Espanjalainen keittio

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat Espanjalainen keittio

Esillä 15 viestiä, 16 - 30 (kaikkiaan 44)
  • Julkaisija
    Viestit
  • LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä vanhatyttö
    vanhatyttö Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.08.2009
    Kirjoituksia: 49
    Vastauksia: 1748
    eiksvaa kirjoitti:

    Espanjalaisten ravintoloitten ruokataso on pääosin surkea. Mausteena tunnetaan edelleen vain pippuri ja suola. Olen syönyt ravintoloissa satoja kertoja, enkä kertaakaan ole saanut erinomaisen hyvää ruokaa. Korkeintaan intialaiset eivät ole onnistuneet pilaamaan ruokiaan olemattomilla mausteilla. Heilläkin hinnat ovat kovat ja riisikupillisestakin voidaan pyytää muutamia euroja.

    Kappas vaan, palstalle on putkahtanut uusi Trolli!! Tervetuloa!! On niin mukava lukea náitá alyllisiá kommentejasi.

    Ruuasta kun puhe on, niin mahdatkohan siná olla niitá kulinaristeja, jotka pyytávät tarjoilijaa tuomaan pöytäán maustekorin ja peittávät sitten annoksensa sinapilla, ketsupilla, tapaskolla, pippurilla ja suolalla niin täydellisesti, että sen jälkeen ei voi enáá tietáá, mitá sinä lautasella on.

    Minusta, ja aika monesta muustakin, lienee tarkoitus, ettá ruoka maistuu sille mitá se on. Kala maistuu kalalle ja lammas lampaalle – tuolla kaukana maailmalla alettiin tulisia mausteita lisátä ruokaan kun ne kuumassa pilaantuivat ja haisivat pahalle. Ja toisaalta, esimerkiksi pippuri sáilyttäá ruokaa, estáä mikrobitoimintaa.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä tuisku
    tuisku Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.11.2007
    Kirjoituksia: 31
    Vastauksia: 1697

    tanne miten ostelin kaikenmaailman mausteet,jotka sitten sain vanhentuneina heittaa pois.Isantani ei tykanyt erikoisista mausteista ollenkaan. Ja kun sitten aikanaan paasin seuramaan anoppini keittotaitoa,huomasin etta hanen mausteet olivat suola,valkosipuli seka pimenton dulce,persilja,joskus tilkka ”brandya”.Niilla ja hyvalla ”sofritolla” han laittoi todella hyvaa ruokaa.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
    arnold malaga Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 02.07.2010
    Kirjoituksia: 79
    Vastauksia: 2846
    Raija kirjoitti:

    Miten muuten suomalaisella näppäimistöllä tuon venkuran saa n-kirjaimen päälle?

    Löytäisitköhän sen ’tilden’ tästä:

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Skandinaavinen_n%C3%A4pp%C3%A4imist%C3%B6.png

    Siinä ”enterin” vasemmalla puolella oleva, se ylempi näppäin. Pidä ”AltGr”-näppäin alas painettuna ja näpäytä mainittua näppäintä. Sen jälkeen päästät ”AltGr”-näppäimen ja painat n-kirjainta. Jos näppäimistösi on kunnossa ja koneesi on asetettu tukemaan myös suomalaista näppäimistöä, pitäisi tuloksena olla ’eñe’-kirjainmerkki.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
    arnold malaga Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 02.07.2010
    Kirjoituksia: 79
    Vastauksia: 2846
    vanhatyttö kirjoitti:

    Kappas vaan, palstalle on putkahtanut uusi Trolli!!

    Hmmm..? Kyllä se taitaa olla ihan se sama vanha Espanjaa ja espanjalaisuutta haukkuva prätkyttäjä. Kunhan vaan oli vähän aikaa hiljaa, kun kukaan ei enää noteerannut. Otti sitten vain uuden aliaksen.

    Eli siis näin:

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Trolli

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä eiksvaa
    eiksvaa Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 09.11.2010
    Kirjoituksia: 12
    Vastauksia: 24

    Kyllä näköjään trollit toisensa tuntee:D! Siis te kaksi.

    Minä olen kyllä täällä ihan ensi kertaa, mutta uskokaa mitä haluatte, kuten tietenkin teettekin.

    Ilkeilyistänne huolimatta Hyvää Itsenäisyyspäivää niin teille kuin kaikille muillekin!

