Apua jouluruokien valmistamiseen

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Ruoka ja viini Apua jouluruokien valmistamiseen

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 21)
 • Julkaisija
  Viestit
 • LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Onaja
  Onaja Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.04.2008
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 76

  Vaikka kesää vielä eletäänkin, iski aivan valtava kaipuu saada porkkanalaatikkoa, kun syön sitä Suomessakin vuoden ympäri aina silloin tällöin. Ongelmaksi muodostui vain, että en löydä Barcelonalaisista ruokakaupoista siirappia (melaza). Onko kenelläkään kokemusta jouluruokien tekemisestä Espanjassa? Koska joulunaikaan olisi tarkoitus tehdä myös piparit itse ja siihen ainakin tarvitaan siirappia. Löysin kyllä vaahterasiirappia (sirope de arce), kävisikö se ko. tarkoitukseen? Entä voiko glögiä tehdä itse vai pitääkö kyttäillä, koska sitä tulee Ikeaan? Kaikki vinkit jouluruokien valmistukseen Espanjassa otetaan ilolla vastaan!

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Onaja
  Onaja Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.04.2008
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 76

  Se unohtui äskeisestä, että käykö porkkanalaatikkoon paella-riisi, vai minkälaista riisiä siihen pitäisi käyttää? Entä oletteko yrittäneet tehdä riisipuuroa?

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä tuisku
  tuisku Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 31
  Vastauksia: 1697

  tama on mun kayttama glogi resepti:

  Kattilaan 2dl vetta + 2dl sokeria,n .20kpl mausteneilikkaa,2 kanelitankoa.
  Keita hijaiselle tulella n.20- 30min (liemi ei saa ”vahentya”).

  Siiviloi liemi ja lisaa siihen 1 pullo punaviinia,kiehauta uudestaan lampimaksi.
  Tarjoile juoma laseista joissa on manteleita(kuorittuja) seka rusinoita.
  Jos haluaa juomasta ”vahvempaa” voi siihen lisata myos tilkan ”kirkasta”

  Siirappia en minakaan ole taalta onnistunut loytamaan,mutta viime joulun lanttulaatikkoon kaytin Müller´ista (saksalainen ”kosmetiikka”.ym.liike) loytamaani siirappia,joka on tehty punajuurista. Maku ei ole niin makea kuin suomalainen siirappi>Goldsaft-Zuckerrübensirup

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Esmeralda
  Esmeralda Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2008
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 20

  Caramelo líquido, esim. Royal-merkkinen, löytyy joka Mercadonasta ja Carrefourista.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Anna-Katariina
  Anna-Katariina Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.03.2008
  Kirjoituksia: 10
  Vastauksia: 153
  Onaja kirjoitti:

  Se unohtui äskeisestä, että käykö porkkanalaatikkoon paella-riisi, vai minkälaista riisiä siihen pitäisi käyttää? Entä oletteko yrittäneet tehdä riisipuuroa?

  Riisipuuro syntyy ainakin mainiosti juuri siitä ihan perusriisistä jota saa joka kaupasta. Eli eiköhän se käy sitten porkkanalaatikkoonkin. Irtonaista riisiä on paljon vaikeampi löytää.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Onaja
  Onaja Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.04.2008
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 76

  Kiitos kaikille kommentoineille! Porkkanalaatikko onnistui mainiosti juuri tuosta ihan ”tavallisesta” riisistä ja siirapiksi kävi tuo caramelo liquido. Vaahterasiirappi on koostumukseltaan nestemäisempää, eli sitä ei voi oikein siirapin tilalla käyttää. Caramelo liquido on aavistuksen makeampaa kuin siirappi, mutta ajaa asian.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä bochorno
  bochorno Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.10.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 464

  Tässä tämä sinappiohje:
  1 lasillinen sinappijauhoa
  1 lasillinen hienoa sokeria
  1 lasillinen kanan munia
  1 lasillinen kuohukermaa
  Konjakkia maun mukaan(sekoitetaan jäähtyneeseen seokseen)
  Sinappijauho ja sokeri sekoitetaan hyvin niin, ettei jää sinappijauho-paakkuja.
  Sekaan sekoitetaan kananmunat yksitellen/vähitellen ja tehdään tasainen seos ja viimeksi sekoitetaan sekaan kerma.
  Kattila pannaan liedelle, miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen joka puolelta niin kauan että seos alka poreilla.
  Kattila siirretään sivuun, jäähdytetään ja viimeksi sekaan sekoitetaan konjakki, loraus tai 1 dl.Jos sinappi on liian ”tiukkaa” tai kuivuu siihen voi aina lisätä vähän konjakkia. Valitse sellainen kattila, johon ei tartu! Kuten varmaan huomasit, niin kaikkia aineksia on ohjeessa saman verran, eli tätä voi soveltaa pienempiinkin annoksiin. Itse teen joskus vain ”1 dl kaikkia annoksen”.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä kojo
  kojo Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.01.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 1445

