Eläimet luonnossa

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Luonto Eläimet luonnossa

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  reissu-lassi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 15.12.2008
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 120

  Olemme tehneet nelisensataa patikointiretkeä Espanjan eri osissa. Upeiden maisemien ja reittien lisäksi luontoretket ovat tarjonneet monenlaisia elämyksiä. Yksi hienoimmista on villieläinten näkeminen. Listaan tähän eläimiä, joita olemme havainneet.
  Pakko aloittaa ehkä sympaattisimmasta eli murmelista. Niitä olemme nähneet Pyreneillä tarkkailemassa ohi astelevia turisteja. Netistä löytyy muutamia kivoja kuvia näistä veitikoista, tässä yksi:
  http://www.topwalks.net/images/puerto_benasque/marmotas.htm

  Hirvien, kauriiden ja peurojen lisäksi pohjoisessa näkee valtavia kotka-laivueita. Muutamaan otteeseen olen laskenut 30-40 kotkaa yhdellä kertaa. Pohjoisessa näkee paljon korppikotkia, etelässä muita lajeja.

  Vapaana käyskentelevät hevoslaumat ovat yksi Pohjois-Espanjan erityispiirre. Alempana liikkuu tavalisia hevosia, ylätasangoilla yleensä kömpelönnäköisiä Asturian hevosia. Asturian hevoset kasvattavat talveksi itselleen turkin, joka lähtee tukkoina irti keväisin.
  Myös Pyreneiden hevoset muistuttavat kömpelyydessään hieman Suomenhevosta. Pyreneiden hevosille on tyypillistä niiden vahvat lihakset – ovat todella jykeviä.
  Sierra del Suevella Asturiassa voi käydä katsomassa pientä ja siroa villihevosta, jonka Keltit toivat aikoinaan Espanjaan. Hevonen on pieni kuin poni.

  Villisikoja olemme päässeet näkemään vain Valenciassa ja Andalusiassa. Pohjoisesta on kertynyt vain kuulohavaintoja. Pohjoisessa asustelee myös jonkin verran karhuja, mutta näkemättä on jäänyt.
  Viime talvena paikalliset olivat tohkeissaan, kun karhu alkoi asustella Kantabriassa vain 300 metrin päässä Calocan kylästä. En hullu uskonut juttuja ennen kuin näin lehdessä kuvat. Eli jäi karhu kuvaamatta.
  Paikalliset eivät tunnu pelkäävän karhuja lainkaan. Olisiko rotu hieman suomalaista karhua säyseämpi, sillä täällä monet vievät karhuille ruokaa metsään. Heitä ei siis arveluta houkutella karhuja asumusten lähistölle.

  Erilaisia gekkoja ja iguanoja näkee joka puolella Espanjaa. Kerran sain kuvata himooni isoa, värikästä iguanaa, kun se ei lähtenytkään karkuun vaan jähmettyi paikoilleen puun runkoon. Siinä pidimme toisiamme silmällä ja raksuttelin 20-30 valokuvaa. Myös gekot saattavat jähmettyä paikoilleen kuvattaviksi.

  Orkissa on kyselty käärmeistä. Olemme nähneet niitä monet kerrat ja monenlaisia. Vaimo on nähnyt minun astelevan huomaamattani käärmeen yli 4-5 kertaa. Ei ole purrut – eli käärme taitaa yleensä puolustautua vasta pakon edessä.
  Kolme kertaa käärme on varoittanut minua sihinällään astumasta päälle. Jossain liskoaivoissa syttyy varoitusvalo, sillä askel pysähtyy sihinään peräti nopeasti.

  On ollut mielenkiintoista huomata, että käärme luikertelee halutessaan melkoista vauhtia. Alarinteeseen se pakenee kieppinä pyörien. Maastossa se voi edetä hyvin reipasta kävelyvauhtia.
  Sekin ihme on nähty, että käärme saattaa hyökätä kohti. Vaimo asteli edellä, todennäköisesti pesältään yllätetty käärme ryhtyi puolustautumaan, sihisi äkäisenä ja hyökkäsi pää ylhäällä meitä kohti. Ei auttanut kuin juosta karkuun.
  Niin monta lähellä piti tilannetta olemme kuitenkin käärmeiden kanssa kokeneet, että olen alkanut uskoa paikallisia: ”käärme puree vain, jos astuu päälle”. Ei se kirjaimellisesti näin ole, mutta kyllä käärme mieluiten ihmistä pakenee.

