Biometrinen passi

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 16)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  123
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.07.2006
  Kirjoituksia: 734
  Vastauksia: 1553

  Suomessa otetaan käyttöön uudet biopassit 21.8.2006 alkaen. Vanhaa passia ei kuitenkaan tarvitse vaihtaa uuteen, vaan se on voimassa passissa merkittyyn päivämäärään asti. Uusi passi on ulkonäöltään hieman erilainen kuin vanha. Tämän lisäksi muuttuvat hinta sekä voimassaoloaika – uusi passi on voimassa korkeintaan viisi vuotta. Myös toimitusaika lyhenee.

  Lapsia ei voi merkitä enää vanhempansa passiin, joten jokaiselle perheenjäsenelle on hankittava oma passi.

  Uudessa biopassissa tietosivun sisälle on upotettu mikrosiru, johon tallennetaan passin omistajan tiedot, eli kasvokuva, henkilötiedot ja passin tiedot sekä digitaalinen allekirjoitus. Tämän lisäksi siruun on laitettu erityisiä turvatietoja, jotka vaikeuttavat passin väärinkäyttöä.

  Biopassi otetaan Suomessa käyttöön kaksivaiheisesti. Ensimmäisessä vaiheessa passissa olevalle sirulle lisätään kasvokuva ja muut henkilötiedot. Toisessa vaiheessa sirulle lisätään myös passin haltijan sormenjäljet. Sormenjälkien lisäämisestä passeihin ei ole vielä lyöty lukkoon aikataulua.

  Valokuvaa koskevat säännöt tiukkenevat, ja jatkossa täytyy passikuvan kanssa olla tarkkana. Passikuvassa pään koko tulee olla leuasta päälakeen laskettuna 32-36 mm ja kasvojen ilme neutraali.

  Suomesta – ulkomailta

  Uuden biopassin voi hakea Suomessa paikallispoliisilta ja ulkomailla Suomen ulkomaanedustustoista.

  Suomessa passi maksaa 46 euroa, ja sen toimitusaika on viikon. Lisämaksusta passi on mahdollista saada tätäkin nopeammin, pikatoimituksella, jonka hinta on 60 euroa ja toimitusaika 1-3 päivää.

  Ulkomailla passihakemuksen käsittelyaika on noin 3-4 viikkoa. Kiireellisissä tapauksissa ulkomaanedustusto voi myöntää väliaikaisen passin, jonka hinta on myös 80 euroa. Väliaikainen passi myönnetään vain sille ajalle kuin on välttämätöntä, kuitenkin enintään 12 kuukaudeksi.
  Espanjassa passia voi jatkossa hakea vain Suomen Madridin suurlähetystöstä tai Las Palmasin konsulaatista Gran Canarialla.

  Ennen passin hakemista hakijan tulee tarkistaa omat henkilörekisteritietonsa Suomessa maistraatista. Puutteelliset tai virheelliset henkilötiedot Suomen väestötietojärjestelmässä ovat esteenä passihakemuksen käsittelylle.

  Miksi?

  Uudella biometrisellä passilla pyritään auttamaan kansainvälisen terrorismin, laittoman maahanmuuton sekä kansainvälisen rikollisuuden torjunnassa.

  Biopassi on huomattavasti vaikeampi väärentään kuin aiemmin käytössä ollut passi. Passi vaikeuttaa myös passin väärinkäyttöä mm. tilanteissa, joissa aitoa passia käyttää väärä henkilö.

  EU:n määräämä asetus biopassin käyttöönotosta on kaikkia EU-maita sitova. Tämän lisäksi biopassin käyttöönotto on edellytys viisumivapauden säilyttämiseksi Yhdysvaltoihin.

