Espanja polvillaan…

Uusimmat Keskustelu Yleistä Uutiskulma Espanja polvillaan…

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 18)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Bolichera
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2007
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 77

  Valitettavasti siltä näyttää, että monen kohtalona tulee olla sanoa Näkemiin, Espanja. Hallituksen eiliset toimenpiteet povaavat todella synkkää tulevaa vuotta 2010. Mitä muuta voidaan olla mieltä mm. seuraavista päätöksistä:

  – ALV nousee 16—> 18% eli vaatteet, kodinkoneet, huonekalut eli suurin osa tarvitsemistamme tuotteista ja palveluista nousee kahdella prosentilla.

  – Niin ikään ravintolalaskut, silmälasit, kampaamopalvelut, matkaliput, hotellimajoitukset, turisteille tarkoitetut nähtävyydet, erilaiset tilaisuudet ja tapahtumat, hautauspalvelut, tietyt terveydenhuollon tarvikkeet + isoin iso ruokatarvikkeista nousee yhdellä prosentilla uuden prosentin ollessa 8%. Vain muutama peruselintarvike kuten maito, leipä, kananmunat ja juusto pysyy 4%:ssaan.

  – Asuntokaupan yhteydessä maksettava vero nousee yhdellä eli sekin on ensi vuodesta alkaen 8%. Tuo yhdessä suunnitellun max. 40%:n asuntolainan kanssa lyönee lopullisen kuoliniskun jo kituvalle kiinteistönvälityssektorille. Lisäksi vuodesta 2011 alkaen asuntolainasta tuleville verotuksessa huomioitaville korkokuluille tulee kattoraja.

  – Palkansaajat menettävät verotuksessa heille automaattisesti annetun 400€:n vähennyksen. Tuo summa ei ainoastaan poistu vaan se tulee myös maksaa tilistä suoritettavissa valtiovallan vähennyksissä.

  – Työttömyyskorvauksen määrä saattaa alentua. Kukaan ei ole sanonut miten paljon ja keneltä summaa vähnnetään, mutta käteen tulee nykyistä pienempi korvaus. Jo nyt korvaukset ovat esim. Suomen tasoa huomattavasti alhaisemmat ja esim. käsite ansiosidonnainen työttömyyskorvaus on tuntematon maksimikorvauksen ollessa 1.076€ – verot.

  – Niin ikään pääomatulojen verotusta kiristetään. Jos tuloja vuodessa on max. 6000€, niin vero on 19%. Tuon ylittävät summat verotetaan 21%:lla.

  Vielä lienee määrittelemättä bensiinin, dieselin, alkoholin & tupakan sekä henkilöverotukseen kohdistuvat prosentit.

  Eli tosi huonolta näyttää niin espanjalaisille kuin osalle meistä täällä pysyvästi asuvista ulkomaalaisista. Nämä heikennykset eivät tosin mitenkään vaikuta täällä eläkkeellä oleviin ulkomaalaisiin, joilla on käyttövoimaa kutenkin ennenkin (esim. eläke tulee Suomesta ja palveluista maksetaan suomalaisille yrittäjille). Toisin on niille, jotka ovat työssä espanjalaisissa yrityksissä, saavat paikallista työttömyyskorvausta ja/ tai toimivat täällä autonomona tarjoten palveluitaan muillekin kuin suomalaisille.

  Tästä ei taida olla muuta seuraamusta kuin, että brittien joukkopako jatkuu entistä runsaslukuisampana, musta talous alkaa taas kukoistaa, työntekijöiden olot & sopimusehdot muuttuvat entistä yksipuolisimmiksi, hintojen noustessa myös rikollisuus alkaa nostaa entistä enemmän päätään, asuntokauppojen lukumäärä vähenee joka kvarttaalilla jne.

  Espanja on siis polvillaan ja lujaa vauhtia menossa kohti vähemmän lupaavaa tulevaisuutta. Taitaa olla aika kaivaa esiin pölyttyneitä matkalaukkuja…

  LINKKI

  Hot
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.07.2006
  Kirjoituksia: 122
  Vastauksia: 535

  Ei meidän Espanja polvillaan ole, vaikka hinnat nousee….

  Zapateron sosialistihallitus lisää koko ajan julkisen sektorin kuluja kun niitä pitäisi leikata kovalla kädellä. Verot ovat ainoa keino paikata tätä paisuvan julkisen pulmaa kun tulot muutoin samalla kutistuu. Moni odottaa Partido Popularin paluuta valtaan…. Tämä ei ole poliittinen kannanotto kummankaan puolueen puolesta tai vastaan…. vain faktan toteaminen. Jos olisin Zapateron asemassa, saattaisin funtsia myös toisenlaisia juttuja maan talouden tasapainottamiseksi.

