byrokratia espanjassa

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 16)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Tuli mieleen toisesta keskustelusta, missä kyseltiin testamentista, kertoa oma mielipiteeni miten parhaiten pärjätä espanjan byrokratian kanssa. Poiketen suomesta, espanjassa hyvin moni aivan tavallinen veronmaksaja teettää aina veroilmoituksen asiantuntijalla, kustannus muutamia kymmppejä, autojen omistajanvaihdokset ja muut asiat Traficon kanssa hoidetaan gestorian kautta.

  Recidenciat, niet, ym. ulkomaalaisia koskevat asiat eivät tietenkään espanjalaisia hetkauta. Ne voi suomalainenkin tietenkin hoitaa itse. Mutta jos ei näissä asioissa ole aivan viimeiset rahat liossa, kannattaisi harkita jonkun alan toimiston käyttöä. Espanjassa veloitukset ovat maltillisempia kuin suomessa ja uskallan väittää että tällä ratkaisulla säästää huomattavasti omia hermojaan. Ja myös omaa aikaans, ellei harrastuksiin kuulu jonottaminen. Vielä paremmalla syyllä jos espanjan kieli ei kuulu vahvuuksiin.

  Nämäkin ovat, kerran elämässä toimenpiteitä, joten ne kirpaisevat vain kerran. Itselle jää, jos aikoo espanjassa elellä, varman tiedon mukaan monia hauskoja tuokioita kun selvittelet pankkiasioita, sähkölaskua, vesilaskua, kunnallisveroja, asioit puhelinyhtiösi kanssa, selvittelet isännöitsijän kanssa miksi comudidadia ei ollutkaan maksettu ja jos intoa riittää jonakin päivänä haluat kysyä postilta miksi et koskaan saa postia. Mutta muista, luultavasti halusit muutosta elämäsi kuvioihin ja rutiineihin kun lähdit espanjaan. Muuttuuhan siellä moni muukin asia, mutta kun aiheena oli byrokratia, niin ei niistä sen enempää.

  LINKKI

  pauliina
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 05.02.2007
  Kirjoituksia: 67
  Vastauksia: 641

  Niin, mielestäni kun lähtee uuteen maahan, ei tule lähteä muuttamaan uutta kotimaata vaan muuttua itse.
  Ei voi ottaa vain rusinoita pullasta. Tehokkuus espanjassa on melko heikko, jos saisivat tehostettua toimintaa, olisi työttömyysaste vielä korkeampi. Onneksi nuo ikävät asiat voi ulkoistaa ja löytyy upeita luotettavia henkilöitä niitä hoitamaan.

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Ettei jäisi käsitystä että moitin espanjaa,oma valintani on espanja.Plussat menee kirkkaasti yli miinusten.

  LINKKI

  Onaja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.04.2008
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 76

  Hei!

  En tiedä johtuuko siitä, että asun suuremmassa kaupungissa vai vaan pelkästä tuurista, mutta omalla kohdallani olen hoitanut kaikki paperihommat itse menestyksekkäästi. Toki olen saanut apua puolisoltani sekä ystäviltä, jotka ovat espanjalaisia. Mutta esim. veroilmoitukseen täyttöön löytyy erittäin helppokäyttöinen ohjelma netistä, jonka täyttämällä saat tietää lopputuloksen. Myös poliisiasiat (NIE yms) ovat suhteellisen helppohoitoisia, kun etukäteen ottaa selvää mitä papereita mukaan tarvitaan. Eri asia on tietenkin se, ketä sitten sattuu sinne tiskin toiselle puolelle, sillä monesti siitä riippuu onko asia loppujen lopuksi helppo hoitaa vai ei. Monissa asioissa on kyse kulttuurin tuntemuksesta ja kielitaidosta, eli siinä tapauksessa jos on Espanjassa todellakin ensimmäistä kertaa ja kielitaitokin puuttuu, niin varmaan gestorian käyttäminen on järkevää. Mutta jos löytyy seikkailumieltä ja kielitaitoakin on tullut kartutettua, ei asioiden itse hoitaminenkaan ole mahdottomuus. Toki suuremmissa asioissa sitten ulkopuolisen avun käyttäminen on kannattavaa. Eli molempi parempi!

  LINKKI

  Ocaso
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.06.2008
  Kirjoituksia: 276
  Vastauksia: 375

  Onaja,

  Gestoria on myös ajankäytöllisesti järkevä ratkaisu, varsinkin ihmisillä joilla ei ole aikaa hoitaa paperihommiaan, tai paperihommat hoituvat muun, tärkeämmän tai kiireellisemmän aktiviteetin kustannuksella. Gestoria on ihmisille joilla on paljon muuta tekemistä kuten: yritys, kaukana toimistoista joihin jokaiseen jonottamiseen menisi ikä ja terveys, työpaikkana maailma tai paljon muita päivittäisiä juoksevia asioita.

