Eläke ja työkyvyttömyyseläke Espanjaan

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Yleistä asumisesta ja elämisestä Eläke ja työkyvyttömyyseläke Espanjaan

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 17)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Vuokraa talo Fuengirolasta
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 22

  Onko keskustelijoissa ketään, joka on Espanjassa eläkkeellä?

  Minua kiinnostaa lähinnä käsitykseni siitä, että eläkkeen saa Espanjaan helposti, mutta siitä peritään valtion ja kirkon työntekijöiltä ainakin iso lähdevero eli 35 %. Vai joko sekin muuttui?

  Onko totta, että työkyvyttömyyseläke on verovapaa tai ns. nollaverotettu, kun sen saa Suomesta Espanjaan? Se olisi iso asia pienessä eläkkeessä.

  Kiitos jo etukäteen! Leksa

  LINKKI

  Marjukka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.08.2006
  Kirjoituksia: 13
  Vastauksia: 361

  Olisin jo aikapäiviä hakenut recidenssin, mutta kun kaikki tietolähteeni tuntuivat olevan sitä mieltä, että valtiolta saatavalle työkyvyttömyyseläkkeelle ei saa nollaverokirjaa.

  Korostan, että kyseessä on työkyvyttömyyseläke.

  Onko tosiaan näin????

  LINKKI

  Vuokraa talo Fuengirolasta
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 22

  se olisi tärkeää infoa myös minulle!

  LINKKI

  Don Bavarontti
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.07.2006
  Kirjoituksia: 113
  Vastauksia: 2154
  LINKKI

  Anna Roschier
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 45

  Lainasin tämän Eläketurvakeskuksen sivuilta http://www.etk.fi

  Suomen vanhuus- ja työkyvyttömyyseläke
  maksetaan rajoituksetta kaikkiin maihin.

  Ulkomaille siirrosta aiheutuvien välityskustannusten pienentämiseksi eläkkeensaaja voi avata suomalaisessa rahalaitoksessa keräilytilin, jolta eri laitoksista maksetut eläkkeet ohjataan esim. kerran vuodessa ulkomaiseen rahalaitokseen.

  Verotus
  Ulkomailla pysyvästi asuvien eläkkeitä verotetaan vuodesta 2006 alkaen samoin kuin Suomessa asuvien eläkkeitä. Eläkkeestä toimitetaan ennakonpidätys tulon suuruudesta riippuvan ennakonpidätysprosentin mukaan. Myös vähennykset sekä veroilmoitus- ja verotusmenettely ovat samanlaiset kuin Suomessa asuvilla. Aiemmin eläkkeestä perittiin 35 prosentin lähdevero.

  Suomen ja eräiden valtioiden välisten verosopimusten perusteella eläkettä ei veroteta lainkaan Suomessa, vaan ainoastaan eläkkeensaajan asuinvaltiossa.

  Lisätietoja ulkomailla asuvan eläkkeensaajan verotuksesta: http://www.vero.fi

  LINKKI

  bhajee
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.08.2006
  Kirjoituksia: 70
  Vastauksia: 2570

  Mututietoa, mutta muistelen jostain lukeneeni EU:n (korkeimman?) tuomioistuimen päätöksestä.

  Julkishallinnon eläkkeistä (valtio, kunnat, ehkä kirkotkin lasketaan tähän) peritään ulkosuomalaisilta 30% lähdeveroa.

  Kiistanalaisessa tapauksessa henkilö nautti kunnan (pienehköä) eläkettä, josta suomessa meni veroa alle 30%. Muutti sitten Espanjaan, jolloin Suomi rupesi perimään sitä 30% lähdeveroa.

  Kaveri voitti juttunsa, kosla ao. EU:n tuomioistuin totesi, että tälläinen veronkorotus estää vapaata liikkumista EU:ssa.

  En nyt jaksa ruveta guugeloimaan linkkejä, tämä muistikuva on jostain paperimediasta (Hesari?).

