Verotuksessa ei välttämättä ole mitään logiikkaa

Uusimmat Keskustelu Yleistä Uutiskulma Espanja kerää suomalaisten verot Verotuksessa ei välttämättä ole mitään logiikkaa

LINKKI

freesoul65
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.12.2012
Kirjoituksia: 12
Vastauksia: 697
Taspani kirjoitti:

Saan 2/3 eläkkeestäni Ruotsista ja 1/3 Suomesta. Olen nykyisin kirjoilla Suomessa, ja joudun maksamaan Ruotsiin sen eläkkeestä 25% SINK (lähde) veron. Mutta sen lisäksi Suomi laskee yhteen Suomen ja Ruotsin tulot, mistä vähennetään tuo SINK osuus. Eli Suomi verottaa myös Ruotsin eläkkeestä. ….
Vaikea tätä verotuslogiikkaa on ymmärtää – paitsi että verot tulisi maksaa sille yhteiskunnalle, jolle kulut aiheutuvat.

Tosin et maksa veroja sen enempää kuin Suomi-suomalainenkaan vastaavansuuruisesta eläkkeestä. Olet oikeassa siinä, että Suomella on huono verodiili Ruotsin kanssa. Maiden välisen verosopimuksen – tai oikeammin Pohjoismaisen verosopimuksen pitäisi olla niin kirjoitettu, että Ruotsi saa 0% ja Suomi ottaa sitten sen mitä tavanomaisestikin ottaa eläkeläiseltään. Nythän Suomi saa vain senttosia Ruotsin eläkkeesi verovirrasta – ja maksaa silti kaikki aiheuttamasi kulut.

Harva eläkeläinen tosin maksaa veroina todellisia kulujaan, joten siinä suhteessa logiikan perään huutelu on turhaa. Todellisuudessa sinäkin elätit aikoinaan työssä käydessäsi ruotsalaisia. Yleensä joka yhteiskunnassa n. 20-50 ikävuoden välillä oleva, työssäkäyvä keskiluokka on se ”elättäjäporukka”, joiden hedelmien varassa muu popula elää.