Uusimmat › Keskustelu › Asuminen ja eläminen › Ruoka ja viini › apua pullan leivontaa
- Tämä aihe sisältää 30 vastaukset, 10 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 16 vuotta, 4 kuukautta sitten
Jeremiasa II toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
mutta leivoitko espanjassa????????????
ei kait tosiaan pullataikinaa kohoteta NIIIIIIIIIIIIIN kauan,leipa on ehka eri asia.jos olet taalla leiponut(siis esp.)anna mulle heti ohje,leivan tekokin kiinnostaa.
No, en espanjassa leiponut kylläkään mitään, koska chapatta oli niin hyvää.
Tässä on perusjutut mitä tarvitset leivän tekoon.Kauralimput; kaksi kappaletta tai yksi iso. Myös voi taikoa taikinasta patonkeja.
– 50 g hiivaa
– 1 l kylmää vettä
– 1-1 1/2 rkl merisuolaa tai 1 rkl hienoa suolaa
– 1 dl kauraleseitä
– 2 dl kuitukaurahiutaleita
– 2-2 1/2 l vehnäjauhoja
( perunamuussi tekee lisänä muhevammaksi )Mielestäni taikina ei saa olla liian kovaa, koska silloin tulee maku ja mehevyys paremmin esille.
Hiiva, suola kylmään veteen sitten muut ainekset sekaan. Vaivaus ja kohoamaan 2; ksi tunniksi.
Sitten uudelleen vaivaus ja tunniksi kohoamaan.
Terävällä veitsellä pintaan viillot ja uuniin. Ensin 275 astetta 10 minuutin ajan ja alenna lämpötila 200 asteeseen ja vielä 20 minuuttia lisää.mista tommosii kuitukaurahiutaleita saa,oisko kysyttava luontaistuotekaupasta?
mulle riittaisi ihan ekaan kokeiluun joku IISI patonki ohje,JOOKOS?1/4 pakettia hiivaa (10-12g)
1/2 tl suolaa
1 tl hunajaa
2dl haaleaa vettä
2dl ruissihtijauhoja
2 rkl öljyä
100g hienonnettuja saksanpähkinöitä
2 1/2 – 3 dl vehnäjauhoja 1-2rkl voita vuokaanMurenna hiiva kulhoon, ripottele päälle suola ja nokare hunajaa, lisää muutam rkl vettä ja sekoita. Anna seistä pari minuuttia.
Lisää öljy ja hienonnetut saksanpähkinät ja vehnäjauhot. vaivaa kulhossa puuhaarukalla, peitä kulho ja anna kotoa noin 1 tunti. Voitele pieni leipävuoka, n. 1,2 litraa, pehmeällä voilla.
Vaivaa kohonnutta taikinaa vähän kevyesti jauhotetulla pöydällä, leivo paksuksi rullaksi ja pane vuokaan. Kohtoa leipää puolisen tuntia, vedä leipään viillot veitsesllä ja paista 200 asteessa noin puoli tuntia, anna jäähtyä pyyhkeellä peitettynä.Onnistuu myös Espanjassa, vain keskinkertaisen tasoisessa uunissa. 🙂 Ruisjauhoa saa myös luontaistuotekaupoista, harina de centeno.
Ohje on Anna ja Fanny BergenstrÖmin kirjasta Rakkautta, oliiveja ja timjamia, josta löytyy valtavasti herkkureseptejä, monet nimen omaan Espanjalle tyypillisistä raaka-aineista ja seassa on kivasti myös aasialaisen keittiön makuja. Kirjoittajat ovat ruotsalaisia, muistaakseni asuivat pitkään nimen omaan Mallorcalla.
Onni on pienesta kiinni…..eli VIHDOINKIN sain pullani onnistumaan!
Taisi aikaisemmat kokeilut menna jauhojen takia pieleen,nyt loyty Corte Inglesista uudet jauhot joten ei muuta kuin leipomaan.
Taikina onnistui ja kohosi,eika tarvinnut odottaa kuin vajaa tunti.
Eli nyt meilla nautitaan KOTIPULLAA.
Jos jotain kiinnostaa jauhojen merkki on HARIMSA,(harina de fuerza) ja pussinkyljessa on jopa ohjeet BOLLOjen leivontaan
Nää on just näitä elämän pieniä iloja. 🙂 Hyvä että pullat vihdoin onnistui!
Huomasin vasta nyt tämän ”pullakeskustelun” ja ajattelin ensi viikonloppuna leipoa, Suomessa kun pidin paljon pullan leipomisesta. Et viitsisi pistää käyttämääsi pullareseptiä tänne, jos se on jo Espanjan olosuhteissa hyväksi todettu? =) Noita jauhoja löysin Hipercorista, joten se puoli on jo hoidossa ja kardemummaa toin Suomen lomalta kesällä.
Kiitos jo etukäteen!!
eli talla mina olen saanut pullat onnistumaan( tulee n.20kpl.pikkupullia)
2,5dl maitoa 50gr voita/margariinia (pehmeana)
25gr hiiva 1dl sokeria
1 muna 1tl suolaa
n.8dl jauhoja 1 rkl kardemummaa (rusinoita kaytan myos joskus)
Keltuaisia ”voiteluun”Lammita maito kadenlampoiseksi,murenna siihen hiiva sekaan.
Lisaa sokeri,suola,kardemumma.
Lisaa jauhoja vahitellen,lopuksi voi/margariini (rusinat).Alusta taikina hyvin.
