Uusimmat › Keskustelu › Yleistä › Yleiset pulinat › Asunnon omistusmuodon vaihtoehdot?
- Tämä aihe sisältää 10 vastaukset, 6 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 12 vuotta, 3 kuukautta sitten
Frank toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
Moni varmasti hoitaa asunnon ostamisen henkilökohtaiseen tai -siin niimiin. Mutta oletteko harkinneet asunnon ostoa vaikkapa omassa omistuksessa olevalle yritykselle? Varsinkin jos asuntoa aikoo vuokrata ja saada jopa vuokratuloa, niin silloinhan pääsisi IVAn piiriin ja korjaukset ym. tulisivat verovähennysten piiriin. Vaikkapa 10 vuoden päästä jos pitää rappailla seiniä tms.
Lisäksi taitaa olla niin, että mahdollinen omistajuuden vaihto tulee edullisemmaksi kun yhtiö vaihtaa omistajaa eikä kiinteistö? Kun siirrytään perunkirjoitusvaiheeseen, niin silloinhan esimerkiksi oy-pohjainen omistus saattaa helpottaa paperisotaakin?Onko kokemusta/vinkkejä?
Nyt kerron aika mututietoa, mutta käsittääkseni Espanjan verolait ovat muuttuneet viime vuosina tässä suhteessa paljon. Lumenluojan mainitsemat edut olivat vanhan verolain piirissä táyttá totta, mutta nykyään yrityksen kautta omistamiseen liittyvät edut ja omistusmuotojen erot eivät ole enää yhtä suuret ja hupenevat nopeasti yrityksen kirjanpito- ym. kuluihin.
Toivottavasti jollain on tarkempaa tietoa. Haluan tällä kommentilla vain muistuttaa, että Espanjan veroasioista puhuttaessa kannattaa aina tarkistaa, miltä ajalta käyttämäsi tiedonlähteet ovat, maailma muuttuu nopeasti ja Espanjassa on tunnetusti kaikista julkishallintoon liittyvistä asioista aina olemassa ”monta totuutta”.
Meillä on ollut vuotuiset kulut kämpästä jotain 1000€ , siis verot ja vastikkeet, mä en viitsi edes laskea tarkkaa summaa. Ja siihen kulutuksen mukaan vesi ja sähkö päälle. Ja tietenkin jos jotain on tarvinnut kunnostaa , se on sitten tehty.
Kuinka paljon vaivaa kannattaa nähdä että näistä summista vielä nipistää jotain verokikkailulla?
Tää on tietysti jokaisen omassa valinnassa , mutta mulle tuli mieleen heti kysymys , jos on varaa ostaa kämppä Espanjasta, eikö elämässä ole muuta tärkeämpääkin tekemistä kuin miettiä muutaman kymmenen euron säästöä?
Ja tää mun ylimalkainen kustannusarvio on pienestä 60 neliöisestä yhden makkarin kämpästä Mijas Costalla.
Tilanne on kulujen osalta hyvinkin erilainen eri puolilla Espanjaa ja vastikkeet vaihtelevat oman valinnan mukaan . Ja isommasta kämpästä tietenkin maksaa enemmän , mutta silloin myös luulisi olevan enemmän löysää rahaa ja vielä vähemmän tarvetta miettiä viimeistä saituuden muotoa.Jatkan vielä ”mutustelua”: Toinen tonni vuodessa menee helposti vain omistajana toimivan yrityksen kirjanpitoon vuodessa ja muistaakseni oli vielá joku sellainen kuvio (mutua ja muistikuvaa huom!) että yritys maksaa omistamastaan kiinteistöstá jotain yksityishenkilöä suurempaa kiinteistöveroa edelleenkin. Aikamoiset korjaukset ja verováhennykset saa tehdä, ennen kuin ne rahat säästää.
Ennen vanhaan náitä kuvioita yritysten nimiin tehtiin nimen omaan siksi, että yrityksen myymisen kulut olivat ennen oleellisesti pienemmät ja helpottivat myyntiä / lasten nimiin siirtämistá. Olen kuitenkin (kuulopuheiden perusteella) siinä käsityksessä että enää oleellista eroa yritysomistamisen puolelle ei olisi. Ja perintöasioista muistelen kuulleeni, ettá ellei kyseessä ole suunnilleen 600.000e arvoinen tai kalliimpi asunto, niin yrityksen nimissä omistamisessa ei olisi oleellista etua.
Mutta mutua on siis tämä viesti… osaako kukaan kertoa tarkemmin?
Vuokrauksesta vielä; jos omistat yksityishenkilönä asunnon Espanjasta ja vuokraat sitä ja verotuksesi on Suomessa. Suomella ei ole verotusoikeutta Espanjasta saatuun vuokratuloon. Tuskin Espanjakaan jaksaa Sinun vuokrauksesta olla kiinnostunut. Näin ollen maksat asunnon omistamisesta pienen veron Espanjaan ja vuokratulo jää sitten sinulle
kaikille.
Hyviä kommentteja moista kuluista ja veroruksen vaikutuksista. Yllättäävää toisaan on, että jos yksitys- ja yritysveron ero on noin pieni. Eli jäljelle jäisi vain mahdollinen IVA:n palautus … joskin sitäkään ei tule jos vuokratuloista ei tekisi ilmoitusta. Mutta pitkällä jänteellä ajatellen kun puhutaan OKT-tyyppisestä kiintiestöstä ja remonteista siitä saattaisi olla etua. Mutta jos kirjanpito on kallista (Suomessa sen voi tehdä helposti itse tai se maksaa satasen pari) niin kyllähän silloin mahdollinen hyöty kapenee oleellisesti. Ja silloin astuu kuvioihin operandiksi tuo Krisin mainitsema mittavampi kiinteistöomaisuus.
