Auringon voimakkuus aamulla eteläespanjassa?

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Auringon voimakkuus aamulla eteläespanjassa?

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 17)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Mrs S
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2008
  Kirjoituksia: 29
  Vastauksia: 78

  Olemme lähdössä aurinkorannikolle loppuviikosta vajaa kaksivuotiaan poikamme kanssa ja olimme ajatelleet että hän voisi aikaisin aamulla olla rannalla ilman suojavoiteita ja -vaatteita. Täältä huomasin kuitenkin säätiedoista auringon nousevan jo puoli kahdeksalta, ja nyt mietin miten voimakas se on juuri silloin ja kuinka nopeasti se nousee korkealle? Olimme ajatelleet olla rannalla korkeintaan yhdeksään.. (Olisiko ranta auringon kannalta illalla turvallisempi?)Lapsi on vaaleaihoinen ja tummatukkainen, eikä ole altistunut auringolle juurikaan. Neuvolan mukaan ei näytä herkästi palavalta sortilta( =/?) Osaakohan joku sanoa tähän jotain, tai neuvoa johonkin osoitteeseen joka tietäisi jotain..? Olisin tosikiitollinen 🙂

  LINKKI

  Tulppu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.02.2008
  Kirjoituksia: 23
  Vastauksia: 239

  Kieltääkö teillä uskonto suojavoiteiden käytön vai mistä on kyse?

  LINKKI

  Anna-Katariina
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.03.2008
  Kirjoituksia: 10
  Vastauksia: 153

  mitä pahaa on aurinkorasvan käytössä, tai kevyen vaatetuksen? Aurinko polttaa Espanjassa huomattavasti helpommin kuin Suomessa ja on jo aamusta todella kuuma, vaikka ei tietenkään niin kuuma kuin keskipäivällä.

  LINKKI

  laurakiukas
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.03.2007
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 13

  En ikimaailmassa antaisi lapseni olla ilman suojavoiteita ja siltikin (etenkin loman alussa) pitäisin hänellä aina kun mahdollista kevyttä vaatetusta. Vaikkei olisikaan ”helposti palava” iho, se kuitenkin varsinkin altistumatta on auringolle herkkä -ja harva asia pilaa lomaa niin tehokkaasti kuin ihon palaminen. Puhumattakaan pitempikestoisista haitoista.

  LINKKI

  Perrito
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.01.2008
  Kirjoituksia: 5
  Vastauksia: 113

  Poikakaverin sisko on todella vaaleaihoinen espanjalaiseksi ja joutuu lotraamaan sitä rasvaa ihan yhtä paljon kuin minäkin, vaikka olenkin erittäin vaalea suomalainen. Hän kerran sitte nukahti rannalle ja vaikka oli rasvannukki niin liian pitkään oli auringossa lisäämättä rasvaa ja sai toisen asteen palovammat, josta jäi todennäköisesti ikuiset arvet.

  En leikkisi auringon kanssa yhtään. Itteäki nyt ketuttaa ku olin koko päivän purjehtimassa ja vaikka rasvoin niin en tarpeeksi ja kerroin oli VAIN 15, joten poltin reidet siihen kuntoon että niitä poltteli pitkään ja nyt sitte kesin nahkaa niistä..

  Mennään torstaina taas lomaileen rannalle ja nyt pitemmäksi aikaa, ja ensimmäisenä aijon ostaa itelle korkeampikertoimisen rasvan sekä vartalolle että kasvoille. Tällä hetkellä on VAIN 15 vartalolle ja 30 kasvoille.

  Vauvoista ei kokemusta, mutta itse en ainakaan riskeerais nuorta suomalaista ihoa auringolle.. Iho menee niin helposti pilalle auringossa.. Ja tummatukkaisuus ei takaa sitä että iho kestäisi paremmin aurinkoa mitä vaaleahiuksisilla.

  LINKKI

  bhajee
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.08.2006
  Kirjoituksia: 70
  Vastauksia: 2570

  Ei minullakaan vauvoista kokemusta, mutta en myöskään suosittele… ennusteen mukaan lähipäivien UV-indeksi Aurinkorannikola on 9. Jossain verkossa on suosituksia kuinka kauan milläkin indeksillä kannattaa olla auringossa (en nyt jaksa guugeloida, mutta aika on melkoisen lyhyt tyypillisellä suomalaisella ihotyypillä ja indeksin arvolla 9).

  Suomessa ei parhailla kesähelteilläkään päästä lähelle yhdeksää.

  Niin ja vauvojen/lastenkin silmät on syytä suojata kunnon aurinkolaseilla.

  Vähän lisätietoa täältä: http://www.fmi.fi/tutkimus_yhteiskunta/yhteiskunta_15.html

  LINKKI

  Raya
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.12.2006
  Kirjoituksia: 24
  Vastauksia: 1011

  Minusta on aika outoa ettei neuvolan terveydenhoitaja kertonut sinulle seuraavaa:

  Alle kaksivuotiasta ei saisi pitää laisinkaan suorassa auringonpaisteessa eikä näin nuorilla saisi käyttää auringonsuojatuotteita.

