Uusimmat › Keskustelu › Yleistä › Esittele itsesi? › Aurinkoon hamuileva
- Tämä aihe sisältää 63 vastaukset, 17 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta, 1 kuukausi sitten Daigle toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
Joskus aikoinaan (ainakin 4 vuotta sitten) tuli kirjoiteltua tänne työttömänä/piakkoin valmistuvana. Kyseistä ”tyyppiä” tuntuu yhä enemmän ja enemmän olleen viime vuosina ”orkkiksessa”, kun nuoret hamuilevat aurinkoon ja leppoisan elämän pariin. Mietin itsekin valmistututtuani tradenomiksi, että jostain on lähdettävä ja alkaisin lehtiä myymään Fuengirolassa. Onneksi en tehdyt niin…
Nykyisellään olen lähes puolivälissä matkalla neljänkympin ikää ja lehdenmyynnin sijaan lähdin Irlantiin tekniseen tukeen. Olin vajaan vuoden siellä, olin työttömänä ja mietin jälleen lehdenmyyntiä ja nyt olen Pohjois-Savoon asettunut – toistaiseksi. 3 vuotta täällä alkaa olla täynnä ja työt on yhä sitä teknistä tukea, joskin paaaaljon monipuolisemmin. Mutta kaipuu aurinkoon ei ole kadonnut ja koska kyseessä ei ole pelkkä aurinkoon kaipuu niin motivaatio on kova. Teini-iästä asti olen hamuillut lämpöön muuttamista ja nyt on yrityksen johdon (pieni firma, hyvät välit) kanssa keskusteltu siihen malliin, että olen saanut vihreän valon ja jopa kannustusta. Vaihtoehtoja olisi ollut siis teoriassa muuttaa minne vain, mutta a) Espanja kiehtoo b) aikaero voi olla työtuntien osalta hankala tässä työssä.
Jahka olen tehnyt loman alueelle tutustumistarkoituksissa niin aikomus siis tulla tekemään etätöitä suomalaiselle yritykselle, mutta ajankohta tälle ei ole nyt ja heti vaan tarkoitus on tehdä fiksusti ja maltilla. Toimin Pohjois-Savossa nykyiselläänkin etätyössä (ei pomoja, olen seniori) sillä päätoimipaikkamme on Lapissa. Eli sikäli etätyö ei ole outo käsite, joskin minulla on työkaveri ja toimisto täällä olemassa mikä tekee Espanjassa yksin työn tekemisen erilaiseksi.
Eli, maltilla… Olen selvitellyt eri kannoilta ideaani ja nostan niitä varmasti paremmin esille myöhemmin kysymyksien muodossa ja niitä riittää. Työni puolesta pitää kuitenkin muunmuassa setviä hyvä sijainti verkkoyhteyden osalta, asunto kelpo alueelta, henkilökohtaiset mieltymykset ja paljon muuta. Olen alustavasti miettinyt, että sijainti tulisi olemaan enemmän ”suomalaiskeskittymien” ulkopuolella sillä tahdon mieluusti oppia kielen kunnolla, mutta silti pitää jonkinlaisen kontaktin mikäli mieli tulee puhua Suomeakin. Eli sijainti on jossain Malagan lähistöllä, Benalmádenan ollessa yksi vahvoista suosikeista. Näistä enemmän selviää varmasti, kun teen lomani paikan päälle. Olen lisäksi espanjaa opiskellut koulussa sekä itsenäisesti ja koen omaavani hyvät lähtökohdat sen osalta vaikka en tällä hetkellä pärjäisikään ilman englantia (tai suomea).
Paljon on hoidettavaa täällä päässä ennen lähtöä kuten omistusasunto, kaikki irtaimisto, byrokratia… Tarkoitus on tehdä Suomesta lähtö pysyväksi ja vain käydä Suomessa tarvittaessa. Se mitä tämä kaikki pitää sisällään ja vaatii niin niistäkin enemmän myöhemmin.
Mutta, pitää kirjoitella sitten, kun joutaa ja inspis iskee… kenties mañana 😉
”aikaero voi olla työtuntien osalta hankala tässä työssä.”
Ihan tuli mieleen, mitä väliä sillä on mitä kello on paikallista aikaa, vaikka muuttaisit australiaan?
