Espanjan jätteet

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Luonto Espanjan jätteet

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 21)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Pohjanpoika53
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.02.2014
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 6

  Täällä sitä nyt ollaan, ensimmäistä talvea viettämässä. Palstalla näyttää olevan paljonkin hyväsuisia kirjoittajia, älkää ny ampuko alas ensimmäisen viestinsä kirjoittajaa. Kuukausi on vierähtäny ja näyttää siltä että meistä tulee ”muuttolintuja”.

  Oon ollu kovin tyytyväinen täällä olooni, ilmasto, ruoka, hintataso, ja luonto, tosin karumpi kuin luulin. Vain yksi seikka tuli silmilleni, käsittämätön roskaisuus. Taajamathan on siistejä, ei siinä mitään, mutta heti sen ulkopuolella alkaa silmiinpistävä muovien, lasien, rakennusjätteiden sekamelska.

  Palstalla on paljon täällä pitkään olleita, joten kysymys kuuluu: käydäänkö asiasta keskustelua, onko asiat menossa parempaan suuntaan vai onko asian tilaan totuttu, eikä ketään kiinnosta.

  LINKKI

  Don Bavarontti
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.07.2006
  Kirjoituksia: 113
  Vastauksia: 2154

  hola pohjanpoika,
  meijän kylä malagan itäpuolella on ainakin erittäin siisti, miltee suunnalta sinun kokemukset ovat

  LINKKI

  makarios
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 23.04.2011
  Kirjoituksia: 37
  Vastauksia: 688

  Pohjanpoika on oikeassa. Vaikka jätteiden käsittelyyn liittyy täällä tonneittain erilaisia säännöksiä hurjine sanktioineen, ei niistä juuikaan välitetä. Ex tempore -kaatopaikkoja perustetaan jatkuvasti. Tässä meidän lähellä levennettiin hieman katua ja jäteastiat siirrettiin pakosta muutaman sata metriä. Mutta niiden jäteastioiden entiselle alustalle syntyi oitis uusi kaatopaikka.

  Perusespanjalainen on mal educado ja se näkyy joka paikassa.

  • Tätä vastausta muokkasi 9 vuotta, 2 kuukautta sitten makarios.
  LINKKI

  Don Bavarontti
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.07.2006
  Kirjoituksia: 113
  Vastauksia: 2154

  kuvia meijän kylältä

  • Tätä vastausta muokkasi 9 vuotta, 2 kuukautta sitten Don Bavarontti.
  LINKKI

  Tarmo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 25.06.2014
  Kirjoituksia: 12
  Vastauksia: 298

  Morjesta vaan, Pohjan Poika ja tervetuloa muiden samanlaisten ihmettelijöiden joukkoon.

  Täällä toistakymmentä vuotta vakiasuneena sanoisin noin ylisummaan, että tekemäsi havainnot ovat ihan nappiin osuneita kaikki. Ilmastosta roskaisuuteen. Kaupungeissa on varsin siistiä, koska niitä siivotaan. Maaseudulla ehkä yritetään siellä sun täällä, mutta periaatteessa siisteys on asukkaiden varassa.

  Eihän mulla ole kovinkaan suuria mahdollisuuksia seurata minkään aiheen kansalaiskeskustelua, mutta vaikka olisikin, uskon sen olevan aika laimeaa. Koiranpaskoista jaksetaan jonkin verran kättä vääntää lehtien yleisönosastoissa ja siihen se taitaa jäädä. Yksittäisen ihmisen tai jonkun pikkuporukan vaikutusmahdollisuudet ovat vaatimattomat, eikä asia tunnu ketään kiinnostavan, niinkuin arvelitkin.

  Tällä palstalla on monta minua fiksumpaa tietäjää, jotka kyllä pärähtävät ääneen, kunhan heräävät. Odota vaan.

  LINKKI

  Pohjanpoika53
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.02.2014
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 6

  Asustelen täällä Alicanten ja Murcian rajalla, n. 30km Torreviejasta etelään Campoverden kylässä. Kylä on tosiaan tosi siisti, aluetta hoidetaan hyvin, niille koiranpaskoillekin on jäteastioita tiheään, valitettavasti monet koiraihmiset eivät täälläkään välitä niitä käyttää. Mutta taajamaahan ei viestini koskenutkaan.

  Olemme ulkoilmaihmisiä, ja Suomen pimeä talvi rajoittaa siitä nauttimista. Niinpä täälläkin kiinnostuksen kohteemme on luonto, täällä on kohtuumatkojen päässä suojelualueita ja muita ”parque naturalia”. Myös näillä alueilla siisteys on hyvä.

