Verottaja

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä pkario
pkario Ei kirjautuneena
Liittynyt: 10.09.2007
Kirjoituksia: 0
Vastauksia: 13

Nimimerkki johanmarc selostaa aivan oikein Suomen verolainsäädäntöä koskien maastamuuttaneita. Laki ei kuitenkaan koske maan oikeutta verottaa Espanjaan muuttaneita vaan näiden verottajamaa määräytyy maiden vuonna1968 tehdyn verosopimuksen mukaan. Tämän sopimuksen 4. artiklan keskeinen sisältö on ilmaistu kyseisen artiklan 2. kappaleessa, jossa katsotaan henkilön asuvan maassa, johon hänellä on kiinteimmät henkilökohtaiset ja taloudelliset siteet. Tämä maa on sopimuksen mukaan verottava maa.

Tämän periaatteeen on hiljattain vahvistanut korkein hallinto-oikeus. Tällä oikeuden päätöksellä tulee olemaan ratkaiseva merkitys tulevaisuudessa. Tähän saakka Suomen eri veroviranomaiset ovat mielivaltaisesti usein vaatineet Espanjaan verotusta haluavien katkaisevan kaikki taloudelliset siteensä Suomeen jopa myymään siellä olevan huoneistonsa.

Kun henkilö on muuttanut Espanjaan ja asunut siellä suurimman osan vuotta katsotaan hänet siellä heti kuuluvan Espanjan verotuksen piiriin. Tämä ei ole mikään valinnaiskysymys vaan fakta, jota on noudatettava ellei verosopimuksen artikloiden perusteella voida muuta päättää.

On huomattava, että tässä asiassa ratkaisuvalta ei ole yksin Suomen viranomaisilla. Jos Espanja katsoo maahan muuttaneeen täyttävän verosopimuksen edellytykset Espanjan verotusoikeudelle, on Suomen ollessa eri mieltä saatettava asia viranomaisten keskinäiseen käsittelyyn (verosopimuksen 25 artikla). Verosopimus on nimenomaan laadittu kaksinkertaisen verotuksen estämiseksi. Siis samasta tulosta ei voida verottaa molemmissa maissa.

Käytännössä riittää, että kun henkilö on saanut Espanjan viranomaisilta todistuksen siitä, että hän on siirtynyt Espanjan verotuksen piiriin, hän toimittaa todistuksen Suomen verottajalle. Jos Suomen viranomainen ei katso hänen oikean verottajaamansa olevan Espanja, on viranomaisten keskenään puitava asia.

Piotr