Uusimmat › Keskustelu › Asuminen ja eläminen › Yleistä asumisesta ja elämisestä › Aviopari kirjoilla eri maissa?
Merkitty: kansalaisuus, muutto, verot, verovelvollisuus
- Tämä aihe sisältää 26 vastaukset, 9 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta, 4 kuukautta sitten
arnold malaga toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
Onko jollakin kokemusta, jos avioparin toinen puolisko tekisi pysyvän muuton Espanjaan ja toinen jäisi Suomeen kirjoille, mutta olisi osan vuodesta Espanjassa. Onko tälle käytännön byrokratioissa estettä?
Suomeen jäisi toisen nimiin vuokra-asunto ja toisella olisi taas Espanjassa vuokra-asunto. Tämä siksi, koska toisen tietyt Kela- ja vakuutustuet menisi katkolle ja hankala siirtää ainakaan muutamaan vuoteen.
Eihan sille mitaan estetta ole mutta;
-hakisiko puoliso Espanjaan verolle myos?
Kiitos! Kummallekin tulee valtion eläke Suomesta. Suomessa kirjoilla olevan verotusta ei siirrettäisi Espanjaan.
Eikös valtion ja kunnaneläkkeet veroteta asuinmaasta riippumatta aina Suomessa?
Santiagohan tästä on iloinnut, että hänelläkin säilyy jonkinlainen napanuora Suomeen. Heh-heh.Kunnan ja valtion eläkkeet verotetaan aina Suomessa, asui sitten missä hyvänsä. Mielestäni kylläkin aivan väärin.
Verotus on iloinen asia. Mielelläni jaan hupia kaikille suomalaisille. Ja maksan veroni Suomeen.
Ja niinhän se on , että kunnan ja valtion eläkeruunien verotus pysyy Suomessa. Mutta se ei tarkoita sitä etteikö voi olla veroresidentti Espanjassa. Ja on oltavakin jos aikoo siirtää kirjansa tänne ja asua täällä yli kuusi kuukautta vuodessa ja mm. päästä täkäläisen terveydenhoidon piiriin. ( Samalla tietysti putoaa ÄITIKELAN hellästä hoivasta omilleen.)
Se taas ei tarkoita kaksoisverotusta. Koska verosopimus. Ainakin toistaiseksi. Täällä tehdään veroilmoitus ja Suomessa toimeenpantu verotus lasketaan veroalamaisen hyväksi Espanjan päässä.
Eli gestoria tietää miten menetellä asian kanssa.
Ja mikäänhän ei tosiaankaan estä avioparia olemasta kirjoilla eri maissa. Ja pikku vihjeenä , Suomen verobyrokraateilta saattaa saada täysin väärää tietoa asiasta. Ilmeisesti käsky valehdella on tullut jostai poliittisen asteikon yläpäästä.
Eu lait pätevät ja kaikenmaailman kolmen vuoden siirtymäajat ovat täyttä huuhaata. Joihin Suomen verottaja ainakin aikaisemmin yritti vedota. Se ratkaisee missä asuu yli puoli vuotta kalenterivuoden aikana.
Ja tietysti muutto- ym. ilmoitukset pitää hoitaa kuten kuuluu .
Aivan oikein Santiago tuossa ylhaalla kertoo mutta Suomihan ei naissa valtion elakkeissa myoskaan vastaan pyristele mutta kannattaa tutustua mita Espanjassa verovelvollisena oleminen pitaa sisallaan.
-Espanjan verovelvollisuus on universaali
-perustuu 183 paivan saantoon oli sita anottu tai ei. Tassa kohtaa Espanjan verottaja ei viela ole lahtenyt ”etsimaan” naita verovelvollisia.
Tarkoitan talla niita verovelvollisia jotka asuvat taalla vakituisesti eivatka tee taalla veroilmoitusta kun maksavat ennakonpidatykset omaan maahansa. (maksaja maahan)Eivatka myoskaan tayta muita verottajan vaatimia velvollisuuksia esim. omaisuuden ilmoittamista.
Naina paivinahan (30.06.2015 asti) on niilla henkiloilla jotka eivat ole esittaneet Espanjaan veroilmoitusta, mahdollisuus esittaa ne ilman sakkoja tai muita sanktioita verottajalle. 2010-2013 verovuodet. Tilanteen korjaaminen on helppoa, jopa osamaksua veroille voi anoa eika mitaan syyta asialle tarvitse keksia.
Kaikille verovelvollisille on verottaja lahettanyt kirjeen jossa asiasta muistutetaan. Verottajan tietokannasta loytyy kaikkien niiden verovelvollisten tiedot jotka ovat Espanjan verovelvollisiksi hakeneet.
