Yrityksen perustaminen

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä kris
kris Ei kirjautuneena
Liittynyt: 06.09.2006
Kirjoituksia: 41
Vastauksia: 520

Yleisimmät yritysmuodot on Autónomo (toiminimi), Sociedad Limitada SL, jonka voi suomentaa vaikka ”pienosakeyhtiöksi”, minimipáäoma tuo 3006€, joka voidaan siirtää yritykseen myös esim. tavarana, joten jos sulla on tuon arvoisia jotain laitteita tms. niin sekin käy pääomaksi, siirretään vaan yrityksen nimiin perustamiskirjaa tehdessä – ja sitten tietysti Sociedad Anónima eli Osakeyhtiö.

SL yhtiössä yrittäjän taloudellinen vastuu on rajattu sijoitettuun pääomaan, et siis joudu vastaamaan koko omaisuudellasi, vaikka kyllä allekirjoituksellsi vastaat siitä, että yrityksen kirjanpito on lain mukaan tehty.

Toimialasi kuulostaa sellaiselta, että varmaan pääset parhaiten alkuun autonomolla, jonka voit myóhemmin muuttaa SL:ksi, jos näyttää siltä että homma alkaa pyöriä tosissaan.

Autoin kavereita yrityksen perustamisessa muutama vuosi sitten ja hoidin kaiken itse. Se oli HIRVEÄÄ, vaikka osaan Espanjaan yhtä hyvin kuin Suomea, ja vaikka olen ollut täällä 10 vuotta, niin hermot vieläkään tahdo kestää paikallista byrokratiaa. Joten suosittelen todella, että otat avuksi luotettavan asiointitoimiston. Sen, mitä siitä maksat säästät monin kerroin siinä, että voit sen ajan ja energian käyttää itse bisnekseen ja antaa muiden hoitaa viranomaisjutut.

Tässä vaiheet suunnilleen SL:n perustamiseen:
Varataan kaupparekisteristä nimi (3 ehdotusta siltä varalta ettei ekat olisi vapaana); avataan pankkitili (mie voin auttaa tässä… 🙂 ) ja talletetaan pääoma, pankki antaa todistuksen; haetaan CIF eli Y-tunnus verotoimistosta; mennään notariaattiin allekirjoittamaan perustamiskirja (escritura de constitución) näiden papereiden kanssa; rekisteröidään escritura kaupparekisteriin ja käydäán verotoimistossa aktivoimassa Y-tunnus (alta en IAE); toimitetaan kopiot pankkiin, jotta tekevät yritystilistä toimivan ja pääoma on yrityksen káytössä (prosessin ajan varat ovat rekisteröimättömän yrityksen nimissä ja siksi jäädytettyinä.) Aikaa koko hommaan menee väkisin ainakin 3-4 viikkoa. Kustannuksia en muista, joten parempi etten sano siitä mittään.

Autonomon saa kunhan on NIE ja tehdään verotoimistossa ”alta en autónomo”, voit käyttää henkilötiliä toimintaan ja ”Y-tunnuksesi” on NIE- numero.

Kummassakin tapauksessa maksat yrittäjän sosiaaliturvamaksuja noin pari saataa kuussa. Työttömyysturvaa ei ole, jonkinlainen turva sairauden varalta kyllä, mutta ei kummoinen.

Koko tarina yhteenvetona: etsi osaavaa apua, älä puuhaa yksin! 🙂 Tsemppiä ja tervetuloa yrittäjäksi Espanjaan.