Mihin aikaan päivästä esim. yövartija tekee duuninsa?
Kun työ on pääosin teknistä tukea Suomessa asuville asiakkaille niin työtunnit menee pitkälti Suomen mukaan eli 7-17 minun tapauksessa. Jos asun Ausseissa niin vuoroni ois käytännössä illasta yöhön paikallista aikaa ja sitä en toivo. Espanjassa tämä olisi 5-15 mikä ei ole edes paha tai mikäli yritys tahtoo vaikka antaa tukea seitsemään asti illalla niin se tarkoittaisi mulle 9-17 päivää. Toistaiseksi kuitenkin 7-17 Suomen aikaa on ollut se millä firma toimii joten en näe tarvetta poiketa siitä tai edes harkita tuohon kajoamista.
Suomen ja Espanjan välinen aikaero on yksi tunti, ei kahta tuntia.
No nyt oli amatöörimoka itseltä, mutta tämä sopii vielä paremmin 🙂
Vaikka asuisitkin Espanjassa sellaisella paikkakunnalla, missa asuu suhteellisen paljon suomalaisia, ei silla ole mitaan tekemista espanjan kielen oppimisen kanssa. Se oppiminen lahtee jokaisesta itsestaan. On paljon sellaista vakea, joka on asunut vuosikymmenia mainitsemasi kaltaisissa ”suomalaiskeskittymissa” ja joiden elama tyon ja/tai huvin kautta kietoutuu tiukasti toisiin suomalaisiin. Silti heilla(kin) on rautainen espanjan kielen taito.
Jos minulla ei olisi perhetta, kotia, velvoitteita tai tyopaikkaa, niin en valttamatta edes valitsisi Aurinkorannikkoa, ainakaan heti alkuunsa. Sinulla on mahdollisuus etatoihin ja ”varma leipa” sita kautta, kunhan netti vain pelaa. Joten mikseipa nain suotuisassa tilanteessa oleva ihminen ei tutkisi maailman karttaa hieman tarkemmin?
Kiitos ehdotuksesta. En voi toki olettaa muiden ymmärtävän motiivejani omalle suunnitelmalleni Espanjan osalta ilman, että lähden sitä purkamaan yksityiskohdista asti ja siihen minulla saati muilla ei varmasti ole mielenkiintoa. Sanon siis vain, että olen kyllä tehnyt taustatyöni asian suhteen ja tämä on minulle se paras vaihtoehto. Se miten kaikki onnistuu paikanpäällä niin sama ”riski” se on joka paikassa, ihan sama minne lopulta päädyn.
Enkä tottakai tarkoita espanjankielen oppimiskaaren mitenkään ”estyvän suomalaiskeskittymässä”, mutta tietty se ainakin hieman ”loiventuu”. Kuten sanoit – oppiminen on paljon kiinni jokaisesta itsestään. En epäile sitä hetkeäkään, enkä pyri väheksymään mitenkään kenenkään suomalaisen espanjan taitoja Aurinkorannikolla.
^Vaikutat jarkevalle tyypille, onnea suunnitelmillesi!
Tässä on tullut mietittyä viimeisen kuukauden aikana päivittäin eri asioita liityen ”hamuiluuni”. En tiedä onko tämä normaalia vai olenko vain yli-innokas asian suhteen, mutta mikäli mietin esimerkiksi jonkin asian tai tavaran hankkimista kotiini niin automaattisesti alan miettimään, että ”onko järkeä enää hankkia tälläistä, koska parin vuoden päästä voi olla, että joudun myymään tai pahimmassa tapauksessa antamaan sen pois”. Mulla osaa olla ajoittain sellainen luonne, että kaikki tehdään perinpohjin tai ei ollenkaan jolloin tämmöinen ”väliaikaratkaisu” tuntuu jokseenkin hullulta idealta. Mutta varmasti monet ovat jollain tasolla tämän kokeneen oman muuttonsa suunnittelun aikana 🙂
Tuli poristua näin lomien jälkeen hieman firman johdon kanssa ja tulen käymään alustavaa suunnitelmaa läpi kevään-kesän aikana jossain yhteisessä palaverissa.
