Berlusconi rules

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat Berlusconi rules

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Julkaisija
  Viestit
 • LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä santiago
  santiago Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Italian suuri poika ja lahja maailmalle,Berlusconi on taas puhunut.Silvion mielestä suomen puukirkot eivät ole mitään.Nyt ,varmaan poiketen monen suomalaisen mielipiteestä ,täytyy sanoa että ymmärrän hyvin Berlusconia.Niinkuin Nykänen sanoisi ,tuli bon voyage fiilis tästä uutisesta.Jonkun verran muuallakin kuin espanjassa reissanneena,kaikennäköiseen vaikuttavaan rakentamiseen on tullut törmättyä väkisinkin.Ja täytyy sanoa ettei kotimaiset nähtävyydet jaksa enää oikein innostaa.Mutta jos pysyisin vain espanjassa,meni siellä mihin tahansa pikkukylään,mäen päällä on jotain 1000vuotta vanha kirkko tai linnoitus tai molemmat.Kun on tsekannut vaikka Santiagon katedraalin ,ei Porvoon vanha kirkko enää hirveästi nappaa.
  Ja että pysyisi jalat maassa ja ei mentäisi tarpeettomiin sfääreihin ,niin niinkin lähellä kuin Fugessa löytyy historiaa.Herra jonka kaikki varmaan tuntevat ,ranskan suuri poika ja lahja maailmalle, Napoleon ,on aikoinaan espanjaa valloittaessaan asustellut Sohailin linnassa. Ja linnasta alas rannalle mentäessä on vanhoja roomalaisten rakennelmien jäännöksiä,eli historiaan törmää melkein joka askeleella.
  Tuli näistä roomalaisruinioista mieleen ,että Fugen toisessa päässä on esiinkaivettu ja entisöity enemmänkin roomalaisajan juttuja.Paikalla on museo johon taitaa olla nykyisin vapaa pääsy.Sijainti hieman Los Pacosin(avenida finlandia)risteyksestä Torreen päin.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Laura
  Laura Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 18.04.2008
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 209

  Kauneus on katsojan silmässä. Mitä enemmän katsottavan kohteen taustoista ja tarinasta tietää, sen rumemmalta tai kauniimmalta se alkaa näyttää. Ehkä kirkkojen kohdalla komeammalta tai vaikuttavammalta.

  Aika moukkaa lytätä ”Suomen puukirkot” tuosta vain. Niitä on erilaisia, eri aikakusilta ja erilaisilla seuduilla. Itseeni vaikutuksen ovat tehneet mm. Suomen saariston pienet yksinkertaiset tönöt, kun tietää, missä oloissa siellä on asuttu, miten pienellä porukalla etc. ja silti on pidetty monta kertaa palaneesta kirkosta huolta. Pienen, ja köyhän ihmisen rakentama ja puuveistoksilla koristelema kirkko voi olla yhtä vaikuttava kuin suurmiesten ja valloittajien rakennuttamat kultaa pursuavat monumentaalit.

  p.s. en ole uskonnollinen, erosin kirkosta ajat sitten.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä santiago
  santiago Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Annetaan Berlusconille anteeksi,voihan olla että kotikaupungin Rooman/Vatikaanin Pyhän Pietarin kirkko hänen mielestään lyö laudalta suomen puukirkot.
  Itselleni en anteeksiantoa pyytele,olen oikeasti paljon vaikuttuneempi muista kuin suomen kirkoista.
  Väheksymättä tietysti niitäkään.Olen aikoja sitten miettinyt tämän asian ja ymmärrän hyvin resurssi-ym.erot.
  Kaiken kaikkiaan ,aikoinaan kun näitä kirkkoja on rakennettu ,niin suomessa kuin muuallakin,ei ollut nykytekniikkaa,asukasluku murto-osa nykyisestä,sodat jyräsivät edestakaisin euroopassa,siihen nähden täytyy kunnioittaa sen ajan ihmisiä.Mun mielestä nää on valtavia saavutuksia.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä devspain
  devspain Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.01.2007
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 1281
  santiago kirjoitti:

  Annetaan Berlusconille anteeksi,voihan olla että kotikaupungin Rooman/Vatikaanin Pyhän Pietarin kirkko hänen mielestään lyö laudalta suomen puukirkot.

