Arvomaailmojen vaikutus Orkkilaisten yhteiseen viihtyvyyteen

Uusimmat Keskustelu Espanja.org Espanja.ORG -tiedotteet Arvomaailmojen vaikutus Orkkilaisten yhteiseen viihtyvyyteen

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 17)
 • Julkaisija
  Viestit
 • LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Kari
  Kari Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.07.2006
  Kirjoituksia: 175
  Vastauksia: 1456

  Kuluneen kesän aikana ovat Orkissa aika ajoin julkaistavat tiedotteet pitäneet omaa kesätaukoaan, mutta ajattelin näin alkaneen elokuun ja pian alkavan syys-sesongin saatteeksi pohdiskella muutamalla ajatuksella Orkin tulevaisuutta ja muita syvällisiä asioita.

  Orkkia reilu vuosi sitten perustaessani tiesin toimintamme arvomaailmojen tulevan olemaan ratkaisevassa asemassa yhteisömme kehittymisen ja hyvinvoinnin kannalta. Tuolla kehittymisellä en niinkään tarkoita mitään nopeusmittareita, vaan oleellisesti syvällisempiä asioita.

  Kun millä tahansa yhteisöllä tai organisaatiolla on määriteltynä omat arvonsa ja uskomuksensa, joihin se toimintansa tukee, niin silloin sillä on jotain vahvaa. Tuo vahvuus on tukeva peruskallio ja selkäranka, joille se voi toimintaansa tiedossa olevien arvomaailmojen puitteissa luottavaisesti rakentaa. Samalla kaikilla yhteisön jäsenillä on selkeä tieto ja näkemys siitä, millä arvoilla toiminta tulee jatkumaan tulevaisuudessakin.

  Arvot ovat myös reunaehtoja ja samalla kattotason ohjeita erityyppisten tilanteiden vaatimien ratkaisujen tekemiseen. Valtiotasolla puhutaan arvomaailmojen sijasta perustuslaista, mutta periaatteellisesti ajatellen puhumme saman tason asioista.

  Espanja.org -sivuston arvomaailmat

  • Yhteisön arvostus kunniaan
  • Hyvät tavat kunniaan
  • Yhteistyö kunniaan
  • Positiivinen persoonallisuus kunniaan
  • Mahdollisuus osallistumiseen ja vaikuttamiseen
  • Sivuston käyttö on ilmaista
  • Positiivinen, muita auttava ja kannustava ilmapiiri

  Haluan tällä kirjoituksellani meidän itse kunkin pysähtyvän hetkeksi pohtimaan ja sisäistämään näiden arvojen syvällistä merkitystä. Mitä selkeämmin miellämme näiden asioiden olemassaolon, sitä selkeämmin ymmärrämme, mitä Orkki on ja mitä se ei ole.

  Orkin arvomaailmat lähtevät selkeästi positiivisista näkökulmista, eli mitään ei tarvitse poissulkea, koska toimintamme perustuu eri tavoin positiivisuutta tukeviin tukipilareihin. Luonnollisestikaan se ei poissulje esimerkiksi asioista esitettyjä erilaisia mielipiteitä, kyse on keskinäisestä kunnioituksesta ja mielipiteiden vaihdosta – sekin arvomaailmojen kanssa yhteensopivalla tavalla.

  On luonnollista ja toki ilman muuta hyväksyttävää, että kaikilla ihmisillä ei voi olla samanlaiset käsitykset arvomaailmoista, niiden tarkoituksesta ja niiden merkityksestä. On myös täysin hyväksyttävää, että joillain ihmisillä ja yhteisöillä saattaa olla tyystin erilaisia käsityksiä arvomaailmojen sisällöstä ja merkityksestä.

  Yksi tärkeimmistä sanomistani tässä kirjoituksessa on kuitenkin se, että nämä ovat Orkin arvomaailmoja ja me Orkkilaiset voimme luottaa toimintamme perustuvan nimenomaan niihin – luonnollisestikin meidän kaikkien Orkkilaisten avulla ja myötävaikutuksella.