  Kaiken kaikkiaan; gestoria ottaa pois sen pienen ja härnäävän painon pois olkapäiltä kun päässä pyörii muutkin asiat kuin paperihommat. Siksi gestoria on mielestäni ollut aina hyvä ratkaisu.

  LINKKI

  Mummeli
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.04.2007
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 127

  Minä olen eläkeläisenä, jolla on aikaa, kokenut hyväksi hoitaa asiat niin paljon kuin mahdollista itse.
  Siinä oppii asioita ja tulee tunne, että pääse jotenkin sisään tähän yhteiskuntaan.

  Tyydytyksen tunne on hieno, kun huonolla kielitaidolla selviää asioista.

  LINKKI

  Raya
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.12.2006
  Kirjoituksia: 24
  Vastauksia: 1011
  Mummeli kirjoitti:

  Minä olen eläkeläisenä, jolla on aikaa, kokenut hyväksi hoitaa asiat niin paljon kuin mahdollista itse.
  Siinä oppii asioita ja tulee tunne, että pääse jotenkin sisään tähän yhteiskuntaan.

  Tyydytyksen tunne on hieno, kun huonolla kielitaidolla selviää asioista.

  Mahtava näkökulma!
  Itse koen hyödyllisenä tutustumismatkana maan tapoihin ja käytäntöihin sekä tapaan toimia sitä kun hoitaa itse mahdollisimman monet asiat.
  Sitä riemun määrää kun olet selättänyt byrokratian labyintin (joka ei aina tosiaankaan ole sokkeloisempi ja hitaampi kuin Suomessa) ei voi sanoin kuvata.
  Minä haluan oppia maasta ja sen kansasta, toimintatavoista, heikkouksista ja vahvuuksista.
  Sählättyä on tullut ja opiksi on jokainen kerta ollut.

  Toki tärkeiden ja kiireisten ihmisten, yrittäjien on viisainta hoidattaa hommat asiantuntijoilla ja tottakai kenen tahansa jos se tuntuu hyvältä ja omalta ratkaisulta.

  LINKKI

  Jussi Tinto
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.05.2008
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 15

  Olen kyllä muuten aivan samaa mieltä kanssasi siitä, että parasta uuteen ympäristöön muuttamisessa on se että voi oppia jotain uutta. Ja eihän näitä meren herkkuja Suomesta saa..:)

  LINKKI

  Jussi Tinto
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.05.2008
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 15

  En tiedä mitä asioita olet hoitanut täällä Espanjassa. Todennäköisesti et kuitenkaan mitään kovin erikoista,
  kun sanot että Suomessa asiat saattavat olla vielä sokkeloisempaa. Et varmastikaan ole joutunut sen viranomaisen eteen, jolla ei ole pienintäkään käsitystä omasta työstään, tai siitä mitä hänen lyömänsä leima merkitsee. Itse olen. Ja sillä kokemuksella kaikki kiitos Suomen viranomaisille todella asiallisesta käytöksestä, tehdessäni viikoittain yhteistyötä heidän kanssaan (esim. viinien vienti Suomeen). Ei kaikki todellakaan ole kohdallaan Suomessa, mutta kyllä sen näkee ihan jokapäiväisessä työssään, kuinka paljon helpommin asiat hoituvat, kun ei vain orjallisesti noudateta eteen lyötyjä sääntöjä. Ja kaikkihan eivät tätä Suomen viranomaisista usko. Heille voin vain kertoa tulliviranomaisen (itse asiassa Läntisessä Tullipiirissä alkoholiverotuksesta vastaavan henkilön) neuvosta, että ei niillä kaavakkeilla niin paljon merkitystä ole, he sitten soittavat jos jotain oli väärin merkitty. Että sillein…

  LINKKI

  Jussi Tinto
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.05.2008
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 15

  Tehokkuus on todellakin aika onneton. Mutta ajattelu siitä, että jos tehtäisiin asiat paremmin, niin työttömys kasvaisi on kestämätön. Onhan se ihan selvä, että jos on jotain ulkomaille vientiä järkevään hintaan (tarkoittain alhaisia kustannuksia tai/ja todella hyviä tuotteita ) niin eihän se voi muuta kuin nostaa työllisyttä.

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Kun katsoo esim.40 vuoden taakse silloiseen suomeen ,esim.tullin toiminta oli äärimmäisen byrokraattista,virkailijat olivat mm.poliittisissa ja henkilösuhteisiin perustuvissa suojatyöpaikoissa.Asiakas oli aina väärässä.Itse työskentelin suoritusportaalla kuljetusfirmassa joten lahjonta ei varsinaisesti koskenut mun hommia.Tiedän vaan ns,läheltä seuranneena ,että sitäkin tapahtui.Kaikenlainen pompottelu ja vittuilu oli yleistä.Suomessa ollaan kaukana niistä ajoista ja yleensäkin virkamiesten asenteet on täysin muuttuneet,varmaankin viimeisenä taantumuksen linnakkeena Kela.Ja tietenkin kaikki autoverotukseen liittyvä.
  Espanjassa ollaan menossa hyvään ja oikeaan suuntaan,esim.internetpalveluja lisätään.Eu vaikuttaa espanjassakin,vaikka välillä tuntuu että se on tuntematon juttu joillekin virkailijoille.

