Ei nimi naista pahenna….

Uusimmat Keskustelu Yleistä Uutiskulma Ei nimi naista pahenna….

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • Julkaisija
  Viestit
 • LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Masa
  Masa Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 04.09.2006
  Kirjoituksia: 179
  Vastauksia: 303

  Olen tässä sulatellut Espanjasta tullutta pikku-uutista, jonka mukaan etunimi Darling on estänyt naista saamasta maan kansalaisuutta. Tähän yllättävään esteeseen törmäsi 33-vuotias kolumbialainen Darling Velez.

  Madridin lähistöllä asuva Velez on odottanut Espanjan kansalaisuuden saamista jo vuosia. Kun asia näytti olevan viimein muuten kunnossa, esteeksi nousi naisen etunimi. Darling Velezin englanninkielinen etunimi tarkoittaa ”rakasta” tai ”kultaa”. Espanjan laki kieltää etunimet, jotka voivat altistaa kantajansa pilanteolle. Nimen olisi myös ilmaistava selvästi henkilön sukupuoli.

  Velezin kansalaisuusanomus oli jo hyväksytty, kun paikallinen rekisteröintivirasto esitti vastalauseen ja suositti naiselle, että hän vaihtaa etunimekseen jonkun naispyhimyksen nimen. – Tämä nimi on osa persoonallisuuttani. Jos minut pakotetaan vaihtamaan nimeni, otan jonkin baskinimen. Mitähän ne siitä tuumisivat, kerrotaan Velezin todenneen. Baskinkieliset etunimet olivat kiellettyjä Espanjassa diktaattori Francon aikana.

  Näin tasa-arvon aikana uutinen on saanut Espanjassa varsin paljon huomiota, tässä esimerkiksi El Pais-lehden uutisointia. Pitäisiköhän vakiintuneessa käytössä olevasta sanonnasta ottaa käyttöön myös toinen versio ”ei nimi naista pahenna, jos ei nainen nimeä….”

  Toisenkin kolumbialaisen kansalaisuusanomus hylättiin hiljattain Espanjassa. Vasta kahdeksan kuukauden ikäisen Beliza-tyttösen nimi on viranomaisten mielestä liian seksistinen. Asiasta kerrotaan lisää esimerkiksi täällä.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä vier
  vier Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.07.2006
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 119

  Hyvähän se on sanoa, ettei nimenä saa olla mikään, mikä voisi aiheuttaa kiusaamista, tai mistä ei käy ilmi sukupuoli, vaikka naapurissa asuu Immaculada Concepción, Purificación, Encarnación, Salvador, José María, María José, Jesús María ja María Jesús (jos sekä naisen, että miehen nimenä voi olla José, María ja Jesús, miksei Darling?), jne… 😉

  Ps. Belizan nimi ei tuomarin mielestä ole liian seksistinen, vaan siitä ei käy ilmi sukupuoli, ”ei vastaa mitään sukupuolta”.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Don Bavarontti
  Don Bavarontti Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.07.2006
  Kirjoituksia: 113
  Vastauksia: 2154

  yleensä -a :n päättyvät ovat femiinejä ja -cíon on la eli femiini ja ensimmäisenä oleva nimi määrää sukupuolen näin koulussa opetettiin.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä vier
  vier Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.07.2006
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 119

  Tuon toki tiesinkin, siksi sanoin, että jos sekä miehen, että naisen nimenä voi olla María, Jesús ja José… Immaculada Concepción menee niiden omituisten, kiusausta aiheuttavien (naisten) nimien piikkiin. Vaikka kuinka katolisessa maassa asutaan, niin mielestäni on omituista antaa lapselleen nimeksi Neitseellinen Hedelmöitys… Tai Pelastaja, tai Puhdistus tms…

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.