Asumisen kustannukset vuositasolla; mitä kaikkia maksuja?

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Asumisen kustannukset vuositasolla; mitä kaikkia maksuja?

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  mampu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.05.2007
  Kirjoituksia: 81
  Vastauksia: 263

  Pysyvän oman tai vuokra-asunnon hankintaa harkitessa huomio helposti kohdistuu pelkästään ostohintaan tai kuukausivuokraan. Asumisesta tulee kuitenkin jatkuvasti monenlaisia kuluja, joita ehkä tulee vaan maksettua yksi kerrallaan ilman, että hahmottaa paljonko asuminen tulee oikeasti vuositasolla maksamaan. Pysyvän vuokra-asunnon kuukausivuokra tuntuu houkuttelevan alhaiselta lomavuokraukseen verrattuna, mutta kun ottaa huomioon, mitä kaikkea lomavuokraan sisältyykään (vesi, sähkö, kaasu, netti, vakuutus, kalusteet, kodinkoneet, petivaatteet, astiat ym), laskelma menee jo hankalaksi. Kun siihen ynnää pysyvässä vuokraamisessa käyttämättömiksi jäävät kuukaudet Suomessa olon aikana, lomavuokraus tuntuu ylivoimaiselta vaihtoeholta. MUTTA, kun iskee se pesimisvietti! Tekee mieli sisustaa ja kalustaa itse. Tekee mieli syödä omista astioista ja heittää pois nuhjuinen kulmasohva. Ja kun omia pikkutavaroita on kertynyt tarpeeksi monelta talvelta, alkaa vuosittain säilytykseen jätettävien laukkujen pino jo olla melkoinen pakkaamisen ja purkamisen vaivasta puhumattakaan. Meillä on nyt juuri se tilanne. Viimeksi laukkuja säilytykseen viedessä vannoin, että tämä saa sitten olla viimeinen kerta. Ja vaikka asuntoa ei tulisi kesällä paljon käytettyäkään, tuntuisi jotenkin hyvältä tietää, että voi paeta sinne milloin vaan ja että lyhyellekin reissulle mennessä pääsee heti nauttimaan ”omasta kodista”.

  Toivoisin ihan listamuotoon kommentteja, mitä kaikkea asunnon hankintahinnan / kuukausivuokran päälle pitää varautua maksamaan. Myös kommentit siitä, millaisia tilanteita saattaa syntyä, jos jättää vuokra-asunnon asumattomaksi useiksi kuukausiksi vuodessa kuten torakkaongelma, vastuut asunnon valvomatta olosta vuokranantajalle esim vesivahingon sattuessa, mahdollinen murto tai asunnon valtaus, mitä kaikkea!? Myös vinkit siitä, millainen nettiratkaisu olisi vuositasolla paras, jos käyttöä on yhteen menoon 6kk ja sitten muutamia lyhyitä pätkiä, kiinnostaa. Mitä maksuja saa poissaolon ajaksi poikki ja mitkä juoksevat joka tapauksessa? Jne! Selkeästä listasta olisi varmaan apua monelle muullekin!

  LINKKI

  Katia Westerdahl
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.06.2011
  Kirjoituksia: 5
  Vastauksia: 52

  Hei Mampu,

   

  Oletko Olé-lehden tilaaja? Olemme käsitelleet listaamiasi aiheita useita kertoja. Viimeksi asuntoasioita on ollut laajemmin lokakuussa 2014 ja huhtikuussa 2015. Mikäli harkitset asunnon ostamista, lehden tilaaminen on hyvä tapa aloittaa tutustuminen aiheeseen.

