Alba sai uudet kädet!

Uusimmat Keskustelu Yleistä Uutiskulma Alba sai uudet kädet!

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Masa
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 04.09.2006
  Kirjoituksia: 179
  Vastauksia: 303

  Viime vuoden lopulla 30. marraskuuta tehtiin valencialaisessa sairaalassa kolumbialaiselle naiselle erikoislaatuinen leikkaus, jossa hän sai uudet kädet menettämiensä tilalle. Tämä 47-vuotias nainen, jonka nimeksi on annettu julkisuuteen ainoastaan Alba Lucia C, menetti molemmat kätensä kemian laboratorion räjähdyksessä 28 vuotta sitten ollessaan vielä opiskelijana.

  Uudet kädet Alba Lucia sai nuorelta naiselta, jolla oli sama veriryhmä ja samanlainen ihonväri kuin hänellä ja joka oli suunnilleen samankokoinen kuin hän. Lahjoittaja oli julistettu aivokuolleeksi onnettomuuden seurauksena. Häneltä katkaistiin käsivarret kyynärpäiden yläpuolelta ja ne kiidätettiin sairaalaan alle viidessä tunnissa. Siellä kädet viimeisteltiin oikean pituisiksi ennen operaatiota, jotta ne sopisivat täydellisesti uudelle kantajalleen. Luut korjattiin ruuveilla, ja mikroskoopin avulla korjattiin verisuonet ja hermot.

  Operaatio kesti 10 tuntia ja siihen osallistui yli kymmenen alan ammattilaista. Kaksi lääkäriryhmää työskenteli samanaikaisesti, kumpikin oman käsisiirtonsa parissa. Kun potilas heräsi nukutuksesta ja näki uudet kätensä, niin hän totesi ne hyvin kauniiksi. Johtavan kirurgin mielestä uudet kädet ovat paremmat kuin mitkään proteesit. Hänen arvionsa on, että kestää noin kuusi kuukautta ennen kuin käsissä on tuntoa.

  Otin tämän inhimillisen, mutta hieman vanhan uutisen esille nyt, sillä Alba Lucia on hiljattain päässyt sairaalasta ja hän pystyy liikuttamaan jo hiukan muutamaa sormea, joten tarinalla tulee varmaankin olemaan onnellinen loppu.

  Ennen tätä operaatiota maailmassa on tehty aiemmin kuusi molempien käsien samanaikaista siirtoa, kaikki miehille, ensimmäinen niistä vuonna 2000 Ranskassa. Kun keräsin tausta-aineistoa tähän juttuun, niin kaikissa uutislähteissä tosiaan painotettiin, että Alba Lucian tapaus on maailman ensimmäinen naiselle tehty kaksoissiirto. Jäin pohtimaan, miksi sukupuolta pitää alleviivata, eikö operaatio ole yhtä helppo tai vaikea sekä miehille että naisille. Vai olisiko sittenkin niin, että se on vaativampaa naisille, koska he elehtivät ja puhuvat enemmän käsillään kuin miehet….

  LINKKI

  Kari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.07.2006
  Kirjoituksia: 175
  Vastauksia: 1456

  Kiitos Masa upeasta taustaduunista ja selvittelyistä! …Uskomatonta tämä kaikki nykytekniikka ja -tietotaito myös tuolla elinsiirtojen alalla. Tämä uudet kädet saanut ruova onkin ollut useaan otteeseen esillä Espanjan TV-kavavilla. Toivotaan uusille käsille paljon ”puhumista” ja muuta käyttöä. 🙂

  LINKKI

  elly
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.12.2006
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 14

  Tästäpä päästiinkiin itse aiheeseen 🙂   🙂   🙂

  Olet korvaamaton! Käy osoitteessa http://www.lahjaelamalle.net

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.