Espanjaan muutto, siellä työskentely ja siihen tarvittavat dokumentit ym. paperit???

Uusimmat Keskustelu Opiskelu, työnteko ja yrittäminen Yleistä opiskelusta, työnteosta ja harjoittelusta Espanjaan muutto, siellä työskentely ja siihen tarvittavat dokumentit ym. paperit???

Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  ananasa
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 16.11.2008
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 12

  Hei!
  Toivoisin apua/neuvoja jo Espanjaan muuttaneilta/siellä työskentelevitä suomalaisilta. Olen lähdössä tammikuussa Espanjaan ja tarkoituksena on löytää työ siellä ja toivon mukaan asua ja elää siellä mahdollisimman pitkään. Olen alussa ajatellut tehdä keikkatöitä, joita olen jo aiemminkin tehnyt espanjassa (tosin silloin suomessa asuvana henkilönä jolloin verotuskin meni suomeen). Nyt kuitenkin haluaisin espanjaan pysyvästi ja hoitaa paperipuolen kuntoon niin, että kaikki on asiallista, saan sosiaaliturvan, jonkinmoisen henkkarin (olen huomannut että jotkut eivät anna näitä keikkaduunejakaan jos sitä ei ole), vakuutuksen yms.

  Voisitteko siis ystävällisesti neuvoa mitä ainakin pitää hoitaa kuntoon ja missä ajassa? Kuinka helposti tuon NIE:n saa Barcelonassa, tietääkö kukaan? Ja olenko ymmärtänyt oikein että NIE on sitten ihan käypä henkilöllisyysnumero? Jos ja kun saan NIE:n onko silloin sosiaaliturvakin kunnossa? Mitenkäs verotuspuoli, sitä varten pitää varmaan käydä espanjalaisessa verotoimistossa? Kuinka veroprosentti tällöin määräytyy?

  Suomen työvoimatoimiston sivuilta löysin myös tällaista asiaa:
  ”EU/ETA-maan kansalaisella on oikeus asua ja tehdä töitä Espanjassa
  ilman työlupaa. Jos aikoo oleskella Espanjassa kauemmin kuin kolme kuukautta, tarvitaan
  oleskelulupa (Tarjeta de Residencia). Oleskelulupaa tulee hakea 30 päivän kuluessa maahan
  saapumisesta. Sitä haetaan alueen, jonne aikoo jäädä, ulkomaalaistoimistosta (Oficina de
  Extranjeros) tai paikallisen poliisilaitoksen kautta. ”
  Onko tämä nyt siis käytännössä sama kuin tuon NIE:n hakeminen?

  Olen nyt surffannut netissä muutaman tunnin etsien tietoa näistä paperiasioista ja alan vain tulla epätoivoisemmaksi ja hämmennyn vain lisää ja lisää kaikesta infosta mitä löydän, asiat alkavat tuntua vain hankalemmilta ja monimutkaisemmilta ja siksi toivonkin että ehkä joku henkilö joka on itse käynyt läpi tällaisen prosessin voisi kertoa selkeästi ja yksinkertaisesti kaiken tarvittavan mitä minun tulee hoitaa.

  Suurin pelko minulla on siitä, että vaikka sairastun tai loukkaannun eikä minulla olekaan mitään turvaa/toimeentuloa tämän takia.

  Kiitos kaikille jotka jaksavat vastata!!!

  LINKKI

  johanmarc
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 24.04.2007
  Kirjoituksia: 88
  Vastauksia: 335

  1) Hae ensin asuinpaikkatodistus kaupunginosasi Ajutamentosta/Kaupungintalolta.Ota mukaan vuokrasopimus tai asunnon omistaja;) + passi.
  2) NIE
  Mene ensin OFICINA DE EXTRANJEROS DE BARCELONA osoite:C/ Marqués de la Argentera 2, kysy vartialta NIEtä Scandinaaville, näin varmistat että olet oikeassa paikassa, toisessa rakennuksessa jonotat koko päivän;). Täältä saat lomakkeet ja kartan poliisiasemalle Paseo Juan de Borbó 32:een. Siellä esität täytetyn lomakkeen ja passin. Saat maksulapun ja käyt maksamassa sen muutaman euron viereisessä pankissa ja palaat kuitin kanssa poliisiasemalle ja saat sen vihreän A4 paperin=NIE.
  3) SOSIAALITURVANUMERO
  Av Marques de L´argentera 23 on soiaalitoimisto jonne viet kopion passista, NIEstä ja asuinpaikkatodistuksesta. Saat Sosiaaliturvatunnuksen heti. (Myös A4 paperi).
  4) TERVEYSKORTTI
  Jälleen kaikkien edellisten kopioiden (myös passikopio) kanssa kotipaikkasi terveyskeskukseen. Saat omalääkärisi nimen ja tiedot ja väliaikaisen paperin ja muovikortin myöh.postissa.
  Mitäs vielä… Ai niin, kulje eka kuukausi kaikki paperit +kopiot mukanasi;).
  Mulla oli vaikeuksia esim. avata puhelinliittymää kun vaativat muovista NIE-korttia. Vaihdoin myymälää ja homma hoitui.
  Niin ja pankkitili kannattaa avata myös heti.