  Ystävällisin terveisin

  Katia Westerdahl

  LINKKI

  mampu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.05.2007
  Kirjoituksia: 81
  Vastauksia: 263

  Kyllä, olen tilaaja ja hyvät lehtijutut on luettu. Täytyy vielä katsoa nuo lehdet uudelleen läpi. Yksittäisten ihmisten kokemukset ovat silti tervetulleita. jotta asiaa tulisi mietittyä mahdollisimman monelta, yllättävältäkin, kannalta. Yksi vuokra-asuntoon liittyvä kysymys on se, pitääkö vuokranantajan kanssa etukäteen sopia siitä, voiko vuokralaisen aikuiset lapset käyttää vanhempien pysyvällä sopimuksella vuokraamaa asuntoa lomillaan ilman, että varsinaiset vuokralaiset ovat paikalla. Liittyy sikäli kysymykseen vuosikustannuksista, että millaista hyötyä asunnon pitämisestä läpi vuoden voi olla vastineeksi jatkuvasti juokseville kustannuksille.

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Tässä yksi lähestymistapa ja näkökulma asiaan.

  Jos ihan viimeiset rahat ei ole kiinni tässä projektissa eli taloudellinen tilanne antaa liikkumavaraa , voi asiaa lähestyä myös siltä kulmalta mikä olisi helpointa ja miellyttävintä.

  Ja ei voi mitään , mun mielestä ainakin , oma on aina oma . Ja antaa vapautta toimia juuri niinkuin parhaaksi näkee.

  Kulut ovat ennustettavissa sangen tarkkaan. Toisaalta ne voivat vaihdella huomattavasti samankokoisissa ja tasoisissa omistuasunnoissa. Riippuen sijainnista. Eri kunnissa on hyvin eritasoiset ja hintaiset palvelut ja kunnalliset maksut. Tärkeimpinä kiinteistovero, basura ja vaikkapa autonkäyttövero.

  Taloyhtiöstä riippuu sitten comudidadin määrä. Siinä ja talojen hoidossa ja palveluissa on suuria eroja. Ja kuten kaikkialla kuluja tulee kiinteistön kunnossapidosta, yleensä me mahtuvat vuosibudjettiin , mutta esim . talon maalaus yleensä rahoitetaan ylimääräisillä maksuilla.

  Täällä on se suuri  ero Suomeen verrattuna , että ainakaan täällä meillä päin ei  tule joka kymmenes vuosi jotakin miljoonaremonttia eteen, kuten putki- parveke- hissi- katto- talon lukkojen vaihto-ikkuna  tai muuta vastaavaa remppaa.    Voisiko olla niin että rakentamisen laadussa olisi eroja????

  Kotivakuutus ei maksa paljon ,parin makkarin kämpästä 100-150€. Ja täällä se on hyvin kattava Suomeen verrattuna, tietenkin sopimuksesta riippuen. Turvallisuus poissaollessa on helppo ja halpa ratkaista vartiointifirman avulla . Sieltä tulee mies paikalle hälytyksen lauettua ja riippuen yhtiöstä lisäpalveluja saa tarpeen mukaan. Siellä on esim. avaimet tallessa jos asuntoon pitää päästä oman poissaolon aikana.

  Ja omassa nämä ratkaisut teet sinä itse , etkä arvo niitä mahdollisesti pihin ja mulkun vuokranantajan kanssa.

  Ja jos on silmää ostovaiheessa asialle , voi olla että jos tulee tarve myydä kämppä siitä saa jopa omansa pois. Tässä ratkaisee mun mielestä ensisijaisesti asunnon sijainti.

  Tämän sijainnin arviointia voi auttaa tieto , että Euroopassa on  vain yksi Costa del Sol, ehkä Euroopan parhaimpine ilmastoineen ja palveluineen  , kapea rantakaistale Välimeren ja vuorien välissä. Missä ns. hyvät tontit loppuvat varman tiedon mukaan jonain päivänä. Ja minne yhtä varman tiedon mukaan haaveilee pääsevänsä asumaan miljoonia ihmisiä.

  Tässä tätä omistamiseen liittyvää näkökulmaa. Vuokra-asumista kannattavat varmaan näkevät asiat toisin. Ja ehkä joku jopa rohkaistuu kertomaan mielipiteensä.

  LINKKI

  matkailevaperhe
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.12.2013
  Kirjoituksia: 31
  Vastauksia: 194

  Eräs tuttavaperhe totesi tämän aloitusviestin luettuaan että ”no onpa taas tehty tikusta asiaa ja halutaan maalata piruja seinälle.”

