Uusimmat › Keskustelu › Opiskelu, työnteko ja yrittäminen › Yleistä opiskelusta, työnteosta ja harjoittelusta › Suomen tulojen verotus Espanjassa › Veroista ja niiden maksamisesta
Hei Hannujar,
On hienoa ettá olet kiinnostunut ottamaan itse asioista selvää. Siitä huolimatta ensimmäiseksi suosittelen, että annat osaavan ”gestorían” eli asiointitoimiston tehdä veroilmoituksesi. Espanjalaisetkaan harvoin tekevät veroilmoitustaan itse, miksi taistella asian kanssa liikaa kielitaidottomana? Yleensä tavallisen veroilmoituksen tekemisestä veloitetaan 20-30€. Toisaalta Barcelonan seudulla voi olla hankalaa löytää gestoríaa, joka oikeasti tietää kansainvälisistä asioista (joskus se on hankalaa missä tahansa….)
Ennakonpidätyksiin en osaa puuttua, wikipedista löydát verolain ja tietoa siitä, millä tasolla progressivinen veroprosentti liikkuu:
(jos linkki ei veisi sinua sinne suoraan, niin etsi lopusta kohta ”Tipos Impositivos”).
Verottajan sivulta en kielitaitoisenakaan ihan helposti tietoja löydä, koitin etsiä kuuden kuukauden sääntöä mutta innostus loppui kesken tekstiä kahlatessa, sori… 🙁 Ennakonpidätys on espanjaksi retención (de IRPF), ehkä se auttaa salapoliisin työssä.
Kun veroilmoitus on tehty – joko esitäytetty verottajan lähettámä, itse tekemäsi verottajan PADRE ohjelmassa, jonka saat keväällä veroilmoituksen tekoaikaan hakea sivulta http://www.aeat.es (vuoden 2009 versio ei vielä ole siellä) tai gestoría on tehnyt ilmoituksesi – maksat verot játtämällä veroilmoituksen pankkiin. Se pitää játtää nimen omaan siihen pankkiin, jonka tili veroilmoituslomakkeelle on merkitty, koska pankki ei voi käsin enää muuttaa ilmoitukseen laitettua tilinumeroa. Sillä sen sijaan ei ole väliä, mihin ko pankin konttoriin sen játät.
Pankki antaa leimatun kopion veroilmoituksestasi, leimasta käy ilmi ilmoituksen játtöpäivä. SÄÄSTÄ SE. Sitten onkin pankin velvollisuus toimittaa verottajan kopio perille asti.
Muuten, onhan pankkitilisi ns. residentti tili? Ellei, pyydä pankkia vaihtamaan tilisi status tai avaamaan sinulle residentti tili, veroja ei voi hoitaa ei-residentin tilin kautta.
Normaalisti verot maksetaan joko kaikki kerralla ilmoituksen viedessäsi (viimeistään 30.06.) pankki siis samalla veloittaa verot kerralla tililtäsi – tai kahdessa erässä, 60% ilmoituksen jättäessäsi ja 40% myöhempänä lain osoittamana ajankohtana joka ainakin viime vuonna oli marraskuun alku, muistaakseni 5.11.. Maksun yhdessä tai kahdessa erässä valitset itse kun teet ilmoitusta, päivämäärä tulee veroilmoitukselle suoraan PADRE ohjelmasta. Pankin systeemi luo automaattisen suoraveloituksen tilillesi siten, että toisen erän maksua varten sinun tarvitsee vain huolehtia siitä, että tilillási on eräpäivänä riittävä saldo, mitään uutta tilisiirtoa verottajalle ei tarvitse erikseen tehdä. Pankista saat postissa (tai nettipankista) eräpäivän jälkeen kuitin siitä, että verot on tulleet maksetuiksi, se kannattaa säilyttää yhdessä veroilmoituksen kanssa. Näin siis toimit aina kun saat ”mätkyjä”, mikäli palkastasi ei ole tehty ennakonpidätystä ollenkaan koska se maksetaan Suomesta, niin maksat sitten kaikki verosi ”mätkyinä”. Maksaisit siis verovuoden 2009 verot 30.06.2010 mennessä tai kahdessa erässä kesä- ja marraskuussa 2010.