  LINKKI

  Johan Toki
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.07.2006
  Kirjoituksia: 86
  Vastauksia: 1851

  ” Säästäväiset ” Tokela & KP päättivät varautua tähänkin muutokseen siten, että haimme ns. vanhat passit uusiksi, vaikka edelliset menevät vanhoiksi vasta ensi vuonna… 😉

  Nyt haettuna 10v passi maksaa 40€ ja se toimii nykyisen käytännön mukaan niin, että jenkkeihinkin sillä pitäisi päästä – jos haluaa.

  Tämä säästäminen se sitten vasta kannattikin…

  Nimittäin menin passikuvaan joka maksoi 14,50€, tuloksena joku kamala noita-akka, joka katsoo minua kuvasta. Ei käynyt ehdottelut uuden kuvan otamisesta, vaikka en ollut kunnolla ehtinyt edes istahtaa jakkaralle kun jo räpsähti. 🙁

  Toivon totisesti, että joku tullimies sanoo minulle joskus – ettehän Te ole tässä kuvassa… 😛

  Muuten itse lomakkeet ym. koukerot menivät moitteettomasti poliisilaitoksella, ei ollut edes pahoja jonoja. Tuon sitten sinne vanhan passini mitätöitäväksi samalla kun noudan uuden.

  KP:n kohdalla olimme jo viisaampia, viraston ovella on automaatti jossa voi otattaa kuvat – maksaakin vain 6€. Viisaskin vekotin on, sillä se antaa sinun valita kuvan itse joka kehitetään.

  Toki virkailijalla on viimeinen sana ja tällä kertaa se kuului niin, että mars poika uuteen kuvaan, sillä et halua katsoa 10 vuotta alaspäin….

  KP sai rahat takaisin tiskiltä ja ei kun uusiin kuviin… 😉

  Lopputuloksena ihana kuva kauniista miehestäni kohtuullisella korvauksella ja minä kamalana kummajaisena kuvaamossa kuvattuna. Sanomattakin on selvää, että seuraavat 10 vuotta KP jättää oman passinsa aina kaikkiin hotelleiden respoihin ym. minun passini ei siellä esiinny! 8)

  LINKKI

  Marina
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.08.2006
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 321

  Meillä vanhenivat passit kesäkuussa, joten luonnollisesti saatiin vanhanmalliset, mistä olen tyytyväinen. Ovathan uudet passit 10 vuodelle laskettuna 130 % hintavammat.

  Eivätkä biometriset passitkaan näy olevan erityisen luotettavia:
  http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2006-07-31.html

  LINKKI

  123
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.07.2006
  Kirjoituksia: 734
  Vastauksia: 1553

  Toivon hartaasti ettei noiden uusien passien kanssa tule minkäänlaista tietoturvaongelmaa, ainakaan tollasta että sitä sirua pystyy lukemaan salaa kauempaa 🙁

  Onko kukaan kuullut onko asiasta ollut puhetta muualla kuin Marinan laittamassa linkissä?

  LINKKI

  Kari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.07.2006
  Kirjoituksia: 175
  Vastauksia: 1456

  Henkilökohtaisesti en luota noihin ”biopasseihin” pätkän vertaa ja uskon, että niitä tullaan väärentämään ja väärinkäyttämään siinä missä vanhoja ”paperipassejakin” – ellei jopa enemmän ja myös aivan uusiin tarkoituksiin.

  Ajatukseni perustuu yli 25 vuoden kokemukseen ja näkemykseen tietotekniikasta sen eri muodoissaan. Mielestäni tuosta Marinan aiemmin laittamasta Effi.ORG:n linkistä löytyy tärkeää luettavaa.

  Esimerkiksi ”suuressa maailmassa” on muodissa henkilöllisyyksien varastaminen. Kun perinteisten metkujen lisäksi varastetaan myös passin tiedot, niin soppa voikin olla melkoinen. Esim. USA antaa neuvoja henkilöllisyyden varastamisen vaaran suhteen (sivu Englanniksi)

  Mikäli joku varastaa biopassisi ”koodit” ja ohjelmoi ne kopioon, onkin rosvolla tai kiusantekijällä melkoisen vahva avain tehdä nimissäsi aivan mitä lystää… passi lienee perinteisesti se ”arvostetuin” henkilökortti, jota kaikki uskovat.