Myos haettaessa Eu-kansalaisen oleskeluoikeustodistusta (vihrea residenttitodistus) kirjautuvat tiedot eka kerralla verottajalle. Siella tehdyt osoitteen muutokset eivat siirry vaan velvollisuus osoitteenmuutoksesta on verovelvollisella.
Jos kirje ei ole tullut perille on syy suurimmaksi osaksi siina ettei verovelvollinen enaa asu siina osoitteessa jonka han aikoinaan ilmoitti verottajalle.
Kirjeitten lahettaminen alkoi Tammikuussa 2015.
Osoite verottajalle ei muutu automaattisesti esim. kaupungintalolle kirjautuessa.
Kannattaa olla tarkkana taman veroasian kanssa , koska myos Suomen verottaja on erittain kiinnostunut asiasta.
-
Tätä vastausta muokkasi 8 vuotta, 5 kuukautta sitten
Ritacasanueva.
Suomen valtiolta tai kunnalta eläkettä saavan henkilön verotusoikeus siirtyy Espanjan valtiolle, jos eläkkeensaajasta tulee Espanjan kansalainen. Että siitä vaan Espanjan kansalaisuutta hakemaan.
Santiagokin voisi siirtää verotuksensa asuinmaahansa. Mutta eihän hänen sitä kannata tehdä, koska Suomihan on maailman paras maa ja Suomella on hyvä presidentti. Sitäpaitsi kesällä on lämmintä.🙂
Olisikohan hauskaa olla espanjalainen ? Voisi ollakin, mutta olkoon. Mähän olen jo näitä finaalivaiheen miehiä.
Ja tulipa mieleen , koska olen pesunkestävä militaristikin, siis vaikean sovinismin lisäksi, miten kävisi korkealle sotilasarvolleni. Mikä tietysti on olemassa vain nostalgiamielessä, enhän taida kuulua enää reserviinkään. Jos siis hakisin Espanjan kansalaisuutta. Menisivätkö natsat sen tien ? Sodastahan myöhästyin parikymmentä vuotta joten kunniamerkkejä en ole ehtinyt ansaita. Eikä niistä olisi niin väliäkään. Ja kun näin päästiin kätevästi asiasta neljänteen, niiden jakomekanismikin oli hieman omituinen . Se oikea sankari sai merkkinsä viimeisenä ja sen mikä jäi jäljelle kun koko komentoketju ylöspäin oli ensin palkittu.
Pena on siinä oikeassa että Suomessa on kesällä lämmintä, ainakin suomalaisen iltapäivälehdistön mukaan.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1430258225528.html
Näin espanjansuomalaisena emigranttina saatan olla toista mieltä. Mutta ehkä olen väärässä , koska ylläoleva uutinen todistaa että 15* on kesäisen lämmintä.
Vappusäästä sen verran , että melkein nauroin lukiessani lööppejä tyyliin, Suomeen luvassa valkoinen vappu.
Meillähän on luvassa varovaiset 28* ja yöllä 17*.
Kansalaisuuden hakeminen ja saaminen ei ole ”tosta vaan” prosessi, varsinkin kun sita haetaan asumisen perusteella. Pitka prosessi, ja asuinpaikasta riippuen myos mahdolliset kieli, kulttuuri ja yhteiskunta asiat saatetaan testata.
Asumisperusteella aika on 10 vuotta plus itse prosessi jossa menee noin 2 vuotta.
Kysymys Santiagolle, jolla on asiasta käytännön kokemusta:
koska Suomen lähdevero on ilmeisestikin korkeampi kuin Espanjan verotusprosenttisi, saatko koskaan minkäänlaista veronpalautusta tehtyäsi Espanjaan veroilmoituksen vai onko se tavallaan vain muodollisuus residencian ja sairausvakuutuskortin takia?
Suomessahan vero muodostuu erilailla kuin täällä. Kunnallisverosta ja valtionverosta. Ja meillä eläkeläisillä on vielä kaupan päälle sairaanhoitomaksu. Olisikohan se 1 , 5 %. Kunnallisvero menee Suomen laskennallisen keskiarvon mukaan. Entinen asuinkunta ei vaikuta asiaan. En nyt sano ihan varmasti , mutta se voisi olla 20 , 5 %. ja sitten meillä köyhillä eläkeläisillä valtionvero ei ole paljoa , varmaan jotain pari, kolme %. Viimeksimainittuhan on progressiivinen vero joten eläkkeen suuretessa veroprossakin suurenee.
Täällä mä teen ihan normaaliin tahtiin veroilmoituksen , tai meidän gestoriahan sen tekee. Siinä ilmoitetaan Suomessa maksuun pantu vero ja se vähennetään täkäläisestä oletetusta verosta.