  Lopuksi haluan kiittää tasapuolisesti kaikkia Orkkilaisia siitä upeasta yhdessä tehdystä rakentamisesta, palautteesta ja arvomaailmojen tukemisesta, jota olemme jo reilun vuoden tehneet. Tästä on hyvä jatkaa eteenkin päin.

  Tsemppiä meille kaikille!

  LINKKI

  Nimetön Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.01.1970
  Kirjoituksia:
  Vastauksia:

  Voi voi kun olisi se sujuvasanainen…kun olis oikein asiaakin!

  Kun minä mietiskelin sitä taidetta, tulin siihen tulokseen että rehellisyys on must!
  Ei minun kannata toisia mielistellä, sillä ei pääse kuin puolitiehen.

  Totuus voi löytyä muualtakin kuin kaurapuurosta. Jokainen luulee oman totuutensa olevan ainoan, mutta omistaakin vain palasen sitä. En minä voi vaatia, että muut pitävät minun palastani ainoana totuutena, vaikka se minulle sitä olisikin.

  Sitten mietiskelin sitä elämääkin…
  Jos asuisin autiolla saarella (tai vuorella ilman autoa kuten Mijas Golfissa) Itsekseni, voisin pitää oman totuuteni ja olla välittämättä muista.

  Mutta kun pitää elää muiden kanssa…

  Onneksi on pelisäännöt, sovitut arvomaailmat, se on turvallista.

  Jos minun rehellisyyteni on jonkun mielestä väärä todistus, onko se silloin totuus; ennen kuin esitän todisteet?

  Hullukin käy viisaasta jos vaiti on.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä eiole
  eiole Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 27.09.2006
  Kirjoituksia: 5
  Vastauksia: 153

  Kirjoitit, Kari sitten taas paimenkirjeen. Ihan asiaa, mutta jotain rajaa siinäkin on, miten jumalattoman positiivinen ihmisen aina pitäisi olla. Amerikkalaisten – ja suomalaisten missien ja mallipoikien – käsketään hymyillä niin että takahampaatkin näkyvät. Ei aina luonnistu suomalaisilla kasvonpiirteillä.

  Olen samaa mieltä seuraavien kirjoittajien kanssa:

  Keskustelussa ”Outoja tapoja” Pedro50 kirjoitti:
  ”Mietihän sitä, että jos kaikki orkkilaiset olisivat ”jees-jees” -kirjoittajia, niin millä sitten erottuisi mukavat ja vähemmän mukavat tekstit ja kirjoittajat toisistaan?”

  Old Chap jatkoi:
  ”se vain tuntuu ajoittain olevan suomalaiseen perusluonteeseen kuuluva piirre, että haluttaisiin kaikkien olevan asioista samaa mieltä eikä varsinkaan kriittistä kirjoittelua tai keskustelua (vaikka siinä olisi vinhaa hauskuuttamista taustalla) siedetä.”

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Kari
  Kari Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.07.2006
  Kirjoituksia: 175
  Vastauksia: 1456

  Kiitos eiole kommentista, olen kanssasi ja viittaustesi kanssa samaa mieltä.

  Ehkä toin viestini epäselvästi esille, mutta viittasin yllä olevassa kirjoituksessani Orkin arvomaailmaan ja sen merkitykseen Orkkilaisten viihtyvyyden kannalta. Tosiaankaan, Orkin arvomaailmat eivät tarkoita sitä, että kaikkien tulisi olla keskusteluissaan asioista samaa mieltä – kyse ainakin täällä Orkissa on aivan muista asioista, kuin ”käskemisestä hymyillä niin että takahampaatkin näkyvät” 😉

  Sorry vielä kerran, jos olen tuonut Orkin arvomaailmat väärällä tavalla esille. Kyse on joka tapauksessa Orkin arvomaailmasta, jota se noudattaa – ja mihin Orkkilaiset voivat luottaa.

