Espanjalaiset hoitajat!

Uusimmat Keskustelu Yleistä Uutiskulma Espanjalaiset hoitajat!

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 25)
 • Julkaisija
  Viestit
 • LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä guanche
  guanche Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.10.2006
  Kirjoituksia: 34
  Vastauksia: 708
  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
  arnold malaga Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.07.2010
  Kirjoituksia: 79
  Vastauksia: 2846

  Juu… Onhan se erinomainen juttu että Suomi ottaa työvoimaa muualta kun itsellään ei sitä ole.

  Eri juttuhan se olisi, jos Suomessa olisi työttömyyttä, mutta kun kerran kaikki suomalaiset ovat omassa kotimaassaan sataprosenttisesti työllistettyjä, niin kyllähän silloin Suomeen passaa ottaa sairaanhoitajiakin vaikka Swazi-maasta.

  Tämä Euroopan Unioni ja ’vapaa työvoiman liikkuvuus’ perustunee aivan vain amöriikkalaistyyppiseen ”vapaus”-aatteeseen ja ihmisten sielun vapauden kaipuuseen. Sillähän ei ole mitään tekemistä riistokapitalistien tarpeen kanssa saada yhä halvempaa ja halvempaa ja halvempaa työvoimaa ryömimään polvillaan heidän edessään ja tekemään töitä eurolla tunti.

  ”Maailma riittäisi kaikille, mutta joillekin ei näytä riittävän mikään”.
  [Mohandas Gandhi]

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Suoratukka
  Suoratukka Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.10.2006
  Kirjoituksia: 112
  Vastauksia: 1765

  Kymmenen pistettä ja Papukaijamerkki! 🙂

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä BeeKeeper
  BeeKeeper Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.01.2011
  Kirjoituksia: 31
  Vastauksia: 169

  Yhdyn edelliseen 🙂

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä mampu
  mampu Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.05.2007
  Kirjoituksia: 81
  Vastauksia: 263

  Jos Espanjassa ollaan työttömänä ja Suomessa ei löydetä halukkaita hoitajia esim vanhuspuolelle, minusta on hyvä, ettei paikkoja jätetä täyttämättä ja vanhuksia hoitamatta. Sitäpaitsi espanjalaisilla hoitajilla voi olla jotakin sellaista annettavaa vanhuksille, joka menee kielitaidonkin edelle, nimittäin kunnioitusta vanhoja ihmisiä kohtaan. Usein hoitajan asenne menee myös varsinaisen ammattitaidon edelle, joskaan ei liene aihetta olettaa, etteikö espanjalainen sairaanhoitaja olisi ammatillisesti riittävän pätevä hoitamaan suomalaisen lähihoitajan pestiä.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
  arnold malaga Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.07.2010
  Kirjoituksia: 79
  Vastauksia: 2846
  mampu kirjoitti:

  Jos Espanjassa ollaan työttömänä ja Suomessa ei löydetä halukkaita hoitajia esim vanhuspuolelle, minusta on hyvä, ettei paikkoja jätetä täyttämättä ja vanhuksia hoitamatta.

  Joo, tottahan toki, jos asian laita aivan oikeasti on noin. Jossain vaiheessa tässä kuitenkin muistan lukeneeni, että Suomessa olisi ollut sairaanhoitajilla määrällistä ylikoulutusta. Eli siis sairaanhoitajia valmistui, tai ainakin väitettiin valmistuvan enemmän, kuin oli työpaikkoja tarjolla.

  mampu kirjoitti:

  Sitäpaitsi espanjalaisilla hoitajilla voi olla jotakin sellaista annettavaa vanhuksille, joka menee kielitaidonkin edelle, nimittäin kunnioitusta vanhoja ihmisiä kohtaan. Usein hoitajan asenne menee myös varsinaisen ammattitaidon edelle,…

  Voi, kunpa se olisikin noin. Tai siis tiedän, että espanjalaisten suhtautuminen vanhuksiin, myös geriatrisina potilaina, on huomattavasti kunnioittavampaa kuin mitä on suomalaisten keskuudessa. Tässäkin vain iskee vastaan se kylmä tosiasia, jonka on saanut havaita moni suomalainenkin alalle juuri tullut sairaanhoitaja.

  Jos yrittää olla hiukakin inhimillisempi, esimerkiksi vanhuksia kohtaan, kuin mitä on sairaanhoitajakunta noin yleensä, niin hyvinkin äkkiä laitetaan sellainen ”äiti teresan alku” takaisin ruotuun muiden, vanhempien sairaanhoitajien toimesta.

