Asuminen Espanjassa ja firma Suomessa

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Yleistä asumisesta ja elämisestä Asuminen Espanjassa ja firma Suomessa

Merkitty: , ,

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Bendikt
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.02.2018
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 1

  Terve, olen uusi foorumilla joten toivon että meni kysymys oikeaan paikkaan. Toivottavasti joku osaa sanoa tähän jonkun hyvän vinkin:

  Tarinani on seuraava: Olen asunut Englannissa jossa olen perustanut yrityksen Suomeen (olen vielä verovelvollinen Suomeen). Muutin Espanjaan nyt Tammikuussa ja jos olen oikein käsittänyt niin NIE numeron hommaaminen olisi tärkeää lääkrikäyntien ja puhelinliittymien yms hoitamisen kannalta.

  Kävin eilen NIE keskustelussa poliisiasemalla ja minulle ilmoitettiin heti kättelyssä että en numeroa saa ilman A1-lomaketta Suomesta, joka todistaa että olen Suomen sosiaaliturvan piirissä. Tämä siksi että maksan veroni Suomeen. Vajaa vuosi sitten sain Kelalta kirjeen että minut on potkittu Suomen sosiaaliturvasta pois koska asun ulkomailla ja asuinmaalle kuuluu vastuu sosiaaliturvastani. Englannissa tämä ei haitannut kun sielä terveyspalvelut kuuluu kaikille sen enempää kysymättä.

  NIE-setä ilmoitti virne naamallaan että jos en A1 lappua saa niin joudun ottamaan yksityisen sairasvakuutuksen (eivät onneksi ole pahan hintaisia). Mutta tuntuu tyhmältä ostaa vakuutuksia kun maksan verot.

  Soitin ETK:lle A1 lappua koskien ja sanoivat että en sitä tod.näk. saa kun en asu Suomessa ja täten en voi maksaa YTJ maksua.

  Olenko nyt kahden systeemin loukussa tässä, mutta en usko että olen ensimmäinen ihminen koko maailmassa jolla on tämä tilanne. Osaako joku heittää jonkun hyvän tärpin miten kannattaa asiaa viedä eteenpäin/ mitä vaatia ja keneltä?

  LINKKI

  Pepe Navares
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.05.2008
  Kirjoituksia: 16
  Vastauksia: 71

  En varsinaista osaa sanoa neuvoa, mutta totean vaan että kun aikoinani muutin Espanjaan niin Kela potkaisi ulos suomalaisesta järjestelmästä tasan kolmen kuukauden kuluttua vaikka en ollut päässyt espanjalaiseen järjestelmäänkään kiinni. Yritin selittää Kelalle tilannetta, mutta mikään ei auttanut. Olin tehnyt alustavan sopimuksen asuntokaupasta, mutta varsinainen kauppa siirtyi aina parilla viikolla myyjän papereitten epäselvyyksien vuoksi. Kun kauppa oli selvä ja ”volante de empadronamiento” oli taskussa, niin NIE irtosi heti ilman mitään A1 kyselyitä. Niitä sitten setvittiin jälkeen päin. Olin lähes vuoden kuulumatta kummankaan maan sosiaaliturvaan. Kaunis kiitos Kelalle vielä näin jälkeenkin päin.

  LINKKI

  Bendikt
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.02.2018
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 1

  Juurikin näin käy varmasti minullekkin. NIE vaatimuksiakin on tiukennettu. Tässä Espanja ja Suomi puhuu täysin erikieltä ja kukaan ei halua selventää asiaa tai ottaa kantaa. Sairasvakuutuksessakin kuulemma 3kk karenssi ennen kuin sitäkään voi NIE:en käyttää. Välillä mietin miksi niitä veroja maksetaan.

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.