  LINKKI

  Nimetön Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.01.1970
  Kirjoituksia:
  Vastauksia:

  Ihanaa leijonat ihanaaa…

  Näin se käy hyvä keskustelu kriitikkojen ja tällaisten hurskastelijoidenkin kesken. Aina on tilaa yhdelle jos toisellekin, varsinkin jos kritiikissä muistaa antaa edes hyväksynnän pikkuhampaan pilkahtaa. Hurskastellessakin voi nauttia asiallisesta kritiikistä (ilman takahampaitakin)!

  Mutta parasta on, että joku ottaa vastuun, siitä että meillä on turvallinen ja viihtyisä leikkikenttä temmeltää. Kiitos Kari!

  Mottoni : kaikki on fixsuja kunnes toisin todistetaan. 😉

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Rellamada
  Rellamada Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.01.2007
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 125
  pintorA kirjoitti:

  –Mutta parasta on, että joku ottaa vastuun, siitä että meillä on turvallinen ja viihtyisä leikkikenttä temmeltää. Kiitos Kari!–

  Hyvin sanottu, kiitos minunkin puolestani tästä sivustosta ja siitä, että se poikkeaa tällä tavalla edukseen arvottomasta massasta. Arvot ovat monelle vieras ja tuntematon asia, ehkä juuri siksi niitä joskus käsitetään väärin ja on ehkä helpompi suhtautua hyökäten. Mutta aivan suotta, arvot luovat vahvuutta, turvaa ja jatkuvuutta.

  Voihan joillekin olla arvo sekin, että ei ole mitään arvoja, vaan kaikki käy. Vai?

  LINKKI

  Nimetön Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.01.1970
  Kirjoituksia:
  Vastauksia:

  Niin,

  Tuntuu siltä, että arvot ahdistaa.

  No täytyy myöntää, etten minäkään arvosta väkisin vääntämistä.
  Mutta erilaisuutta voi hyväsyä vaikkei ymmärtäisikään.

  Kun kävin ekakertaa jenkeissä, minua häiritsi tosi paljon se takahampaiden esittely, ja ”tyhjänpäiväinen smaltolkki”. Aikaa myöten tulin kuitenkin siihen käsitykseen ettei se ollut teeskentelyä.
  Ymmärsin, että heille se on jo lapsena opittu käytösmalli, jolla huomioidaan toinen lajikumppani.

  Ajattelen myös, että joskus arvopelko johtuu huonosta itsetunnosta. Koetaan, että noi arvottajat vaatii multa jotain. tai että ne rajoittaa mun vapautta!!!

  Mutta jos ihminen on sinut itsensä kanssa, silloin vois olettaa, että toisten arvotkaan ei haittaa.

  Eihän täällä orkissa ainakaan liene muusta kysymys, kuin tilan antamisesta itselle ja toisille.

  Herkkä ihminen voi ahdistua ajatuksiinsa kohdistuvasta jyrkästä kritiikistä, tai siitä, ettei saa esittää kärkevää kritiikkiä.

  Toinen hikuu: ”näättekste mun lasi on puoliks täysi!!!” Ja toinen:” Se prrr..tna.. on puoliks tyhjä!!!” Ja molemmilla on yhtäpaljon. 🙂

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä tiinwest
  tiinwest Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.08.2007
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 3

  Olen vasta noviisi sivuillanne, mutta aivan ällikällä lyöty siitä miten kivasti, fiksusti ja asiallisesti kaikki kirjoittavat.
  Ostin juuri asunnon Fuengirolasta ja hämmästyin avoimuuttanne. Olen itse asunut jo yli 20 v Ruotsissa, aina ulkopuolinen… ja hups Espanjassa olen yksi teistä. Kiitos.
  tinque

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Old Chap
  Old Chap Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 106
  Vastauksia: 2386
  tiinwest kirjoitti:

