Espanjalaisten kuukausituloista.

Uusimmat Keskustelu Yleistä Uutiskulma Espanjalaisten kuukausituloista.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 22)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Ocaso
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.06.2008
  Kirjoituksia: 276
  Vastauksia: 375

  Kaksi miljoonaa ´mileuristas´ eli tuhannella sadalla eurolla (1100€) tai vähemmän palkkaa kuukaudessa saavaa ihmistä löytyy Valencian seudulta, ilmoittaa levante-emc.com sanomalehti.

  Mutta ei siinä kaikki, Andaluciassa mileuristien määrä on 3.4 miljoonaa henkilöä, Cataluñassa 2.7 miljoonaa ja Madridissa 2.05 miljoonaa henkilöä. 63% espanjalaisista työläisistä, joka on 18.3 miljoonaa ihmistä, saa bruttona kuukaudessa vähemmän kuin 1100 euroa palkkaa.

  Kaikki tiedot http://www.levante-emc.com sivuilla tänään.

  LINKKI

  Raya
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.12.2006
  Kirjoituksia: 24
  Vastauksia: 1011

  No onhan meillä Valenciassa sitten vähän hyvätuloisempiakin. 😉

  Korjasin tähän Levanten nettisivujen osoitteen:

  http://www.levante-emv.com/

  LINKKI

  Anna-Katariina
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.03.2008
  Kirjoituksia: 10
  Vastauksia: 153

  Kuinkakohan todellisia nuo luvut oikeasti ovat? Tiedän kyllä, että Espanjassa on paikoin todella surkeat palkat, mutta monissa paikoissa maksetaan virallisen palkan lisäksi myös pimeästi. Tunnen tapauksia, joissa pimeän rahan osuus on jopa yli puolet käteen jäävästä palkasta. Toisaalta taas kriisin myötä, monet ovat myös jääneet ilman työsopimusta kokonaan. Itse työ ei monilla aloilla kuitenkaan ole kadonnut minnekään. Kun vaihtoehtona on työttömyys tai pimeä työ jälkimmäinen on monelle ainoa vaihtoehto selvitä. Valitettavasti…

  LINKKI

  Bolichera
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2007
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 77

  Pimeän palkan osuus on käsittääkseni koko ajan vähenemään päin. Riippuu tietysti todella paljon busineksestä, mistä elantonsa saa. Palveluammateissa pimeää palkkaa taitaa saada helpommalla kuin nk. toimistohommissa. No, niin tai näin, onhan nämä palkat pääsääntöisesti aivan naurettavan alhaisia.

  Tarkkaankin laskemalla en ymmärrä miten yhtälö voi toimia. Alhainen palkka vrs. kalliit elin- ja asumiskustannukset (jos puhutaan vuokralla asujista). Ihmisille ei kerta kaikkiaan jää käteen juuri mitään ja monet perheet eivät todellakaan selviä kuukauden loppuun saakka, vaikka kuinka kiristäisivät pussin suuta.

  Juuri eilen juttelin tuttavani kanssa. Hän tekee kuusipäiväistä työviikkoa siestalla (= pitkä päivä) ja palkka käteen on 700 euroa. Eikä sitten euroakaan tule tuon päälle pimeänä. On siinä vitsit vähissä, jos käteen jää kulujen jälkeen vähän reilut 50 euroa seuraavaa kauppakäyntiä varten. Kutsuisin tuota työnantajan taholta tietoiseksi riistoksi. Mutta mikäs siinä on jatkaessa vakiintunutta käytäntöä, niin kauan kuin löytyy halukkaita tulemaan tuollakin rahalla…

  Kummastelen suuresti, kun kansa ei nouse barrikaadeille. Minimipalkkoja tulisi saada huomattavasti nykyistä paljon suuremmaksi. Ero on perustavaa laatua, jos muutama päivä sitten Suomessa julkaistuun tutkimukseen on uskomista – siinä näet väitettiin, että suomalaisten keskipalkka on muutamaa kymppiä vaikka 3.000 euroa. Ei puhuta samasta maapallosta ei… Pistää todellakin miettimään, kuinka paljon tuosta auringonpaisteesta on valmis maksmaan? Onko se todella sen arvoista?