Mun tapauksessa Suomi verottaa sen verran rapsakasti, että Espanjan vero olisi pienempi , joten mä en maksa täällä mitään. Mutta kuten olen joskus ennen kirjoittanutkin , ero ei mun tuloluokassa ole suuri. Tarkkaa summaa en osaa sanoa , mutta maksaisin Espanjassa melkein saman kuin Suomessa. Vuositasolla ero on kai muutamia satasia. Tai kymppejä.
Pienemmissä eläkkeissä , mitkä verotetaan Espanjassa , ero voi helposti olla tonnin -pari vuositasolla. Espanjan hyväksi.
Kojo, kyseessa on varmaan progressiivinen verotus (Santiagolla ja muilla valtionelaketta saavilla ulkomailla asuvilla, jotka asuvat Euroopassa ja sellaisessa maassa jonka kanssa Suomella on verosopimus), lahdevero 35% on poistunut nailta elakelaisilta jo monia vuosia sitten. (2006)
Taas taalla naissa tapauksissa veroilmoituksen esittaminen ei ole harkinnan varainen muodollisuus vaan verovelvollisen pakollinen toimenpide aina kun vuositulot ylittavat 11.200€ eika niita ole ennakonpidatetty maksajan puolesta.
Espanjassa verot jakautuvat kahteen; Valtion ja Autonomian veroon. Tasta johtuen joissakin Autonomioissa on vahennyksia esim. yli 65 vuotialle joita taas toisessa ei ole.
Noin sitä yli kymmenen vuoden Espanjassa asumisen aikana tiedot hataroituvat asioista, jotka eivät itseä koske, kuten minun kohdallani lähdevero.
Huomasin asian myös ennakkoäänestyspaikalla: listoilla oli lukuisa määrä pienpuolueita, joista en ole ikinä kuullutkaan.
Vaimo valittaa ettei enää kiinnosta lukea satunnaisesti käsiinsä saamia suomalaisia naistenlehtiä, kun ei tunne enää yhtään niissä haastateltua julkkua.
Tällaisista asioista huomaa, että on pudottu jonkinlaiseen välitilaan. Espanjan asioiden tietämys ja tuntemus on pinnallista ja Suomen nykytodellisuudesta on pudottu pois.
Ma jatin kokonaan aanestamatta. Mun ’ongelma’ oli suhteellinen vaalitapa eli vaikka olisinkin aanestanyt itsestani hyvalta vaikuttavaa ehdokasta niin kuitenkin vertailuluku vaalipiirin tai puolueen sisalla merkitsee eli omalla aanellaan voi nostaa jotain toista ehdokasta ylospain. Loysin itselleni mieluisen persu-ehdokkaan, mutta en kuitenkaan ollut valmis antamaan aantani samalla taman ehdokkaan puolueelle, joten olkoot.
Noista Kojon mainitsemista naistenlehdista olen samaa mielta. Aiti tuo mulle vanhoja lehtia Suomesta, en ma niita kykene lukemaan, mutta tykkaan tayttaa niista ristikoita. Suomalaisen musiikkimaailman tuntemuksestakin olen tipahtanut. Ennen Espanjaan tuloa kuuntelin jotain Apulantaa tai CMX:aa. Nykyisin ei tieda, mita kuuntelisi. Meilla tyopaikalla raikaa ruotsalainen radiokanava, joten tunnenkin sveedujen nykyhitit paremmin kuin suomalaiset.
Ma koitan pitaa itseni skarppina lukemalla Iltalehtea. Kayn Suomessa joka kesa, mutta silti tietyt asiat tulee aina puun takaa. Viime kesana olimme Helsingin keskustassa eraalla terassilla neljan aikuisen seurueessa. Kukaan ei ollut edes humalassa, kaksi joi skumppaa ja kaksi joi alkoholitonta. Sitten kello loi yhdeksan ja ravintolan tyontekija kehoitti meita poistumaan, vaikka itse ravintola on auki puoleen yohon. Miksi? Koska minulla oli lapsi mukana! Tyontekija oli kuitenkin tosi asiallinen, ehka hieman nolokin, ja perusteli tata ravintolan kaytannolla ja esimiehen ohjeistuksella. Koko paikassa oli silloin alle 20 henkiloa ja ihan rauhaisa tunnelma. Tata episodia ei olisi koskaan tapahtunut Espanjassa. Joskus minua jarkyttaa, millainen holhousyhteiskunta Suomesta on tullut…
-
Tätä vastausta muokkasi 8 vuotta, 5 kuukautta sitten
- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.