Asuntomarkkinoilla lama?

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Asuinalueet ja asumisvinkit Asuntomarkkinoilla lama?

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 227)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Hot
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.07.2006
  Kirjoituksia: 122
  Vastauksia: 535

  Ovatko Espanjan asuntorakentamisen ongelmat jo alkaneet?

  Jututin espanjalaisen rakennusfirman omistajaa ja hänen sanomansa oli selkeä: asuntojen myynti on pysähtynyt. Asiakkaat eivät tule edes katsomaan uusia asuntoja.

  Löytyy kokonaisia urbanisaatioita, joiden asunnot ovat pääosin tyhjiä. Ne eivät välttämättä ole enää rakennuttajan omaisuutta vaan investoijien. Espanjassa on pitkään pätenyt sääntö: osta valmistuvasta projektista asuntoja ja myy ne sitten valmistuttua hyvällä voitolla. Nyt hintataso on tasaantunut ja jopa laskenut.

  Rakentaja kertoi ongelmien syiksi:

  • Espanjan hintakupla
  • USA:n asuntomarkkinaongelmat ja niiden heijastuminen myös Espanjaan
  • Espanjan asuntotuotannon korruptioskandaalit ovat pelästyttäneet ulkomaisia sijoittajia

  Myös jututtamani puutarhan omistaja kertoi kaupan hidastuneen. Toki on ymmärrettävää, että jos rakennustoiminta hidastuu, myös puutarhojen rakentaminen vähentyy oleellisesti.

  Jos asuntojen myyntitilannetta kysyisi asunnonvälittäjiltä, kuten lehdet usein tekevät, heiltä tuskin saa liian pessimististä näkemystä, koska tuo näkemys haittaisi heidän bisnestään.

  Mitä tästä seuraa, jos on totta?

  • Asuntojen myyntiaika pitenee ja hinnat laskevat
  • Moni rakennusfirma menee konkkaan uusien projektien puutteessa ja vanhan tuotannon jäädessä käsiin
  • Parin vuoden sisällä tulee hyvä aika ostaa asunto Espanjasta
  • Asialla voi olla vaikutusta myös mm. rannikolla työskentelevien suomalaisten kirvesmiesporukoiden työnsaantiin lähitulevaisuudessa
  • Ongelma alkoi asuntomarkkinoilta, mutta se vetää muun taloustoiminnan perässään

  Sorry, että olen näin pessimistinen tavattuani nuo pari ihmistä. Toki tuo asuntotuotannon lama näkyy jo Suomessakin YITn, Ramirentin ja monen muun rakennusalan osakkeen romahtamisena, vaikka nuo firmat tekevät vielä tänä vuonna hyvää tulosta. Pörssi ennustaa aina puoli vuotta eteenpäin.

  LINKKI

  Masa P
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.12.2006
  Kirjoituksia: 85
  Vastauksia: 746

  Turha, HOT, on pyydellä anteeksi. Kertomasi ei ole pessimismiä, vaan realismiä!

  Tilanne selviää helposti, kun käy rakennusalueilla. Useat talot ovat jääneet kesken. Ja todella, valmiita urbanisatioita on aivan autiona!

  LINKKI

  LakuPekka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 25.11.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 394

  Heippa taas,

  Toivoisin, että ihmiset oppisivat ymmärtämään sen, että kannattavaa kauppaa tehdään silloin, kun muut myyvät, niin pitäisi ostaa ja kun rakennussuhdanteet vetävät, pitäisi toimia päinvastoin eli myydä.

  Olen varma siitä, että Espanjan kiinteistömarkkinat vetävät taas muutaman vuoden sisällä ja väitteeni perustuu siihen, että

  – kun asuntojen rakentaminen vähenee, niin tarjonnan määräkin laskee, jolloin ostettavista kohteista alkaa tulla hiljalleen pulaa, joka taas johtaa hintojen nousuun.
  – myös korot alkavat olla katossaan ja pikemminkin koronlasku on todennäköinen. Kun korkotaso alenee, niin yleensä kiinteistömarkkinat piristyvät pienellä viiveellä.

  Lisäksi jos nyt rakentaa tai peruskorjaa, niin on mahdollista saada järkevän hintaisia rakennusurakoita, ammattitaitoisia rakennusmiehiä sekä materiaalienkin hinnat ovat kohdallaan ja tavaratoimitukset pelaavat aikataulujen mukaisesti.

  Espanjassa paistaa aurinko ja se on lyömätön valtti/ässä myös tulevaisuudessa. Lisäksi alue on turvallinen, ei ole rasistinen, infrastruktuuri toimii sekä kunnat että valtiovalta investoivat massiivisesti alueiden ja palveluiden kehittämiseksi.

  Tässä olisi tarjolla ilmaisia neuvoja vaurastumiselle; investoikaa nyt ja älkää myykö, ellei ole pakko.