  LINKKI

  Nipotti
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 18
  Vastauksia: 52

  Uusi laki tuli voimaan 2006 alusta.
  Ulkomailla vakituiseen asuvien eläkkeitä verotetaan vuodesta 2006 alkaen samoin kuin Suomessa. Eläkkeestä toimitetaan ennakonpidätys tulon suuruudesta riippuvan pidätysprosentin mukaan.
  Vähennyksetkin ovat samat kuin Suomessa asuvilla. Aiemmin eläkkeestä perittiin 35 prosentin lähdevero, jos muutti ulkomaille. Se sorsi pientä eläkettä saavia mutta suosi isoa eläkettä saavia, joilta Suomessa olisi mennyt enemmän verokarhun pussiin.

  LINKKI

  rubia
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 07.08.2006
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 4

  Minulla olisi kysymys aiheeseen liittyen mutta hiukan vierestä..
  Olisko jollain tietoa sairaspäväraha tai työkyvyttömyyseläke menettelystä/mahdollisuudesta täällä Espanjassa? Kai täälläkin jonkilainen ko. systeemi on.. Vai?
  Eli siis täällä espanjalaisessa yrityksessä töissä olevalle, espanjan sosiaaliturvan piirin kuuluvalle ei-recinenssille..

  LINKKI

  tyyne
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.07.2006
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 435
  Vuokraa talo Fuengirolasta kirjoitti:

  Onko totta, että työkyvyttömyyseläke on verovapaa tai ns. nollaverotettu, kun sen saa Suomesta Espanjaan? Se olisi iso asia pienessä eläkkeessä.

  Lainaus
  Miten pääsee 0-veron piiriin?
  Kun henkilön saama eläke johtuu ehdottomasta työkyvyttömyydestä, incapacidad permanente absoluta, tai korkeasta invaliditeettiasteesta, gran invalidez, ei hänen tarvitse maksaa veroa lainkaan. Koska verolaki on kaikille sama, niin myös suomalaisella residenttistatuksella olevalla on mahdollisuus päästä 0-veron piiriin. Tulkinnanvaikeuksia syntyy, jos suomalaisessa viranomaisen antamassa eläketodistuksessa käytetään sananmuotoa, joka espanjaksi käännettäessä ei merkitse pysyvää työkyvyttömyyttä (sanamuoto: toistaiseksi eläkkeellä).Todistus kannattaa suomesta pyytää maininnalla invaliditeetin haitta-asteesta. Jos todistus ei espanjan verottajan mielestä ei ole sisällöltään oikeanlainen,oikeus verottomuuten voidaan evätä. Lisäksi voidaan kysyä, onko todistuksen antajalla oikeuskelpoisuus todistuksen antoon. Näin on tapahtunut.

  Tässä ei nyt mainittu invaliditeetin alinta haittaastetta 0-piiriin pääsystä. Mutta muistakseni se oli 60%

  LINKKI

  Masa
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 04.09.2006
  Kirjoituksia: 179
  Vastauksia: 303

  Lähdeveron periminen Espanjassa asuvan naisen suomalaisesta eläkkeestä vuonna 2002 rajoitti oikeutta vapaaseen liikkumiseen EU:n alueella, päätti EY-tuomioistuin tällä viikolla. Tuomio oli vastaus Suomen KHO:n esittämään ennakkoratkaisupyyntöön. Espanjaan eläkkeelle muuttanut nainen maksoi Suomeen aluksi progressiivista veroa 28,5 prosenttia eläketulosta.

  Kolmen vuoden oleskelun jälkeen Suomi oli alkanut periä kyseiseltä naiselta 35 prosentin lähdeveroa, koska tuolloin kolme vuotta ulkomailla asuneisiin sovellettiin toista järjestelmää. Naisen tulot olivat Kuntien eläkevakuutuksen eläkettä. Suomalaisia yksityissektorin eläkkeitä ei Suomen ja Espanjan välisen verosopimuksen mukaan veroteta Suomessa.

  EY-tuomioistuimen mukaan nainen oli tuloverotuksen kannalta samassa tilanteessa kuin ne Suomessa asuvat eläkeläiset, joiden kaikki tulot ovat Suomesta maksettavaa eläkettä. Nyt toisessa EU-maassa asuvalta naiselta perittiin kuitenkin enemmän veroa kuin häneltä olisi peritty, jos hän olisi asunut Suomessa.

  Tuomio koskee viime vuoteen asti perittyjä veroja. Laki muuttui vuoden alusta, ja nyt ulkomailla asuvien suomalaisten eläkkeitä verotetaan samoin kuin Suomessa asuvien.