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä kojo
    kojo Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 09.01.2008
    Kirjoituksia: 6
    Vastauksia: 1445

    tuisku kirjoitti:
    ”paasin seuramaan anoppini keittotaitoa,huomasin etta hanen mausteet olivat suola,valkosipuli seka pimenton dulce,persilja,joskus tilkka ”brandya”.Niilla ja hyvalla ”sofritolla” han laittoi todella hyvaa ruokaa.”

    En epäile mielipidettäsi lainkaan, ei minunkaan isoäitini käyttänyt muuta kuin suolaa, pippuria ja ruohosipulia. Mutta nykyihmiselle ateria alkaa maistua standardisoidulta koiranruoalta, jos se maistuu joka päivä samalta.

    Olen edelleen sitä mieltä, että espanjalaiset ovat keittiössä(kin) kokeiluja ja uudistuksia pelkääviä. Ei ruokaa tarvitse maustaa tuliseksi ja tuntemattomaksi, mutta yrteillä saa loistavia makuelämyksiä. Siinä italialaisten mielikuvitus on valovuoden edellä espanjalaisia.

    Ja vaikka oliiviöljy kuinka olisi suositeltava maataloustuote, ei sitä tarvitsisi lurauttaa varmuudeksi kolminkertaista määrää ruokaan kuin ruokaan. Kalorit ovat kaloreita Espanjassakin.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä blues
    blues Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.07.2006
    Kirjoituksia: 26
    Vastauksia: 1926

    Kun jatetaan pasta pois niin eipa tuo italialainen ruoka niin kovin kummallista ole. Kerroppa kojo mika italialainen ruoka tuo sulle veden kielelle?

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä bhajee
    bhajee Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 01.08.2006
    Kirjoituksia: 70
    Vastauksia: 2570
    blues kirjoitti:

    Kun jatetaan pasta pois niin eipa tuo italialainen ruoka niin kovin kummallista ole. Kerroppa kojo mika italialainen ruoka tuo sulle veden kielelle?

    Vastaan nyt, vaikka minulta ei kysyttykään 😉 ihan muutama suosikkini, joita en kyllä ole Espanjassa nähnyt:

    saltimbocca alla romana
    vitello tonnato
    arista
    kunnollinen vasikanpaisti (vitello arrosto)
    zuppa di farro
    carciofi alla romana
    fagioli all’uccelletto
    involtini di vitello
    parmigiana di melanzane
    polpette di ricotta col sugo
    panzanella

    Tuossa siis sekaisin alku- ja pääruokia… pastat jätin pois, kun ne tuossa edellisessä jo mainittiin. Samoin lisukkeet – Italiassahan ne yleensä tilataan erikseen, ja niitä on aika hyvä valikoima, ei aina iänikuisia (ranskan)perunoita.

    Tässä vielä suosikkiravintolani ”esimerkkimenu”: http://www.albergoverrazzano.it/Pages/e_menu.html

    Valitettavasti vaan en ole tuollapäin liikkunut vuosiin ;(

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
    arnold malaga Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 02.07.2010
    Kirjoituksia: 79
    Vastauksia: 2846
    bhajee kirjoitti:

    …ihan muutama suosikkini, joita en kyllä ole Espanjassa nähnyt:

    saltimbocca alla romana
    vitello tonnato
    arista
    kunnollinen vasikanpaisti (vitello arrosto)
    zuppa di farro
    carciofi alla romana
    fagioli all’uccelletto
    involtini di vitello
    parmigiana di melanzane
    polpette di ricotta col sugo
    panzanella

    Juu… noista pari mainitakseni:

    — — — —
    SALTIMBOCCA ALLA ROMANA (saltimbocca = suuhunhyppäävä)

    hyvin ohueksi leikattua vasikan ulkofileetä (muutama siivu/syöjä)
    tuoreita salvian lehtiä
    ilmakuivattua kinkkua
    voita
    ½ lasia valkoviiniä
    suolaa
    pippuria

    Lado tavarat päällekkäin. Kinkku ja salvia lihaan kiinni puutikulla. Paista voissa kummaltakin puolen, aloittaen kinkkupuolesta. Tarjoile, joko suorina lättyinä tai sitten rullalle käärittyinä. Pannuun jääneeseen roinaan kaadetaan valkoviiniä ja se tarjotaan sitten kastikkeena saltimboccien päälle kaadettuna. Ei siis kovinkaan monimutkaista ja muistelen, että vastaavanlainen viritelmä löytyy myös ”espanjalaisesta keittiöstä”.
    — — — —

    VITELLA TONNATO (tonnikalavasikka)
    Klassinen alkuruoka Italiasta jossa yhdistellään lihaa ja kalaa.