  Mutta nuo pienempien teitten reunamat ja mäntymetsät joihin pääsee purkamaan peräkärryn tai -kontin. En voi ymmärtää.  Yleensähän ympäristötietoisuus menee käsi kädessä yhteiskunnan varallisuuden kanssa, ei tämä touhu maaseudullakaan niin köyhältä näytä että se tilannetta selittäisi. Lisäksi luulisi että maalle niin tärkeän turismin kehittäminen antaisi painetta ympäriistön hoidolle. No, turismin paine taitaa kohdistua enemmän rannoille ja kaupunkeihin.

  LINKKI

  ArtoM
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.05.2012
  Kirjoituksia: 5
  Vastauksia: 14

  Roskaisuuden lisäksi ihmetyttää tuo kierrätyksen laimeus. Viimeksi kun oltiin syksyllä  Costa Blancalla Villenan kaupunkin ulkopuolella pikkukylässä vuokralla, niin belgialaisten vuokraisäntien kanssa oli asiasta juttua. Sanoivat koitanneensa ensimmäisen vuoden kierrättää, mutta kun kierrätysroskiksissa oli aina kaikkea muutakin, niin antoivat periksi ja tekävät niin kuin paikkallisetkin. Eli kaikki vaan samaan laatikkoon.

   

  LINKKI

  vanhatyttö
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.08.2009
  Kirjoituksia: 49
  Vastauksia: 1748

  Roskaisuus on kyllä totta, ei voi kieltää. Ja siihen on monta syytä. Juuri nyt on meneillään yksi syy eli kauheaa hirveämpi tuuli, joka repii katujen pikkuroskiksista pussit ylösalaisin ja sisälmys leviää pitkin katua.

  Nuoriso, ne joilla on liikaa aikaa, tuppaa roskastamaan puistot, joissa istuskelevat syömässä válipaloja ja illalla juomassa kaljaa. Kaikki jätteet viskotaan penkin ympärille, samoin tupakannatsat ja marinatsat. Ja kuseksitaan ja syljetáän, ihan samalla tavalla kuin suomalainen nuoriso. Ja tehdäán ala-arvoisia graffiitteja seiniin. Onneksi lasten leikkipaikat on toistaiseksi olleet rauhassa.

  Koiranpaska on ikuinen ilo. Kerääminen on kyllä yleistynyt, mutta edelleen on porukkaa, joka jättáä siihen, mihin putoaa. Kaupungit yrittävät tehostaa keräámistä kovilla sakoilla, Malagakin lupaa peräti 750 euroa multaa, mutta ei taideta isommin pitáá silmällá keráämistä paskan määrán perusteella arvioiden.

  Yleensä ne kylät ja kaupunginosat, joissa asuu pohjoismaalaisia ulkomaalaisia, ovat hyvässä kunnossa. Tämmösiä hienoja kyliä ja pikkukaupunkeja on mm. Torre del Mar, Competa jne. Kaikki on kunnossa, mutta niissä kunnissahan onkin rahaa kun on veronmaksajia ja se tietenkin vaikuttaa. Ja sivistystä..

  Rantakaupungeista kirkas poikkeus on Benalmadena, joka on kirjaimellisesti paskan ja roskien peitossa. Alakatu, jossa valtaosa turisteja kulkee, on ihan kauhea. Ainoa siisti paikka on Lintupuisto, muualla on katujen pinnat rikki ja roskalaatikoiden ympärykset pursuu törkyä ja puistot, siis muut kuin Lintu, ovat työttömän nuorison kokoontumispaikkoja. Ja sen huomaa. Sikamainen kaupunki, jossa kaikki on mennyt alaspäin poliittisten juonittelujen takia, sielláhän on alcaldea vaihdettu montaa kertaa kesken kauden. Nyt siellä on meneilláän puiden tuhoaminen, kaikki isot puut on sahattu pölkyiksi.

  Minun huomion mukaan ne alueet, joissa asuu paljon latinoita, mustalaisia ja neekereitä, on kaikkein kauheimmassa kunnossa. Seinät on sotkettu graffiiteilla, puiston penkit on rikottu ja roskaa on joka paikka täynnä. Porukka viskaa roskapussin ikkunasta ulos ja jos vaivautuu viemään sen roskikselle niin jättää roskalaatikon ulkopuolelle. Ja etenkin upotetut roskikset keráävät törkyä ympärilleen kun niiden suut on usein tukittu liian isoilla pusseilla, jotka eivät mahdu sisälle.