Mulla on erilliseen tekstidokkariin kerättynä sellaset 40 kohtaa plussia ja miinuksia firman sekä omasta puolestani sekä mietteitä mitä muutokseen mahdollisesti liittyisi juuri tuota palaveria varten.Tänään tuli opiskeltua lisäksi VoIP-yhteyksiä, koska se on erittäin todennäköisesti se millä tullaan menemään oman puhelinyhteyteni osalta. Tekninen osaaminen firmassa asian suhteen varmasti on, mutta on mielestäni vain kohtuullista, että ymmärrän itsekin asian.
Olen myös tuuminut tuota yksin etänä toimimista siltä kantilta, että voisi katsella jonkinlaista toimistohotellia mistä saisin itselle privaatin tilan (tuskin on soveliasta julkisesti puhua muiden kuullen asiakassuhteista tai muista yrityksen sisäisistä asioista). Joskin se ehkä veisi hieman pohjaa siltä, että tulisi sosialisoitua enemmän. Mutta ainakin se toisi minua enemmän ihmisten ilmoille! Se, että olenko minä vai yritys maksamassa niin en tiedä.
Muuttoajankohdan ajoittaisin oman kesälomani aikoihin jolloin yrityksen toiminta ei siitä kärsi ja saan hyvin itselleni aikaa asettua ja hankkia tarvitsemani palvelut kuten netin. ”Hoy mañanat” aiheuttaa nopeesti ongelmia, jos en pääse linjoille.
Jotta en tuntisi etten tekisi hätiköityjä päätöksiä niin otin silti sophien ohjeesta vaariin vielä uudelleen ja tutkin vaihtoehtoja. Esimerkiksi muutathaimaahan.fi on sikäli kelpo ideana, mutta minulla ei niin paljoa taloudellinen hyvinvointi vie voittoa henkisestä hyvinvoinnista, jonka tunnen saavuttavani Espanjassa. En ole koskaan Aasiassa käynyt, joten sikäli on hieman ennakkoluuloista alkaa ehkä syrjäyttämään sitä vaihtoehtona, mutta tiedän useita, jotka ovat asuneet esimerkiksi Thaimaassa, Japanissa, Singaporessa ja Kiinassa. Heidän tarinoiden(kin) pohjalta enemmän vakuuttunut siitä, että Espanja on se ykkösvaihtoehto minulle. Puhumattakaan, että EU-kansalaisena tämä on lähes vaivatonta.
Olen myös keskustellut useiden vaihto-opiskelun sekä kv-tutor-tehtävien kautta tuntemieni espanjalaisten sekä Espanjassa asuneiden kanssa. Eräs kämppäkaverini vaihtoajalta on kotoisin Cadizista ja toki suositteli kyseistä paikkaa kovasti, mutta selittäessäni mieltymykseni siitä mitä haen niin hän oli samaa mieltä Aurinkorannikosta ja siitä, että se olisi paras vaihtoehtoni.
Mutta näin, idea ja unelma etenee täällä suunnassa 🙂
Kiva muuttoblogi.
Espanjassa taitaa olla muutama kymmentuhatta, tai jopa satoja tuhansia yrittäjiä ja etätyöntekijöitä eri puolilta Eurooppaa, ja vähän pidemmältäkin. Mukaan mahtuu.
Ainakin Reguksella on täällä toimistohotelleja. Hinnat on vain murto-osa vastaavasta Suomessa.
Mitä luin Suomalainen Espanjassa -lehdestä niin valokuitukaapeli olisi tämän vuoden aikana jo 80% Benalmádenan kaupungista eli verkkoyhteyksien sinänsä olettaisi olevan kunnossa.
Kämppiä on tullut katseltua myös aika paljon idealistan kautta, mutta siellä vuokrat tuntuvat olevan kovin paljon pienempiä mitä esimerkiksi edellämainitussa lehdessä ilmoituspalstalla. Onko tuo idealista jotain malliin vuokraovi.com (luotettava ja organisoitu) vai craigslist.org (vähemmän organisoitua ja vähemmän luotettu)? Kuukauden vuokran heitellessä 200-300 euroakin kuussa kuvauksen mukaan suunnilleen samanlaisesta kämpästä tuntuu jo aika paljolta. Vai onko kyseessä enemmän ”suomalaiselta saa laatua” ajatus?