    AINEKSET (4:lle)
    200g vasikanleikettä

    KASTIKE
    150g tonnikalaa paistettuna ja pieneksi hakattuna
    1 rkl kaprista
    1 valkosipulinkynsi
    2 rkl kuivaa valkkaria
    2 rkl neitsyt-oliiviöljyä
    1 dl majoneesia (ei sitä kevyttä)
    suolat ja pippurit

    Laita tonnikala tehosekoittimeen.
    Lisää myös muut kastikeainekset koneeseen ja pyöritä tasaiseksi.
    Varo ettei tule liian löysää.
    Kasaa annokset nätisti lautaselle.
    Koristele tuoreella salvianlehdellä.
    — — — —

    ZUPPA DI FARRO
    on (kirjaimellisesti) spelttivehnäkeitto, johon tulee speltin lisäksi oliiviöljyä, hieman valkosipulia, puolikas sipuli hakattuna, luumutomaatteja murskattuna, tuoretta timjamia ja salviaa sekä muutama kuppi korkealaatuista lihalientä (ei siis kuutiosta) jossa saa olla mukana hieman lihanmurujakin. Myös revittyä persiljaa tarvitaan ja Extra-Virgin oliiviöljyä sekä raastettua parmesaania. Ja kaitpa siinä jotain muutakin vielä taisi olla, joten ihan pelkästä spelttivellistä ei tosiaan ole kyse.

    Valmistaminen on suuritöinen homma ja soppaa keitellään ainakin jokunen tunti ja välillä se otetaan pois tuleltakin, kun ainekset lisätään eri aikoihin ja pitää välillä jäähdyttää ja kaitpa sen kanssa vielä tehdään jotain taikojakin. 🙂
    — — — —

    ARISTA
    on toscanalainen nimi porsaanpaistille ja sitä käytetään myös porsaanpaistista valmistetusta ”karjalanpaistin” tyyppisestä ruoasta sekä myös porsaan kyljestä, johon on ’ribsit’ jätetty kiinni. Tarinan mukaan kreikkalaiset antoivat tuon nimen ekumeenisessa kirkolliskokouksessa Firenzessä 1430 A.D., kun he ylistivät tätä porsasruokaa huutamalla ”Arista, arista..!”, joka tarkoittaa ”Hyvää, hyvää..!”
    — — — —

    Reseptejä arista’lle on yhtä monta kuin kokkejakin, ja tämä päteen lähes kaikkiin muihinkin italialaisiin ruokalajeihin. Ne kun ovat kuulemma lähes kaikki pääosin ja alun perin Ranskasta kopioituja.

    Mutta juu ja hei… Kuinka moni teistä on ihan aikuisten oikeasti tutustunut ”espanjalaiseen keittiöön” ja sen monimuotoisuuteen, vai keskustelevatko kaikki aiheesta vain fuengirolalaisten standardiravintoloiden perusteella? Esimerkiksi pienoisella muutaman päivän mittaisella Madridin käväisyllä (siellä on majoitukseen perhanan paljon edullisia ja hyviä hostelleja ihan keskustassa, käykää joskus) voi tutustua mitä monipuolisempien espanjalaisten keittiöiden tarjontaan eri puolilta Espanjaa. Mutta tokihan esimerkiksi kunnon asturialaista ruokaa luunkuivine suodattamattomine siidereineen tapaa ainakin asturialaisten mielestä saada vain Asturiasista, ja niin edelleen, ja niin edelleen.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
    arnold malaga Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 02.07.2010
    Kirjoituksia: 79
    Vastauksia: 2846
    eiksvaa kirjoitti:

    Kyllä näköjään trollit toisensa tuntee:D! Siis te kaksi.

    Totta. Mutta meille ei kannata alkaa. 😉

    eiksvaa kirjoitti:

    Minä olen kyllä täällä ihan ensi kertaa, mutta uskokaa mitä haluatte…

    Dohh, ollaan nyt olevinamme niinku uskottais.

    eiksvaa kirjoitti:

    Ilkeilyistänne huolimatta…

    Ilkeilystänne? Hehh.. You ain’t seen nothing yet. 🙂

    eiksvaa kirjoitti:

    Hyvää Itsenäisyyspäivää niin teille kuin kaikille muillekin!

