Verotuksesta

LINKKI

Onaja
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 08.04.2008
Kirjoituksia: 3
Vastauksia: 76

Hei!

Kuten niin moni muukin asia Espanjassa, tietyt asiat sanelee laki ja tietyt voidaan hoitaa työnantajan kanssa sopimalla. Itselleni on osunut sellainen työnantaja, jonka kanssa paikallinen sopiminen on melkein aina mahdollista. Eli tässä omia kokemuksiani:

Olen nyt asunut täällä työntekijänä hieman yli vuoden ja alusta alkaen minulta on tasaisesti pidätetty samaa veroprosenttia, lukuun ottamassa pieniä kuukausittaisi vaihteluja. Työnantajani olisi voinut kyllä alkuun pidättää minulta hyvin vähän ja myöhemmin nostaa prosenttini oikealla tasolle tai sen yli ja samaan aikaan verohallinto periä minulta maksamattomia veroja, mutta koska se ei ole työntekijän puolelta mikään ihanneratkaisu, niin sovimme tasaisesta tahdista. Mutta tämä ei ole mikään poikkeus ulkomaalaisten kohdalla, espanjalaisten suhteen toimitaan samoin. Eli jos työntekijä aloittaa työnsä esim. lokakuussa nykyinen työnantaja ei ole velvollinen selvittämään hänen aikaisempaa veroprosenttiaan vaan hän voi halutessaan pidättää ihan kuin työntekijä olisi ollut töissä ainoastaan 3 kuukautta (loka-, marras- ja joulukuu) vuodesta. Tästä tietenkin seuraa mätkyjä, kun veroilmoitusta tehdessä tämä huomataan.

Mistään alarajasta verojen suhteen en ole kuullut, mutta kylläkin siitä, että jos henkilö tienaa muistaakseni alle 21000 EUR vuodessa, hän ei ole velvollinen tekemään veroilmoitusta. Veroilmoituksen teko harjoitusmielessä kannattaa kuitenkin aina, sillä jos sen mukaan sinulle kuuluu veronpalautusta voit virallistaa veroilmoituksesi ja näin saada palautuksen. Jos taas ilmoituksen mukaan joudut maksamaan mätkyjä, et ole velvollinen esittämään veroilmoitusta. Tämän saat helpoimmin tietää tilaamalla veroilmoituslaskelman (borrador) verohallinnon internet-sivuilta tai varaamalla ajan verotoimistoon, jossa laskelma tehdään sinulle. Työnantaja on vuosittain velvollinen toimittamaan sinulle todistuksen suorittamistaan ennakonpidätyksistä, jonka perusteella veroilmoituslaskelma sitten tehdään. Jos tienaa tuon rajan yli, olet velvollinen tekemään veroilmoituksen, mutta nykyään sekin on lähes yhtä helppoa kuin Suomen veroehdotuskäytäntö, eli harmaita hiuksia sen ei pitäisi mitenkään massiivisesti aiheuttaa.

Itselle hankalinta oli käsittää, että täällä työntekijän ei tarvitse huolehtia omasta veroasioistaan niin paljon kuin Suomessa vaan työnantaja on velvollinen huolehtimaan niistä työntekijän puolesta. Tämä tietenkin aiheuttaa ongelmia, jos työnantaja on huolimaton näissä asioissa. Itsellä on tämän suhteen sattunut hyvä tuuri.

Nämä siis omia kokemuksiani, eli kuten sanottua, Espanjassa käytännöt vaihtelevat, mutta laki pitäisi (?) olla kaikille sama. 🙂