  Auringonsuojatuotteiden kemikaalit saattavat imeytyä iholta vauvan elimistöön.
  Alle kaksivuotiaan suoja auringossa on vaatetus sekä suoran auringonpaisteen välttäminen.

  Pienten suojaaminen on tärkeää, koska lapsen iho on ohut ja ihon omat suojamekanismit eivät ole kehittyneet.

  Tärkeää on suojata vauvaikäisenkin silmät kunnollisen suojan antavilla aurinkolaseillä (+lierihattu tai lippis), pienimmille löytyy kyllä oikeita laseja optikkoliikkeestä.
  Suojaaminen on äärettömän tärkeää, koska lapsen silmän mykiö päästää lävitseen enemmän UV-säteilyä kuin aikuisen.

  Varjossa voi sitten ottaa rennommin.

  LINKKI

  blues
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 1928

  Mun molemmat pojat kasvoivat lansi afrikassa . Altaalla mulivat koko paivan 3 kuukautisesta alkaen. Vari oli vain hiukka vaaleampi kuin paikallisilla. Hyvin tuntuvat selvinneen….

  LINKKI

  Elämästä utelias
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.07.2007
  Kirjoituksia: 44
  Vastauksia: 1076

  lapset ovat olleet pienestä pitäen auringossa ja voiteita ei olla pahemmin laitettu. Vanhemmiten ollaan laitettu rasvaa jos ollaan ”muistettu”.

  Vaan ajat muuttuu ja kokemus tuo viisauden ehkä. Sekin joskus kauhistuttaa näin kesällä kun näkee perheitä jotka vaunujen kanssa liikkeellä ja itse ovat pukeutuneet kevyesti, kas kumma se pieni lapsi on siellä vaunussa täydessä pukeissa ja vaununkuomukin tiukasti kiinni. Sit ihmetellään että mikä tuota lasta nyt vaivaa kun itkee. 😉

  Ei muuta kun suoja patjaan ja lapsi ilkoisillaan sinne köllöttelemään, jonkun ohkaisen lakanan voi heittää siihen.( ainakin rannalla )
  Tänään on pyykkikoneet olemassa .

  LINKKI

  Mrs S
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2008
  Kirjoituksia: 29
  Vastauksia: 78

  Mun olisi pitänyt muotoilla kysymykseni paremmin.. Eli me ollaan auringon kanssa hyvin varovaisia. Pojalla on aina pitkähihaiset ja -punttiset päällä, ja hattu ja rattaissa varjo ja silmillä aurinkolasit. Virallisen suosituksen mukaan aurinkorasvoja ei tulisi käyttää alle kaksivuotiaille, uskonnosta siis ei ole kyse (..?). Eikä neuvola ole neuvonut olemaan suojaamattomasti auringonpaisteessa.

  Lähinnä mä hain just noita uv-indexejä (kiitos bhajee!), ja sitä, että koska yöllä tuskin on kenenkään käytettävä aurinkorasvoja ja pitkäpunttisia, että milloin yö muuttuu aamuksi ja auringonsäteet polttaviksi, onko se välittömästi auringonnousun jälkeen? Kun muuten espanjan kesässä pienen on oltava niin puettuna, tuntuisi kivalta, jos hän voisi aamunkoitteessa pulikoida rannalla vähän vähemmissä vaatteissa.

  LINKKI

  Tulppu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.02.2008
  Kirjoituksia: 23
  Vastauksia: 239

  Eikös apteekeissa kuitenkin myydä vauvoille tarkoitettuja aurinkovoiteita? :O

  Ehkä tämä on sitten sellainen juttu, jota lapseton ei voi ymmärtää… 🙂

  LINKKI

  devspain
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.01.2007
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 1281
  Mrs kirjoitti:

  Olimme ajatelleet olla rannalla korkeintaan yhdeksään..

  Eihän aurinko oikeastaan ole _kunnolla_ edes noussut 9:ltä! Kahdeksan aikoihin ”sarastelee”.. Vai tarkoititko klo 21:n?
  Kymmeneltä alkaa toki olla ainakin suomalaisittain ”lämmintä”!

  Huomatkaa, että olemme täällä 0-meridiaanin läntisellä puolella eli noin 1h ”väärässä ajassa” kun pitää noudattaa Euroopan aikaa!

  LINKKI

  blues
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 1928

  Usko nyt vaan, ei se aurinko ole mikaan grilli suomen ulkopuolellakaan. Tunti pari auringon nousun jalkeen tai sama illalla ei vahingoita ketaan. Lue ylempaa miten mun tenavat kasvoi. Jos hiukankaan luet maantietoa niin huomaat etta on niita lapsia muuallakin eivatka he suinkaan kuivu auringossa.