    Juu, ihan sitä samaa vaan sinnekin päin. Ja toivottavasti nyt vielä joskus löydätte Espanjasta jotain hyvääkin suuhun laitettavaa. 😛

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä kojo
    kojo Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 09.01.2008
    Kirjoituksia: 6
    Vastauksia: 1445

    arnold-ystävämme kirjoitti:
    ”Kuinka moni teistä on ihan aikuisten oikeasti tutustunut ”espanjalaiseen keittiöön”

    On sitä suorastaan Madridissakin käyty, ei tässä ihan maalaismoukkia olla, arnold hyvä.

    Yhdellä Madridinmatkalla paikallinen isäntä vei meidät ainakin kaupungin vanhimpaan ravintolaan El Botiniin syömään paikan erikoisuutta, kokonaisena paistettua pikkuporsasta. Mikäs siinä, päältä rapsakkaa, sisältä mehevää. HYvä erikoisuus, mutta ei sitä joka viikko söisi, läski on läskiä Espanjassakin. Ja pariskunnan laskun määrällä söisimme kotona ainakin viikon hyvistä raaka-aineista tehtyä kotiruokaa.

    Tästä pääsenkin asian ytimeen: voihan sitä niitä hienoja ja kalliita Michelin-tähtiravintoloita luetella, mutta kuinka moni meistä käy niissä kovinkaan usein? Useimmat eivät koskaan. Käsittääkseni keskustelemmekin tällä palstalla keskihintaisista, perheellistenkin kukkarolle sopivista ravintoloista ja niiden tarjonnasta. Kun vertaa kauppojen raaka-ainehintoja, luulisi tavallisen ruokaravintolan pystyvän vähän mielikuvitusta ja kokkitaitoa käyttämällä tarjoamaan kympilla lautasellisen kauniisti aseteltua, hyväntuoksuista ja hyvältä maistuvaa ruokaa. Pystyväthän siihen kotikokitkin.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
    arnold malaga Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 02.07.2010
    Kirjoituksia: 79
    Vastauksia: 2846
    kojo kirjoitti:

    On sitä suorastaan Madridissakin käyty, ei tässä ihan maalaismoukkia olla, arnold hyvä.

    Hehhh hehh.. Kiitos muistutuksesta. Seison korjattuna. 🙂

    kojo kirjoitti:

    ..paikallinen isäntä vei …kaupungin vanhimpaan ravintolaan El Botiniin…

    No, eipä vienyt ainakaan kaupungin halvimpaan. El Botin on maailmankuulu ja sitähän on pidetty ns. ”maailman vanhimpana” ravintolana. Hintava mesta kuin mikä.

    kojo kirjoitti:

    …läski on läskiä Espanjassakin…

    Totta. Vaikka kyllä El Botin’in läski lähes maailman parasta läskiä onkin. 🙂

    kojo kirjoitti:

    Käsittääkseni keskustelemmekin tällä palstalla keskihintaisista, perheellistenkin kukkarolle sopivista ravintoloista ja niiden tarjonnasta.

    Jepulis, ja juuri saman matkan päässä kuin El Botin on Plaza Mayor’ilta lounaaseen, on Pl.M.’lta vastakkaiseen suuntaan koilliseen C/Libertad’illa Extremadura niminen ravintola (tai nykyään kaksi, eli yksi öbaut kadun kummassakin päässä) ja se esimerkiksi on mitä sopivin perheellisenkin kukkarolle ja silti ruokana on toinen toistaan mainiompia riistaruokia. Viimeksi söin siellä rastaita ja villisikapaistosta (huom.vähärasvaista). Paikka on kuitenkin niin suosittu, että pöytävaraus kannattaa tehdä.

    kojo kirjoitti:

    Kun vertaa kauppojen raaka-ainehintoja, luulisi tavallisen ruokaravintolan pystyvän vähän mielikuvitusta ja kokkitaitoa käyttämällä tarjoamaan kympilla lautasellisen kauniisti aseteltua, hyväntuoksuista ja hyvältä maistuvaa ruokaa. Pystyväthän siihen kotikokitkin.