  Edesmennyt äitini (R.I.P.), joka sentään itse ei joutunut sairaanhoidon riepoteltavaksi, kun tuli vanhana äkkilähtö, joutui kuitenkin eläessään taistelemaan viimeisimmän miehensä ihmisarvoisen hoidon puolesta, että hoitajat eivät häntä päässeet kohtelemaan aivan miten vain.

  mampu kirjoitti:

  …joskaan ei liene aihetta olettaa, etteikö espanjalainen sairaanhoitaja olisi ammatillisesti riittävän pätevä hoitamaan suomalaisen lähihoitajan pestiä.

  En ainakaan minä väitä, etteikö olisi. Aivan hyvää ja ammattitaitoista kohtelua olen saanut, vaikka en tosin vielä ihan ”niin vanha” olekaan.
  🙂

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Ritacasanueva
  Ritacasanueva Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Suomessa,

  Sairaanhoitajan koulutuksen laajuus ja kesto: 210 opintopistettä/ 3,5 vuotta. Sairaanhoitajakoulutusta järjestävät ammattikorkeakoulut.

  Opiskelijaksi voivat hakea lukion, ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon suorittaneet.

  Espanjassa,(DUE, Diplomado Universitario de Enfermeria,)240 ects,4 vuotta,

  Sairaanhoitajaksi tullaan Yliopistosta, Escuela de Enfermeria, PAU:n kautta (vastaa suunnilleen ylioppilastutkintoa)ja keskiarvolla; 8.5-10.6

  Nota de corte 2010-2011 Las Palmas
  10.6

  Lahihoitajat tulee molemmissa maissa ammattikoulutuksesta.

  On talla Espanjalaisella sairaanhoitajalla ihan yhta hyvat valmiudet kuin Suomalaisella , ei pelkastaan lahihoitajan tehtaviin.
  Taas jos olet maksanut(vanhemmat) itsensa kipeaksi 4 vuotta yliopistossa niin en kylla ihan nopeasti lahtisi ”alempaa” ammattiin.

  Ottaen huomioon etta Suomi etsii nyt paaosin viimeista vuotta opiskelevia, joilta siis puuttuu se tarkein, tyokokemus, ja lahihoitajan tehtavia tehdessa et niita myoskaan opi.

  Sitten viela tuo kieliongelma….

  Palkka Suomessa noin 2200€ plus lisat jos niita on,ja Espanjassa noin 2000€ plus extrat ja 14 palkkaa vuodessa(kunnallisella) ja erikoishoitajat ja ikalisia saavat reippaasti enemman ja verot huomattavasti vahemman kuin Suomessa.

  Mun tuttu on aamulla terkkarissa ja parina iltapaivana yksityisella. 20 vuoden kokemus ja vakituinen virka terkkarissa. Kateen jaa yli 3000€ kk.

  Mun toinen tuttu hoitaja , on ollut nukutuslaakarin avustajana viimeset 30 vuotta yksityisella,ja hoitaa ryhmalle joitakin juoksevia paperiasioita tyon lisaksi,
  hankkii noin 60 000€ vuodessa.kateen.yksityisyrittajana.

  Toinen tekee keikkaa leikkausalissa , yksityisyrittajana, ja tekee sen verran etta pari tonnia kuussa tulee kasaan.

  Sairaanhoitajan ammatti on talla hetkella kaikin puolin hyva valinta.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä mampu
  mampu Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.05.2007
  Kirjoituksia: 81
  Vastauksia: 263

  ”Jos yrittää olla hiukakin inhimillisempi, esimerkiksi vanhuksia kohtaan, kuin mitä on sairaanhoitajakunta noin yleensä, niin hyvinkin äkkiä laitetaan sellainen ”äiti teresan alku” takaisin ruotuun muiden, vanhempien sairaanhoitajien toimesta.”

  Tämä on järkyttävä tosiasia ainakin vanhuspuolella. Siksi sinne kutsumuksesta hakeutuneet nuoret hoitajat usein hakeutuvat jatkokoulutukseen tai muihin töihin jo muutaman työvuoden jälkeen. Henkinen kantti ei vielä nuorena kestä vanhusten huonoa kohtelua.

  Ehkä kaikkien 2300 espanjalaisen sairaanhoitajan pitäisi tehdä todellinen invaasio ja kerralla muuttaa suomalaista vanhustenhoitokulttuuria. Meistä suomalaisista ei siihen näköjään ole vaan tarvitaan syvempää sydämen sivistystä tuontitavarana. Vuodepotilaana olevat vanhukset eivät voi nousta barrikadeille tai mennä lakkoon oikeuksiensa puolesta.

