Uusimmat › Keskustelu › Yleistä › Uutiskulma › Aurinkoenergiaa.
- Tämä aihe sisältää 25 vastaukset, 15 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi
Jahu 12 vuotta, 2 kuukautta sitten.
- JulkaisijaViestit
Espanjan Puertollanoon on suunnitteilla maailman suurin aurinkoenergiaa tuottava keskus. Keskus tulee tuottamaan 47.6Mw energiaa valmistuttuaan.
Tällä hetkellä maailman suurin aurinkoenergiaa tuottava keskus on tänään avattu Amaralejan keskus Portugalissa, Alentejon alueella.Kaliforniaan valmistunee 2011 lähelle Fresnon kaupunkia Cleantechin mukaan 80 megawattia tuottavan laitos? Mtv3:n juttu tässä!
Hyttysen pissi valtameressä.
Olkiluoto 3 on 1600 MW.
bhajee kirjoitti:…Olkiluoto 3 on 1600 MW.
…mutta ei taida toimia aurinkoenergialla? 😉
Kari kirjoitti:…mutta ei taida toimia aurinkoenergialla? 😉
Eipä tietenkään.. mutta noita 80 MW aurikovoimaloita pitäisi rakentaa 20 kpl yhden Olkiluodon korvaamiseksi. Puhumattakaan tuulivoimaloista…
Onhan noita voimaloita.
Ydinvoimalla tuotettu sähkö on edullista – muka. En kuitenkaan ottaisi jätetynnyriä takapihalleni, eikä uraanikaan ole uusiutuva luonnonvara. Hiilivoimakin tuottaa jätettä, mm. dioksidipäästöjä ja typpioksideja ilmakehään. Tuuli- ja aurinkovoimalat ovat käytännössä jätteettömiä, mutta valitettavan pienitehoisia.
Tehokkaassa ydinvoimassa piileekin energiatalouden ongelma: Ihmisillä ei ole oikein intoa kehittää uusiutuvaa ja mahdollisimman vähän maapalloa kuluttavaa energiatuotantoa – meillä tahtoo joskus olla sellainen ”heti kaikki mulle tänne nyt” mentaliteetti. Pitäisi jaksaa ajatella tulevaisuutta, vaikkei se
itseään suoranaisesti koskisikaan.Tarifassa päin on aika hulppea rupeli-puisto, olisiko hieman vajaa Hanasaaren verran tuottoa? Mukava kuulla kun Puertollano kehittelee ehtyvän kivihiilitoimintansa sijalle jotain kestävää.
… ai niin. Jos kaikki Suomen kodinkoneiden standby-eli valmiusvalot sammutettaisiin, emme tarvitsisi kuudetta ydinvoimalaa. 🙂
jhatinen kirjoitti:… ai niin. Jos kaikki Suomen kodinkoneiden standby-eli valmiusvalot sammutettaisiin, emme tarvitsisi kuudetta ydinvoimalaa. 🙂
Suomi voisi mielestäni rakentaa 7:n ja 8:n myös, niin saataisiin maan talous nousuun energian myynnin ja päästökaupan avulla. ..eikä tarvitsisi puuhailla jatkuvasti kallistuvan, poliittisesti hyvin riskialttiin ja sopimuksiltaan epävakaan venälaisen maakaasun kanssa.
Aurinkoenergiaa Espanjassa:
http://en.wikipedia.org/wiki/PS10_solar_power_towerhuolimatta lamasta , ylisuurista (pohjoismaiden) vesivarastoista yms.. sähkönhinta vain Suomessa nousee .
Sähköhinnan vapauttaminen kilpailulle oli lähinnä ”irvikuva” ja johti vahti vain päinvastaiseen reaktioon .
Suomessa sähkösaatavuus ei ole ongelma vaan hinta , kohta kannattaa itse tuottaa omaan käyttöön sähköä esim. polttokennoilla .http://fi.wikipedia.org/wiki/Polttokenno
Aurinkokennot vain täydentäisi sitä , mutta ei kykenisi korvaamaan .
Tämä voisi kiinnostaa mopomiehiäkin : http://www.tekniikkatalous.fi/metalli/article25481.ece
Tämä Matkailuauton omistajia:
http://www.liikkuvakoti.fi/artikkeli.php?id=69&h=S%E4hk%F6%E4+joka+l%E4ht%F6%F6nJust niin! Kuluttajat syyllistetään säästämään sähköä.
Ja mitä tapahtuu, kun näin tehdään.Sähkön hinta Nousee ja Nousee, kun ei tule Tarpeeksi Voittoa! Tana!!! 🙁
ps. Ostimme uuden (litteän) telkkarin. Kysyin, mistä tämä sammutetaan.
Ei mistään. 😀 Siinä ei ole sellaista mahdollisuutta, se on aina
valmiustilassa. — Revi siitä sitten!Litteän telkkarin kulutus on merkistä riippuen jopa alle 1W valmiustilassa, joten sitä ei tarvitse välttämättä sammuttaa kokonaan. Pitempiä poissaoloja varten töpseli seinästä.