  LINKKI

  devspain
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.01.2007
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 1281
  Anna-Katariina kirjoitti:

  Kuinkakohan todellisia nuo luvut oikeasti ovat? Tiedän kyllä, että Espanjassa on paikoin todella surkeat palkat, mutta monissa paikoissa maksetaan virallisen palkan lisäksi myös pimeästi.

  Hyvin monissa paikoissa se virallinen osuus palkasta on noin 700-800€ ja loput 200-300€ on pimeää. Tästä ruokottomasta tavasta on työntekijälle se haitta, että työttömyyskorvaukset ja eläkkeet jäävät minimiin, asuntolainaa ei saa jne…

  Valitettavasti vain espanjalainen lainsäädäntö suosii työntekijän huonoa palkkausta ja pimeän rahan maksamista koska työntekijän palkkaaminen kokonaan viralliselle ja kunnolliselle palkalle on suurimmalle osalle pieniä työnantajia täysi mahdottomuus erittäin suurten työnantajan kulujen sekä käsittämättömän rankan ”lähtökorvausmenettelyn” vuoksi (vaikka työntekijä irtisanoutuisi itse!!).

  LINKKI

  3Blades
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.08.2009
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 46

  Erittäin mielenkiintoinen keskustelu. Näin muuttoa paikanpäälle suunnittelevana olen osittain hiukan yllättynyt.

  kalliit elin- ja asumiskustannukset (jos puhutaan vuokralla asujista)

  Bolichera; Ylläoleva argumenttisi on yllättävä. Tottakai elinkustannuksia pitääkin verrata paikalliseen tulotasoon, mutta jos nyt kuitenkin verrataan vaikka Suomeen, niin olen ollut siinä uskossa, että Espanjassa on sentään vielä huomattavasti huokeampaa elellä. Siis jos lasketaan elämisen kokonaiskustannuksia pitkällä aikavälillä. Vuokrat (joka tietenkin on iso elinkustannus) eivät toki ainakaan Aurinkorannikon alueella ole mitään halpoja, mutta toisaalta sieltä näyttäisi saavan n.500€/kk kalustetun 1mh:n asunnon, Helsingistä viidellä sadalla ei saa juuri minkäänlaista luukkua. Kaikki on siis suhteellista….

  Jos katsotaan näitä nykypäivän ”välttämättömyyksiä”, niin parin päivän tutkimisella olen tehnyt seuraavat havainnot; Vesi, sähkö ja erityisesti tietoliikenneyhteydet ovat Espanjassa kalliimpia kuin Suomessa. Tämähän on ihan yleisestikin ollut Suomessa tiedossa, että puhumme ja mesetämme halvalla ja (makeaa)vettä on omasta takaa yllin kyllin. Lähes kaikki muu onkin sitten enemmän tai vähemmän edullisempaa siellä etelässä; Ruokalasku lienee huomattavasti edullisempi, (uudet) autot ovat n.20% Suomen hintoja halvempia, vaatteet edukkaampia jne.. Polttoaineen nykyhinnasta Espanjassa en ole oikein faktaa löytänyt, mutta epäilenpä senkin olevan jokusen sentin halvempaa.