  Ihan kuten joku tuossa aikaisemmin kirjoitti niin ympäristön kunnossapito on kiinni asukkaiden sivistystasosta. Valtaosa espanjalaisista ei kovin sivistynyttá porukkaa ole, hädin tuskin osaavat lukea ja muutenkin kasvatus on jáányt melkoisen váhälle ja sen huomaa kaikesta. Eikä nuori sukupolvi ole yhtäán kummempaa, melkein lukutaidottomia ja mistäán mitään tietámättömiä hekin ovat, yli 30% on jättänyt peruskoulunkin kesken. ja kyllä sen huomaa kaikesta. Myös ympäristöstä ja elintavoista.

   

   

  LINKKI

  arnold malaga
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.07.2010
  Kirjoituksia: 79
  Vastauksia: 2846

  Juoksepa ’vanhatyttö’ nyt suorinta tietä Guadalquivir’iin. Ja samoin ne muut, jotka pienessä maailmankuvassaan sotkevat kouluja käymättömyyden ja roskaamisen samaan vaakakuppiin.

  Espanjassa on kautta aikojen ollut roskien kuljetus paikallisten ”mafioiden” hallussa, joten jos siihen alkaa kovaäänisesti puuttumaan ja vaatimaan jämerämpää toimintaa ympäristön siisteyden ja kaatopaikkojen maksuttomuuden suhteen, saattaa löytää itsensä juurikin sieltä kaatopaikalta.

  Katolilaiseen maailmankatsomukseen kuuluu monenlainen typerä individualismi, eli kukin pitää huolen omista asioistaan, paitsi että koko maailman perhesuunnittelusta päättää joku helvetin poikamies, joka panee kuoripoikia Vatikaanissa.

  Katolilaisuuden aiheuttamasta kieroutuneesta, sisäänpäinkääntyneestä maailmankatsomuksesta on todella naiivia mennä osoittelemaan sormella jotain oppimatonta kansanosaa. Kyllä ne syylliset ovat niillä paljoin korkeammilla tasoilla hallintokoneistossa.

  Jos päättäjiä ja pikkuvirkanilkkejä aivan aikuisten oikeasti kiinnostaisi ympäristöasiat enemmän kuin mafiosoilta saatavat lahjukset, niin kyllä ne taajamien ulkopuoliset alueetkin olisivat todella toisen näköisiä kuin ne nyt ovat.

  Töitä olisi ja tekijöitä, mutta rahapösöt vain eivät halua maksaa latin latia mistään sellaisesta, josta heidän jo ennestäänkin turvoksissa olevat pankkitilinsä eivät liho entisestäänkin.

  Ja niin se menee joiltain osin Suomessakin. Pahvipäät äänestävät kokoomusta kun sillä lailla luulevat saavansa samanlaisen elämän kuin on jollain Kataisen hikinaamalla tai koulukiusaaja Subbilla.

   

  LINKKI

  tuisku
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 31
  Vastauksia: 1697

  Kunnossa pito ja sivistystaso…hmmmmm…..Toissa paivana rapussamme asuvalta ”tyhjapaa ekonomistilta” paasi karkuun ?? San Bernardo koiranpentunsa…asuvat 4:ssa kerroksessa ja koira kipitti tanne 8 :een… Meidan kerroksessa oli sellainen mukava joen mallinen kusilatakko…7:ssa kunnon paskakasat ja 6:ssa taas se kusijoki oli jo kunnon jarven kokoinen. Kavin palauttamassa koiran ja huomatin mita se on tehnyt….noh..jotenkin siivosivat.Mutta sit eilen huomasin etta tossa meidan ylatasanteella mista mennaa katolle on myos kunnon paskat pyoraytetty jote kavimme laittamassa lapun ”tyhjapaan” ovelle,jotta tulisi ne siivoomaan….joo ,kyllahan se ”nenaliinaansa” ne paskat noukki,mutta  lajahtynytta paskajalkea ei pyyhkinyt. Kavin myohemmin huomauttamassa et pitáis kayda VEDELLA ,PESUAINEELLA JA MOPILLA pyyhkimassa ne jalket vex…..Viela ei ole mitaan tapahtunut……Odotan viela tan paivan…ja ehka huomenna sit  ”rajahdan kunnolla”…..Ainakin talla kundilla on koulutukseen kaytetyt fyffet menneet vanhemmilta ihan hukkaa!