Suoratukka kirjoitti:Just niin! Kuluttajat syyllistetään säästämään sähköä.
Ja mitä tapahtuu, kun näin tehdään.Sähkön hinta Nousee ja Nousee, kun ei tule Tarpeeksi Voittoa! Tana!!! 🙁
ps. Ostimme uuden (litteän) telkkarin. Kysyin, mistä tämä sammutetaan.
Ei mistään. 😀 Siinä ei ole sellaista mahdollisuutta, se on aina
valmiustilassa. — Revi siitä sitten!AIVAN ! 🙁
Eli säästämällä vedetään turhat tolerassit pois , maksat mitä kulutat , kun et voi enää säästää .
Vinkki , mikäli teillä on useampia viihde tms. laitteita samassa virran otto paikassa , kannattaa ne laittaa virtakatkaisimella varustetun erillisen jakorasian taakse .
Joo, hienoja kommentteja on tullut 🙂
Tehon tuottaminen ja -kuluttaminen, sekä niiden realisointi on hyvä joskus palauttaa mieliimme.
Normaalisti valmiusvalo kuluttaa vain noin 1 W – se on vähän. Ok, Suomessa on kotitalouksia noin 2 miljoonaa, joissa on enemmän tai vähemmän digiboxeja, taulutelkkareita ja muita härvimiä – arvellaan vaikkapa, että jos 10 miljoonaa valmiusvaloa valaisee koko ajan odottaen mahdollista kulutusta, niin odotellessa palaa 10 megawattia. ( Hanasaaren B-hiilivoimala tuottaa lähinnä hiilellä 220 megawattia sähköä ja 440 kaukolämpöä, A ei tuota mitään kun se purettiin) – pienet ovat siis valmiusvalojen kulutukset.
Kahvinkeitin hornaisee kilowatin tunnissa. Viikon etelänmatkan ajaksi päälle unohtunut keitin ehtii tehdä 168 kWh:n tilin sähkölaitokselle. Jos joka aamu noin miljoonassa suomalaiskodissa keitetään kahvit 7:00 aikaan, niin kulutuspiikki on 1000 MW – huh
Entäpä jos EU:n ajama energiansäästölamppupakko-hömpötys mene läpi? Suomessa aika turhaa, koska, joka tapauksessa on kylmää, jolloin lampun tuottama lämpö joudutaan tekemään jollain toisella konstilla. Mutta seuduilla, joilla talojen eristys on pitämässä lämmintä ilmaa ulkona, ajatus on hyvinkin kannatettavaa.
Sähkön säästämisestä meillä on jo karvaita kokemuksia – mitä enemmän säästämme sen enemmän sähkön hinta nousee – sähköyhtiöiden pitää saada hieman voittoa, jotta voisi maksaa optioita.
Energia ja laajakaista-asioissa EU-kansalainen on lainsuojaton – valitettavasti.
jhatinen kirjoitti:Entäpä jos EU:n ajama energiansäästölamppupakko-hömpötys mene läpi? Suomessa aika turhaa, koska, joka tapauksessa on kylmää, jolloin lampun tuottama lämpö joudutaan tekemään jollain toisella konstilla.
Tuossa olet oikeassa! Tilastolliset näkökulmat mittaavat aina yhtä asiaa ja kukaan ei ajattele sitä, että se valona poltetun energian loppuhukka on lämpöä. Pääsääntöisesti siis suomessa tarvittavaa kotien lämpöenergiaa, joka kulutettaisiin muulla tavoin jos se ei tulisi valaisimen lämmöstä. Mukaanlukien laitteiden valmiustilat!!
Monastihan on kiistelty esimerkisi siitä, että kannattaako laskea teeveteen/perunoiden keitinverteen tmv. hanasta lämmintä vettä, jotta sen kiehuminen on nopeampaa ja sähköä säästyy. Ei kannata. Sama energia on mennyt ko. veden lämmittämiseen toisaalla.
Muistetaan nyt ne Einsteinin opit: Energia ei katoa mihinkään, se vain muuttaa muotoaan.
Ei ihminenkään laihdu niillä opiella, että aamulla pitää syödä enemmän ja illalla ei saa syödä. Hölynpölyä! Kun syö saman määrän vuorokaudessa kuin kuluttaa, niin paino ei kasva. Se on tottumiskysymys ja lihavoituminen johtuu siitä, että illalla on ”aivojen mielestä” enemmän nälkä, jolloin tulee huomaamattaan syötyä enemmän, jolloin energia varastoituu ”läskiin”.
”Valmiustilavaloja” huomattavasti suuremman säästön saat jos laitat aina pakasteet sulamaan jääkaappiin etkä sulata niitä mikrossa. Näin sulamisen kylmyys auttaa pitämään jääkaapin pidempään viileänä ja käymättömänä ja mikroaaltouunia ei tarvita (lämmittämään asuntoa syömäsi ruoan jälkeisen kohonneen ruumiinlämmön lopputuotteena).