  Taalla australiassa suojaavat pienimpansa vaatteilla. Pitkahihainen paita ja housut niin taatusti parjaa kaveri tunnin aamulla/illalla auringossa.

  LINKKI

  Raya
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.12.2006
  Kirjoituksia: 24
  Vastauksia: 1011

  Huomenna 14.8. UV-säteily ylittää UVI 3:n n. klo 11.
  Pe 15.8. UVI 3 ylittyy aiemmin eli ennen klo 10.
  UVI 3 on se raja jonka jälkeen suojautuminen on välttämätöntä, eritoten säteilyyn tottumattomille suomalaisille ja heille joiden ihon suojautumiskyky ei ole vielä kehittynyt.n
  Eli ennen tuon UVI 3:n ylittymistä ei PITÄISI olla palamisen riskiä.

  Ja UVI tiedot löytyvät Ilmatieteen laitoksen sivuilta haulla. (En tiedä onko mainittu kun en pääse kirjoittaessani lukemaan muita postauksia)

  http://www.fmi.fi/saa/varoituk_7.html?region=europe-west-russia&city=malaga&day=2

  Tiedätkö muuten Blues missä maassa on eniten maailmassa pahanlaatuisia ihokasvaimia?
  -No Ausseissa tietenkin, vaalea iho ja arska eivät vaan sovi yhteen, nykyisin kun ilmakehän otsonikerros joka tarkoitus olisi suojata meitä auringon haitallisilta säteiltä on ohentunut huomatta- vasti. Jonka te kaikki toki tiedätte.

  Ja neuvot ainoastaan siksi, että rannoilla näkee valitettavan usein pienokaisia joiden iho on palanut (ja siksi että ihoasioista tietävänä on jaettava tietoa), vaikka aurinko on turvallinen ja kaikki tietävät miten toimia.
  Ja tiesittekö että ihon ”muisti” on elinikäinen?
  Eli palaminen on aina riski.

  Kysyjän tosin uskon osaavan toimia järkevästi ja välttävän suurimman UVI:n aikaa jo kysymyksen perusteella.

  Valenciassa ei muuten en ole nähnyt pienokaisia rannalla suojaamattomana tai pois varjosta edes aamupäivällä.

  En tiedä Blues minkä ikäisiä poikasi ovat, mutta jos minulla olisi nykyisin pieniä lapsia olisin tarkka, ettei tarvitse sitten harmitella.

  Täysin toinen juttu on se, että meidän suomalaisten pitäisi altistaa kasvojen ihoa auringolle saadaksemme D-vitamiini varastot täyteen, mutta tämä koskee aurinkoon tottunutta oman suojamekanismin kehittänyttä ihoa.

  Enkä minä ainakaan neuvo pahantahtoisuuttani pilatakseni jonkun loman.

  Tulppu kirjoitti:

  Eikös apteekeissa kuitenkin myydä vauvoille tarkoitettuja aurinkovoiteita? :O

  Ehkä tämä on sitten sellainen juttu, jota lapseton ei voi ymmärtää… 🙂

  Tulppu guapa, myydään kai, mutta koska iho on suurin elin ja sen kautta imeytyy erilaisia kemiallisia aineita helposti, ei suositella suojavoiteita alle 2-vuotiaille.
  Tämä on puhtaasti lääketieteellisiin suosituksiin pohjautuvaa ohjeistusta, ei mitään vanhemmuuteen liittyvää salatiedettä.

  Eikä lapsettoman ymmärryksessä vikaa ole. 😉

  LINKKI

  blues
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 1928
  Raya kirjoitti:

  Tiedätkö muuten Blues missä maassa on eniten maailmassa pahanlaatuisia ihokasvaimia?
  -No Ausseissa tietenkin, vaalea iho ja arska eivät vaan sovi yhteen, nykyisin kun ilmakehän otsonikerros joka tarkoitus olisi suojata meitä auringon haitallisilta säteiltä on ohentunut huomatta- vasti. Jonka te kaikki toki tiedätte.

  En tiedä Blues minkä ikäisiä poikasi ovat, mutta jos minulla olisi nykyisin pieniä lapsia olisin tarkka, ettei tarvitse sitten harmitella.

  liittyvää salatiedettä.

  Eikä lapsettoman ymmärryksessä vikaa ole. 😉

  Juu varsin hyvin tiedan etta tallapuolella maailmaa nahka palaa ihan eri lailla kuin kotona Espanjassa. Taallapain kutsutaan tata melanoomaa nimella ”Kiwi disease)”, Todella yleinen Uudessa Seelannissa jossa normaali nahka palaa suojaamattomana taatusti.

  Mun pojat ovat nyt 30 ja 33. Molemmat kasvoivat afrikassa ja viettivat paivansa altaalla ja myos rannalla. Tuskin siita muuta vaivaa heille on jaanyt kuin hiukan helpommin ruskettuva iho ja avarampi katsomus maailman menoon. Maitoa eivat tosin pysty vielakaan juomaan mutta kalja tuntuu olevan ihan OK….

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 17)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.