Varoituksen sana

LINKKI

Kari
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 01.07.2006
Kirjoituksia: 175
Vastauksia: 1456

Tässä yhteydessä heittäisin yhden varoituksen sanan… moni jo varmaan tietääkin, että ainakin joillain operaattoreilla on tapana asentaa langattomat laajakaistayhteydet siten, että ne eivät edellytä mitään tunnuksia tai salasanoja.

No joo… hommahan tietysti pelaa teknisesti aivan hyvin ja operaattorille tulee vähemmän niitä vihaisia ”tää ei toimi” -puhelinsoittoja. Mitalilla on siis puolensa.

Kun operaattori (tai tietämätön kotiasentelija) jättää langattoman nettiyhteyden salaamatta ja suojaamatta, niin kuka tahansa samoilla nurkilla pyöriskelevä voi kytkeytyä esim. läppärinsä (kannettava tietokone) ja löytämänsä avoimen nettiliittymän kautta nettiin – ja tehdä siellä mitä tahansa – käyttäen linjaasi.

Aivan vastaavasti, jotkut pikkunäppärät tyypit saattavat pyöriskellä läppärinsä kanssa kylillä, sekä hotellien ja baarien nurkilla, etsien langattomia nettiyhteyksiä, jotka joku on jättänyt tai unohtanut avoimiksi. Tämä on oma taiteenlajinsa ja näitä ”WarDriving” -harrastajia liikkuu milloin minkäkinlaisilla täyteen tekniikkaa ahdetuilla pakettiautoilla ympäri kyliä… samaan aikaan kun heidän ohjelmistonsa tunnistaa erilaisia vapaita verkkoja, heidän satelliittipaikantimensa kirjaavat tarkat koordinaatit ja signaalin voimakkuudet yms. muistiin – myöhempää käyttöä varten.

Aivan oma ”taiteenlajinsa” ovat niinsanotut ”Honey Botit” …eli joku näppärä kaveri pystyttää mukamas avoimen langattoman nettiyhteyden, mikä saattaa hyvinkin toimia… onnettoman ”kaistankäyttäjän” kuitenkaan aavistamatta, että hänen kaikki tekosensa ja linjalla tapahtuneet asiat jokaista näppäimen painallusta myöten – kirjautuu muistiin.

No niin… jo riittää ”pelotteluksi” näitä nykyajan vempaimia kohtaan, heh 😀 …tarinani opetus on se, että käyttäkää nettiyhteyksienne ja muutenkin koneidenne asentamisen kanssa vain asiantuntijoita, jotka tietävät mitä ja millä perusteella tekevät.