  LINKKI

  Castro
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.09.2007
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 9

  LakuPekalla taisi olla näppis lainassa/ tai sitten minä lainaan hänen näppistään, sillä mielipiteemme ovat niin yhteneväiset. Nyt todellakin alkaa olla aika ostaa se kakkoskoti auringon alta – eli hetkellä jolloin muut myyvät, ostaminen on yleensä kannattavaa. Tai toisena indikaattorina voisi toimia se nyrkkisääntö, että hintanotkahduksen aikaan – mitä osittain nyt elämme – yleensä on mitä mainioin lisäoston paikka.

  Kaikkihan me kuningaskuluttajat unelmoimme halvalla ostamisesta ja kalliilla myymisestä. Ongelmana on vain se, että tulevaisuuteen on vaikea nähdä ja kukapa meille kertoisi sen oikean hetken, jolloin pitäisi myydä tai ostaa. Mitenkähän monta harmittelua olenkaan kuullut tyyliin, että “olisi pitänyt ostaa silloin pari vuotta sitten…”. Kun hintataso lähtee laskuun, on auttamattomasti liian myöhäistä myydä kalliilla. Vastaavasti laskun hetkellä ei osteta, koska “huomenna voi saada vieläkin halvemmalla”. Laskun taittumisen huomaa kuitenkin vasta sitten kun hinta on taas noussut, ja silloin peli on jo menetetty, tai ainakin ne hulppeat voitontoiveet ovat hautauneet.

  Espanja ja Aurinkorannikko alueena on aina vetovoimainen magneetti suhdannevaihteluista huolimatta. Aurinko ei katoa minnekään, kulkuyhteydet ovat lyhyet minne tahansa Eurooppaan ja maa on toistaiseksi kohtalaisen turvallinen. Infrastruktuuri on hyväksyttävässä kunnossa, elämäntapa on eurooppalainen jne. Monet ostohaluiset kysyvätkin tämän tästä mikä on näkemyksemme esim. Espanjaa edullisemman Turkin suhteen asuntosijoitusta ajateltaessa, mihin omana näkemyksenäni voisin todeta seuraavaa;

  Itseäni Turkissa eniten haittaa maan epävakaa sisä- ja miksei myös ulkopoliittinen tilanne. EU:hun menon myötä kaiken uhotaan muuttuvan, mutta… Turkkihan hyväksyttiin EU:n ehdokasvaltioksi jo vuonna 1999, mutta edelleenkin maa on vielä kaukana EU-jäsenyyden vaatimuksista eikä se tunnu täyttävän vaadittuja poliittisia kriteerejä. Lisäksi Turkin liittymisellä olisi huomattavia taloudellisia vaikutuksia, joten EU-liittymisneuvottelujen rahoitusnäkökohdista voidaan sopia lopullisesti vasta, kun vuoden 2013 jälkeistä aikaa koskeva rahoituskehys siihen liittyvine rahoitusuudistuksineen on laadittu.

  Lisäksi Kyproksen kriisi, kurdiväestön & muiden naapurimaiden tilanne, kansainväliset konfliktit sekä talouden uhkat toimivat aikamoisina rajoitteina maan kehittymiselle. Totta, että Turkin ohjauskorko on laskenut huippuvuosien käsittämättömien korkeista prosenteista melko lähelle eurooppalaista tasoa, mutta silti…. Lisäksi myös öljyn hinta vaikuttaa energiariippuvaiseen Turkkiin eli kaikki vaihtelut taatusti näkyvät käytännön elämässä ja asumisessa.

  Kaikki yllämainittu summaa näkemykseni Turkista. Varmasti sieltä on mahdollista tehdä aika mukavia voittoja sijoitusmielessä muutaman vuoden tähtäimellä eli tehdä ”takavuosien espanjat”, mutta silloin ostamisen kriteeri onkin aivan toinen kuin se, että haetaan itselle soveltuvaa kakkoskotia.

  Totta on sekin, että uudiskohteita on paljon tarjolla, mutta onhan siinä kuluttajan kannalta loistavatkin puolensa. Nimittäin, nyt pääsee konkreettisesti näkemään mitä on ostamassa, kun ostopäätöstä ei enää tarvitse tehdä pelkkien papereiden ja luonnosten pohjalta. Lisäksi tällaisen uudiskohteen saattaa saada hyvinkin houkuttelevaan tarjoushintaan eli kuluttaja voittaa rakennuttajan myydessä tuotteensa pienemmällä marginaalilla. Tällaista kohdetta ostettaessa kannattaa kuitenkin olla hyvin perillä lupa-asioista.