  Naureskelin olemattomaaan partaani, kun kuulin, että Espoon Ikeaan on tuotu joulukuuset syyskuun lopulla. Mutta taidankin olla vähän jäljessä maailman nykyisestä järjestyksestä, kun Espanjan auringossa pusataan porkkanalaatikoita jo syyskuun lopussa.

  Joko pääsiäisen mämmi mahtaa olla jollakin hautumassa?

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Anna-Katariina
  Anna-Katariina Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.03.2008
  Kirjoituksia: 10
  Vastauksia: 153

  Eli kun aloin muita tässä riisiasiassa neuvomaan niin nyt meni sitten itsellä sormi suuhun. Normisti en ole mikään poropeukalo keittiössä, mutta nyt kaipaisin apua. Puuroonhan tuo paikallinen riisi sopii mainiosti, mutta mistä saisi puuroutumatonta riisiä? Olen kokeillut tavallista riisiä, täysjyvä- sekä basmatiriisiä ja kaikki menee samanlaiseksi muussiksi vaikka miten keittäisi. Olen koittanut pestä ja liottaa ennen keittämistä, olen keittänyt vettä pikkuhiljaa lisäillen ja runsaassa vedessä, mutta lopputulos on aina sama. Riisi menee puuroksi. Olisko jollakulla jokin konsti miten esim. tuon basmatiriisin sais keitettyä niin, ettei se olisi puuroa, vai onko vika riisissä. Tuon täysjyväriisin kun pesee keittämisen jälkeen, niin se jää hieman irtonaisemmaksi, mutta kun tuohon basmatiriisiin se ei auta. Sitäpaitsi siitä menee kaikki maku jos sen keiton jälkeen pesee.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Old Chap
  Old Chap Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 106
  Vastauksia: 2386

  Anna-Katariina, kiinnostuin kun huomasin sun käyttäneen paljon vettä. Väärin!
  Kaiken riisin saa helposti puuroksi ja senhän suomalaiset osaavat (jopa ravintoloissa saa joskus liian tahmaiseksi keitettyä riisiä).

  Thaimaassa asiat tehdään toisin ja nämä ohjeet varmistin vielä vaimoltani, joka lähetti terveisiä:

  Vaihtoehto 1. Osta sähköinen riisinkeitin ja seuraa sen käyttöohjeita. Jos et löydä kodinkoneliikkeistä niin kysy thai- tai kiinakaupoista. Niissä myydään usein sekä hyvää riisiä että noita keittimiä.

  Vaihtoehto 2. Kaada kattilan pohjalle vettä ainoastaan 1/2 – 1 tuuman verran ja sitten kippaat riisit siihen päälle. Ja kattilan kansi kiinni. Älä anna veden kiehua vaan pysytä lämpötilaa säätelemällä korkeintaan kiehumapisteessä, eli porisevana – tapahtumaa on siis vahdittava. Ja kuten tuosta huomaat, suurin osa tapahtumasta on siis kuin höyrystämistä. Silleen meillä tehdään.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Lupu
  Lupu Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 16.03.2008
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 21
  Anna-Katariina kirjoitti:

  tavallista riisiä, täysjyvä- sekä basmatiriisiä ja kaikki menee samanlaiseksi muussiksi vaikka miten keittäisi.

  Sun ongelma kuulostaa musta aivan kummalliselta, sillä koskaan riisi ei ole puuroutunut, kun olen sitä keittänyt. Ehkä taikasana on bissfest/al dente, eli ei kuoliaaksi keitettyä, sillä tavalla meillä riisi on aina irtonaista, oli laatu mikä tahansa. Eikä me huuhdella riisiä koskaan keittämisen jälkeen. Joskus on veden mittaaminen mennyt vähän metsään ja silloin on pitänyt valuttaa ylimääräinen vesi pois siivilän avulla.