  LINKKI

  Suoratukka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.10.2006
  Kirjoituksia: 112
  Vastauksia: 1765

  Olisi varmaan hyvä laittaa tuo Johanmarcin tietoviesti FAQ-tietoihin.
  Niin usein näitä samoja asioita kysytään. 🙂

  LINKKI

  Onaja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.04.2008
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 76

  Ohjaan työssäni Barcelonassa suomalaisia työntekijöitämme sisälle espanjalaiseen systeemin ja meillä tehdään yleensä näin:

  1) NIE:n hankkiminen. Espanjan sisäministeriön internet-sivuilta voi suoraan tulostaa hakulomakkeet ja niiden kanssa sitten aamukahdeksalta Barcelonetan poliisiasemalle (Passeig Joan de Borbo). Tunnin tai parin jonotus ja pääset tiskille, jonka jälkeen pitää käydä maksamassa pieni maksu läheisessä pankissa. Tuloksena vihreä A4-paperi, jossa on ulkomaalaisen henkilötunnus eli NIE. NIE-paperi ei kuitenkaan sinäänsä käy henkilöpapereista, vaan henkilöllisyys pitää aina todistaa joko passilla, ajokortilla tai muulla henkilökortilla.

  2) Sosiaaliturvanumeron hankkiminen. Sosiaali- ja terveysministeriön internet-sivuilta voi katsoa lähimmän neuvontatoimiston, jossa sosiaaliturvanumeron voi hankkia. Mukaan tarvitaan TA1-lomake, passi sekä NIE. Itse numeron hankkiminen on hyvin nopea prosessi.

  3) Empadronamiento, eli kaupungin väestörekisteriin kirjautuminen. Empadronamienton voi tehdä joko internetissä tai toimistossa. Tärkeää on, että sinulla on mukana jokin dokumentti, joka todistaa sinun asuvan asunnossa, eli vuokrasopimus tai jokin lasku, jossa on osoitteesi ja nimesi.

  Mutta kuten aiemmin on kirjoitettu nämä vaiheet voi myös tehdä toisessa järjestyksessä, Espanjassa kun ollaan, niin kaikenlainen variaatio on enemmän kuin tavallista! =)

  Jos haluat, niin voin laittaa nettisivujen osoitteet, kunhan pääsen työkoneelle.

  LINKKI

  Onaja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.04.2008
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 76

  Niin, terveyskortti unohtui:

  eli 4) terveyskortin hankkiminen. Saat terveyskortin omasta terveyskeskuksestasi, kunhan otat mukaan passin, NIE:n ja sosiaaliturvanumeropaperin. Saat väliaikaisen kortin mukaasi ja virallinen tulee postissa suhteellisen nopeasti.

  LINKKI

  Elämästä utelias
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.07.2007
  Kirjoituksia: 44
  Vastauksia: 1076

  Tuo kirjautuminen kaupungin kirjoille ei ollutkaan niin yksinkertaista. Piti olla kopio vuokrasopimuksesta joka piti olla espanjankielinen. Todistus siviilisäädystä jne. Sekin olis pitänyt kääntää täällä pääkaupungissa ( ei olis kelvannut virallisen kielenkääntäjän työ Suomessa) lapsen ja minun syntymätodistus täällä käännetty tämä lista olis jatkunut loputtomiin. Sen takia päätin sillä kertaa jättää asian sikseen.

  Harmittaa vaan että tämän takia tytär jäi ilman koulupaikkaa täällä.

  Tietenkin eri asia meillä kun me ei jäädä tänne kun vuodeksi. Mutta jos ja kun tullaan joskus uudestaan tänne niin arvaan ottaa toisen ison kasan papereita/todistuksia mukaan. Jospa sitten riittäis ?