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Juuri näin asiat muuttuu kuin Bolichera kertoo,mutta jos alan laukkuja pakata en pane osoitelappuun suomea vaan vaikka marokon.Suomessa kaikki ,siis kaikki verot ja maksut ovat nyt ja tulevat myös espanjan korotusten jälkeenkin olemaan korkeammat kuin espanjassa.Tosin asuntokaupoissa jostain verottajan mustasta ajatusaukosta johtuen suomessa rokotetaan vähemmän.
  Ja kannattaa ottaa huomioon,että jos poistetaan esim.elintarvikkeiden hinnoista liikevaihtovero ,niin lähtötaso on suomessa melkein aina huomattavasti kovempi ja verojen jälkeen vielä hurjempi.
  Suomessa ,ainakin espanjaan verrattuna,voi kehua työttömyysturvaa ja miksei sosiaaliturvaakin.Edellistä saa jos on ollut töissä ja vaivautunut liittymään työttömyyskassaan.Maksu nimellinen 60€/v.esim.ns.Loimaan kassassa.Käytännössä työttömänä saa n.50% normaalista palkasta ja tästä vielä pidätetään verot.Ja tätä maksetaan 500pv.
  Siitä ketkä kaikki saavat vastikkeetonta sosialiturvaa,mikä tarkoittaa ilmaista asumista ja kuukausittaista avustusta,josta en tiedä tarkkoja summia,voidaan olla montaa mieltä,mutta ainakin kelkasta pudonneille suomalaisille sen kyllä suon omalta kohdaltani.
  Ja siihen ,että PP voittaa ensi vaalit ,ei mun mielestä tarvitä kovin kirkasta kristallipalloa.

  LINKKI

  jpmadrid
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.04.2009
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 192

  Hola,

  Espanjan iso ongelma on vuosi vuodelta paisunut julkinen talous, 19,4% tyossakayvista on viranomaisia
  (funcionarios), toisilla aluiella, kuten Extremadura, joka neljas on julkisen talouden palveluksessa. Nuorien
  unelma on paasta valtion/kunnan leipiin (oposiciones a funcionario), eli rauhallinen stressivapaa tyopaikka
  loppuiaksi (tocándose los cojones). Silti monet asiat ei toimi, sairaalan urgencias osastolla voi joutua
  odottamaan 5-6 tuntia verisena, mika tahansa oikeudenkaynti voi kestaa 10-15 vuotta, minka tahansa
  paperin uusiminen/hakeminen vaatii tuskaa ja kyyneleita.
  Kun asiat olivat hyvin, olisi ehka kannattanut siirtaa julkiselta puolelta tyovoimaa yksityiseen, mutta mita
  viela, Espanja avasi ovet sepposen selalleen ja antoi oleskeluluvan kenelle tahansa (las puertas se abrieron de par en par y se prometió papeles para todos), viimeisen 7 vuoden aikana Espanjaan on tullut 5-10 miljoonaa
  siirtolaista jotka myos ostivat asuntoja. Nyt kun tyopaikat ovat rakennuspuolelta havinneet (rakennusteollisuus oli suoraan noin 18% PIB:sta (BKT), mutta epasuorasti jopa 40%).
  http://www.libertaddigital.com/economia/casi-el-40-por-ciento-del-pib-espanol-depende-del-negocio-del-ladrillo-1276328698/
  Ja sitten seuraavat turismi ja autoteollisuus, ei taida kovin hyvin menna niillakaan.
  Espanjan valtio velkaantuu huimaa vauhtia, eilen luki lehdessa etta velka on tuplaantunut 2 vuodessa.
  Itse naen tilanteen tosi synkkana enka ole viela nahnyt mitaan elpymisen merkkia todellisessa reaali
  Espanjassa, virtuaalimaailma, eli porssikurssit, elaa ihan omaa elamaansa…
  Asiasta voisi keskustella vaikka kuis paljon

  Saludos

  Janne Madridista

  LINKKI

  Bolichera
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2007
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 77
  santiago kirjoitti:

  Juuri näin asiat muuttuu kuin Bolichera kertoo,mutta jos alan laukkuja pakata en pane osoitelappuun suomea vaan vaikka marokon.

  Juu, kyllä sen laukun kanssa voi suunnistaa muuallekin kuin takaisin Suomeen;-) Onneksi vaihtoehtoja on eikä Suomi ole ainoa maa. Suomen vahvaksi puoleksi laskettakoon loistava sosiaaliturva, johon voi tarvittaessa turvautua hädän hetkellä. Kääntöpuolena tietty se, että juuri siksi ne verot ovat sitä mitä ovat…

  LINKKI

  Hot
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.07.2006
  Kirjoituksia: 122
  Vastauksia: 535
  Bolichera kirjoitti:

  Suomen vahvaksi puoleksi laskettakoon loistava sosiaaliturva, johon voi tarvittaessa turvautua hädän hetkellä.

