Yksi lusikka soppaan

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat PULINABOXI 24 Yksi lusikka soppaan

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Kari
Kari Ei kirjautuneena
Liittynyt: 01.07.2006
Kirjoituksia: 175
Vastauksia: 1456

Iltaa kaikille Orkkilaisille! …heitänpä minäkin ajan kuluksi lusikkani tähän ”ikuisuuden soppaan” eli mikä syteemi on mikäkin. Henkilökohtaisesti näen asian siten, että laitteet ovat laitteita ja niissä käytetään erilaisia käyttöjärjestelmiä… ja käyttöjärjestelmiin saa erilaisia ohjelmistoja – mitä ihmeellisimpiin tarpeisiin.

Oman ”tietokoneurani” olen joskus 70- luvun puolella aloittanut parilla lerpulla varustetusta Osborne 1- tietokoneesta ja siihen tungetusta CP/M -käyttöjärjestelmästä… siitä sitten 80- luvun alusta PC/MS-DOS -käyttiksestä pikku hiljaa graafiseen Windows -ympäristöön, jonka kanssa jaksoin taistella jopa milleniumin yli – olipas kaikkine ongelmineen melkoinen urakka, huh!

Se niistä seikkailuista erilaisten käyttöjärjestelmien kanssa. Omissa laitteissani käytän UNIX-ajatusmaailmasta pohjautuvaa, suomalaista alkuperää olevaa Linux -käyttöjärjestelmää ja siihen saatavilla olevia tuhansia ja taas tuhansia, ilmaisia vapaan koodin, ohjelmistoja. Linux alkaa tänä päivänä olla jo niin helppokäyttöinen myös henkilökohtaisissa tietokoneissa, että sitä voi suositella ”tavallisillekin” tietokoneen tarvitsijoille.

Oma suosikkini Linuxin useista variaatioista on ilman muuta Debian -pohjainen Ubuntu Linux, josta itse asiassa parin päivän sisällä julkaistaan uusin ”Bill Killer” -versio. Suosittelen lämpimästi. Linux on Macin tapaan käytännössä virusvapaa systeemi ja siihenkin saa paljon erilaisia ohjelmistoja. Linux kaiken lisäksi ilmainen.

Henkilökohtainen valintani on pysyä kaukana Windowsista ja käyttää laitteissani ja servereissäni nimenomaan Linuxia – lainkaan väheksymättä Mac-laitteita ja -käyttöjärjestelmiä, onhan sielläkin UNIX- taustaa 😉

PS. Ubuntu-Linuxista löytyy myös suomenkieliset sivut, joilta löytyy perustietoa Ubuntusta.