Koetin katsella Reguksen sivuja, mutta en tiedä onko termistö itsellä hukassa vai enkö vain löydä oikein mitään. Malagasta löytyi kyllä yksi sijainti, mutta ei se pahemmin ehkä auta. Etäisyyden toimistolle ollessa kovin pitkä tarkoittaa se herkästi sitä, että jää mieluummin kotiin ja silloin toimistosta tulee herkästi tarpeeton. Varsinkin, kun tarkoitus ei ole ainakaan aivan heti olla ostamassa autoa, saati kulkea julkisilla Malagaan asti aamuisin.
Noh, tuo toimistoasia ei ole hirveän korkealla prioriteettilistalla ja kuuluu ehkä enemmän sitten aikanaan mietittäviin asioihin joita on helpompikin katsella paikan päällä.
Vastaillaan taas vaihteeksi…Idealista on niin yksityisten kuin välitysfirmojen kanava ilmoittaa kiinteistöistään ilmaiseksi netissä.Eli kaikki mahdollinen mikä käsittää alueet olipa sitten kyse uudisrakennuksista,vanhemmista kohteista,loma asumisesta,vuokrauksesta,tonteista,jne ja se on maan kattava verkosto…En vertaisi sitä mainitsemaasi Vuokraovi.comiin,joka on maksullinen ja melko pitkälle välitysfirmojen välinen saitti.Idealista on kyllä täysin luotettava sivusto ja olen itse kääntynyt sen puoleen monasti vuosien varrella niin lomalle lähtiessäni kuin kiinteistöä ostaessani.Sanotaan näin jos/kun olisi tarvis saada jotakin järjestetyksi tältä rintamalta(osto/vuokraus) menisin ensimmäiseksi heidän sivulleen asiaa tutkailemaan.Siellä kaikki on eritelty melko tarkasti ja jos on täysin pakko sormella osoittaa niin sitten toivoisin parempaa sihtiä valokuvien ottoon…Tottahan toki hinnat ovat edullisemmat Idealistan kautta kuin Suomalainen Espanjassa lehdessä ja suomalaisethan osaavat tunnetusti aina hinnoitella itsensä ulos(kuten sanoit osuvasti ”suomalaista laatua”).Vuokra takuissa on huimia eroja ja espanjalaisen lain mukaan vuokrasopimus tehdään aina vuodeksi.Vuokran ja takuun lisäksi maksat erikseen sähkön,kaasun,veden ja asunnon omistaja yhtiövastikkeen.Toivottavasti tästä oli apua sinulle Daigle…Niin ja jos saan pyytää niin kiitos olisi kiva kuulla tästäkin ”vaivasta”. 😉
Kiitos toki, avasi hyvin kyllä 🙂
Mukavata kesänalkua kaikille!
Päivitellääs tilannetta hieman sillä harppauksia on otettu.
Pari viikkoa sitten kävin pohjoisessa keskustelemassa firman johdon kanssa aiheesta ja vastaanotto oli lämmin. Tottakai oman ideani lisäksi täytyi keskustella vielä yrityksen omaan liiketoimintaan vaikuttavia tekijöitä ja siitä miten ne implementoidaan omaan toimintaani uudessa sijainnissa, mutta mitään ei lyöty lukkoon siltä osin, koska kyseiset seikat vaativat varmasti vielä mietintää myös johdon kesken.Ajankohdasta ei myöskään alettu vääntämään mitään vaan ilmaisin selkeästi sen, että oma toiveeni on se ettei asia etene ”katsotaan myöhemmin uudelleen” jolloin on herkässä se, että vuosi tai pari venyy vuosiksi. Ilmaisin siis selkeän toiveeni parin vuoden aikaraamista mikä on mielestäni kohtuullinen ja siltä se kuulosti myös ”pöydän toisella puolen”.
Olen hieman innokkaan pelokkain fiiliksin siis tällä hetkellä, koska se mitä johdon puolelta tulee liiketoimintaan minun varalleni niin itse olen kuitenkin lähinnä nimenomaan tekninen henkilö. Minulla ei ole kokemusta saati osaamista myyntityöstä, mutta omaan kyllä teknisen kyvykkyyden enkä toisaalta ole myöskään täysin turha mikäli kaupalle on mahdollisuus, joten lähestymistapani olisi varmasti hieman erilainen siihen mitä normaalisti myyjillä. Itse osaisin ehkä käytännön kautta lähestyä asiakasta. Mutta saa nyt nähä mitä siellä hierotaan mua varten ja millaiseen konseksukseen tullaan asian suhteen lopulta.
