiä vaille se maksimi mitä voi saada ja sehän onkin saman verran kuin keskipalkka Málagan alueella!

  Korvauksia sitten maksellaankin melkoisesti. Pelkästään Málagan provinssissa on noin 150 000 taloutta, jossa JOKAINEN ASUKAS on työtön. Koko Andaluciassa luku lähentelee 700 000! Ja näissä luvuissa ei siis ole mukana ne taloudet, joissa joku käy töissä eikä myöskään ne, joista joku on väliinputoaja eikä ole oikeutettu mihinkään korvaukseen.

  ..ja jos ruoan hinta ravintoloissa ja kaupassa on suomessa kalliimpi, niin niinpä ovat suomessa palkatkin reippaasti korkeampia, koulut ilmaisia, terveydenhuolto melkein ilmaista, asuminen edullisempaa ja kela maksaa kaikenlaisia tukia pelkän asuinpaikan perusteella.. ..ja onnekkaille työssäkävijöille siellä on kaikenlisäksi maailman lyhyimmät työpäivät ja maailman alhaisimmat eläkeiät.
  Viimeaikojen perusteella voidaan sanoa, että ei espanjassa ole enää sitä ”aurinkoetuakaan”.

  LINKKI

  Willi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.01.2007
  Kirjoituksia: 28
  Vastauksia: 792

  Miulla tuo 20€ riittää kahdeksi viikoksi ihan hyvin. Talouteni on yhdelle, sillä mies asuu toisella paikkakunnalla. Samoin leivon paljon. Kerran kahdessa kuukaudessa on sitten yksi suurempi ostoskerta jolloin täydennän kuivamuonat. Tosin en syö kuin kerran päivässä ja juomiseksi käy varsin hyvin hanavesi, joten ei mene siihenkään rahaa. Malagassa taas menee enemmän rahaa ruokaostoksiin, sillä hinnat ovat korkeammat ja Malagassa ostan myös juomiset, vesi/mehu. Tuoreita vihanneksia saan tottakai äidiltäni ympärivuoden.

  Kai tuo Helsingin aika aikoinaan opetti elämään säästäväisesti sillä siellä kuukaudessa jäi todella vähän käteen ja sillä piti elää.

  LINKKI

  Lumenluoja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.02.2010
  Kirjoituksia: 55
  Vastauksia: 1489

  ihan todellisesta tilanteesta. Eli voimme kait todeta, että palkkojen, alhaisten verojen tai edullisten julkisten palveluiden tähden ei Espanjan kannata (enää) Suomesta muuttaa. Mutta jos arvostaa 10kk/vuosi parempaa säätä, hieman edullisempaa ruokaa ja mahdollista positiivista atmosfääriä, niin miksi ei? Toki Suomen tilanne voi paheta pahemmaksi kuin Espanjan…. ja ero suurenee. Juuri eilen Prof. Puttonen entisestä HKKKsta arveli, että Suomi kohtaa Espanjan ”kurjuuden” vuonna 2020 jos meno ei muutu.

  Jos nuo muuttoautot vievät kamaa pois Espanjasta, niin asuntoa katsellessani Alicanten eteläpuolelta… niin paljonko tarjotaan pyyntihinnasta? 80%?

  Verotuksesta: Suoraan vero.fi-sivustolta:

  http://www.vero.fi/default.asp?path=5,40,90&article=5926&domain=VERO_MAIN

  Verotettava ansiotulo (euroa), Vero alarajan kohdalla (euroa), Vero alarajan ylittävästä tulon osasta (%)
  %
  15 200 – 22 600, 15 200 – 22 600, 8€ 6,5%

  22 600 – 36 800 22 600 – 36 800 489€ 17,5%

  36 800 – 66 400 36 800 – 66 400 2 974€ 21,5%

  66 400 -> 9 338€ 30,0%

  Tähän päälle sitten vielä kuntakohtainen vero, joka on Suomessa noussut noin 20% keskimäärin kunnissa. Josain vielä 17% ja jossain jo 21,5% vuonna 2010.

  Eli 3000€ kuussa ansaiteva maksaa noin 38-40% veroa palkkatulostaan. Pääomavero on vähän vaille 30% kuten tiedätte.
  Isoja vähennyksiä saa verotettavaan tuloon esimerkiksi töissä käymisestä omalla ha:lla 7000€ -> eli veronpalautusta keskimäärin 3000€. Kulkuneuvo sitten maksaakin tuplat vastaavaan Espanjasta ostettuun ja sitten sitä varustellaan talvirenkailla ja lämmittimillä jne.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 30)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.