  Eläinlistaan pitää vielä lisätä erilaiset linnut, jänikset, oravat, metsähiiret ja karja – lampaat, vuohet, naudat.
  Vapaana olevat härät ovat oma juttunsa – mitä isompia, sitä rauhallisempia. Granadassa näkee härkiä, jotka ovat kuin valtamerilaivoja. Grazalemassa ja Kantabrian rannikolla olemme kohdanneet tarpeettoman kevytjalkaisia ja leikkisiä yksilöitä.

  Toivottavasti olen onnistunut herättämään kiinnostusta Espanjan upeaan luontoon. Siihen tutustuu helpoiten suomalaisten tekemän viisikielisen Topwalks-oppaan avulla: http://www.topwalks.net/fi/index.htm
  Tätä sivustoa olemme käyttäneet viime vuosina retkiemme suunnitteluun. Sivustosta löytyy myös melkoinen kasvikuvasto, perhoskuvasto ja valtavat määrät muita luontokuvia reittiselostusten yhteydessä.
  Omia kokemuksiamme ja vinkkejämme jaamme kaikille kiinnostuneille.

  LINKKI

  Ocaso
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.06.2008
  Kirjoituksia: 276
  Vastauksia: 375

  Mielenkiintoinen teksti reissu-lassi!

  Viitaten kohtaan jossa ruokaa vietiin metsään karhuille: Pohjoisespanjassa karhulla on mytologiassa hyvin tärkeä paikka. Pohjoisespanjassa karhut olivat yleisiä vielä parisensataa vuotta sitten, vaikka kanta alkoikin jo olemaan hävityslistalla karhun karjaan kohdistuvien iskujen takia.

  Navarrassa on vieläkin juhlia joissa miehet pukeutuvat karhuiksi ja pelottelevat lapsia kylän torilla vanhempien istuessa liköörillä baarin terassilla kivituoleilla. Karhut käyttävät joskus myös puusta tehtyjä pamppuja joille he huitovat useimmiten osuen ympärillä pyöriviin ja karhun kustannuksella pilaileviin lapsiin. Tällä tavalla, traditiolla, on eittämättä juurensa tarpeessa ottaa pelko pois kyläläisiltä karhujen suhteen nauramalla niille.

  Karhua yritetään suojella tällä hetkellä espanjassa, mutta karhualueiden asukkaat eivät ole aina valmiina yhteistyöhön koska karhut syövät karjaa ja karja maksaa rahaa. Nyt espanjan valtio maksaakin jokaisesta karhunsyömästä talouseläimestä kipurahaa omistajille. Näin vältytään yöllisiltä karhunkaatoreissuilta joita kylän miehet järjestivät ja järjestävät suojellakseen rahanarvoista karjaansa.

  LINKKI

  reissu-lassi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 15.12.2008
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 120
  Ocaso kirjoitti:

  Pohjoisespanjassa karhut olivat yleisiä vielä parisensataa vuotta sitten, vaikka kanta alkoikin jo olemaan hävityslistalla karhun karjaan kohdistuvien iskujen takia.

  Karhua yritetään suojella tällä hetkellä espanjassa…

  Kiitos palautteesta ja mielenkiinnosta Ocaso,

  Nykyisin karhun kaatamisesta saa todella ankaran sakon Espanjassa.
  Kantaa elvytetään muutenkin: ainakin Pyreneille tuodaan kontioita entisen Jugoslavian alueelta.