  LINKKI

  Raya
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.12.2006
  Kirjoituksia: 24
  Vastauksia: 1011

  Santiago se tuossa jo kommentoikin suomalaisista ongelmakohdista.

  Jussi Tinto:

  En minä ole väittänyt hoitaneeni mitään erikoisia asioita, mutta asioita jotka ovan MINUN PERHEELLENI TÄRKEITÄ.
  Sellaisia normaaleita arkisia jutskia NIE, koulu, työ, avioliitto, sairaus, kuntoutus, auton osto ja myynti, vakuutukset juttuja.
  Vastaavat jutskat on hoidettu Suomessakin, joten on vertailupintaa.

  Sinä Jussi et ole tainnut paljoa joutua hoitamaan vaikeavammaisen sekä pitkäaikaissairaan asioita Kelan yms kanssa?
  Entäpä tullissa auton invalidiverovähennys?
  No oletko Suomessa joutunut valituksesta huolimatta maksamaan veljesi verot?
  Eiväthän nämä todellakaan ole erikoisia juttuja johonkin viinintuontiin verrattuna, ymmärränhän minä toki…

  Kyllä Suomessa valitettavasti on näitä paskantärkeitä byrokraatteja joille juuri sen oman leimasimen käyttö on äärimmäisen tärkeää.

  Eikä kyse ole siitä että meillä olisi paperit huonolla hoidolla, olen jopa ammattilainen näissä paperihommissa.

  Enkä minä toki ole väittänyt, että Espanjassa hommat hoituvat saumattomasti, vaan sen etten ymmärrä mihin aikaa ja viitseliäisyyttä omaava yksityishlö tarvitsee gestoriaa.

  LINKKI

  Elämästä utelias
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.07.2007
  Kirjoituksia: 44
  Vastauksia: 1076

  Aikoinaan kun muutin Ruotsista Suomeen niin koin järkytyksen siitä että kuinka ”tärkeitä” nuo ihmiset esim. Kelan tiskin takana olivat. Tuli itsellä sellainen olo että teki mieli ruveta nauramaan ääneen. Nyt olen 20 vuoden jälkeen tottunut siihen herarkiaan mikä Suomessa on. P.s vaikka en silti hyväksy sitä. 😉

  Täällä Teneriffalla olen hoitanut asioinnit itse tytär seurassa nauramassa 😉 Olenpahan siinä sivussa saanut monet makeet naurut itsekin. No sitä pitää vaan uskaltaa puhua sen mitä kerkee, sillä sitä samalla oppii.

  LINKKI

  Bolichera
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2007
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 77

  … saa nähdä millaisiin byrokratian rattaisiin tässä itse joutuu huomenna. Menin nimittäin maksamaan vapaaehtoisesti tämän vuoden autoveroa ja yllätys oli melkoinen, kun sain huomata, että summa oli aikas hulppea ja tuohon oli syynä se, ettemme enää kuulemma ole kaupungin asukkaiksi merkittyjä.

  Virkailija vaan kohotteli harteitaan ja kertoi, että viime vuonna joku on ilmoittanut puolestamme, että olemme muuttaneet takaisin Suomeen ja siitä syystä emme enää voi nauttia kaupungin verohelpotuksista.

  Meillä ei ole tietoa siitä, kuka näin olisi voinut tehdä eikä sen käytännössä pitäisi mitenkään olla edes mahdollista. Missä sitten on virhe? Kaupungin softassa vaiko jossakin virkalijassa ja/ tai viallisissa näppäimissä?

  Ei muuta kuin tietokonehallinnosta vastaavan puheille ja asiaa selvittämään. Periksi ei anneta ja autoverostakin odotetaan saavamme hyvitystä sellaiset 50€. Eihän tällainen vetele, että ihmisten tietoja voi näemmä kuka tahansa muutella ilman minkäänlaista auktorisointia. Aika törkeää ja kieltämättä luo epäuskoa kaupungin järjestelmiin…

  LINKKI

  kris
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 06.09.2006
  Kirjoituksia: 41
  Vastauksia: 520

  Bolichera, onko asunto omasi tai asutko siinä ympärivuotisesti? Ellei, niin valitettavasti asunnon omistajalla saattaa hyvinkin olla oikeus ilmoittaa asiasta puolestasi kaupungille. (Tarkkaa tietoa minulla ei ole siitä miten nämä jutut menee ja toivottavasti saatte asian kuntoon!)

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 16)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.