Tuolla Wikipedian linkissä on tietoa veroprosenteista, mutta se ei taida olla ihan ”yks yhteen” niin, että mainittu bruttopalkka => mainittu veroprosentti, koska tietääkseni jotain minimimääriä saa ansaita ihan kokonaan verottakin, mutta tämä on mutua, en ole koskaan tutkinut niin tarkkaan, antanut vaan PADREn laskea. Jos oikein innostut niin voit tietysti ottaa vuoden 2008 PADRE ohjelman ja syötellä tietoja sinne kokeeksi.
Onaja on ihan oikeassa siiná mitä sanoo, rajasta en tiedä tarkkaan miká se on, mutta tietyn tulorajan alapuolella kannattaa aina katsoa, miltä veroilmoitus PADRE ohjelmassa näyttää ja jättää ilmoitus vain siinä tapauksessa että olisi palautuksia tulossa. Koska työntantajat tosiaan joskus vähán ”arpovat” ennakonpidätysprosentin, niin voi hyvinkin olla että saat palautksia.
Veroilmoitus pitää jättää tulon määrástä riippumatta aina, jos olet ollut verovuoden aikana kahden eri työnantajan palveluksessa. Toisin sanoen, vaikka ansaitsisit vain 8.000€, mutta olet saanut palkkaa kahdelta eri työnantajalta niin veroilmotus tulee tehdä riippumatta siitä että olet reilusti alle minimirajan, josta veroilmoitusta muuten ei tarvtisisi tehdä.
Ilmoitusta täyttáessä kannattaa laittaa mukaan kännykkänumero ja sähköposti ja antaa verottajalle oikeus lähettää sinulle tietoja (pyydä gestoría tekemään niin myös). Silloin voit seuraavana vuonna esim. netistä tilata verotustietosi, eli ne tiedot, joita verottajalla sinusta on ja/tai esitäytetyn veroehdotuksen (joka kertomasi mukaan tosin sinun kohdallasi tuskin on paikkansa pitävä sellaisenaan). Kun laitat kännykkánumeron niin verottaja myös laittaa viestiä sinulle silloin, kun veronpalautuksesi on laitettu maksuun. Varmaan mätkyistä myös… 🙂
Palautuksen tilannetta voit tarkistaa myös osoitteesta https://aeat.es/devoluge.html, syöttámällä sinne NIE numerosi ja tarkan palautussumman (se on veroilmoituksessasi). Ohjelma tarkastaa ettá summa vastaa veroilmoitustasi ja sanoo joko ettá palautuksia ei vielä ole maksettu tai ettá siirto tilillesi on tehty sillá ja sillä päivämäárállä. Juttu tahtoo menná vähän niin, että mitä suuremmat palautukset verottaja on sinulle velkaa, niin sitä myóhemmin syksyllá ne maksetaan. Pienet, parin sadan palautukset kilahtavat tilille usein jo vain noin kuukauden kuluttua veroilmoituksen jättämisestá.
Jos et löydä gestoríaa, niin voit myös keväällá tilata ajan verotoimiston neuvonnasta, jossa he tekevät ilmoituksen puolestasi tai pankistasi, joka ajanvarauksella myös auttaa veroilmoituksen tekemisessä. Itse en tosin pankissa suostu tekemään sellaisia veroilmiotuksia, joissa on mitään kansainvälisiä kommervenkkejä koska en katso osaamistani siihen riittáväksi. Kun kyseessä on kansainvälinen verotus niin minä en luottaisi edes verottajan omien ”perusneuvojien” osaamiseen, vaan yrittäisin etsiä sen gestorían joka joko tietää tai oikeasti ottaa asioista selvää silloin kun ei tiedä.
Terveiset,
Orkin ”pankkitäti” Kris