  Helposti kiinnitetään vain huomiota siihen kuukausivuokraan, mutta TODELLISUUDESSA jokainen tiedostaa, että TOTTA HELVETISSÄ siihen tulee sähkö- ja vesilaskut ja netit päälle, jos sellaiset ei vuokraan sisälly. Helppohan tuo on laskea. Ja että nyt pitäisi sitten alkaa ranskalaisilla viivoilla listaamaan kaikki kauhuskenaariot siitä mitä voi tapahtua jos jättää asunnon pitkäksi aikaa tyhjilleen. No tuttavaperhe listasi muutaman maininnan:

  -orava nakertaa tiensä sisälle ja tekee pesän ja aiheuttaa jyrsimällä tuhoja (ratkaisu: liiketunnistimella oleva riistakamera, jossa SIM joka lähettää oravasta kuvan kännykkään tai sähköpostiin. Negatiivista: riistakameran ja SIM kustannukset)

  -romanialaiset muuttavat asumaan tyhjillään olevaan asuntoon ja väärentävät vuokrasopimuksen, jota he esittävät häätötilanteessa (ratkaisu: talonmiehen palkkaaminen. Negatiivista: talonmiehen kustannukset)

  -ampiaiset tekevät pesän räystääseen ja takaisintullessa hyökkäävät päällenne (ratkaisu: kannattaa mennä asuntoon/parvekkeella/pihalle mehiläishoitajan suoja-asussa. Negatiivista: suoja-asun hinta ja hikoilu asun alla jos on helle)

  -murtomiehet käyvät kylässä ja tyhjentävät asunnon (ratkaisu: riistakamera tai talonmies. Negatiivista: kustannukset)

  Monenlaistahan sitä voi sattua ja tapahtua, jos jättää asunnon pitkäksi aikaa tyhjäksi.

  Kiinteän nettiliittymän sulkeminen ja uudelleen avaaminen on tuttavaperheen mukaan aikamoinen sirkus. Jos on poissa puoli vuotta ja teillä on vaikkapa fibra optica hintaan 40€/kk niin tekeehän se huikeat 240€ tuolta ajalta, jota voi yrittää säästää ja vääntää jos haluaa. Toisena vaihtoehtona tulee mieleen, että juopottelee sen verran vähemmän niin saa sen 240€ säästettyä eikä tarvitse katkaista nettiä. Jos ei ole viinamäen miehiä/naisia niin sitten voi vaikka harkita marjanpoimintaa tai pullojen keräilyä, niin saa siitä sen 240€ ja ehkä vähän enemmänkin.

  LINKKI

  crisse
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 07.11.2011
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 50

  Hankimme aikoinaan v 2010 oman asunnon kerrostalosta n 100 neliötä kahdella makuuhuoneella ja kylppärillä  isolla merelle avautuva parvekkeella noin 100 metrin päästä merenrannasta, valmistusvuosi oli 2008 eli oli täysin uusi. Olen pitänyt tarkkaa kirjaa kaikista kuluista mitkä kohdisttuu asuntoon, ei sisällä lainojen lyhennyksiä jotka on noin 1000 eur/kk, näihin kuluihin kuullu kaikki asuntoon liittyvät, yhtiövuokra, verot, sähköt, vedet, netit, kotivakuutus, veroedustus ym. ym. Vuonna 2010. 1/2 vuotta, 1700  v. 2011. n.3000, v. 2012. 2800, v. 2013. 3400, v. 2014. 3500 plus parvekkeen lasitus noi 5000, eli sanoisin oman kerrostalo asunnon keskimääräiseksi vuosikulutuksiksi n. 3000 euroa. Nettiliittymä minulla on ollut toistaiseksi ”mokkula” vähän aikaa oli Telitekin liittymä joka osoittautui fiaskoksi, toimi miten milloinkin ja olisi ollut katkaistavissa poissaolon ajaksi, koska oleskelemme noin 3 kk syksyisin ja keväisin.
  Asunnon hankinnassa noudatimma kolmea nyrkkisääntöä, paikka, paikka ja paikka, jos ja kun haluamme joskus siittä luopua on se helppo myydä eteenäin, joskaan emme ole sitä sioitusmielessä hankkineet vaan kodiksi missä itse viihdymme.