  Ilmeisesti ainoa asia, jossa espanjalainen hoitaja jää suomalaiselle on kielitaito ja varsinkin vanhuspuolella espanjalaisten niin hyvin hallitsema lämmin kosketus ja hymy ovat ”esperantoa”, jota jokainen hädänalaisessa tilanteessa oleva ymmärtää. Näin ollen ymmärtämisongelmat ovat ehkä enemmänkin työtovereiden välisessä kanssakäymisessä ja siinä espanjalaishoitajat kyllä jäävät englannin kielen osalta suomalaishoitajille. Ehkä kieliongelma hoituisi helpommin pyrkimällä kohottamaan tehokkaan suomalaisen koulutusjärjestelmän kautta espanjalaishoitajien jo orastavaa englannin kielen taitoa sellaiseksi, että kommunikointi jotenkin sujuu. Työpaikkojen monikielistyminen on edessä joka tapauksessa alalla kuin alalla.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä BeeKeeper
  BeeKeeper Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.01.2011
  Kirjoituksia: 31
  Vastauksia: 169

  perustuen voin sanoa, etta Suomeen saapuneet ja hoitoalalle tyollistyneet filippiinilaiset sairaanhoitajat ovat hyvin pidettyja tyontekijoita. Niin potilaiden, omaisten kuin yleensa tyotovereidenkin taholta. He ovat hyvin huolellisia, ystavallisia ja tunnontarkkoja hoitajia.

  Kasittaakseni Suomessa kylla tyollistyy jokainen hoitaja, jos sita itse vain haluaa. Toita on jatkuvasti tarjolla, kaikissa sairaanhoitopiireissa haetaan hoitajia kaikenlaisiin tehtaviin. Sellaista ryntaysta vieraasta maasta tuskin tulee, etta suomalainen sairaanhoitaja joutuisi sen tahden olemaan tyota vailla.

  Tuo Mampun englanninkieliehdotus voisi olla tyotovereiden valiseen kanssakaymiseen hyva ja varteenotettava, mutta ongelmaa tulisi potilaiden -varsinkin iakkaiden- kanssa kommunikoitaessa. Suomalaisessa peruskoulussa ei opita englanninkielista sairaanhoidossa käytettävää sanastoa, sita tuskin osaisi ja ymmartaisi nuorempikaan potilas. Henkilokunnastakin pieni vahemmisto. Voisi olla hankalaa saada raportteja pidetyksi englanninkielella. Hoitaja, joka ei osaa lainkaan suomenkielta ei kykene lukemaan potilastietoja. On ollut tapauksia, joissa suomea heikosti osaava hoitaja on aiheuttanut vaaratilanteita, koska ei ole ymmartanyt lukemaansa tai on itse kirjannut niin, etta informaatio on valittynyt vaaranlaisena.

  Mambun mainitsema ”esperanto” on hyva ja tarpeellinen ”kieli”, mutta se ei taida pelkastaan sairaanhoitajalle riittaa. Jotakin kielta taytyisi kyeta potilaiden ja tyotovereiden kanssa puhumaan, lahihoitajan tehtavissakin. Tulisiko sairaanhoitajaksi opiskellut españatar Suomeen lahihoitajan tehtaviin? Lahihoitajan palkalla?

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä matias31
  matias31 Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 16.09.2010
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 193

  Suomalainen sairaala ja hoito voi olla espanjalaiselle hoitajalle aluksi hämmentävä kokemus. Omaiset eivät juurikaan käy katsomassa potilaita. Omaisille ei ole paikkoja missä yöpyä, lähihoitajat joutuvuat ruokkimaan potilaat jne. Suomessa kun on lähes kaikki totuttu sysäämään yhteiskunnan vastuulle. Kulttuuriero voi olla aika suuri mutta toivotaan että espanjalaiset hoitajat sopeutuisivat jotenkin Suomeen. Onhan se kokemus olla töissä maassa jos ei ole edes yhteistä kieltä!! 😉

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä devspain
  devspain Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.01.2007
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 1281
  matias31 kirjoitti:

  Kulttuuriero voi olla aika suuri

  Kulttuuriero voi olla aika suuri senkin vuoksi, että KUKAAN ei puhu espanjaa! Eikä espanjalainen hoitsu puhu suomea tai edes englantia 🙂

  Saattaapi hoitovirhekorvausanomukset lisääntyä melkoisesti…

  Suerte.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
  arnold malaga Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.07.2010
  Kirjoituksia: 79
  Vastauksia: 2846
  devspain kirjoitti:

  Eikä espanjalainen hoitsu puhu suomea tai edes englantia :-).