Nyt sitten on alkanut päässä pyörimään järjestelyasiat. Hommatako auto Suomessa ja ajaa kamoineen Espanjaan sillä se houkuttaa jo roadtripmäisestikin ja mikäli muutto on kesällä niin varmasti voisi saada kaverinkin mukaan seuraksi. Entä kämppä, minkä kokoinen, mistä päin ja mitä ominaisuuksia? Itse ajattelen vähintään 60 neliön kaksiota missä yhden huoneista saisi toimistoksi. Ilmastointi taitaa olla jokaisessa vakiona, mutta mikäli ei niin sellainen pitää olla. Sijainti on siis jossain Andalucian nurkilla ja se Benalmadena on yhä vahva ehdokas, joskaan en ole täysin tyrmännyt esimerkiksi Fuengirolaa. Entä miten verotuksen kannalta kannattaisi asiat hoitaa, jos palkanmaksu tapahtuu yhä suomalaiselle tilille.
Roaming-maksut ovat poistumassa vuonna 2017, joten sikäli esim VoIP/SIP-puheluihin tarvittava tekniikka täytyy miettiä, koska se olisi eräänlainen sijoitus kuitenkin minuun yritykseltä mikäli sille tarve tulisi. Roaming-hinnat tipahtavat jo ensi vuoden puolella jonkin verran, mutta eivät siis vielä täysin.
Mutta tämmöistä tällä kertaa.
Jos asut Espajassa sinulla tulee olla recidencia eli olla kirjoilla täällä, eli maksaa verot tänne. Residenciaa varten sinulla tulee olla joko paljon rahaa (espanjalaisella) tililllä, työpaikka/eläke, tai olla itsenäinen ammatinharjoittaja. Suomalainen työnantajasi ei varmaankaan tunne Espanjan verotuskäytäntöjä ja tuskin alkaa sitä opettelemaankaan, jos niitä nyt edes Suomalaisesta firmasta käsin voi edes virallisesti hoitaa. Suomalaisella työnantajallasi ei varmaan ole sivuliikettäkään Espanjassa ja tuskin sitä alkaa pistämään pystyyn vain sinun vuoksesi. Tämä on ehkä se ensimmäinen kompastuskivi.
Tässä siis yksi vaihtoehto joten voit tämän handlata. Perusta Espanjaan ns autonomo joka vastaa Suomessa lähinnä toiminimeä. Tämä autonomo sitten laskuttaa alv 0 % suomalaista entistä työnantajaasi. Muista vain lisätä laskuun eläkemaksuja vastaavat summat reilut parikymmentä prosenttia nykyiseen palkkaasi, sekä ehkä jotain puhelin ja muita kuluja jotka näet aiheellisiksi tai saat neuvoteltua. Toisin sanoen ulkoistaisit itsesi. Muista tehdä hyvät sopimukset tämän yhden ainoan asiakkaasi kanssa koska et nauti enään palkansaajan irtisanomissuojaa tai muita vastaavia etuja.
Vaihtoehtoisesti teet niinkuin nuo itäisestä euroopasta tulleet, eli senkun asut vain etkä ilmoittele kenellekkään mitään ja makselet verot Suomeen niinkuin nykyäänkin, jos se työnantajallesi sopii. Virallisesti siis asuisit edelleen Suomessa. Tässä tapauksessa tietenkin rikot vähän lakeja joista taas kiinnijäädessä voi tulla omat ongelmansa. Ei ehkä kaikkein fiksuin juttu. Tosin näin voit toimia sen ensimmäiset puoli vuotta ihan laillisesti ennenkuin saat asiat hoidettua muilla tavoin. Tai sitten asut Espanjassa vain alle 6 kk per vuosi ja loput vuodesta vaikka Grönlannissa.
Jos on muitakin tapoja niin joku muu varmaan voi avittaa.
Nuo asuntoasiat saa hoidettua kädenkäänteessä jos tulet ensin vaikka viikoksi lomalle. Autot on täällä halvempia kuin Suomessa ja sillä hintaerolla saa jo monta muuttokuormaa kulkemaan.
- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.