   

  LINKKI

  mampu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.05.2007
  Kirjoituksia: 81
  Vastauksia: 263

  Kiitos niille, jotka vastasivat asiallisesti ja ystävällisesti. Matkailevanperheen viesti taas muistutti siitä, miksen ole tänne viitsinyt viime aikoina juurikaan kirjoittaa….

   

   

   

  • Tätä vastausta muokkasi 6 vuotta, 10 kuukautta sitten mampu.
  LINKKI

  crisse
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 07.11.2011
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 50

  En minäkään kovin mielelläni tänne enään krjoittele tai kysele neuvoja kun aina on jotkut joka alkavat vääntää asiaa toisiin suuntiin, olisi ylläpidolle vähän hommia pitää nuo ”vääristelijät” kurissa, mukavaa olisi kysellä neuvoja ja myös antaa niitä tarvitsijoille ,mutta kun on nuo muutamat jotka vääntävät asiat aina toisaalle pilaavat tämän foorumin.

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Olettaen etta se sopiva paikka olisi loytynyt Gran Canarialla:

  1. Loma-asunnot yleensa sijaitsevat turistialueilla  josta johtuen hinnat ovat yleisiin hintoihin nahden paljon kalliimmat. Noin 30% kalliimpia kuin turistialueiden vieressa sijitsevien normaali lahioiden asunnot.

  2.Pitkäaikaisessa vuokrasopimuksessa yleensa maksetaan vesi ja sahko erikseen. Ja mahdollinen kaasu jos se kaytossa on. Internet maksu sen mukaan minka systeemin on valinnut. 40e ylospain riippuen aína mita nettipakettiin kuuluu.

  3. Sahko ja vesi lasku tulee joka toinen kuukausi ja molemmista menee perusmaksut vaikkei niita kayttaisi. Las Palmasissa vesilaskun perusmaksu on 15e\2kk , 30e mahtuu jo aika suuren perheen kaytto. Sahko taas maksaa kW mukaan joten minimissa poissaolo kuukausinakin lasku tulee olemaan 30-40e\2kk.

  4. Vuokralaisena maksaisin kotivakuutuksen irtaimiston varalle. Omistajalla kuuluisi olla kiinteistovakuutus. Sita kannattaa tiedustella. Kotivakuutus irtaimistolle maksaa noin 100-150 euroa vuodessa.

  5. Asunnon jattaminen oli se sitten vuokra tai omistusasunto on aína monimutkaista joten kannattaa hankkia poissaoloajoiksi jonkinlainen talkkari \yhteyshenkilo jolta on saatavissa avaimet mita tahansa asuntoa koskevassa asiassa. Vesivahinko,tulipalo ym.

  6. Asunto vuokrataan allekirjoittaneen ja hanen perheensa kayttoon joten siita etta asuntoa kayttaa muut perheen jasenet ei ole mitaan ongelmaa. Alivuokraamisen mahdollisuus kylla yleensa kielletaan vuokrasopimuksessa.

  7. Talla hetkella markkinoilta loytyy kalustettuja, ei kalustettuja mutta kodinkoneilla ja taysin kalustamattomia asuntoja. Hinnat myos menee tuossa kalliimmasta halvempaan.

  8. En olettaisi minkaanlaista cucaracha ongelmaa tulevan aína kun asunto jaa siistiin kuntoon lahtiessa. Cucaracha ongelma esiintyy niilla asuinalueilla jossa asuu liian suuri maara ihmisia liian pienella alueella ja hyvin ruuhkaisilla asuinalueilla.

  9. Vuokra-asunnossa on se hyva puoli etta voi vaihtaa nopeasti mahdollisuus mita ei omistusasunnossa ole.

  10. Omistusasunnossa taas tulee samat kulut sahko,vesi,netti,kaasu. Yhtiovastike yleensa kuukausittain. Kiinteistovakuutus vuosittain. Asunnonomistuksesta maksetaan vuosittain vero kaupungintalolle joka maaraytyy asunnon koosta,sijainnista,ja kiinteistorekisteriarvosta. 100e ylospain.