  Olen vasta noviisi sivuillanne, mutta aivan ällikällä lyöty siitä miten kivasti, fiksusti ja asiallisesti kaikki kirjoittavat. Ostin juuri asunnon Fuengirolasta ja hämmästyin avoimuuttanne. Olen itse asunut jo yli 20 v Ruotsissa, aina ulkopuolinen… ja hups Espanjassa olen yksi teistä. Kiitos.
  tinque

  Tervetuloa mukaan. Mitä itsensä paljasteluun tulee, olen mielelläni avoin ja usein auttavainenkin – ja siksi kummastelinkin sitä, miten herkästi reagoit tuolla vuokrausjutuissa olleeseen kommenttiini, joka oli (kuten oli tarkoituskin) neutraali. Nyt tämän viestisi luettuani ymmärrän sinua paremmin ja varmaan sinäkin ajan mittaan minua sekä meitä monia muita, jotka emme todellakaan tule (niin uskon) jättämään itseäsi kylmäksi – saati ulkopuoliseksi.

  LINKKI

  Nimetön Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.01.1970
  Kirjoituksia:
  Vastauksia:
  Kari kirjoitti:

  Haluan tällä kirjoituksellani meidän itse kunkin pysähtyvän hetkeksi pohtimaan ja sisäistämään näiden arvojen syvällistä merkitystä. Mitä selkeämmin miellämme näiden asioiden olemassaolon, sitä selkeämmin ymmärrämme, mitä Orkki on ja mitä se ei ole.

  Rauha Teille!

  Orkki toimii hyvin niin kauan, kuin ihmiset saavat lätistä omiaan, ilman, että heitä sotketaan mihinkään taustalla käytäviin riitoihin.

  Selkeästi en voi nähdä, enkä ymmärtää enää orkin arvojen toteutumista käytännön tasolla.

  Muistelen bittiavaruuteen kadonneita kriitikkoja, jotka näkivät selkeämmin, vaikkakaan eivät aina esittäneet asioita hyvässä hengessä.

  Sitä vaan ihmettelen, että onko tuo hyökkääjä todella niin vaarallinen (kenelle, mille), että häntä oikein x-ystävä -joukolla pitää listiä?

  Joku rakentaa kuningaskuntaa hoveineen, joku tykkää kansanvallasta.
  Onneksi kansa saa valita fooruminsa.

  Sanon vielä, että minua ei ole yritetty manipuloida. Valheista en tiedä kun ei ole tarjottu totuuttakaan.

  Vetäydyn tästä taas takavasemmalle (en viittaa politiikkaan), sinne missä ei tätä lentävää kirjakääröä ole käsillä.

  Lopuksi ote arvomaailmastani:
  Ef 5: 6-11 Isosta Kirjakääröstä.

  Kaikille, puolueeseen katsomatta

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Old Chap
  Old Chap Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 106
  Vastauksia: 2386

  Syvällisemmin selittelemättä sitä, miksi sain tarpeen julkaista tämän jutun (joka ei ole vastaus, vaan itsenäinen kommentti), totean kaikissa yhteisöissä olevan yleensä oman arvomaailmansa– ja Pintoran arvostamaan sisältyvän peräti julmempaa uhkaa kuin Orkin konsanaan.

  Yksi versio siitä, mitä kansalainen käsitti kirkossa kuulleensa: Herraa kiitettiin ja pirua haukuttiin.

  Eikä edes selkääntaputtelijoihin voi aina luottaa …

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä blues
  blues Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 1928

  Saannot ne on villeillakin. Tuskin mikaan yhteiso voi ”ylpeilla” etta heilla ei ole mitaan saantoja. Orkin asettamat ”rajat” ovat luomassa viihtyvyytta meille kaikille. Hyvin ovat myos taanneet ettei tama yhteinen areenamme ole mennyt mauttomuuksiin joista voimme halutessamme lukea suomi24 sivustolta. Parempi nain toisiamme kunnioittaen.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä tuisku
  tuisku Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 31
  Vastauksia: 1697
  blues kirjoitti:

  Hyvin ovat myos taanneet ettei tama yhteinen areenamme ole mennyt mauttomuuksiin joista voimme halutessamme lukea suomi24 sivustolta. Parempi nain toisiamme kunnioittaen.

  minakin,ja totesin etta on kovin ”sotaisaa”porukkaa siella.(se vahan mita luin)
  Tosin mulla sinne nyt ei ola asiaakaan,kun en Ar:lla ole.

