Vedet

LINKKI

Pekka
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 26.12.2007
Kirjoituksia: 0
Vastauksia: 61

Devspain kirjoittu, että Välimeren veden laatu on parantunut ”huimasti”. Tosiasia on toinen. Wikipedian mukaan tilanne on jatkuvasti huonontunut. YK:n ympäristötutkimus on arvioinut, että Välimereen lasketaan vuosittain 650 miljonaa tonnia jätteitä, 150 tuhatta tonnia öljyä, 60 tuhatta tonnia elohopeaa jne. Välimeri edustaa vain 0.7 prosenttia maailman meristä, mutta sen saastekuorma on 17 prosenttia kaikesta. Joka vuosi sattuu keskimäärin kymmenen öljyvahinkoa. Ongelma korostuu koska Välimeri on suhteellisen suljettu allas ja veden vaihtuvuus Gibraltarin salmen kautta on vähäistä.

Monet kalalajit ovat kuolleet sukupuuttoon. Jacques-Yves Cousteau filmasi merielämää Marseillen edustalla viisikymmentä luvun alussa. Se oli silloin täynnä kaloja ja kasvillisuutta. Kun hän palasi paikalle parikymmentä vuotta myöhemmin oli meri täysin tyhjä. Meitä usein hämää se, että vesi on kirkasta ja voimme nähdä jopa kymmenien metrien syvyyteen. Kuitenkin se voi olla kemiallisesti lähes kuollut.

Kun purjehtii Välimerellä voi vastaan tulla kilometrien mittainen vuono jätettä, suurimmaksi osaksi jätesäkkejä. On vielä varsin tavallista, että monet maat kuskaavat yhdyskuntajätteensä mereen vastoin kansainvälisiä sopimuksia.