  11. Asunnosta esitetaan vuosittainen veroilmoitus jonka residentti voi laittaa vakituiseksi asunnoksi ja ei-residentti laittaa loma-asunnoksi josta myos pitaa maksaa verottajalle.

  12. Taloyhtion kokoukset olisivat myos tarkeita tapahtumia niissahan paatetaan yhteisen rahan kaytosta. Siellakin olisi poissaollessa hyva  olla edustaja.

  <span style=”line-height: 1.5em;”>Crisse mainitsee veroedustajan joka ei ole pakollinen mutta jos poissaolot ovat pitkia niin kannattaa olla taman tyyppinen henkilo joka hoitaa veroasiat poissaollessa. Tama myos maksaa.</span>

  Sahko,vesi,yhtiovastike,kaasu,vakuutukset ym. Voi laittaa suoravelotukseen ja nettipankista voi tarkastella etta maksut ovat hoituneet.

  LINKKI

  Rekki
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.01.2013
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 160

  Moi Mampu,

  Meillä on nyt, ainakin toistaiseksi, sama vuokralordi talveksi. Samaa asiaa pitkä-aikaisesta vuokrauksesta mietimme itsekin parasta aikaa.

  Santiagon ehdotus lienee hyvä; jos samalla alueella aikoo talvet? asustella siellä samalla, oma asuntokin olisi varmaan kannattava jossain kymmenen, viidentoisita vuoden ajatellen. Tiedä sitten, perillisten asia, mutta sehän on jälkeen jäävien murheita 😉

  Itse olemme mieltyneet espanjalaiseen elämiseen ja varsinkin lämpötilan osalta. Kanarian saarilla olisi tietenkin lämpöisempää, mutta kohtuullisella hinnalla pääsee Espanjassa sinnekin kuukaudeksi, kahdeksi, jos niin haluaa. Mietintämyssyä itsellekin.

   

  LINKKI

  pentti52
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 16.06.2010
  Kirjoituksia: 16
  Vastauksia: 397

  Minusta asunnon omistaminen Espanjassa on riski. Ethän koskaan voi tietää mimmoisia kavereita saat naapuriksesi. Euroopassa on eräitä kansallisuuksia, joita osaavat ns. hauskanpidon, josta jää myös runsaasti jälkiä. En tietenkään halua nimetä näitä kansallisuuksia, mutta hyvin usein he puhuvat sujuvaa englantia, kuin alkuperäinen asukas. Muutamia erityisen ikäviä kokemuksia on sattunut kohdalle ja silloin olemme olleet onnellisia kun emme ole omistaneet ko asuntoa.

  Jos se asunnon hankinta on välttämätöntä, on kuitenkin parasta, että asustelee vuoden tai ainakin puolikkaan ko alueella vuokralla ja kuulostelee millainen alue on. Sijaintihan on Espanjassa ensisijaisen tärkeä. Perillisetkin ovat iloisempia, kun asunnon saa joskus jopa myytyä.

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Pentti varmaan tarkoittaa Espanjalla Costa del Solía jossa on suuri maara ulkolaisia?

  Mampu luulisin etta harkitsee Gran Canariaa jossa noita suuria ulkomaalaiskeskittymia on vain saaren eteläosassa.

  Las Palmasin kaupungissa tasas turistit ja ulkomaalaiset ovat keskittyneet  Canterasin rannan laheisyyteen, suurimmalle ”ruuhka-alueelle”.

  Kaupungin lahioista loytyy mainioita asuinalueita suurine puistoalueineen ja linja-auto yhteydet ovat loistavat koko kaupungin alueella.

  Nailta alueilta loytyy suuria asuntoja samalla hinnalla kuin turísti alueelta pienia. Kaupungintalon toiminta tarjonta on hyva. Myos kaikki muut palvelut loytyy kaupat,terkkarit ym.

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.