  LINKKI

  Taiju
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.09.2007
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 594

  Tällaisia kertomuksia on ilo lukea. Niistä rikastuu lukija, vaikka ei ole vielä noin pitkälle päässytkään kuin kirjoittaja. Upeaa tietoa eläimistä ja niiden käyttäytymisestä patikointireitillänne. Kiitos 🙂

  LINKKI

  reissu-lassi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 15.12.2008
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 120

  Kiva, että joku kiinnostui…

  Viikonloppuna kävelimme kaksi reittiä Liebanan laaksossa. Aamuhämärissä näimme vähän kissaa pienemmän raidallisen otuksen, jolle ei ole vielä löydetty nimeä. Tai itse asiassa kysyin paikallisilta, mutta unohdin sen nimen… Vähän nolo juttu.
  Mutta, näimme ensimmäistä kertaa kettuja Espanjassa! Zorro meinasi astella syliin asti ennen kuin havahtui äänimme. Toisen näimme reitin loppupuolella vähän kauempaa. Auringonvalossa turkki näytti uskomattoman kauniilta.
  Edellisestä listasta unohtui ainakin metso (urogallo), jonka näimme Picos de Europan kansallispuistossa.

  LINKKI

  reissu-lassi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 15.12.2008
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 120

  Olen oppinut luottamaan Topwalks-luontoreittioppaaseen, josta löytyy yli 200 huolellista reittikuvausta Espanjan eri osista. Ruotsalainen Sydkusten teki sivuston suomalaisista tekijöistä kivan haastattelun syyskuun numeroonsa. Juttu on luettavissa netissä osoitteessa: http://www.sydkusten.es/store/pdfpaper/74/pdf/sydk.0909.pdf
  Juttu suomalaisista löytyy sivulta 18.
  Topwalksin suomenkieliset sivut löytyvät netistä osoitteesta: http://www.topwalks.net/fi/index.htm

  LINKKI

  Ocaso
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.06.2008
  Kirjoituksia: 276
  Vastauksia: 375

  Kissaa pienempi raidallinen otus saattoi olla Felis Silvestris, eli espanjaksi Gato Montés -> vuorikissa.

  Tämä eläin on villi ja kaukaista sukua normaalille kissalle. Vuorikissa on yleensä kotikissaa jonkun verran suurempi mutta kyseessä saattaa olla pentu, joka selittäisi sen että pääsitte niin lähelle tätä erittäin arkaa eläintä. Vuorikissaa on hyvin harvinaista päästä lähelle. Vuorikissalla on myös poikkeuksellisen hyvä haju sekä kuuloaisti. Vuorikissa on myös voimakas metsästäjä joka hyökkää, pantterin tavoin, itseään huomattavasti suurempien eläinten kimppuun ruokailutarkoituksessa.

  Gato Montesia on erehdytty luulemaan monesti normaaliksi kotikissaksi, yhtäläisyys on niin täydellinen kaikessa muussa paitsi käytöksessä sekä tavoissa.

  Gato montés voi kasvaa noin 100-120 cm pitkäksi ja 35-40 cm korkeaksi.

  Internet -> gato montés (felis silvestris)

  LINKKI

  reissu-lassi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 15.12.2008
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 120

  Muisti palailee pätkittäin… Se elukka oli gineta, jonka sanakirjani määrittelee seuraavasti: ”genetti, kinsti, sivettikissoihin kuuluva petoeläin”.
  Eli sellainenkin on tullut nähtyä. Genetti eli kinsti!

  Hassu juttu tässä on vielä se, että kantabrialaiset vakuuttivat lujasti, että eläimen nimi kirjoitetaan Jineta. Se taas tarkoittaa sanakirjani mukaan ihan muuta. Gineta se taitaa kuitenkin olla.

  Villikissoja – gato montés – olen nähnyt Sierra Nevadan kansallispuistossa, mutta niitäkin vain vilaukselta. Kameraa en ehtinyt edes ajatella.

  Nämä lukuisat suomalaiselle eksoottiset eläimet ovat yksi hienoimmista elämyksistä, mitä patikointiretkillä kokee. Pohjoisessa jo vapaana laiduntavien hevoslajien bongaamisessa on melkoisesti ohjelmaa. Mielenkiintoisin laji on Sierra del Suevelta edelleen löytyvä kelttien hevonen, joka on kaunis ja siro hevonen, mutta ponin korkuinen. Sierra del Sueve -reittiin ja hevoskuviin voi tutustua tästä linkistä: http://www.topwalks.net/fi/asturia_itarannikko/sierra_sueve.htm

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.