  LINKKI

  raipe
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 24.07.2007
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 43

  Oma tilanteeni on myös se, että olen työkyvyttömyyseläkkeellä ja asun Aasiassa.
  Olen kirjoilla Suomessa ja aion nyt noin kuukauden sisällä hoitaa itseni Suomen maistraatissa ulos maasta ja edelleen Espanjaan.
  Kohdallani ilmeisesti 0-verotus tosiaan tulee toteutumaan?
  Ja sitten siihen, että miten mahtavat kontrolloida maassaoloani tai jos minun täytyy haluttaessa voida todistaa maassaoloni, miten se tapahtuu, miten sen voi tehdä, ja tapahtuuko sitä käytännössä?
  Riittääkö poste restante osoitteekseni?
  Pitääkö eläkkeeni olla maksussa espanjalaiselle pankkitilille jotta verotus toteutuu vai saanko ottaa eläkkeeni edelleen Suomen tililleni?
  Kauanko mahtaa viedä aikaa, että saan hoidettua itseni Espanjaan kirjoille, muutama päivä, tunteja vaiko jotain muuta?

  Olen kiitollinen viesteistänne ja neuvoistanne joita olen täältä jo lukenutkin, Espanjaan muutto on varmaa mikäli siis verotus menee 0-mukaan kuten oletan eikä minua maassaoloani vahdita haukanlailla, sillä tulen viettämään aikaani ainakin pääosin muualla.

  Raipe

  LINKKI

  Masa P
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.12.2006
  Kirjoituksia: 85
  Vastauksia: 746

  Tervehdys!

  Mikäli käyttämäni GESTORIAN antamat tiedot pitävät paikkansa, ei useissa verotoimistoissa enää päde suomalaisen vakuutusyhtiön, tai Eläketurvakeskuksen antama todistus. Työkyvyttömyys täytyy todentaa Espanjassa espanjalaisen lääkärin toimesta. Ko lääkärille tulee toimittaa suomalaiset sairaskertomukset Espanjaksi käännettynä. Se ei sinänsä ole ihme, koska ”työkyvyttömyys” määritellään eri perusteilla!
  Korostan vielä, etten ole nähnyt mitään virallista tekstiä ko asiasta! TARKISTAKAA ”TIETO”

  Toisaalta verotettavan tulon alaraja on 2007 jo hämmästyttävän korkea, peräti 17338€ ! Mikäli tulot tulevat kaikki samasta kohteesta, ei veroilmoitusta tarvitse tehdä ollenkaan, jos ne jäävät ko rajan alle! Tämä on gestorian antama tieto myöskin!

  Muistaakseni tämän suuntaista kirjoitti tulorajoista myös suomenkielinen ”rannikkolehti”. Muistaako kukaan?

  LINKKI

  raipe
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 24.07.2007
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 43

  Täytyy sitten siellä Espanjassa koittaa kaikki nämä asiat kohdilleen jos todella on niin, että minun työkyvyttömyyteni täytyy erikseen todeta vielä siellä.
  Hankalaa on jos täytyy käännättää kaikki lääkärintodistuksetkin seitsemältä vuodelta.

  LINKKI

  Gary
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.04.2011
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 6

  Hei,

  olen vasta 50-vuotias ja minulle myönnetään työkyvyttömyys ”kuntoutustukena” puoli vuotta tai vuosi kerrallaan, vaikka olen parantumattomasti sairas.

  Olen asunut aikoinani Espanjassa ja nyt olen laskeskellut, että jos lapsettomana sinkkuna myyn kaiken omaisuuteni Suomessa ja saan Espanjaan edelleen eläkettä -ja varsinkin jos saan sitä tällä 0-prosentilla, josta kuulin ensimmäistä kertaa tällä palstalla. Niin pärjäisin viimeiset vuotenu siellä ihan ok.

  Jos taas saan (paperit sisällä) vain ”kuntoutustukea” vuoden -niin pidänkö kirjat Suomessa ja lentelen tänne B-lausuntoja varten vai mitä teen?

  Vai voinko muuttaa kirjat Espanjaan ja siellä hankkia paikalliset lausunnot ja lähettää vakuutusyhtiölle Suomeen? Eniten pelottaa, että menetän koko eläkkeen, että ajattelevat kateellisina, että siellä se makaa auringossa, nyt loppui eläkkeen maksu. Olen lukenut järkyttäviä tarinoita netistä, miten ihmisten on käynyt kun vakuutusyhtiön lääkäri tekee papereita katsoen eri diagnoosin ja toteaa ihmisen ”terveeksi”.