  LINKKI

  annav
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.10.2008
  Kirjoituksia: 5
  Vastauksia: 8

  Nie – Ei tarvii hakea mitään lippuja tai lappuja (muuta kuin Residencia), sinne vaan Joan Borbolle jonoon. Kun itse tulin lokakuussa jonot oli kauheita, mutta nyt näyttää ruuhka menneen ohi. Eli saat siellä jonossa itsellesi Nie-lapun (se, jonka näiltä sivuilta voi ladata ei käy, koska on vain alle 3kk viipyville), täytät jonottaessa, menet sisälle vuorollasi, sitten viereiseen pankkiin maksamaan. Jos saat kaiken tämän hoidettua ennen klo 10 saat nie:n samana päivänä (koska pankki ottaa nie-maksuja vain klo 10 asti), palaat vain lyhyempään jonoon oven viereen, pääset sisälle ja lappunen on sinun.

  Residencia oli todella nopea prosessi, ei jonoja, pelkkä passi ja vuokrasopimus mukana ja 5 min:ssa asia oli hoidettu.

  LINKKI

  N35u
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.10.2006
  Kirjoituksia: 23
  Vastauksia: 388

  Uusimmassa Olé-lehdessä (nro.11/08) on kerrottu NIE-numerosta, asumistodistuksesta ja recidentia-todistuksesta…

  Jossa sanotaan mm. että NIE-numeron hakulomakkeen saa poliisilaitoksen ulkomaalais osastolta tai espanjan sisäministeriön sivuilta http://www.mir.es eikä tässä ainakaan mainintaa ettei kävisi yli 3 kk oleskeleville 😕

  http://www.mir.es/SGACAVT/modelos/extranjeria/modelos_extranje/ex_14.pdf

  ”Onaja” tuolla aikaisemmin sanoi: ”NIE-paperi ei kuitenkaan sinäänsä käy henkilöpapereista, vaan henkilöllisyys pitää aina todistaa joko passilla, ajokortilla tai muulla henkilökortilla.”

  näinhän tuo on, siinä kun ei ole kuvaa, mutta tuohon ajokorttiin…Olé-lehti kertoo mm.: ”Huomattakoon myös, että ajokortti ei henkilöllisyyden todentamiseen teoriassa kelpaa, sillä ajokortti on Espanjan lain mukaan ainoastaan todistus siitä, että henkilöllä on ajolupa, ei henkilöllisyydestä. Kortti on luitenkin kuvallinen joten tyhjää parempi.”

  LINKKI

  Esmeralda
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2008
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 20

  Kävin juuri pari viikkoa sitten uusimassa NIEn, kortti vaihtui A4:seen. Samalla kysyin, voiko ajokorttia (minulla on espanjalainen) käyttää henkilöllisyystodistuksena, ja kuulemma voi, kun siinä on kuva ja NIE-numero ja syntymäaika.

  LINKKI

  Onaja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.04.2008
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 76

  On totta, että ajokortti, suomalainen siis, ei ole virallinen henkilökortti, mutta käytännössä se käy henkilöllisyyden todistamiseen esim. kaupoissa, sillä kaupan kassa tarkistaa siitä vain kuvan ja nimen. Mutta virallisimmissa asioissa kannattaa aina ottaa passi mukaan, sillä sen kanssa viime kädessä tarkistetaan henkilöllisyys ja myös kansalaisuus. Eri asia on, jos omistaa espanjalaisen uuden muotoisen (eli samanlaisen kuin suomalainen) ajokortin, jossa on NIE-numero, silloin se käy henkilöllisyyden todistamiseen. Ainut paikka, missä ajokorttini ei ole käynyt henkilöllisyystodistukseksi on ollut Mediamarket. =) Siellä pyydettiin vain nostamaan rahaa läheiseltä pankkiautomaatilta.

  Alkuperäinen kirjoittaja kysyi myös verotuksesta. Tähän en osaa sen kummemmin vastata kuin että, kun olin hoitanut kaikki omat paperiasiani ja työnantajani oli omasta puolestaan kirjannut minut sosiaaliturvajärjestelmään, vähän ajan päästä postissa tuli kotiini verovirastosta paperit, joissa ilmoitettiin veroprosenttini. Prosentin kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä jos aloitat työskentelen loppuvuodesta se saatetaan laittaa liian alhaiseksi, koska se lasketaan nykyisen työsuhteesi mukaan. Kuitenkin jos olet samana vuonna ollut töissä jo jossain muualla, niin silloin veroprosenttisi on liian alhainen ja seuraavana tulossa mätkyt. Espanjassa on edelleen käytössä systeemi, jossa esim. naimisissa olevat ja ne, joilla on lapsia saavat verohelpotusta. Riippuen työstä, ero veroprosentissa Suomeen verrattuna on 5-10 % alhaisempi.