  Sitten palkoista ja niiden tasosta. Ennenkuin suoraan ruvetaan vertaamaan eri maiden palkkoja olisi ensin tehtävä selväksi se, puhutaanko brutto- vai nettopalkasta. Jos puhutaan bruttopalkasta niin verotuksen taso pitäisi jotenkin ottaa huomioon. Itse en ainakaan tiedä Espanjalaisesta tuloverotuksesta vielä mitään joten on älyttömän vaikea saada asiasta oikeanlaista kuvaa jos puhutaan Suomalaisten bruttopalkasta mutta Espanjalaisten nettopalkasta (kts. yllä mainittu Suomalaisten keskipalkka n2900€ on bruttopalkka kun taas toisaalla puhut tuttavasi nettopalkasta). Mänöö vähän puurot ja vellit sekaisin 🙂

  Toki sen myönnän, että tuo Ocason mainitsema 1100€/kk bruttopalkka on hälyttävän alhainen jo pelkästään (ainakin Aurinkorannikon) vuokratasoon suhteutettuna. Mutta paljonko tuollaisesta minipalkasta pidätetään Espanjassa veroa&sotuja; 10%?. 30%? Tämä olisi oikeasti mukava tietää jos haluaa verrata sitä, kenellä/missä menee kuinkakin hyvin. Nyt tulee sitten ihan puhdasta oletusta tuosta Espanjan verotasosta;

  Oletan, että tuosta 1100€:n palkasta ei juuri veroa pidätetä ja lasken, että tällaiselle Espanjalaiselle jää tuosta käteen 1000€/kk. Olenko ihan hakoteillä? Suomalaisen keskipalkkaisen 2900€:sta pidätetään, riippuen toki vähän elämäntilanteesta, veloista yms., pyöreästi 25% veroa. Tämän lisäksi tellit, lellit ja mahdolliset ay-maksut n.5% tarkoittaa sitä, että Suomalaiselle keskimääräiselle palkansaajalle jää kuukaudessa käteen n.2000€.

  Kummalla menee sitten pitkän aikavälin elinkustannukset huomioiden paremmin? No ihan varmasti sillä Suomalaisella, mutta tuskin sentään niin paljon paremmin kuin nettopalkan ero antaisi olettaa. Tästä johtuen luulen, että moni olisi siitä auringonpaisteesta valmis maksamaankin, ainakin jonkin aikaa. Kaikkea kun ei kuitenkaan voi mitata rahassa jos haluaa hankkia uusia elämänkokemuksia ja nähdä muutakin kun täman lyhyen ja vähälumisen kesän. 🙂

  Olikohan tässä nyt mitään järkeä 😛

  LINKKI

  Onaja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.04.2008
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 76

  Tietysti kaikki on suhteellista, mutta muutama vastaus 3Bladesin kirjoitukseen:

  1000 euron palkasta veroja menee n. 9-11 % riippuen siitä oletko oikeutettu veronalennuksiin (lapsia, asuntolainaa, omat vanhat vanhemmat asuvat samassa taloudessa). Tämän lisäksi sosiaaliturvamaksuja menee 4,70 %, 1,55 % työttömyysvakuutusmaksua ja 0,1 % koulutusmaksua. Eli kokonaisuudessaan prosentti voi nousta yli 17 %. Samanlaisia tuloveroprosenttitaulukoita kuin Suomessa on mahdotonta antaa koska lopulliseen veroprosenttiin vaikuttavat todella monet asiat.

  Mitä tulee asumisen kustannuksiin, niin Barcelonasta ei 1 mh:n kalustettua yksiötä paljon alta tuon 1000 EUR saa (ja hyvä jos silläkään), joten joko jaat asunnon (huoneiden hinta 300-500 EUR), asut kumppanin kanssa ja äidin ja isän luona.

  Ja itse ainakin suomalaisesta hyvinvointivaltiosta tulevana en koskaan totu ajatukseen, että vaikka niitä veroja maksetaan, niistä ei niin hirveästi saa takaisin. Ja huom. tämä riippuu myös paljon alueesta. Mutta kun jokainen, joka siihen pystyy maksaa itselleen yksityistä sairasvakuutusta ja kustantaa lapsilleen yksityisen koulun, niin pikku hiljaa alkaa usko murentua. Myös esim. teiden käyttäminen maksaa (tämä pätee erityisesti Kataloniassa). Opiskelu, vaikka julkisellakin, ei ole koskaan täysin maksutonta ja myöskään opetuksen taso tietyissä aineissa ei ole Suomen tasolla.

