Espanjan ja välimeren ruokakalat?

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Espanjan ja välimeren ruokakalat?

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 25)
  • Julkaisija
    Viestit
  • LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä Mrs S
    Mrs S Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 10.04.2008
    Kirjoituksia: 29
    Vastauksia: 78

    Paistoin (kallista…) kuhaa päivälliseksi ja aloin miettiä espanjan kaloja.
    Merluza eli kummeliturska (?) on ainut kala jota muistan siellä syöneeni, enkä sitäkään laittanut itse.

    Mitä siellä kotioloissa syödään yleisimmin ja millaiset kilohinnat suurin piirtein ovat?
    Mitkä sopisivat parhaiten suomikaloihin tottuneelle lapsiperheelle, mitkä ovat erityisen terveellisiä ja mitkä teidän omat suosikkinne ovat? Mä kuulisin laittotapojakin mielelläni :).

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä santiago
    santiago Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.11.2007
    Kirjoituksia: 307
    Vastauksia: 4162

    Mä jätän haasteellisemmat kalat kovemmille kokeille.Mutta pari helppoa tuli mieleen.Lohta saa + – 10e/kg. Yleensä se on Norjalaista kassilohta ,mutta saatavana (joskus)on myös pohjoisespanjalaista kassi-sekä villilohta.
    Turskaa löytyy aina ja hinta kaupasta riippuen + – 7€/kg. Kaikennäköisiä välimerenkaloja joita voi valmistaa samoin kuin kaloja suomessa, löytyy monia lajeja.Hinnat siinä 10€ molemmin puolin.
    Afrikasta tuodaan mm.pangaa ja varmaan muitakin lajeja,nehän on tuttuja suomessakin.Olisko ollut 7€/kg.
    Miekkakalaa ja tonnikalaa saa tuoreena ja pakasteena ,ne ovat kalliimpia , en ryhdy arpomaan hintaa, mutta tietenkin paljon halvempia kuin suomessa.
    Pakasteena saa sitten kaloja laidasta laitaan.Pari kokeilemisen arvoista on esim.Tintorera ja Cazon, ne ovat molemmat haita ,mutta erittäin helppoja valmistaa ja hyvän/neutraalin makuisia.Näillä hinta pyörii siinä 4-5 €/kg .
    Ja tässä mainittuja kaloja ,tässä mainittuihin hintoihin (dementiavarauksella) , saa meidän kulmilla Mercadonasta ja Euromarketista.
    Kovemmille kalafriikeille on sitten hallit ,joissa on vielä omat juttunsa.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä Don Bavarontti
    Don Bavarontti Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.07.2006
    Kirjoituksia: 113
    Vastauksia: 2154
    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä jokainenxw
    jokainenxw Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 18.09.2009
    Kirjoituksia: 16
    Vastauksia: 168

    Täälä on paljon edullisia kaloja, suurinosa on lämpimän veden kaloja eli ei niin rasvaisia kun kylmän veden kalat. Hinnat alkaen n 2€ kg. Jos on rannikolla missä harrastetaan kalastusta, sieltä oikeaan ailaan saa todella tuoretta ja edullisia kalatuotteita. Säävaraus.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä la luz
    la luz Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.10.2008
    Kirjoituksia: 8
    Vastauksia: 277

    Näitä meillä yleisimmin ->

    Rosada:
    – ohuina fileinä/palasina jauhotettuna ja friteerattuna
    – paistinpannulla pasitettuna, kypsän kalan päälle oliiviöljy-valkosipuli-persilja seosta
    – lapsille (ja aikuisillekin) kalasopassa ”emblanco”. Perunaa, porkkanaa, vihreää paprikaa, tomaattia soppaan.

    Boquerones, sisälmykset ja pää (isommista selkäruotokin) poistetaan:
    – jauhotettuna ja friteerattuna parasta
    – boquerones en vinagre/limón, viinietikassa tai sitruunassa kypsyneenä Huom! Pakasta kalat ennen käyttöä, anisaki riskin poistamiseksi.

    Lenguado-meriantura, ruskea iho poistetaan, valkoinen jätetään:
    – Paistinpannulla paistettuna, oliiviöljy-valkosipuli-persilja seosta päälle.

    Dorada, keskeltä halkaistuna:
    – Uunikalana
    – Uunikalana suolassa
    – Paistinpannulla

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä reissu-lassi
    reissu-lassi Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 15.12.2008
    Kirjoituksia: 7
    Vastauksia: 120

    Joitain suosikeitani ylläolevista vielä puuttuu eli Rodaballo, Rape ja Dentón.
    Ja mitä ihmettä, puuttuu Bonito myös! Erityisesti: VENTRESCA DE BONITO
    Pohjoisessa kannattaa maistaa myös tuoreita sardiineita, eriyisesti Kantabriassa.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä la luz
    la luz Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.10.2008
    Kirjoituksia: 8
    Vastauksia: 277

    Rape onkin huippuhyvää cazuela de rape laitettuna. Itse en vaan osaa käsitellä sitä rumilusta, täytyy pyytää anopilta apua, että millaisina paloina kalatiskistä se kannattaa pyytää.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä Don Bavarontti
    Don Bavarontti Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.07.2006
    Kirjoituksia: 113
    Vastauksia: 2154
    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä jhatinen
    jhatinen Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 07.07.2008
    Kirjoituksia: 9
    Vastauksia: 133