  Tarjeta de residenciaa ei enää saa, vaan sen korvaa nykyinen NIE-todistus.

  Tuohon NIE:n hakemiseen, niin lomake on vaihtunut huhtikuussa ja nykyään sen koodi on Ex-16, eli vanha Ex-14 ei enää kelpaa. Lomakkeet ovat ulkoasultaan täysin samannäköiset, mutta koodi on eri.

  LINKKI

  Onaja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.04.2008
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 76

  Korjaus edelliseen viestiini, eli tarjeta residencian kyllä saa, mutta sillä ei kauheasti tee mitään, eli NIE on ainut pakollinen. 🙂

  LINKKI

  ananasa
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 16.11.2008
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 12

  Kiitos vaan kovasti kaikille vastanneille, nyt on jo vähän selkeämpää tää touhu, aloitan nyt tuosta NIE:stä, olen siis etsinyt netistä tuon EX_16 ja moelo 790-lomakkeet ja tässä niitä täyttelen. Huomenna Joan de Borboalle. 🙂

  LINKKI

  Tulppu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.02.2008
  Kirjoituksia: 23
  Vastauksia: 239

  Mua ei ole verottaja muistanut kirjeellä… Pitäisiköhän olla huolissaan?

  LINKKI

  Kassiopeia
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 15.01.2010
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 1

  Heipä hei!

  Kävin juuri tänä aamuna hommaamassa itselleni NIEn Barcelonassa. Puolentoista tunnin harhailun jälkeen löysin tieni viimein oikeaan paikkaan. Etsin täältä ohjeita ja niillä pääsi jo pitkälle, mutta ajatteli kuitenkin pari pikku seikkaa selventää kanssa etsijöille tuosta NIEn hausta.

  Tuota asuinpaikkatodistuksen saamiseen tietääkseni tarvitsee NIE numeron nykyään.
  NIEn saaminen on helpoa joten se on hyvä paikka aloittaa asiapapereitten metsästys.

  Tarvitset:
  Passin
  Kopiota passista
  NIEn hakuun tarvittavat hakupaperit (EX16) saa joko paikan päältä tai sitten voi ladata netistä ja täyttää kotona. Sen saa tästä:
  http://www.policia.es/cged/formularios/EX-16.pdf

  Sitten mene suoraan osoitteeseen Carrer de Balmes 192. (Tänne on muuttanut toimisto joka ennen oli Paseo Juan de Borbó 32. Myös toimisto osoitteessa C/ Marqués de la Argentera 2 on muuttanu jonnekin Joanicin metroaseman läheisyyteen, mutta siellä käsitellään vain ei EUlaisia.)
  Kannattaa katsoa google mapista että missä Carrer Balmes on. Se on aika lähellä Diagonalin metropysäkkiä..

  Ota vuoronumero saapuessasi ja kun vuoro tulee niin esitä passi ja täytetty hakulomake (saat tämän mukaasi myöhempää varten).
  Saat maksumääräyksen joka maksetaan pankissa käteisellä. Samalla kadulla on Caixa Sabadell joka oli innokkain pankki ottamaan rahaa vastaan. muilla pankeilla oli käteismaksupaljelu auki vain aamulla. Näin ainaki perjantaina. NIE maksoi €10.10 tänään, mutta mene ja tiedä.

  Palaa toimistoon maksukuitin kanssa. Maksaneille on oma jono joka liikkuu sutjakkaasti joten NIE häämöttää jo.
  Anna tiskillä Passinkopio, maksukuitti ja täytetty hakulomake ja näytä passi.
  Saat Printatun vihreän A4 paperin joka on NIE.

  Tuleville hakijoille tiedoksi ettei se ole ollenkaan niin pelottavaa tai hankalaa kun annetaan ymmärtää. Perjantai vaikutti hiljaiselta päivältä ja mä sain Nien tunnissa. On hyvä mennä kuitenki sinne heti ku se aukee ni ei mene koko päivää.

  Seuraavaksi otan selvää että miten noi muut lippuset saa tätä nykyä, mutta Johanmarcin ja Onajan ohjeilla eteenpäin.

  Vielä tuli tällänen vinkki mieleen:
  Kannattaa skannata passi ja Nie ja muut tärkeät paperit ja lähettää ne itselle johonki sähköpostiin. Sillä tavalla niistä on helppo saada tarvittaessa kopiota eikä tarvitse sitä alkuperästä ainoaansa kanniskella aina kopioitavaks, kun vaan tulostelee kopioita.

Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.