  Itse en missään tapauksessa ole tai voi tulla terveeksi, mutta sairauden suhteen on sama olenko Teneriffalla vai Suomessa. Paitsi että Teneriffalla olisi halvempaa ja vähemmän lunta.

  Olen vasta saanut yhden 1/2 vuoden päätöksen ja siihen 1 vuotta lisää ja nyt odotan päätöstä jatkosta.

  Olen työskennellyt yksityissekorilla ja maksajana toimii vakuutusyhtiö. Toki ennen sitä olin vuoden KELAn sairauspäivärahalla.

  Anteeksi sekava viesti, mutta mitä ajatuksia tämä herättää? Miten toimia?

  LINKKI

  Gary
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.04.2011
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 6

  Vastaan tässä omaan viestiini. Täällä on aika vanhoja iso osa kirjoituksista. Mikä lienee tilanne nyt 2011?

  Sain juuri vakuutusyhtiöltä päätöksen jossa lukee ”…eläkevakuutusyhtiö on myöntänyt teille jatkoeläkkeen. Eläke on täysi eläke 1.6.2011 alkaen”
  Ei siis mitään ”toistaiseksi” tai ”määräajaksi” tai ”kuntoutustukena” vaan se on nyt tuolla selvä.

  Riittääkö tuo paperi käännettynä 0-veroon? Onko sellasita enää? Pitääkö se käännättää jollain virallisella taholla Espanjassa, millä vaan gestorialla vai peräti vaan jonkun suomalaisen kääntäjän toimesta Suomessa?

  B-lausunnossa joka oli hakemuksen liitteenä oli työkyvyttömyys todettu olevan voimassa ”toistaisesi” -mutta ei siellä sellaista ”ikuisesti” -ruutua olekaan minkä voisi ruksata. Tarvitseeko minun näitä lääkärinlausuntojakin Espanjaan esitellä? Vai riittääkö eläkevaluutusyhtiön päätös? Mitään invaliditeettiprosentteja ei ole missään. Vika kun on korvien välissä, ei esim. selässä.

  Jos muutan pysyvästi Espanjaan, niin tuleeko raha edelleen ko. suomalaiselta vakuutusyhtiöltä vai jostakin Espanjasta?

  Olen asunut Espanjassa aikaisemminkin, ja tiedän että aina yksiselitteistä vastausta ei ole.

  Lisäksi olen menossa nimenomaan Pohjois-Teneriffalle ja aikoinaan Kanariansaarilla oli verojen suhteen hieman eri asema kuin mannerespanjalla.

  Mitä osa joku todeta tähän suunnitelmaan, että paljonko siinä on pielessä:

  1) teen Suomessa olevasta yrityksestäni lopetusilmoituksen ja myyn vakituisen asuntoni ja ainoaksi siteekseni Suomeen jäisi tässä vaiheessa pankkitili
  2) Teen vuoden vuokrasopimuksen Puerto de la Cruziin jota jatketaan aina vuosi kerrallaan
  3) Muutan Teneriffalle ja vuokrasopimuksen turvin haen residenssiä (miten ja mistä sitä haetaan ja mitä kaikkea se vaatii?)Teen myös muuttoilmoituksen Suomeen.
  4) Toimitan eläkevakuutusyhtiön käännöksen (jonnekin, minne?) ja saan 0-verotuksen
  5) Suomalainen vakuutusyhtiö alkaa lähettää työkyvyttömyyseläkettäni verottamattomana espanjalaiselle pankkitililleni VAI maksaa sitä suomalaiselle tililleni, jonne olen tehnyt automaattisen siirtomääräyksen espanjalaiselle tililleni? Vai maksaako EU:n myötä tämän Espanja

  Huoh…ei tunnu helpolta edes jos se noin menisi.

  EN tiedä miten saisin huomiota tälle vanhalle keskustelupalstalle uudestaan… Toivottavasti joku huoaa tämän ja osaa sanoa jotain. Tarjoan päivällisen auttaneille päästyäni itse perille }:)

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 17)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.