Vilperi hei

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Wilmariina
Wilmariina Ei kirjautuneena
Liittynyt: 07.03.2008
Kirjoituksia: 6
Vastauksia: 221

Ruisleivän siis aidon teossa onkin tärkeetä oikeat välineet. Leipätiinu on kaiken a ja o. Kannnellinen tietysti. Aito ruisleipä muhii juuri tiinussa vuorokauden ajan. Aluksi sekoitetaan ruisjauhoista sellainen velli. Hapatus tapahtuu juuri tuossa ajassa tai happamuutta voi säädellä lyhentämällä aikaa. Juuri jätetään tiinun reunoihin kuivumaan seuraavaa kertaa varten. Uuden tiinun alkuaikoina voidaan myös pakastaa juurta, koska tiinun ikääntyminen lisää sen toimimista hapatuksessa.

Seuraava vaihe onkin alustaminen ja hikipisarat kuuluvat tähän vaiheeseen. Leipätaikina pitää vaivata kunnolla. Tämän jälkeen annetaan kohota. Sen jälkeen siitä otetaan sopivan kokoisia taikinamääriä leivän riivaukseen. Olikohan toi oikea nimi sille pyöritykselle.

Lopuksi leivän annetaan kohota liinan alla kunnes se on halkeillut pinnasta. Paistaminen tapahtuu oikeassa leivinuunissa tai hätätilassa sähköuunissa korkeimmalla lämpötilalla. Ruisjauhot leivänalla estävät pohjan palamisen. Pohjaa koputtamalla voit todeta leivän kypsyyden. Ontto ääni on merkki että leipä on kypsä.

Suomessa on myytävänä oikeaa ruisrevityn jauhoseosta, vaikka ei se niin hyvää ollut.