  Kysy vaippaan pakotetulta, huumatulta, kerran viikossa pesulle pääsevältä ja ulkoilusta estetyltä vanhukselta, kuinka hyvä se sosiaaliturva Suomessa on…. ja tuon rahoittamiseksi vanhuksen tuloista napataan 82% + aikanaan verojen mukana maksetut maksut. Aviopuolisot eivät pääse samaan hoitolaitokseen, huonoimmat tapetaan armollisesti janoon, jos muu ei tehoa, jne. jne.

  Tai ota SkyNet yhteys jonoon kuolleeseen potilaaseen ja kysy miten nyt menee? Heh heh!

  LINKKI

  .
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.01.2009
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 42

  onkohan maailmassa vielä olemassa sellaista kolkkaa, jossa olis asiat kunnossa..olis lämmin ja pystyis elämään…..afrikkaan bambumajaan…päästelis savannilla harrikalla kilpaa kiraffien kanssa..metsästelis ja kalastelis elääkseen..hmmmmm

  LINKKI

  ronkeli
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.01.2007
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 809

  Tuskin mikään Suomen kunta tai kaupunki ottaa avosylin vastaan vanhenevaa ja vähävaraista kansalaistaan, joka on viettänyt koko työaikansa ja terveet päivänsä ulkomailla.

  Senioripaluumuuttajan oppaan löytää http://www.suomi-seura.fi sivuilta.

  Kesällä näin pikkasen, kuinka Suomen vanhustenhoito toimii käytännössä, koska isäni alkaa raihnastua.
  Omahoitaja saa viedä muutamaksi päiväksi kuukaudessa hoidettavansa hoitokotiin. Olin positiivisesti yllättynyt, kuinka hyvin siellä pidettiin hänestä huolta.

  LINKKI

  Bolichera
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2007
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 77
  Hot kirjoitti:

  Kysy vaippaan pakotetulta, huumatulta, kerran viikossa pesulle pääsevältä ja ulkoilusta estetyltä vanhukselta, kuinka hyvä se sosiaaliturva Suomessa on…. ja tuon rahoittamiseksi vanhuksen tuloista napataan 82% + aikanaan verojen mukana maksetut maksut. Aviopuolisot eivät pääse samaan hoitolaitokseen, huonoimmat tapetaan armollisesti janoon, jos muu ei tehoa, jne. jne.Tai ota SkyNet yhteys jonoon kuolleeseen potilaaseen ja kysy miten nyt menee? Heh heh!

  Niin, onhan tuo varsin lohdutonta. Omat kokemukseni suomalaisesta sosiaaliturvasta ovat rajalliset ja koostuvat lähinnä kunnallisen terveydenhuollon palveluista. Ainakin aikoinaan pidin niitä hyvinä ja kaiketi se joltain osin sitä vielä saattaa ollakin. Jos vanhustenhoito on noin täysin retuperällä, niin jotain varmaan tarttis tehrä… Tuliskohan seuraavissa vaaleissa katsoa tarkkaan millaisella päättäjälle mandaattinsa antaa?

  LINKKI

  .
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.01.2009
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 42

  vanhustenhuolto on retuperällä ja eduskunnassa käydään kiivasta keskustelua asiasta..mutta mitään ei tapahdu..pääministerin päätä laitetaan nyt vadille ihan tosissaan..

  LINKKI

  Selma
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 38
  Vastauksia: 583

  Kuulun Suomen terveyden huollon piirin ja minulla ei ole kuin positiivistä kerrottavaa. Aina silloin, kun olemme todella tarvinneet apua, sitä on saatu ja ammattitaidolla. Se on helppo vaatia, mutta veroja ei olla valmiit maksamaan ja kaikki pitäisi olla ilmaista. ”Ilmaisia lounaita ei ole” sanoo jo jenkkienkin sananlasku.

  86-vuotias äitini on pienellä paikkakunnalla dementiakodissa ja hoito on siellä asiallista. Äidillä on vaipat, mutta on naisilla Tenaakin 🙂 ja kyllä sitä vaippaa vaihdetaan ihan tarvittaessa. Toistaiseksi ei sielläkään ole mitään valittamista. Meitä on 8 sisarusta ja olemme jakaneet vuorot, milloin kukakin on äidin kanssa.

  LINKKI

  kojo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.01.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 1445

  jpmadrid kirjoitti aivan oikein:
  ”Nyt kun tyopaikat ovat rakennuspuolelta havinneet (rakennusteollisuus oli suoraan noin 18% PIB:sta (BKT), mutta epasuorasti jopa 40%).”