Ihan sama koskee autojen päästöjä. Aina sitä hehkutetaan ja valtion taholtakin annetaan jopa etuja pienemmän moottorin omaavalle autolle. Totuus tässäkin on se, että ajat pienimoottorisella (1.3 tai pienempi bensakone) autolla ehkä noin 150 000km, jonka jälkeen se alkaa olla lopussa ja tarvitset uuden auton. Isommalla koneella varustetulla autolla (vaikka nyt 2.0 tai suurempi bensakone) ajat todennäköisemmin ainakin 300 000km. Monilla yli kaksilitraisilla ja dieseleillä puoli miljoonaa tai huomattavasti enemmän. Vaikka isompi auto kuluttaa ehkä ajaessa (vain) hieman enemän, niin sen valmistamiseen menevässä (ja liikenteestä poistamisen jatkokäsittelyssä jne) energiassa on säästetty huimasti sen pitkäikäisyden vuoksi.
Kaikki on suhteellista.
devspain kirjoitti:jhatinen kirjoitti:Entäpä jos EU:n ajama energiansäästölamppupakko-hömpötys mene läpi? Suomessa aika turhaa, koska, joka tapauksessa on kylmää, jolloin lampun tuottama lämpö joudutaan tekemään jollain toisella konstilla.
Tuossa olet oikeassa! Tilastolliset näkökulmat mittaavat aina yhtä asiaa ja kukaan ei ajattele sitä, että se valona poltetun energian loppuhukka on lämpöä. Pääsääntöisesti siis suomessa tarvittavaa kotien lämpöenergiaa, joka kulutettaisiin muulla tavoin jos se ei tulisi valaisimen lämmöstä. Mukaanlukien laitteiden valmiustilat!![/quote]
Toisaalta , hehkulampun lämpö ei ole sinäänsä kovin merkittävä tekijä huoneenlämpötilan kannalta , kuten alla olevassa artikkelissa mainitaan :
http://vesaniemi.blogspot.com/2007/12/hehkulamppujen-myyntikielto-faq-osa-1.htmlOn vain olosuhteita mihin energiasäätölamput eivät sovellu , heikon pakkastoiminnan vuoksi.
Niissä pitäis käyttää jokinlaista lämmitystä – sehän taas vesittää asian .
Ainoa korvaava ratkaisu olisi sitten led-polttimot – onneksi nekin kehittyvät kokoajan.devspain kirjoitti:Ihan sama koskee autojen päästöjä. Aina sitä hehkutetaan ja valtion taholtakin annetaan jopa etuja pienemmän moottorin omaavalle autolle. Totuus tässäkin on se, että ajat pienimoottorisella (1.3 tai pienempi bensakone) autolla ehkä noin 150 000km, jonka jälkeen se alkaa olla lopussa ja tarvitset uuden auton. Isommalla koneella varustetulla autolla (vaikka nyt 2.0 tai suurempi bensakone) ajat todennäköisemmin ainakin 300 000km. Monilla yli kaksilitraisilla ja dieseleillä puoli miljoonaa tai huomattavasti enemmän. Vaikka isompi auto kuluttaa ehkä ajaessa (vain) hieman enemän, niin sen valmistamiseen menevässä (ja liikenteestä poistamisen jatkokäsittelyssä jne) energiassa on säästetty huimasti sen pitkäikäisyyden vuoksi.
Kaikki on suhteellista.Autojen päästöjen kannalta Suomessa hommat menee hukkaan , vaikka kaikki Suomen autot pysäytettäisi vuodeksi tai pariksi sen merkitys ilmaston muutosten kannalta yhtä tyhjän kanssa !
– Sitähän Suomessa politiikot/virkamiehet ei avoimesti uskalleta tunnustaa !!Suomen kokoautokannan vuoden päästöt ovat käytännössä korkeintaan sama ,kuin mitä Amerikka , Kiina tms. maan autokanta päästöt yhden (1) !! päivän aikana , jos sitäkään .
He.
Usein sähkölämmityspatterit ovat varustetut termostaateilla – silloinpa lämmitystehoa ei otetakaan verkosta, kun lämmitys hoituu jollain muulla konstilla. Eli jos tilassa on jo säädetty lämpötila, niin lämpöpatteriin ei johdeta tuuli-, vesi-, hiili-, ydin eikä mitään muutakaan voimaa. Se laitos on kokonaan toimeton – odottaa vaan kylmempää hetkeä päästäkseen polttamaan energiaa. Jos nyt sattuisi olemaan sellainen romanttinen hetki käsillä, että Herra odottaisi kotiin Rouvaansa, Suurta Rakkauttaan, ja siksi olisi sytyttänyt sata kynttilää ja takkaan tulet sekä muutenkin olisi… hmm… siis kuumana, niin kappas: monen sadanwatin patteri se vain ottaisi lomaa…
🙂t. J – sähkötekniikan lehtori Helsingistä
… 😉 tosin ei ole pakko uskoa- JulkaisijaViestit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.