  Parasta tässä tosiaan on se, että se Pyhän Pietarin kirkko ei sijaitse Italiassa! 😉

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä santiago
  santiago Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Tässäpä ihmeiden ihme,mahtikaupunki jonka sisällä kirkkovaltio.Ei maailmalla ihmeet vähällä lopu.
  Ei voi Vanhanen kuin huuli pyöreänä katsella miten kollega Berlusconi hallitsee imperiumiaan.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Ocaso
  Ocaso Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.06.2008
  Kirjoituksia: 276
  Vastauksia: 375

  Suomen saariston, ainutlaatuinen seutu jossa olen jopa asunut, pienet ja hellyyttävän vaatimattomat mutta montaa eri säveltä soivat ja tarinaa kertovat kirkot ovat yksinkertaisen vaatimattomia, mutta tässäpä ehkä niiden kauneus. Ne ovat kuin suomalaiset (arkkitehtuuri menee käsikädessä ihmisen, kansan, luonteen kanssa) vaatimattomia, mitäänsanomattomia, värittömiä, anteeksipyytelevän hiljaisia yksinäisellä saarellaan jossain suomenlahdella. Mikä tekee näistä kirkoista ainutlaatuisen on se että ne on hiljaa jumalan pelossa rakennettu vaikeina aikoina (suomessa ei ole tähän päivään asti ollut niinsanottuja hyvien aikojen pitkiä jaksoja, sanotaan nyt vaikka 40 vuotta hyvää) vaikeisiin paikkoihin vaikeassa säässä. Näissä kirkoissa, temppeleissä, on siis sitä jotain omaa suomalaisuutta, elementtejä ja itseään ja kohtaloaan vastaan taistelua. Saaristolainen tiesi 1800 luvulla että elämä ei saaristossa muuttunut yhtään sen paremmaksi, tekivät he mitä tahansa. Ainoa mikä heille jäi elämän lohdutukseksi oli se että kalaa yleensä tuli runsaasti (nälkääkin tosin nähtiin) ja heillä kävi flaksi; kala on hyvin ruokkivaa sekä itämeressä varsinkin RASVAISTA, eli se antoi väriä poskiin. Elämä oli kovaa, mutta kova oli siis myös kivaa, ihmiset olivat vähäpuheista ja kulunutta kansaa, mutta ruoka oli hyvin ravitsevaa päinvastoin kuin maaseudulla, jossa kapìnen kansa söi puunkuorta jottei kuolisi nälkään. Tämä siis 1700 & 1800 luvuilla.

  Saaristolaiset, joista ei osa vieläkään talar finska, olivat myös eristyksissä, absoluuttisen eristyksissä jopa viikkokausia talvella. Saaresta et pois päässyt jos jäät eivät kantaneet, oli kelirikko jolloin venettä ei vesille saanut, mutta jäitäkään pitkin ei voinut kulkea, jne. Saaristolaiskansa eristäytyi, ja loppulejenlopuksi, aina -80 luvulle viimevuosituhatta asti, jäivät pitämään pieniä sivistyksestä ja elämästä erillään olevia yhdyskuntia saaristoon. Vielä 80 luvulle asti televisio ei ollut mitenkään yleinen kapistus saaristossa! Radio tosin oli jokaisessa, tai ainakin melkein, mökissä. Tämä loi oman, mielenkiintoisen mikrokosmoksensa, yhdyskuntakuvion saaristoon.

  Tästä syystä saaristo on niin ainutlaatuinen seutu, mikään ei ole oikeasti muuttunut po skärgord viimeisiin satoihin vuosiin, paitsi ehkä internetin sekä jääkaappien saapuminen paikalle ja veneet ovat tietenkin alumiinia, fabrikerad po Buster.

  Mentaliteetti ei muutu, ja nyt on käynyt flaksi myös saarioston asukilla, uusvanhuus on kolkuttelemassa ovelle suomessa ja kaikki mistä vanhemmat yrittivät paeta on nyt muotia suomessakin. Saaristoon on taas muuttamassa partaveikkoja villapaidoissaan kaupunkilaishymy po munnarn, odottaen että paikalliset aborigineelit ottaisivat heidät avosylin vastaan, mutta näin ei käy koska hekin ovat uhka, tiettyyn pisteeseen asti, aboriginaalille po skärgord.

  On asioita jotka eivät muutu, suomen eteläinen upea saaristo on yksi niistä. Sen ei tule myöskään mielestäni muuttua, saaristo on saaristolaisten jotka sitä ovat pitäneet mahdollisimman hyvässä kunnossa kautta aikojen. Saaristolaisia on myös pidetty omituisina, ja ovathan he sitäkin, kukapa nyt ei olisi omituinen toiselle vaikka ei tulisikaan saaristosta, mutta kun tutustuu heidän kulttuuriinsa huomaa että takana on kaukaa tulleet toimintatavat jotka auttoivat elämään tässä äärimmäisen kovassa saaristolaismaailmassa. Ihmisistä tulee kovia, mutta ei toiselle ihmiselle, koska merellä vain toinen ihminen saa sinut vedettyä takaisin veneeseen verkkojenhakumatkalla kun tiput mereen myrskyssä … siispä väittäisin, omastakin kokemuksesta että saaristolaiset eivät ole kovia muille ihmisille, vaikka elävätkin kovassa, mahdollisimman kovassa ympäristössä.