Santiagolle sen verran, että ehkä tässä minun tapauksessa ei ole kyseessä puhdas saituus vaan ihan se totuttu tapa laskea vaihtoehdot ja miettiä seuraavaa askeltakin vaikkapa kiinteistön luovutuksessa. Tai no.. aika tarkka olen rahoistani = eli saitahan minä 🙂 Mutta totta on se, että pienestä potista säästämällä ei saa kuin känsät kämmeniin – isommasta pienempikin prosentti tarjoaa antavammin. Ja monesta harrastuksesta ottaa aika usein känsiä…
Miten menee prosessi, jos omistaa kerrostaloasunon ja sitten ”taloyhtiötä”/taloa pitää alkaa remontoimaan tms? Onko olemassa joku taho talossa tai omistajien yhteenliittymä (kuten Suomessa ) joka päättää vaikkapa julkisivuremonteista?
Hehehee, ai että onko taloyhtiötä? 🙂 No on, ja eteläespanjalaisen taloyhtiön Comunidad de Propietarios kokous on yleensä kokemisen arvoinen farssi… Hauskimmillan kuin meluisa komedia, pahimmillaan painajainen, voit lukea Hotin kokemuksia toisesta ketjusta:
Ei se onneksi aina noin kamalaa ole, mutta usein aika riitaisaa. Taloyhtiö siis hoitaa kerrostalossa julkisivuremontit yms ja urbanisaatiossa päättää omakotialueen yhteisistä asioista.
Isompaan rakentamiseen ja remontoimiseen tarvitaan omakotitaloonkin kunnan/kaupungin lupa, Licencia de Obra. ”Tapana” on ollut, että lupa haetaan ihan pieneen remonttiin ja kun kerran joku lupalappu on, niin sen varjolla tehdään sitten ihan mitä mieli tekee, laitetaan vaikka koko kämppä uusiksi. Hiljattain kuulin kuitenkin että esim. Fuengirola vaati mykyään arkkitehdin piirustukset omakotitalon remonttia varten ja muutenkaan Espanja ei ole enää ihan ”entisellään”: monia asioita valvotaan jo tarkemmin. (Ehkä osittain siksi että lupalapuista maksetaan ja kaupungin kassoissa pilkottaa pohja? Tämä on vain oma arvaukseni.)
Tarkoitukseni ei ole olla negatiivinen, minusta on hienoa, että asiallisesti ja laajasti kyselemällä etsit tietoa täältä ja olet saanut kysymyksilläsi keskustelua aikaan. Kyllä espanjan byrokratiastakin selviää, Pakkaat vaan mukaan matkalaukkuun PALJON kärsivällisyyttä ja ison annoksen huumorintajua. 🙂
Heips.
Kiitos Krisin ja Santiagon asiantuntevien lausuntojen tässä streamissä – mutta Hot ei puuttunut asiaan mitenkään! ? !
Muistelen Hotin ottaneen hiljan nenäänsä ja varmaankin hän salaa lukee näitäkin viestejä ;). Mutta voisiko joku Hotin tunteva häntä hieman lepyytellä, jotta saisimme viimeistä ja asiallisen kriittistä tietoa tähänkin pikku pulmaan.
Jussi – stadissa sataa
vaikeimpia tapauksia? Kait brittien kanssa pärjää kun tuskin kerkeävät jalkapalloltaan ja olueltaan kokouksiin.
Kaikissa maissa , kaikissa kokouksissa on vähintään se yksi hörhö jolla on joku asia jota se on omistautunut ajamaan.Ennen kuin se saadaan hiljaiseksi menee 2-3 tuntia , niinsanotusti sen itsensä jauhamiseen.
Engelsmannit on ainakin meidän yhtiössä omiin sikäläisiin tapoihinsa juuttuneita kaikesta narisijoita ja helvetin pihejä.
Espanjalaiset yleensä välttävät koko kokousta , mutta ne jotka sinne tulevat, ovat siellä 100 prosenttisesti jonkun asian takia, ja siinä asiassa muut ovat väärässä ja kys. osakas oikeassa.
Kuten Kris sanoi, kyseessä on suuren luokan show , mutta on siitä vielä hengissä selvinnyt.Kris heitti tuossa pöytään juuri sen oikean asian. Asioilla kun on tapana muuttua. Henkilökohtaista omaisuutta kohdellaan merkittävästi paremmalla kunnioituksella kuin yritysten verotusta tai muuta kohtelua. Kikkailu pienen edun takia saattaa myöhemmin kostautua suurina kuluina. Sen sijaan että yrittää säästää satasen kannattaa miettiä miten tienaisi tonnin.
Itse en edes miettinyt muita vaihtoehtoja kuin suora omistaminen. Näin asunnon käyttäminen vaikkapa lainan vakuutena on helpompaa kuin jos sen omistaisi yritys. Ja jos myyt sitä ostajan täytyy olla sellainen joka haluaa edelleen kikkailla.
Jos yritys myy asunnon rahat eivät tule sinulle vaan firmalle.
- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.