Vastauksia Arnoldille…

Uusimmat Keskustelu Espanja.org Espanja.ORG -tiedotteet Viikon 2 uutisia Vastauksia Arnoldille…

LINKKI

pentti52
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 16.06.2010
Kirjoituksia: 16
Vastauksia: 397

homo sapiens

pentti52 wrote:
…En ryhdy vaihtamaan mielipiteitä kanssasi [tässä tarkoitetaan ’vanhatytön’ kanssa, latojan huom.] suomalaisesta perheväkivallasta. Kuten sanoin, sitä todellakin tässä yhteiskunnassa valitettavasti ilmenee, mutten ole kriminologi, joka osaisi tätä ilmiötä selittää. Sen vuoksi meidän maallikoiden keskustelut tästä ilmiöstä jäävät pakostakin lähinnä kauhistelun ja taivastelun asteelle.

Arnold kirjoitti:
Valitettavasti sitä eivät osaa selittää kriminologitkaan, ja siis etenkään juuri he, koskapa ovat etupäässä lukeneet lakitieteitä ja vaikkapa ’ballistiikkaa’ ynnä muita sellaisia rikosten selvittämiseksi tarvittavia tieteenaloja huomattavasti enemmän kuin käyttäytymistieteitä.

Myös käyttäytymistieteitä vuosikausia lukeneet psykologit ovat paljolti ”sormi suussa” näiden perheväkivaltatapausten jälkipuinnin kanssa, vaikka tokihan jälkiviisastelua näyttää joka kerta tulvivan kaikilta suunnilta, myös ”rivikansalaisten” taholta.

Kriminologia on juuri se tieteenala, joka tutkii rikoksia yhteiskunnallisena ilmiönä. Ks määrittely: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kriminologia
Sen sijaan mm. ballistiikka kuuluu kriminalistiikan alaan ja tarkemmin kriminaalitekniikkaan. Kriminalistiikka voidaan jakaa kahtaan osa-alueeseen: kriminaalitaktiikkaan ja kriminaalitekniikkaan. Ks määrittelyt;
http://www.helsinki.fi/oikeustiede/oppiaineet/rikosoikeus/materiaalit/kriminalistiikka20011-Rossi.ppt

Vaikka kirjoitatkin meidän maallikoiden keskustelujen tästä aiheesta jäävän ”pakostakin” (tätä pakko-näkemystäsi suuresti ihmettelen) ”kauhistelun ja taivastelun asteelle”, niin siltikään en suosittelisi täysin aliarvioimaan maallikoiden näkemyksiä, koskapa ne puolestaan saattavat monasti perustua omiin kokemuksiin tai ainakin läheltä nähtyihin tilanteisiin.

Ja vaikka mainituilla maallikoilla ei olisikaan omakohtaisia havaintoja, eivät hekään ole täysin päättelykyvyttömiä yksilöitä, vaikka olisivatkin vähemmän koulutettuja, tai jopa aivan kouluttamattomia.

Näillä sivuilla kirjoitettuna rikosten ja niistä annettujen tuomioiden käsittely jää usein toissijaisen tiedon varaan. Tarkoitan tällä sitä, että usein kommentointi noissa asioissa jää vain sensaatiohakuisista iltapäivälehdistä saatujen tietojen varaan. Nämä tiedot ovat toimittajan tarjoamia valikoituja paloja jutusta. Meillä ei ole käytössämme asiakirjoja, ei tietoja asianosaista, todistelusta, motiiveista jne. Siksi käytin sanaa ”pakostakin”, koska meillä ei edes ole mahdollisuutta saada jutun faktoja tietoomme ilman kohtuullista vaivannököä. – Maallikko muodostaa käsityksensä asiasta sen tiedon varassa mikä hänellä on ja kun riittävästi asiaan paneutuneita mielipiteitä on, voi tällä olla vaikutusta myöhempään lainsäädäntöön. Voimassa olevat lait ovat kuitenkin kirjoitettu kansan tahdon mukaisesti ja riippumattomat tuomioistuimet niitä soveltavat. Jos tuomiot ovat liian lieviä tai liian ankaria, on se sitten eduskunnan asia muuttaa niitä ohjaavia lakeja.

Tuolla toisaalla esiintuot yliopistokoulutustasi. Voin kuitenkin kertoa avoimesti, että tällaisella ’orkin’ kaltaisella, etupäässä espanjainformatiiviseksi ja viihteelliseksi suunnatulla keskusteluforumilla ei kirjanoppineisuudelle anneta sitä samaa meriittiä kuin vaikkapa sfnet’in tiederyhmissä ja vastaanvanlaisilla palstoilla.

Eräässä puheenvuorossa minun sanottiin olevan ”paljolti vailla sisälukutaitoa”. Tuollaisen alatyylisen herjan torjumiseen käytin yksinkertaista toteamusta: Jos on kyennyt suorittamaan yliopistossa arvosanoja, niin on täytynyt hallita sisälukutaito verraten hyvin, että yliopiston opettajat ovat kirjoitukset hyväksyneet. – En ole maininnut yliopisto-opintojani siitä syystä, että jollain tavoin haluaisin ”briljeerata” noilla saavutuksilla. Nykyaikana varsin monilla, etenkin nuorilla on takanaan merkittäviä opintosuorituksia, joten yliopisto- tms. opintoja ei voi pitää mitenkään poikkeuksena. – Ymmärrän vallan hyvin, ettei tällä ”saitilla” näillä suorituksilla ole suurta merkitystä.

Aion edelleenkin seurata Espanja-orgin saittia ja sopivassa välissä jotain tänne kirjoittaakin, vaikka olen ilmeisesti jonkin verran kirjoittelullani herättänyt ärtymystä. Tavoitteeni ei ole herättää ”bleimejä” vaan tuoda asiallista tietoa keskusteluin.

En tässä kuitenkaan ignooraa tietämystäsi niiden asioiden suhteen jotka todella tunnet. Ja noin muutenkin, olet varmasti aivan tervetullut kirjoittaja orkin sivustolle, joten suosittelen näppiksen paukuttamista jatkossakin.

..