  Ne valokuvat mitä näytetään turistioppaissa midsommerfestin aikaan kesällä ovat juuri sitä, turisteille varattuja kuvia leikkisästä ja vallattomasta saariston kansasta.

  Miehet palaavat, tai palasivat, merelle kädet rupisina sekä naama ahavoituneena auringosta ja sen jälkeen kylmästä, mutta ennenkaikkea tuulesta johtuen ehkä tietäen että Ahti ei häntä palauttaisi kotiin enää tämän kalastusreissun jälkeen … kuka sitten ruokkisi lapset ja vaimon joka oli juuri kutomassa uutta villapaitaa täksi vuodeksi ?

  Saariston kylmät faktat muokkaavat ihmisen kaltaisekseen.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Taiju
  Taiju Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.09.2007
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 594

  Olen yli 40 vuotta viettänyt kaikki kesät Turun saaristossa. Olen saanut nähdä 1960-luvulla eläneitä saaristolaisia todellisessa työn touhussa – saaressa. Nyt he ovat jo ”vihreillä niityillä” lepäämässä. Olen saanut olla etuoikeutettu kuulemaan heidän kertomuksiaan kelirikosta, jolloin ei päässyt pois saaresta. Olen myös nauttinut kaikin aistein saariston karusta, yksinkertaisesta ja viehättävästä rakennustyylistä – saaristolais talot, pitkiä ja kapeita, puukirkot.

  Ocason kirjoituksen jälkeen en voi muuta todeta, että hän sanoi kaiken niin rehellisesti ja kauniisti saaristosta. Huomaan kyllä, että se on tuttua sinulle. 🙂

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Raya
  Raya Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.12.2006
  Kirjoituksia: 24
  Vastauksia: 1011

  Kiitos Santiago, että aloitit tämän keskustelun!

  Olen hyvin pitkälti kanssasi samaa mieltä asiasta Suomen kirkot vs muun maailman kirkot.
  Se on asian jolle minäkään en mahda mitään olen ilmeisesti erittäin mahtipontinen ihminen.
  Kun olen ihaillut Valencian Katetraalin ja Neitsyen Basilican (tai vaikkapa St Paulin) kimaltavaa kauneutta joudun tovin asennoitumaan jos haluan ihastella Messukylän vanhaa kirkkoa.

  Toisaalta, juuri noissa Turun saariston kirkoissa, joiden katoissa roikkuu niitä laivoja on oma viehätyksensä ja onhan Tampereen Tuomiokirkon seinämaalaukset taidokkaat (no ehkeivät kuitenkaan vedä vertoja lempikirkkomaalarini Michelangelon maalauksille).

  Joskus on hyvä kertoa oma mielipiteensä suomalaisista asioista vaikka se sitten jotakuta ottaisi päähän, makuja on monia, eikä meitä kaikkia puhuttele/kosketa samanlaiset asiat.
  Usein suomalaisuus on sitä että ihminen ”pakotetaan” pitämään samanlaisista asioista kuin kaikki muutkin about 5 miljoonaa suomalaista, erilaisuus on hanurista ja monesti mm. Suomen ulkopuolella asuvat kokevat henk.koht. loukkauksena jos uskaltaa olla eri mieltä Suomen ja suomalaisten juttujen erinomaisuudesta ja ylivertaisuudesta. (Juu Suomessa ON hyviä juttuja, muttei tämä mikään lottovoittomaa ole!)

  Visuaalisuus ja ”maku” ovat hyvin henkilökohtaisia, esim minä en useinkaan pidä asioista joita monet muut ihailevat, osittain johtuen ehkä verenperinnöstäni osittain kasvatuksestani.

  Minä rakastan kirkkoja, olen lapsesta asti käynyt Jumalanpalveluksissa jopa ihan kirkkojen vuoksi, mutta en mahda sille mitään että suurimman hurmoksen saavat aikaan visuaalisesti haastavammat kirkot (en siis keskustele nyt uskosta koska sehän oli kiellettyä).

  Ocasolle lämmin kiitos jälleen kerran upeasta pohtivasta kirjoituksesta, on hienoa lukea mielipiteitäsi! 🙂

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.