  Saatika sitten sitä suomea, jota pihtiputaan mummo puhuu ja ymmärtää.
  🙂
  Ja mitenkäs sitten se, että suomen lain mukaan täytyy kunnallisella puolella pystyä palvelemaan myös ruotsinkielellä? Tämähän on siis yksi niitä painostus-argumentteja, joilla sitä inhottavaa pakkoruotsia perustellaan.
  😕

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä larshenrik
  larshenrik Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.01.2012
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 30

  Mulla on jonkun sortin näppituntuma Espanjan sairaanhoidosta, eikä hoitajien ammattitaidoissa ole kertaakaan ollut narinan varaa.

  Mikä on mielipiteesi sikäläisestä vanhustenhoidon tasosta? Ihan hoivakotitasolla, tai miksi niitä siellä sitten kutsutaankin.

  Tämä kiinnostaa yksinkertaisesti siksi että jos nyt 60:n sarjassa nostan kytkintä täältä jääkaappi/pakkasarkusta – tuskinpa sitä mielii enää takaisin näiden koko ajan heikentyvien byrokratian ja yleisesti geriatriaa sekä vanhustenhoitoa halveeraavaan ilmapiiriin kaipaa.

  Vielä pikku kysymys asiasta juuri Las Palmasin vinkistä: Jos sattuu saamaan jonkun tukoksen, stroken etc. – mitä nyt aina voi sattua, onko kaupungissa oikein Uni. tasoista klinikkaa jotka hoitavat tällaisia ”kramppeja” niin pitkään kun yleensä mahdollista on?

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä larshenrik
  larshenrik Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.01.2012
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 30

  Voin kättelyssä heittää täydet pisteet.
  Koska yksinkertaisesti mitään rationaalista vastaanpantavaa ei ole. 😉

  Käsite sellaisesta että espanjalaiset täyden koulutuksen saaneet sairaanhoitajt olisivat rynnimässä tänne suomalaisten ”riesaksi” on aika tavalla absurdi. 8) Tavat, elämäntyyli, inhimillisyys monella eri tasolla – kaikki yksinkertaisesti sotivat koko ajatusta vastaan. Yle kai tämän jutun liikkeelle pani, ja vaikka EU:n sääntöjen mukaan tällainen olisi täysin mahdollista – juttu haiskahtaa pahasti ankalta. 😛

  Meillä täällä pääkaupunkialueella terveyskeskuksissa on melkoinen joukko esimerkiksi venäläisiä lääkäreitä, joista lyhyehkön kurssituksen plus intenssiivisuomen opintojen jälkeen tehtiin suomalaisia sv-lisenssin omaavia lääkäreitä. Taso vaihtelee rajusti.
  Mutta – kun TK-lääkäreistä puhutaan, vaihtelee se suomalaistenkin taso samalla tavoin.
  ”BeeKeeper” tavallaan osui asian ytimeen, koska nyt puhutaan espanjalaisista hoitajista joiden koulutuksen taso ei pätkäkääkään häpeä suomalaiselle, Suurin asia-kokonaisuus on kulttuurillisissa eroissa, ja tästä syytä puhua onkin. Sillä espanjalaisuus ei tarkoita missään mielessä halpatyövoimaa.

  Terveyskeskus-ideointi silloisessa Suomessa oli aikoinaan kansainvälisestikin arvostetulla, erinomaisella pohjalla.
  Mutta raelistisesti tässä asiassa, täällä – paikalla ja todelliuudessa, eletään kerran kootun, rakennetun ja hienon idean koko ajan vaan enemmän rapistuvilla rauniolla.
  Lintukotofiilinki on yksinkertaisesti finito.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä mampu
  mampu Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.05.2007
  Kirjoituksia: 81
  Vastauksia: 263

  Juttelin juuri kanarialaisen lääkärin kanssa, joka oli myös kuullut Suomeen halajavista espanjalaishoitajista. Hän ylisti espanjalaisten hoitajien osaamistasoa – osaamatta tietysti verrata sitä suomalaiseen – ja sanoi, että lääkärinä hän on ylpeä siitä, että hoitajilla on niin laaja osaaminen, laajat valtuudet monen muun maan hoitajiin nähden ja usein huomattavasti lääkäriä paremmat valmiudet myös toimia poikkeuksellisissa käytännön tilanteissa. Myös ulkomailla työskenneleenä hän sanoi, että on hienoa voida luottaa hoitajien osaamiseen periaatteella lääkärillä on laajat teoreettiset tiedot, mutta käytännön hallitsee hyvin koulutettu (5v yliopistossa) hoitaja.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 25)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.