    Näin juuri toivoisi, sillä tiedän elintarvikkeiden hinnat melko nuukaan, kun itsekin olen aika hyvä kokki (vaikka sen itse sanonkin), mutta kuitenkin sen verran hidas, että ravintolan kyökistä saisin zapatoa puolessa tunnissa. Viinurina pärjään kyllä.

    Nyt vain on niin tylsästi, että turistien suosimilla alueilla myös rahastetaan aivan sumeilematta, joten silloinkin kun saa mitä tilaa, voi homma silti tuntua arpomiselta. Jos haluaa hinta/laatu-suhteeltaan edullista kunnollista ruokaa, on uskaltauduttava niihin paikkoihin, jotka ovat muutamaa korttelia kauempana ja espanjalaisten kansoittamia ja ehkäpä juuri se on monelle kynnyskysymys.

    Etenkin, kun espanjalaiset ovat usein näkyvästi kiinnostuneen uteliaita ’extranjeroista’, jotka ”uskaltautuvat heidän reviirilleen”. Mutta pahantahtoisia he eivät ole, vaan ennemminkin otettuja siitä, että heidän kantaravintolansa kelpaa turistillekin.

    Ja esimerkiksi vaikkapa vain Málagassa, joka sekin on jonkin kokoinen ’stadi’, saatatte vilkaista ravintolan ovesta sisälle ja nähdä pelkän paikallisten täyttämän tapas-baaritiskin. Katsokaa silloin hieman tarkemmin, nouseeko esimerkiksi toiseen kerrokseen portaita täältä alhaalta. Se varsinainen ravintolatila on vasta siellä portaiden yläpäässä, toisessa kerroksessa. Samaa voi katsastella jo hieman kadultakin käsin.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä Lumenluoja
    Lumenluoja Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 22.02.2010
    Kirjoituksia: 55
    Vastauksia: 1489
    Arnold kirjoitti:

    Etenkin, kun espanjalaiset ovat usein näkyvästi kiinnostuneen uteliaita ’extranjeroista’, jotka ”uskaltautuvat heidän reviirilleen”. Mutta pahantahtoisia he eivät ole, vaan ennemminkin otettuja siitä, että heidän kantaravintolansa kelpaa turistillekin.

    kesällä ajeltiin jossakin Javean/Denian kukkuoiden lomassa ja poikettiin oikein viimeisen päälle espanjalaisten ”rahtarien” lounaspaikkaan lounasajan jälkeen. No avasivat vielä keittiön kun sanoin että samaa otetaan koko perheelle mitä nuo Iveco-kuskitkin mutustelevat. En nyt muista kuin, että aluksi pikkusen meitä hämmästeltiin, mutta se kesän kuumuudessa oleillut jää suli siihen paikkaan kun meidän 3-vuotias blondia paukautti rahtarien viereen tiskille ja kyseli selvällä suomella silmät ympyriäisinä että mitäs jätskiä pojat suosittelee…. auttavan käännöksen jälkeen patut siinä höröttivät ja pyysivät kuvaa kun täti syö jätskiä ukkojen kanssa baaritiskillä. Ei ollut juuri tainnut skandinaavipimatsua niillä tiskeillä näkyä vähään aikaan. Tosi avuliaasti neuvoivat mitä tietä kannattaa jatkaa jne.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä blues
    blues Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.07.2006
    Kirjoituksia: 26
    Vastauksia: 1926

    Tanaan ei espanjalaista, on marokkolaisen vuoro. Tassa vesi kielella odottelen lahtoa El Sultan ravintolaan. Vastapaata Las Pyramides hotellia….

    Ruoka on hyvaa ja autenttista marokkolaista. Viinit pitaa vieda itse. Ravintola ei myy viinia mutta avaa kylla tuodun pullon…varsinkin jos se on marokkolaista Sahari viinia 🙂

    Huomenna onkin sitten hiukka tulisempi ilta, kokkaan lansi afrikkalaista ! Jos jostain sais pullon pari palmuviinia niin siina ei muita alkupaloja tarvittaiskaan. 🙂

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä kojo
    kojo Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 09.01.2008
    Kirjoituksia: 6
    Vastauksia: 1445

    blues kirjoitti:
    ”Ruoka on hyvaa ja autenttista marokkolaistaRuoka on hyvaa ja autenttista marokkolaista”

    Kerropa palattuasi, mitä sinulle tarjottiin. Lammasta ja cous-cousia vai jotakin eksoottisempaa?

Esillä 15 viestiä, 16 - 30 (kaikkiaan 44)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.