  Eli välittäjän suulla puhuttuna ei asuntokauppa suinkaan ole täysin pysähtynyt. Myyntiä tehdään, vaikkakin hitaampaan tahtiin kuin aikaisempina huippuvuosina. Turhan pelon lietsominen on kuitenkin aiheetonta ja tarpeetonta. Pitää nyt kuitenkin muistaa, että liike-elämässä on omat syklinsä, jotka ovat säännöllisen epäsäännöllisesti toistuvia ilmiöitä.

  LINKKI

  Tuomo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 15.07.2006
  Kirjoituksia: 57
  Vastauksia: 627
  Castro kirjoitti:

  Nyt todellakin alkaa olla aika ostaa se kakkoskoti auringon alta – eli hetkellä jolloin muut myyvät, ostaminen on yleensä kannattavaa. Tai toisena indikaattorina voisi toimia se nyrkkisääntö, että hintanotkahduksen aikaan – mitä osittain nyt elämme – yleensä on mitä mainioin lisäoston paikka.

  Tuo ’osta kun muut myyvät, myy kun muut ostavat’ ei ole laki vaan eräänlainen vitsi. Jossa kyllä eräissä olosuhteissa, eräillä reunaehdoilla, voi silti olla vinha peräkin.

  Kysymys on tarkemmin siitä, että pitää
  1) ostaa kun on toiveita kaman arvon noususta ja
  2) myydä kun on syytä pelätä arvon putoavan.

  (Kumpaankin kohtaan voisi vielä lisätä, että lyhyellä tai pitkemmällä tähtäyksellä, ad libitum)

  Tällä hetkellä ei Costalla juuri ole odotettavissa merkittävää nousua. Päinvastoin, tälläkin foorumilla on keskusteltu vain siitä, ovatko hinnat jo kääntyneet laskuun, vai ollaanko jonkinmoisessa tasannevaiheessa.

  Seuraan melenkiinnolla. Minulla on sellainen ajatus – tässä vaiheessa vasta haave joka ei välttämättä toteudu – että parin kolmen vuoden päästä minun kannattaa myydä Helsingin kämppäni ja ostaa täältä jokinmoinen. Mutta ei siis m-i-s-s-ä-ä-n n-i-m-e-s-s-ä tänä talvena.

  LINKKI

  Hot
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.07.2006
  Kirjoituksia: 122
  Vastauksia: 535

  Castro,

  Puhuit Turkista, mutta tässä lähempänä on Portugal, jossa asuntojen hintataso on selkeästi Espanjaa alhaisempi. Portugalin Malagaa vastaava kaupunki on Faro, jonne on kohtuulliset lentoyhteydet Suomesta. Faron ympäristö tai koko Algarve (eteläinen Andalusiaa vastaava provinssi) on kehittynyt viime vuosina valtavasti. Vilamouran golfkentät lähellä Albufeiraa ovat todella hyviä, paikallinen ruoka on maittavaa ja yksi erittäin positiivinen asia turistien kannalta: portugalilaiset puhuvat englantia paljon useammin ja paremmin kuin espanjalaiset.

  Saksalaiset ovat löytäneet Kroatian ja siksi siellä hintataso on viime vuosina noussut kohisten, mutta on edelleen halpa maa.

  Ei liene maanpetturuutta mainita näitäkin kohteita Espanjan porttaalissa niille, jotka havittelevat omaa kotia etelän lämmöstä? Molempien mainittujen maiden asuntojen hintakupla on varmaan pienempi kuin Espanjassa.

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Moi,ajattelin osallistua keskusteluun koska olen sattuneesta syystä seuraillut asuntokauppoja ja hintoja sekä stadissa että costalla.Mulla on semmoinen kuva ,että kuvio on sekä suomessa että espanjassa samantapainen,kauppa alkaa hiipumaan ,hinnat ei ainakaan nouse,tinkiminen tuottaa tulosta jne.,espanjassa ollaan vähän pitemmällä ,mutta siellä on hintakehitys ollutkin aika hurjaa viime vuosina.Meillä olisi perheessä asunnonosto ajankohtaista(malagassa),mutta nyt kyllä katsellaan ehkä vuoden verran mitä hinnoille tapahtuu.Ja ehkä en ole kovinkaan väärässä jos väitän ,että ainakin helsingissä on nyt jo ns.tavallisen normiasunnon myyntiaika pidentynyt ja ostajat ovat hyvinkin hintatietoisia.

  LINKKI

  Castro
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.09.2007
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 9

  Turkki nyt vaan sattui nousemaan kohteeksi siitä syystä, että siitä kysytään meiltä huomattavasti paljon enemmän kuin mistään muusta vaihtoehto-maasta, josta kakkoskotia ollaan etsimässä.