  Näiden provosoiden maalaamieni kauhukuvien perusteella ei kuitenkaan kannata yöuniaan menettää, tuskin asiasta tavalliselle ihmiselle on juurikaan harmia – ellei ”isoveljen” oleellisesti lisääntyvät valvontamahdollisuudet haittaa 🙂

  LINKKI

  aristoteles
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 11
  Vastauksia: 210

  Kai ne ameriikassa osaa ja ymmärtää tehdä luotettavia systeemejä. Kuka muu voi niitä tehdä, Pakkohan johonkin kansainväliseen systeemiin on luottaa. Tai sitten luovutaan kokonaan tietokoneista.

  LINKKI

  123
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.07.2006
  Kirjoituksia: 734
  Vastauksia: 1553

  Tänään se nyt sitten tapahtuu – nimittäin uudet biopassit otettiin käyttöön 🙂

  Kenellä kaikilla on jo sellainen?

  LINKKI

  Marina
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.08.2006
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 321

  Nyt on sitten maalailtu vielä uusia kauhukuvia! Videoissa esitetään, kuinka biometrisellä passilla voi räjäyttää pommin.
  http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=27717&tyyppi=1
  Tosin passin tulee olla raollaan ja lähellä räjähdyspanosta. Itse en oikein usko, että passia tullaan käyttämään tähän tarkoitukseen, mutta mitä kaikkea tulleekaan eteen ajan mittaan.

  LINKKI

  123
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.07.2006
  Kirjoituksia: 734
  Vastauksia: 1553

  Huh, no voi hemmetti, kaikkee sitä kuuleekin 😀

  Mutta tämmöset kyllä sinänsä pitäs ottaa vakavasti, ne tekee nimittäin kaikkensa ja mitä ihmeellisimmillä tavoilla että sais mahdollisimman paljon tuhoa aikaan, terroristit meinaan..

  LINKKI

  Huckleberry
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 05.09.2006
  Kirjoituksia: 5
  Vastauksia: 44

  Kai terrorismihysteriassa seuraavaksi kielletään passin ottaminen lentokoneeseen 😀

  LINKKI

  Jahu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.08.2006
  Kirjoituksia: 49
  Vastauksia: 1073

  …asialla ole itse ”passinväärentäjät” , yrittivät pelotella aikoinaan viattomia ihmisiä ostamasta biopassia , ettei heiltä menisi leipäpuu ?

  😀

  LINKKI

  Nimetön Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.01.1970
  Kirjoituksia: 232
  Vastauksia: 2467

  Kuinka moni meistä on miettinyt espanjassa lomaillessaan ja asustellessaan täällä, että mitä tapahtuu jos passi katoaa/varastetaan tai sitten jopa pääsee vanhenemaan, sellaistakin voi tapahtua, mukaanlukien tietysti nimenvaihdokset yms.

  Passejahan ei voida täällä Malagassa myöntää, sillä se ainoa kone, joka täällä manner-espanjassa on, sijaitsee Madridissa.
  Tämän seurauksena on se, että koko perhe pakkaa laukkunsa ja suuntaa jollain kulkuneuvolla Madridiin passianomusta jättämään, kun se ennen onnistui täällä Malagassa.
  Tästä aiheutuu paljon lisäkuluja perheille, sillä kaikkien on oltava henkilökohtaisesti paikanpäällä tekemässä anomusta.