  Aivan. Muistellaanpa vähän, ketkä vinouttivat Espanjan talouselämän ahneella rakennusboomillaan, jonka tuotoksista nyt on miljoonia asuntoja myymättä. PP:n pukumiehet tietysti ja vetivät siinä sivussa hyvät rahat omiin taskuihinsa. Kun kupla sitten puhkesi, mitä oli ounailtu jo vuosikausia, työttömät rakennusmiehet perheineen tipahtivat Zapateron hallituksen päänsäryksi.

  Olisi tietenkin aivan oikein, että PP pääsisi hetkeksi tapaisin valtaan hoitamaan omat jälkensä, mutta toisaalya samakähmintä alkaisi tietysti saman tien.

  Alv:in ja muiden verojen korotuksia harkitaan järjestään muissakin maissa, mutta kieltämättä Espanja on syvemmällä lämpimässä keltaisessa liemessä väärän rakennuspolitiikan takia kuin muut EU-maat.

  LINKKI

  Hot
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.07.2006
  Kirjoituksia: 122
  Vastauksia: 535
  kojo kirjoitti:

  Aivan. Muistellaanpa vähän, ketkä vinouttivat Espanjan talouselämän ahneella rakennusboomillaan, jonka tuotoksista nyt on miljoonia asuntoja myymättä. PP:n pukumiehet tietysti ja vetivät siinä sivussa hyvät rahat omiin taskuihinsa. Kun kupla sitten puhkesi, mitä oli ounailtu jo vuosikausia, työttömät rakennusmiehet perheineen tipahtivat Zapateron hallituksen päänsäryksi.

  Heh heh… Zapatero on ollut vallassa vasta viisi vuotta… heh heh… ja ei ole muuta kuin lisännyt julkisen puolen menoja… heh heh… mutta eihän sitä viidessä vuodessa vielä pysty vaikuttamaan rakennusboomiin… heh heh… eli voiko yksikään hallitus oikeasti vaikuttaa yksityisen rakentamisen määrään?… heh heh… kuka on vetänyt taskuun nuo väittämäsi rahat viimeisen viiden vuoden aikana?… heh heh

  Mistä muuten sait faktatietosi, minkä mukaan nimenomaan PP:n pukumiehet vetivät rahat omiin taskuihinsa? Olisiko kyseessä demagogia vai tiedätkö kuka veti rahaa? Edellinen pääministeri José Maria Aznar? (by the way, tuo Aznarin toinen nimi on hieman naisellinen – heh heh).

  Saas nähdä, koska tämä ketju katkaistaan, koska politiikasta puhuminen lienee palstalla kiellettyä….. mutta välillä ihan viihdytävää ja koskee oikeasti Espanjaa….

  LINKKI

  jhatinen
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 07.07.2008
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 133

  Tuo yllä oleva on pojat ja tytöt aika pelleä.

  Tulkaapas katsomaan Stadin Kallioon miten Suomessa on hoidettu persaukisten apu – osa dokaa joka päivä, osa seisoo leipäjonossa, ja jos ei huvita katsoa leipäjonoa voi kääntää päänsä – ja kas siellä on toinen leipäjono.

  Sitten on tää duunia tekevien juttu. Sapuska ja asuminen Suomessa on vaan älyttömän kallista, ihan EU huippua!

  Suomessa lasketaan ruoan alvia. Noh, onneksi ruoan hinnat ovat nousseet vuodessa noin 30 prosenttia, jotta 10 prosentin hinnan alennus pitää kansan hiljaisena. Sanoisin että kusetusta. Onko Zapatero täälläkin syyllinen? No ei.

  Koettakaapa ihan oikeasti miettiä kenen etu on tasapainoisen yhteiskunnan ylläpitäminen niin Espanjassa kuin Suomessakin – noh meidän kaikkien.

  LINKKI

  kojo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.01.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 1445

  Hot kirjoitti:
  ”heh heh… eli voiko yksikään hallitus oikeasti vaikuttaa yksityisen rakentamisen määrään?… heh heh… ”

  Jokaisessa EU-maassa kaavoitus on poliittisten päätöksentekijöiden käsissä. Niin Espanjassakin, jossa takavuosina on ilmeisesti korruptoimalla ostettu mieleisiä kaavoituksia. Niistä rahoistahan nyt ollaan käymässä oikeudenkäyntejä.

  Esimerkiksi: ellei Suomessa asuntoministeri Vapaavuori suhtautuisi nihkeästi taajamien ulkopuolisiin kauppakeskuksiin mm. yksityisautoilun lisääntymisen vuoksi, Suomi olisi täynnä Ideaparkeja.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 18)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.