Anna taikinan kohota,jos ei taikina ”nouse” kunnolla,kokeile kohottaa sita niin etta laitat kulhon kuuman veteen,mulla se on auttanut.Pyorayta pullat,aseta pellille(voipaperille) voitele keltuaisilla,paista 225* n.10 min
Onnea leivontaan!
Iso kiitos Tuisku reseptistä, ensi viikolla toivon mukaan saan kunnon suomalaista pullaa syödäkseni!
Minä en aio leipoa pullaa pitkään aikaan!
”Jouduin” syömään tässä useamman kuin yhden Mercado Centralin leipmomyymälästä ostetun leivonnaisen, joukossa taivaallisin pullasyötävä mitä olen eläissäni maistanut: Frito de Crema.
En syö enää pullaa, ei maistu! (No en ole koskaan ollut mikään makeiden leivonnaisten ystävä)Olen seuraavan reseptin mukaan vääntänyt pullaa eri paikoissa alkaen merenpinnan tasolta aina 3500 m:n korkeuteen asti. Jauhot hieman ovat vaihdelleet matkan varrella. Ja niitä luultavasti pitää ensin testailla. Jos ei noilla ohjeilla onnaa, niin sitten on leipojassa vika (tai uunissa).
Suomalainen perusresepti:
1 l maitoa (rasvapit. 1 – 2 %)
50 g hiivaa (normaali elävä laatu)
2½ dl sokeria
200 g voita (normaali elintarvikelaatu)
1½-2 kg vehnäjauhoja (suomeksi puolikarkeata)
(1 tl kardemummaa)
ripaus suolaa ( n. 1 tl)
2 munaa(pinnalle:
raesokeria
voita)Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon (= 30 – 40 ast. C.)
Lisää sokeri ja suola.
Sekoita joukkoon jauhot ja voi sekä lopuksi kananmunat (ja kardemumma).
Kohota taikinaa lämpöisessä paikassa 30-45 minuuttia.
(Muotoile pullat, voitele munalla ja ripottele päälle sokeria sekä pieni voinokare.)
Paista uunissa 225 astetta, 20-30minuuttia.
Pitkot. 30min 175 astetta.Noilla ohjeilla taikinaa tule riittävästi ja siitä voi sitten muotoilla mitä itse kukin haluaa.
Suluissa olevat vähemmän tärkeitä ja voidaan jättää pois tai huomiotta.
Tärkeintä on hiiva ja jauhot ja niiden soveltuvuus kulloisenkiin ympäristöön.
Ihan pakko vastata Jeremiasa 2:n väittämään ”Pulla on aina hyvää”
-Ei ole, pulla on lähestulkoon aina pahaa ja on aina ollut.Minä en ihan oikeasti tajua ihmisten vimmaa syödä pullaa tahi leivonnaisia!
Minä muistan jo lapsena kun kaikki sukulaiskakararat ryntäsivät visiiteillä kahvipöytään rohmuamaan, minut piti yleensä pakottaa ottamaan edes jotain (jonka sitten hävitin vessassa).
Nykyinen n. 10 v vallinnut luontaisesti gluteeniton ruokavalio ei ole parantanut tilannetta, pahaa on!Siksi frito de crema oli ainutlaatuinen kokemus joka ei ehkä koskaan toistu.
Makuasioitahan ne ovat. En itsekään tykännyt lapsena esim. suklaasta.
Kaikki kuitenkin tykkäävät minun tekemästäni pullasta!Ja varsinkin jälkiruoaksi ouzo exclusivo!! 🙂
Jeremiasa kirjoitti:Makuasioitahan ne ovat. En itsekään tykännyt lapsena esim. suklaasta.
Kaikki kuitenkin tykkäävät minun tekemästäni pullasta!Ja varsinkin jälkiruoaksi ouzo exclusivo!! 🙂
Nimenomaan makuasioita!
Minä en pidä vieläkään suklaasta, lukuunottamatta Lindtin 99% tummasta suklaasta joka ei ole lainkaan makeaa.
Jäätelö kelpaa vain jos se on ”artesanal”, eli tuoretta käsityönä valmistettua, makuna Leche merengada, Viola.Minä olen enemmänkin lihaihmisiä, en leipä- tai ylipäätään hiilari-ihmisiä, pihvit ja lihapullat sekä kunnon makkarat uppoavat aina (miksi Suomessa niihinkin laitetaan leipää?) kyytipoikana papuja ja kasviksia.
Rakastan Atkinssin ruokavaliota ylikaiken, mutten toki noudata sitä, koska haluan säilyttää munuaiseni.Harmi Jeremiasa II etten voi maistaa pullaasi, olisi kiinnostavaa maistaa pullaa josta kaikki tykkäävät, nam, sen on pakko olla herkkua!
Mitä on muuten ouzo exclusivo?
Miten tämä aina onnistuu?
Nyt pitää vähän keskustella lisää…
Silloin joskus kun vielä pystyin leipomaan vehnästä, valmistin suvulle Buche de Noëlia.
Minulla oli herkuille erittäin perso hauveli, joka aina innostui leipoma sessioista.
Siihen aikaan käytettiin vielä lankapuhelimia ja miten ollakaan puhelin soi juuri kun olin saanut Jouluhalon kuorrutettua.
Puhelu ei kestänyt kauaa, mutta sillä välin ihana mokkakreemi oli kadonnut jouluhalon pinnalta siististi aivan kuin sitä ei olisi ollutkaan.Nykyisin pystyn leipomaankaan vain luont.glut. jauhoista, mutta kyllä niistäkin voi herkullisia leipoa kaikki leivotut katoavat parempiin suihin pikaiseen ilman minun apuani.
- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.