  Taallakin on joskus pienta ”kitinaa”,mutta missa sita ei olisi.Onneksi on erilaisia mielipiteita(mun mielesta),olisi aika tylsaa lukea aina ”samaa tekstia”.

  Jokainen on kait joskus saanut taalla vahan”kurjia kommentteja”.Mina jos en juuri silloin halua niihin”rajahtamalla”vastata,hyppaan komeasti
  tekstin yli.Ei mun maailma saa siihen kaatua,etta joku sanoi ”koneella”
  mulle pahasti. Mista edes tiedan ettenko minakin jotain loukkaa,tama
  ”konekieli” tuntuu valilla niiiiiiiin kylmalta.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Raya
  Raya Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.12.2006
  Kirjoituksia: 24
  Vastauksia: 1011
  blues kirjoitti:

  Hyvin ovat myos taanneet ettei tama yhteinen areenamme ole mennyt mauttomuuksiin .

  Totta! Sinulla on aina järjen sana hallussasi.

  Kirjoittelin itse aikoinaan aktiivisesti suhteellisen asiallisella ”alueella” S24:llä mutta sitten sinne saapui joukko heitä jotka kokivat asiakseen herjata, haukkua ja asiasta keskustelijoita.
  Jotenkin lakkasi huvittamasta kun pitkäaikaissairaiden lasten vanhempia haukuttiin laiskoiksi yhteiskunnan eläteiksi, jollainen minä en ainakaan koskaan ole kokenut olevani, olenhan pakertanut duunia 14 vuotiaasta asti jopa koulua käydessäni lisäksi säästänyt valtion fyffejä järjestämällä lapseni hoidon ihan itse enkä ole suostunut häntä laittamaan laitokseen.
  No käväisin S24:llä eilen ja totesin ettei meno ole muuttunut, joten no thanx se ei ole minua varten.
  Niin kauan kun täällä Orkissa saamme säilymään rauhan ja ihmisten henk.koh. ”turvallisuuden” täällä on hyvä jakaa kokemuksia Espanjasta ja kaikesta siihen liittyvästä.

  Säänöt ovat välttämättömät, kaikille ei ole itsestään selvää miten tätä maailmaa eletään.
  Eikä se että laitamme täällä itsemme likoon ja annamme postauksissamme osan itseämme lukijoillemme tarkoita, että olisimme julkista riistaa herjattavaksi ja haukuttavaksi.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Wilmariina
  Wilmariina Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 07.03.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 221

  Mietinkin juuri samaa, kun kirjoittelen tänne sivuille. On tosiaan kiva kirjoitella omia kokemuksia olkoonkin ne tapahtuneet suomessa tai espanjassa. Niistä voi olla tosiaaan joskus jollekkin hyötyä. Ison perheen äitinä kun sattuu ja tapahtuu kaikenlaista ja saapahan hiukan purettua sitä pääkoppaakin. Vaikka mulla iso pää onkin niin täytyy tyhjentää välillä. Säännöt on tässä elämässä tarkoitettu opasteiksi. Jos ihminen ei ole tosiaankaan julkkis niin tuskin tämä kirjoittelu sen tekee. Täällä ORGissa on ollut sopivasti jokaiselle. Kysymyksiä kehiin niin yhdessä voimme pohtia niihin vastauksia. Yhdellä yksi totuus ja toisella on taas toinen.
  Itse olen oppinut suodattamaan toisesta sisään ja toisesta ulos, mutta joskus sattuu pirusti.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 17)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.