  Eihän tämä mikään kilpailu ole Suomen ja Espanjan välillä ole, mutta täytyy sanoa, etten yhtään ihmettele, että espanjalaiset kokevat, etteivät saa mitään maksamiensa verojen vastineeksi.

  LINKKI

  bhajee
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.08.2006
  Kirjoituksia: 70
  Vastauksia: 2570
  3Blades kirjoitti:

  Polttoaineen nykyhinnasta Espanjassa en ole oikein faktaa löytänyt, mutta epäilenpä senkin olevan jokusen sentin halvempaa.

  Tuossa naapurikorttelin bensa-asemalla 95 bensa maksaa tällä hetkellä 1,069 €. Dieselin hintaa en tiedä…

  Sähkö ei oli kovin paljon kalliimpaa kuin Suomessa, vedestä en tiedä (tai siis tiedän mitä se maksaa täällä, mutta en Suomen hintaa).

  LINKKI

  Willi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.01.2007
  Kirjoituksia: 28
  Vastauksia: 792

  Diesel kiikkuu siinä 0,95-0,97€/l

  Mitä noihin asuntojen vuokriin tulee, niin Aurinkorannikon länsipuolella on erään sivuston mukaan 222 asuntoa vapaana, joiden kuukausivuokra on max. 450€. Halvimmat ovat 200€/kk. Itäisellä Aurinkorannikolla 196 asuntoa vapaana, joiden kuukausivuokra on max. 450€. Halvimmat täälläkin ovat 200€/kk.

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Kannattaa ottaa huomioon,että asiat eivät aina ole sitä mitä tilastot kertovat.Joka maassa on omat kuvionsa mm.pimeiden tulojen kanssa.Esim.espanjassa melkein kaikki omistavat asuntonsa.Jostain nekin rahat tulevat,ehkä suvun kätköistä.
  Toisaalta nuori polvi kärsii pätkätöistä ja surkeista palkoista.
  Pimeä ulkomainen työvoima,esim.afrikasta ja eteläamerikasta polkee palkat ja työehdot maanrakoon.
  Samaa haetaan suomessakin ,kun valtiovalta itkee työvoimapulaa ja toisi ns.moniosaajia pilvin pimein suomen työmarkkinoille.
  Työmarkkinat monikansallisella costalla ovat aivan eri juttu kuin muualla espanjassa.
  Samoin esim.Madridissa on todellakin eri kuviot kuin Extremadurassa.
  Suomalainen seikkailua ja välivuotta hakeva nuori näkee asiat erilailla kuin espanjalainen joka rakentaa tulevaisuuttaan tuhannen euron kuukausitulojen varaan.
  Sitävastoin suomalaisella eläkeläisellä tai muuten taloudellisesti riippumattomalla espanjassa asuvalla ei mene niinkään huonosti.

  LINKKI

  bhajee
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.08.2006
  Kirjoituksia: 70
  Vastauksia: 2570
  santiago kirjoitti:

  Esim.espanjassa melkein kaikki omistavat asuntonsa.Jostain nekin rahat tulevat,ehkä suvun kätköistä.

  Joskus ehkä suvultakin… mutta eiköhän ne aika lainavetoisia ole (eli aika kalliilla asutaan). Espanjassa todellakin omistusasuntojen osuus on EU:n kärjessä (luokkaa 75% muistaakseni).

  LINKKI

  3Blades
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.08.2009
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 46
  Willi kirjoitti:

  Mitä noihin asuntojen vuokriin tulee, niin Aurinkorannikon länsipuolella on erään sivuston mukaan 222 asuntoa vapaana, joiden kuukausivuokra on max. 450€. Halvimmat ovat 200€/kk. Itäisellä Aurinkorannikolla 196 asuntoa vapaana, joiden kuukausivuokra on max. 450€. Halvimmat täälläkin ovat 200€/kk.

