Viihteestä

LINKKI

Ocaso
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.06.2008
Kirjoituksia: 276
Vastauksia: 375

Guanche,

Härkätaistelu on viihdettä siinä mielessä että katsojat yleensä viihtyvät näytöksen aikana, mutta tämäkään ei ole taattua, sillä sateinen iltapäivä, + 7c lämpöä ja huono härkätaistelu Madridin Las Ventasin areenalla on kaikkea muuta kuin viihdyttävää. Mutta tämä on osa härkätaistelun mystiikkaa, hiukan kuin purjehdus sateessa ilman tuulta lämpötilan ollessa +5 astetta. Mikä siis ajaa ihmisen itselleen epämukavaan tilanteeseen ja vielä maksaa siitä saadakseen vain huonon tai keskivertotaistelun eikä siltikään puhu huonoa kyseisestä taistelusta? Hiukan kuin esimerkkini purjehtimisesta? Mikä ajaa ihmisen purjehtimaan suomessa, kuitenkin tajuamme varmasti kaikki että syksyllä huonossa ilmassa purjehtiminen on kaikkea muuta kuin vihdyttävää, kun ihminen kuitenkin ostaa purjeveneensä viihtymistarkoituksessa. Onkohan siinä mahdollisesti jotain muuta takana? Siinä on mahdollisesti jotain muutakin. Se voisi olla esimerkiksi; ihmisen kyky dominoida luontoäitiä tuulten iskiessä purjeeseen, aaltojen yrittäessä kaataa venettäsi mutta veneesi ei kaadu, purjehtien 30 solmua myötälaitaisessa ja kipparin naama märkänä mutta hymystä leveänä.

En väittäisi tätä viihtymiseksi, mutta kyllä nautinnoksi, ja tämän voivat ymmärtää vain ne ihmiset jotka sen ovat kokeneet omissa nahoissaan.

Mysteeri minulle miksi ihminen istuu sateisena iltapäivänä kylmällä penkillä 26000 muun kanssa suu leveässä hymyssä taistelijan liikuttaessa viittaa ja härkää, mutta härkätaistelun liturgia ajaa ihmisen tähän, ja vaikka se mysteeri onkin monelle ihmiselle_varsinkin ihmiselle joka näkee härkätaistelussa vain veren jä härän kuoleman_ ja hänen ymmärtämisensä ”tuolla puolen”, omasta halustaan tai ei.

Härkätaistelun ystävä menee tämän jälkeen ystävineen illalliselle (espanjassa syödään illallinen yleensä 21h eteenpäin) ja keskustelee miten kelvottomat säät ovat olleen Madridissa tämän taisteluviikon aikana, mutta minkä uuden ulottuvuuden se antoikaan taisteluun. Ja miten lämmin illallinen, lämpimästi sisustetussa ja takkatulella varustetussa ravintolassa on oikea tapa lopettaa tämäkin kahden ja puolen tunnin sisäinen debaatti ja tutkiskelu elämästä ja kuolemasta ja kaiken tämän hinnasta ja tarkoituksesta.