  Ei liene kuitenkaan tarpeellista alkaa käydä läpi jokaista mahdollista maankolkkaa vertailtavaksi Espanjan kanssa, mutta ainakin mitä Kroatiaan tulee niin totean, että omakohtaista kokemusta ei ole eikä sieltä ole ikinä kysytty ”etelän kotia”. Ilmasto taitaa kuitenkin olla aika lailla manner-Espanjaa viileämpi, palveluiden saatavuus ja/ tai infrastruktuuri kenties hieman kasvuvaiheessa oleva, kulkuyhteyksiin taitaa päteä sama juttu jne. Maisemat varmasti ovat kauniita, ja hintataso luonnollisesti vielä edullinen Espanjaan verrattuna, mutta en nyt kuitenkaan asettaisi näitä samalle linjalle vertailtaviksi – sen verran eri asioista on kyse.

  Portugalissa on hieman edullisemmat asunnot, ainakin eri välittäjien sivuja pikaisesti tarkasteltaessa, mutta ero ei enää ole valtavan suuri. Golfin peluuhinnoissa niin ikään nopean tarkastelun tuloksena en havainnut mitään massiivista hintaeroa Portugalin eduksi.

  Mutta, kuten sanottua, kaikkihan on suhteellista ja täysin riippuvaista siitä, mistä ja mitä kukin haluaa. En nyt kuitenkaan itse jäisi odottelemaan kahdeksi vuodeksi, sillä silloin saatetaan olla tilanteessa ”meni jo…”

  LINKKI

  Masa P
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.12.2006
  Kirjoituksia: 85
  Vastauksia: 746

  Pikkuisehan tuo GOLF näin etelässä hipaisee asumista. Tai ainakin viihtymistä, jos lajia harrastaa!

  Algarven hinnat ovat keskimäärin korkeammat, kuin Costa del Golfin ! Ainakin, mitä tulee näihin talvitarjouksiin!

  Tämä selviää greatgolf.com nettisivuilta! Eipä uskoisi, että täyspitkällä kentällä CdSolilla pääsee pelaamaan 28€:lla!

  LINKKI

  LakuPekka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 25.11.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 394

  Heippa,

  Jos asunnon hinta on ainoa valinnan kriteeri, niin suosittelisin esim. savimajan rakentamista, johonkin sarvikounojen maahan. Kunpa ihmiset oppisivat ymmärtämään sen, että elämässä on muitakin arvoja, kuin asunnon hinta.

  Nyt sanon hieman rumasti, mutta minusta on ollut hyvä se seikka, että Espanja on saavuttanut muun Euroopan hintatason, jolloin p.a.-rupusakki on siirtynyt muihin maihin. Tämä takaa jatkossakin suotuisan kehityksen Aurinkorannikolla.

  LINKKI

  tuisku
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 31
  Vastauksia: 1697

  siis enaan on enaa,onko sitten ”sarvikouno” sarvikuono?

  LINKKI

  LakuPekka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 25.11.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 394

  Heippa,

  Tuisku tädille: siis enaan on enaa,onko sitten ”sarvikouno” sarvikuono?

  Hyvä!..:)

  LINKKI

  tuisku
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 31
  Vastauksia: 1697

  textit on mita sattuu,kun 2 sormel napytan,onnex sentaa lukutaito on viel jotenkuten hallinnas.

  LINKKI

  mille
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 27.07.2006
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 632

  Hyvä tuisku, huomauttaisin mitä kohteliaimmin em. nimimerkin kirjoitusasun olevan muotoa LakuPekka.

  Vahinko, ettei LakuPekka kiihkoissaan lukenut kirjoitustaan ennen kommenttiasi tarpeeksi huolella. Nythän sitä hän ei enää voi oikaista. Kiivaaasta luonteesta kärsii hyvänkin oppisivistyksen saanut. MOT.

  LINKKI

  Old Chap
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 106
  Vastauksia: 2386
  LakuPekka kirjoitti:

  … minusta on ollut hyvä se seikka, että Espanja on saavuttanut muun Euroopan hintatason, jolloin p.a.-rupusakki on siirtynyt muihin maihin.

  Niitä vyöryy nyt tänne Aasiaan, minne minäkin tulin, mutta muutin asian havaittuani oitis asumaan sivummalle. Jos haluat tutustua asiaan tarkemmin, voit käydä katselemassa, miten jotkut rupulaiset keskustelevat keskenään uuden kohdemaan piirteistä esimerkiksi täällä!

  Huomaa silti, että antamani esimerkki (ja koko se sivusto) antaa vain yksipuolisen kuvan todellisuudesta. Meitä kun on moneksi kaikkialla, niin paikallisia kuin expattejakin. Mutta kuitenkin …

  Vaan asunnot ovat Espanjaan verrattuna todella halpoja täällä. Samoin hyväkuntoisten golfkenttien käyttö, ruoka, arkinen elämä ja matkustaminen, kaikenmoinen hyvinvointi ja terveydenhoito.

  Minulla tosin syyt piilevät syvemmällä, sydämen tienoilla – o’ la-laa!

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 227)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.