  LINKKI

  sinnittelijä
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.04.2014
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 209

  On varmaan kuitenkin ekonomi eikä ekonomisti. Koulutus ja sivistys eivät ole sama asia. Älä kuitenkaan sille koiranpennulle kosta omistajan tyhmyyttä, ethän. Se on vaan ollut hädissään, eikä tiedä, mikä on oikein ja mikä väärin.

  Olen ihmetellyt, miten noi dyykkarit elää tuolla dyykkaamisellaan, kun tuossakin roskiksella samat tyypit käy autolla monta kertaa päivässä, enkä ikinä ole nähnyt kenenkään siitä mitään ottavan.

  LINKKI

  arnold malaga
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.07.2010
  Kirjoituksia: 79
  Vastauksia: 2846

  Oletko ’sinnittelijä’ aivan varma, että ovat dyykkareita? Etteivät vain pörräisikin ihan eri asialla. Käypä joskus vilkaisemassa, onko roskiksen alla välillä jotain pakettia ja välillä sitten ei. Mutta pidä huoli, ettei sinua huomata.

   

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Uskaltaisikohan varovaisesti hieman valottaa tätä dyykkauspuolta.  Oikea tieto, kun se tulee väärästä lähteestä tuntuu aiheuttavan henkistä allergiaa sinnittelijälle.  Mutta menköön nyt taas kerran. Sinnittelijähän asuu jossakin muualla kuin täällä suomislummissa Costalla. Voihan se olla että siellä kaikki on toisin. Täällä kuitenkin dyykkarit ovat nykyään pääsääntöisesti moroja ja entisen itäblokin mustalaisia. Ovat syrjäyttäneet paikalliset mustalaiset jotka keräsivät ennen romumetallia . Pääasiallisesti etsitään chatarraa, metalliromua. Alumiinia , rautaa , jne. Kaikki muukin rahanarvoinen tietysti käy. On myös dyykkareita jotka keräävät mitä vain minkä voi myydä vaikka kirpputorilla. Eikä ainoastaan täällä , vaan kaikkein kauhein romu on usein vielä käypää tavaraa vaikkapa Marokon markkinoilla. Yhtenä esimerkkinä vanhat isot telkkarit joilla ei ole mitään arvoa täällä, mutta ovat käypää tavaraa Marokossa .

  Pieni opintoretki vaikkapa Fugen lauantaikirpparille näyttää mistä on kysymys.

  Jos toiminta ei kannattaisi eivät kymmenet ja sadat moniosaajat ajelisi pakettiautoillaan   ympäri Espanjaa. Se ettei juuri sinnittelijän roskiksesta löydy koskaan mitään ei tarkoita etteikö niistä sadoista muista roskiksista joita  päivän  kymmenen  valoisan tunnin aikana ehtii tonkia , löytyisi mitään myytävää.

  Sevillassa kielsivät , taisi olla 750€ sakon uhalla roskiksien tonkimisen . Voi olla että peruivat sen ? Vastalauseiden vuoksi. Monessa kunnassa / kaupungissa täälläpäin se on kuitenkin kiellettyä.

  Täällä meillä homma toimii käytännössä niin , että ihmiset jättävät poisheitettävän  käyttökelpoisen tavaran roskiksien viereen. Siitä se häviää 10-15 minuutin kuluessa.

  • Tätä vastausta muokkasi 9 vuotta, 1 kuukausi sitten santiago.
  LINKKI

  kojo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.01.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 1445

  Minulle kävi vähän nolosti, kun vaihdoimme musiikin kuunteluun tarkoitetun soittimen kaiuttimineen uusiin. Vein vanhat roskiksen päälle. En ehtinyt takaisin portille, kun paikalle tuli toiveikas noutaja joka haukkui minut pystyyn, kun laatikossa ei ollutkaan kunnon telkkaria.

  LINKKI

  tuisku
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 31
  Vastauksia: 1697

  Ahahhahahaaaaaaa…e i riita etta olen Blondi..sen lisax olen viela ”kielipuolinenkin”…..Mut aika hienostihan toi espanjan economista taipui suomen ekonomistiksi….. Ja jooooo…en missaan nimessa  kosta mitaan koiralle ( omista myos itse koiran)….ja tulihan se ”tyhjapaakin” sielta viimein mopin ja amparin kanssa pesemaan….ja taytyy tunnustaa etta pojan katosissa se moppi pysyi toooooooosi hyvin…ei tainnut olla ensimaista kertaa  hommissa 😀

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 21)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.