  Onkohan täysin mahdoton ajatus, että se passikone siirrettäisiin vaikkapa kerran kuukaudessa tänne Malagaan, esim. kuukauden 1. vko joka kuukausi!!???
  Kuljetusliikkeitähän Malagan ja Madridin välillä kulkee jos jonkinlaista.
  Tai mikseipä ihan omaa konetta annettaisi tänne, sillä onhan täällä varmasti enempi suomalaisia kuin Madridissa.
  Kone maksaa noin 10.000 euroa ja kyllä sitä tyhmenpäänkin rahaa laitetaan, tämä sijoituskohde olisi varmaan monen mieleen, luulen ainakin niin.

  Mutta tuohon passin uusimiseen on meillä täällä rannikolla pidempään ja vakituiseen asuvilla olemassa myös toinen ratkaisu, siis tuon Madridin matkan lisäksi, me voimme vaihtaa kansalaisuutta (espanja), jos olemme asuneet tarpeeksi kauan täällä.
  Ja hupsista, päivä tai kaksi sinulla on uusi passi kädessäsi, tosin siinä ei sitten luekkaan että suomi-finland, mutta eipä sillä väliä, kunhan on toimiva passi kädessä.
  Tuosta kansalaisuuden vaihdosta tulee todennäköisesti sanomista joltain suunnalta, mutta näin saamme aikaan kuitenkin keskustelua tuosta passikoneesta joka meiltä täältä aurinkorannikolta puuttuu.

  LINKKI

  LakuPekka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 25.11.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 394
  marde kirjoitti:

  Mutta tuohon passin uusimiseen on meillä täällä rannikolla pidempään ja vakituiseen asuvilla olemassa myös toinen ratkaisu, siis tuon Madridin matkan lisäksi, me voimme vaihtaa kansalaisuutta (espanja), jos olemme asuneet tarpeeksi kauan täällä.
  Ja hupsista, päivä tai kaksi sinulla on uusi passi kädessäsi, tosin siinä ei sitten luekkaan että suomi-finland, mutta eipä sillä väliä, kunhan on toimiva passi kädessä.

  Tuo kansalaisuuden vaihtaminen on mielenkiintoinen asia ja olen pohtinut sitä pitkään. Törmäsin joku aika sitten netissä espanjan kielisiin sivuihin, jossa kerrottiin nopeutetusta passin hakuprosesista. Ennen oli niin, että piti olla kaksi residenssikautta (2 x 5 vuotta) kirjoilla Espanjassa, jotta voi hakea maan kansalaisuutta. Tätä käytäntöä tuskin enää on, sillä residenssikortteja ei tarvita ja kun on EU:n kansalainen.

  LINKKI

  Nimetön Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.01.1970
  Kirjoituksia: 232
  Vastauksia: 2467

  Hei Pedro50, kertoisitko tarkemmin tuosta kansalaisuuden vaihtamisesta ja siihen liittyvistä jutuista.

  Mainitsit törmänneesi aiheeseen jollain nettisivuilla, kertoisitko ne?!!

  Tuo aiemmin mainitsemani 1-2 pvää perustuu kuulopuheisiin, ei siis omakohtaista kokemusta siitä.
  Mutta tuo kansalaisuuden vaihtaminen kiinnostaa, ihan muutenkin kuin pelkän passin vuoksi.
  Mitä hyötyä tai haittaa siitä on?
  Onko kenelläkään tietoa ??

  Voiskos Orkkilaiset perustaa vaikkapa jonkinlaisen kansanliikkeen sen puolesta, että saisimme tänne sen passikoneen, vaikka edes muutaman kerran vuodessa, vai ajaako kissojen ja koirien kuljetukset tärkeydessään ohi???????!!!!!!

  LINKKI

  LakuPekka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 25.11.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 394

  Heippa,

  Marde: ”Hei Pedro50, kertoisitko tarkemmin tuosta kansalaisuuden vaihtamisesta ja siihen liittyvistä jutuista. Mainitsit törmänneesi aiheeseen jollain nettisivuilla, kertoisitko ne?!!”

  Harmi vain, etten laittanut sivuja muistiin. etsin ne viikonlopulla ja palaan asiaan.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 16)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.