  No et olis kehdannu linkkiä moiselle sivustolle tyrkätä? Tosin jos se on espanjaksi niin enpä siitä paljon ymmärrä, mutta numerot sentään ymmärrän ja voihan sitä katsella kuvia :). Lähinnä olen etsinyt asuntotietoja englannin- ja suomenkielisten välittäjien sivuilta ja tuollaiseen mainitsemaani tulokseen olen tullut… Taitaa olla noissa hinnoissa sitten hiukan ”kielilisää” mukana. Tosin hirmu huonosti ilmoittelevat hintoja muutenkin, ainakin nettisivuillaan.

  Takaisin aiheeseen, tai ainakin sen lähelle. Kiitoksia noista polttoaineiden hintatiedoista, melko erimoinen on tuo dieselin ja bensan hintaero kuin täällä. Tosin ei ole sitä dieselveroakaan (tai nykyisin kait käyttövoimaveroa). Mielenkiintoista.

  /3Blades

  LINKKI

  PeteK
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 16.07.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 28
  3Blades kirjoitti:

  No et olis kehdannu linkkiä moiselle sivustolle tyrkätä? Tosin jos se on espanjaksi niin enpä siitä paljon ymmärrä, mutta numerot sentään ymmärrän ja voihan sitä katsella kuvia 🙂

  Tässä yksi hyvä sivusto, jos et ole sitä aiemmin löytänyt:

  http://www.idealista.com/pagina/portada?opidiom=cidioma&localeRef=en

  LINKKI

  devspain
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.01.2007
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 1281
  santiago kirjoitti:

  Esim.espanjassa melkein kaikki omistavat asuntonsa.

  Tietolähde?

  Laitatko prosentteina tulemaan, niin saadaan kuulopuheelle ja luulolle järeämpää vastinetta.

  LINKKI

  jpmadrid
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.04.2009
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 192

  Hola,

  Googlesta kun hakee vivienda en propiedad en europa
  niin tuloksia loytyy, esim:

  http://www.cincodias.com/articulo/economia/espanoles-siguen-apostando-vivienda-propiedad/20081001cdscdseco_20/cdseco/

  Sen mukaan Espanjassa omistusasuntojen osuus on 89,4% ja EU:n keskiarvo on 67%, Ruotsi
  oli jonkun toisen sivun mukaan yksi maista joissa omistusasuntojen osuus on kaikkein pienin
  alle 40%.
  Ym. sivun mukaan yhden hengen talouksia on Espanjassa vain 23% kun esim. Ruotsissa luku on
  45%, se kuvastaa sita tosiasiaa etta nuoret asuvat viela jopa reilut 30 ja risat vanhempien
  luona.

  Meilla Madridissa vuokrat ovat ihan eri luokkaa mita siella Etelassa, ihan vaatimaton yksio on
  sijainnista riippuen siina 800-1000 euroa, tosin nyt tilanne on kriisin vuoksi vahan muuttumassa.

  Palkoista voin sanoa etta meidan firmassa Madridissa saa esim. varastoduunarit noin 1100€ brutto
  kuussa ja siita jaa keskimaarin kateen reilu 900€, kaksi esimerkkia 1085€ Brutto 906€ netto toinen
  jolla yksi lapsi 1085€ brutto 943€ netto. Tosin palkka maksetaan Espanjassa lain mukaan 14 kertaa
  vuodessa (Heina ja Joulukuussa 2 palkkaa) ja sitten on ollut tyypillista maksaa bonuksia 1-2 kuukautta
  lisana, tosin nyt taitaa bonukset jaada saamatta monelta.
  Espanjassa palkkahaitari on paljon isompi kuin Suomessa ja verot eivat tasaa niin paljon
  palkkaeroa kuin Suomessa vaikka taallakin jo isoja palkkoja rokotetaan yli 40%.

  Saludos

  Janne Madridista

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 22)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.