    Ylläolevia mukavia reseptejä lukiessa katse meinasi kääntyä jo kohti akvaariota 🙂

    Eipä sitä kalaa kannata ujostellen ostaa – Espanjassakaan. Siihen vaan kalatiskille ja sormella osoittamaan, aluksi vaikka tutumpaa lohta. Kun sitten rohkeus kasvaa, voi koetella muutakin mitä myynnissä on, ja jos kielitaitokin on, voisi kysyä myyjiltä ja muilta asiakkailta ohjeita. Hinnat ovat nykyään suunnilleen samoja kuin Suomessa – tosin muikkua tai silakkaa ei ole saatavilla. Olenpa ostanut Espanjassa upean makuista ja kohtuullisen edullista jättikatkarapua – joka oli raakana pakastettua ja suoraan Kiinasta. Hyvää kuitenkin öljyn ja valkosipulin kanssa. (laitoin omaan annokseen tujauksen chiliäkin)

    Ai niin, tulipa mieleeni kun tuossa aiemmin mainittiin se suoraan kalasatamasta hankinta: Suomessa olen ostanut silakkaa pyyntituoreena suoraan troolarista kauppakassillisen kahdella eurolla, juuri savustetua kampelaa (flundra) 2 euroa kilo, tuoretta savusilakkaa (böckling) 2 euroa kilo, kuhafileetä 6 euroa kilo.

    Nuo hankintani eivät tulleet Stockan herkusta (El Cortes Espanjassa), vaan suoraan kalastajalta, ennen välikäsiä – rohkeutta vaan hankintamatkoille Espanjassakin.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä santiago
    santiago Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.11.2007
    Kirjoituksia: 307
    Vastauksia: 4162

    Nyt kun meilläkin on oma piha , voisi hommata vanhan veneenraadon tohon pihalle , täyttää sen hiekalla ,hommata kuorman oliivipuuta ja alkaa grillaamaan sardinaattoreita tikuissa .Jos ei muut ,niin ainakin yläkerran naapurit tykkäisivät.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä jpmadrid
    jpmadrid Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 22.04.2009
    Kirjoituksia: 15
    Vastauksia: 192

    Hola,

    Puuttuu listoilta herkku nimelta lubina, englanniksi sea bass. Hyvin arvostettu kala ja
    myos suosittu urheilukalastajien keskuudessa.

    Saludos

    Janne Madridista

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä la luz
    la luz Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.10.2008
    Kirjoituksia: 8
    Vastauksia: 277
    jhatinen kirjoitti:

    Olenpa ostanut Espanjassa upean makuista ja kohtuullisen edullista jättikatkarapua – joka oli raakana pakastettua ja suoraan Kiinasta. Hyvää kuitenkin öljyn ja valkosipulin kanssa. (laitoin omaan annokseen tujauksen chiliäkin)

    Jättikatkikset eli Gambones ovat ihania myös hiiligrillissä grillattuna. Kypsien otusten päälle vaan karkeahkoa suolaa ja napostelemaan. Suola kulkeutuu suuhun lähinnä sormien kautta 😉 kukas niitä ei siinä syödessä tulisi nuolaisseeksi.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä reissu-lassi
    reissu-lassi Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 15.12.2008
    Kirjoituksia: 7
    Vastauksia: 120

    Atun, Merluza ja Mero taitavat edelleen puuttua. Ja Anjovisten kalastus taitaa alkaa pohjoisessa uudestaan ihan lähiaikoina eli lisätään sekin pikkuhiljaa karttuvaan listaan.
    Ja Lubina oli totisesti tarpeellinen lisäys ylemäpänä ketjussa!
    Jaa, trutcha näyttää myös edelleen puuttuvan! Sierra Nevadalla, Pyreneillä ja myös Pohjoisen vuoristoalueilla se on toisinaan todella herkullista, joskus mutaisen makuista ja joskus surkeaa. Parhaimmillaan tosi hyvää kumminkin.

    Seuraavan ketjun voisi koota mariscosta. Taitaisi huveta tovin ennen kuin lista olisi täydellinen 🙂 Ja olisi lukiessa jatkuvasti jojo suupielessä!
    Siltä varalta, että joku aloittaa, laitan jo Percebesin tyrkylle. Ja sehän on suomeksi hanhenkaula, muistaakseni.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä Anna-Katariina
    Anna-Katariina Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 28.03.2008
    Kirjoituksia: 10
    Vastauksia: 153
    reissu-lassi kirjoitti:

    Ja Anjovisten kalastus taitaa alkaa pohjoisessa uudestaan ihan lähiaikoina eli lisätään sekin pikkuhiljaa karttuvaan listaan.

    Anjovishan ei ole varsinaisesti kalalaji vaan anjovis on säilyke, joka meillä pohjoismaissa valimistetaan yleensä kilohailista. Espanjassa taas anchoas taitaa olla Sardellia.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä Don Bavarontti
    Don Bavarontti Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.07.2006
    Kirjoituksia: 113
    Vastauksia: 2154

    anchoas ovat Engraulis encrasicolus tuttua boqueronesta

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 25)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.