Vastaan jetjun avaajalle

LINKKI

arnold malaga
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.07.2010
Kirjoituksia: 79
Vastauksia: 2846

Vaikka ketjun aloitus olikin sanalla sanoen raflaava ja jopa hieman trollaukseen viittaava, niin pyrin nyt kuitenkin antamaan kommentin ilman sarkasmia.

Ensinnäkin, olen muista tietolähteistä lukenut, että Suomesta saa Kelan maksaman työttömyyskorvauksen siirrettyä toiseen EU maahan korkeintaan kolmeksi kuukaudeksi sillä tavoin, että ilmoittautuu saapumismaassa virallisen, valtion ja kunnan ylläpitämään työvoimatoimistoon työttömäksi työnhakijaksi.

Lähdöstä on ilmoitettava Suomessa, että prosessi ylipäätään saadaan käyntiin. Suomesta saaduilla täytetyillä ja leimatuilla kaavakkeilla mennään sitten ulkomaan työvoimatoimistoon, jossa paikalliset virkailijat ottavat työnhakijan ”kortistoon” ja antavat siitä sitten ilmoituksen, joko suoraan Suomeen Kansaneläkelaitokselle, tai sitten työnhakijalle, jonka tehtäväksi jää noiden tietojen perille saattaminen.

Rahaa maksetaan työnhakijan tilille vasta sitten, kun Suomessa on vastaanotettu ja käsitelty tieto työnhakijan hyväksymisestä saapumismaansa viralliseksi työnhakijaksi. Näin ollen ensimmäinen maksu voi tulla vasta kuukaudenkin kuluttua siitä, kun on ilmoittautunut saapumismaassa, jos kylläkin kokonaisuutena takautuvasti. Karanteeni- eli välipäiviä ei siis tule.

Toiseksi, jos herrasväki Korhonen pakkaa tavaransa ja lähtee, vaikkapa nyt juurikin Espanjaan, niin paljonko Korhoset ottavat mukaansa keittiökaluja, vaatteita, kalusteita, mattoja, liinavaatteita, kissoja, koiria, kanoja, ja niin edelleen.

Heillähän on ymmärtääkseni Suomessa koti, jonka he nyt joutuvat jättämään jälkeensä, tai ehkä hylkäämään tyystin, koskapa jos herra ja rouva Korhonen ovat työttömiä ja/tai muuten niukalti toimeentulevia, en usko, että heillä on varaa maksaa kokonaisen, tai lähes tulkoon kokonaisen vuoden vuokria, tai edes yhtiövastikkeita asunnosta, jonka he jättävät Suomeen.

Vuokra-asunnon eteenpäinvuokraus eli alivuokraus ei ainakaan noin kymmenen vuotta sitten onnistunut kuin 50:n prosentin pinta-alalta, joten kämpästä ei voi saada lainmukaista koko pinta-alaa vastaavaa vuokratuloa, joka sekin, noin muuten, katsotaan tuloiksi josta on maksettava vero.

Tietysti sen oman asuinosakkeensa voi vuokrata ulos, mutta ei sieltäkään ole maailman yksinkertaisin asia saada vuokralaista pihalle, jos tuleekin pakkotarve päästä Suomeen takaisin. Aika harva taitaa olla valmis Suomessa tekemään määräaikaista vuokrasopimusta, mutta tokihan sellaisiakin tiheämmin asutuista yliopistokaupungeista löytynee.

Kolmanneksi, jos Korhosella on pari alle kouluikäistä lasta, niin sangen harvassa ovat ne ”korhoset” jotka alkavat leikkimään laittomalla keplottelulla riskipelejä Suomen ulkopuolella, kun on vastuussa sen ikäisistä, todennäköisesti rakkaistakin lapsistaan. Tietysti p-päitä vanhempia on, mutta onneksi sentään melko harvassa.

Tokihan jokainen saa omalla elämällään tehdä mitä haluaa, voin tulla vaikka potkaisemaan tuolin alta (tai no, en ehkä sentään ihan), mutta kaikenlaiset lasten mukaanvetämiset kepulihommiin on sitä sarjaa, joista esimerkiksi allekirjoittanut välittömästi ilmoittaa lastensuojeluun. Sori vaan.

Neljänneksi, en oikein usko, että niiden kirjojen siirtokään sukulaisille tai muille kavereille on niin simppeli juttu, että porukka lähtee noin vain ’rikoskumppaniksi’ Espanjaan livahtaneen suojelemiseksi. Maksamista kun voi siinäkin tulla, esimerkiksi sakkojen muodossa.

Summa summarum… En oikein jaksa suoralta kädeltä uskoa, että Espanjassa monikaan suomalainen lapsiperhe on varsinaisesti vedättämässä systeemiä, saatika, että sellainen olisi joku normikäytäntö. Kaikki tapaamani keplottelijat ja huijarit ovat olleet perheettömiä miehiä tai pariskuntia. Näin ainakin ovat antaneet ymmärtää. No, ehkä ovat huijanneet siinä(kin).

Myös itse olen toki joskus kauan sitten (eikä minulla todellakaan ollut vaimoa eikä lapsia, ottakaa huomioon) vedättänyt reippaasti Suomen veroviranomaisia, mutta leikki päättyi siihen, kun minulle mätkäistiin 6kk:n ehdollinen vankeusrangaistus, kolmen vuoden koeajalla. Ajattelivat varmaan, että minun olisi helpompi hankkia maksettavakseni määrättyä korvaussummaa vapaudesta käsin, kuin että kiven sisältä. Kaikki toki maksettu jo kauan sitten, mutta vuoden päivät siinä sai raataa tosissaan ja lähes yötä päivää. 😛

Motto: Tekemällä virheitä, oppii tekemään entistäkin monimutkaisempia virheitä. 8)