  P.S. En ole mikään kokkikolmonen, joten muita ohjeita en osaa antaa.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä arkteko
  arkteko Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 06.04.2008
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 109

  Tuli muutama vuosi opeteltua riisin keittämisen kanssa – sitten vaimoni älysi lukea paketin kyljestä keitto-ohjeen (4 annosta; siis pätee riisiin kuin riisiin):
  7 dl vettä joka keitetään kiehuvaksi, lisätään vähän suolaa ja ehkä liraus oliiviöljyä
  – kun vesi kiehuu kaadetaan 3 dl riisiä, pyöräytetään puulastalla, lasta kattilassa laitetaan kansi päälle ja virta ykköselle (1)
  – annetaa porista 10 min – puolessa välissä pyöräytetään puulastalla varovasti (ei siis voimakasta hämmentämistä)
  – riisi on valmista; jos olet menetellyt tarkasti edellä olevan mukaan, niin kattilaan ei jää ylimääräistä vettä – riisi on valmiina tarjottavaksi!

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä tuisku
  tuisku Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 31
  Vastauksia: 1697

  nimista ”tavallista” riisia,silloin kun teen esim.paellaa tai keittoa johon tulee riisia. Se ei ainakaan mulla ole koskaan puuroutunut,toisin kun esim.SOS-merkkinen riisi.

  Jos haluat ”tavalliseeen” riisiin lisamakua,kokeile tata:kuullota sipulia,paprikoita ym.mista pidat oljyssa hetki,kun ovat hieman ”pehmenneet” lisaa riisi,kuullota sita muutama minuutti,lisaa vesi,kasvisliemikuutio ja keita kypsaksi ensin kovemmalla teholla,ja kun alkaa kiehua vahenna tehoa.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Anna-Katariina
  Anna-Katariina Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.03.2008
  Kirjoituksia: 10
  Vastauksia: 153

  Kiitti kaikille neuvoista. Tuon jo tiesinkin, ettei liiassa vedessä saa keittää, vaan aina juuri niin että kun riisi on kypsää, niin kaikki vesi on haihtunut. Jostain kokkiohjelmasta pongasin tuon pesemisen. Siinä valmistettiin jotain erikoisriisiä ja sitä pestiin puolisenkin tuntia ennen keittämistä. Tuo jälkikäteen peseminen nyt oli vaan huono yritys pelastaa jo reisille mennyt sapuska.

  Paellassahan se ei niin haittaa, jos riisi vähän puuroutuu. Sen kuuluukin olla hieman erilaista koostumukseltaan, mutta jos riisin syö sellaisenaan jonkun lisukkeen kanssa, niin itse en ainakaan tykkää, jos se on tahmeaa ja tarttuu kitalakeen. Suomessa kait nuo perusriisit on jotenkin käsitelty niin, etteivät ne puuroudu ja puuroriisi on sitten erikseen. Ainakaan koskaan ei ole minulla tätä ongelmaa Suomessa ollut ja taidetaanhan niissä paketeissakin erikseen mainita, että puuroutumatonta riisiä.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä la luz
  la luz Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.10.2008
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 277

  Etsipä siirapiksi miel de caña. Sitä samaa ruokosokerisiirappia jota tarjoillaan ravintoloissa friteeratun munakoison kanssa. Muistaakseni olen Mercadonassa joskus nähnyt. Pipareihin olen käyttänyt sitä Royalin Caramelo liquidoa niinkuin joku jo aikaisemmin mainitsikin.

  Pipareista puheenollen helppo resepti jakoon (menee ohi aiheen, mutta kun jouluruoista on kyse niin…):

  3dl sokeria
  2dl siirappia (miel de caña tai caramelo liquido)
  1rkl kanelia (canela molida)
  1rkl inkivääriä (jengibre molido)
  1rkl neilikkaa (clavo molido)
  2dl kermaa (nata para montar)
  100g margariinia
  1 muna
  2tl soodaa
  1 litra vehnäjauhoja (jauhopeukalotuntumalla lisääkin)

  Sekoita kaikki ainekset keskenään ja vaivaa taikinaksi. Pidä yón yli jääkaapissa ja leivo piparit/piparitalopalaset kylmästä taikinasta. Paista 200:ssa asteessa leivinpaperin (papel vegetal)päällä 5-10 minuuttia kunnes ovat hieman paahtuneet. Oman maun mukaan enemmän tai vähemmän.

  Onhan ne tietenkin helpompi ostaa IKEA:sta, mutta itsekin on kiva askarrella pipareiden parissa 🙂 tip tap!

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 21)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.