vamos a corrida

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
arnold malaga Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.07.2010
Kirjoituksia: 79
Vastauksia: 2846
vanhatyttö kirjoitti:

…Härkátaistelussa ei TARKOITUKSELLA PISTELLÁ hárkáá…

Noinkohan olisi? 😉

Corrida pähkinänkuoressa

Kolme matadoria, kuusi härkää. Kullekin matadorille arvotaan kaksi. Arvonta aamupäivällä, kuolema iltapäivällä. Itse tapahtuma kestää noin kaksi tuntia, joka on öbaut parikymmentä minuuttia per härkä.

Ensin on sisäänmarssi, musiikkina Paso doble. Virkailijat tulevat ratsain, heidän perässä matadorit jengeineen, joissa ’picadorit’ (2) ja ’banderillerot’ (3).

Ensimmäinen härkä sisään. Avustajat tavallisesti ottavat härän vastaan viittoineen ja pyörittelevät sitä areenalla, että matadori voisi arvioida millainen luonne härällä mahtaa olla. Sitten matadori kokeilee muutamia väistöjä viitan kanssa, ei siis vielä muleta kourassa. Kokeneempi matadori saattaa ottaa härän myös vastaan itse, huimapäisimmät jopa polvistuneena, mutta seuraavaksi ensitapaaminen tavallisesti päättyy juoksukilpailuun suojalaudoituksen taakse.

”Todos los matadodes son toreros pero todos los toreros no son matadores.” — Eli nyt ovat vuorossa ratsastavat picadorit, joiden tehtävänä on saada härkä hyökkäämään, että he voivat työntää peitsillä härän niskalihaksiin sen verran reikiä, että ne alkavat nopeammin väsyä. Matadorihan ei saa tuikattua miekkaansa härän niskasta sisään, jos se ei riiputa päätään.

Sen jälkeen tulevat banderillerot, iskien härän niskaan puoli tusinaa koristeltuja väkäshakoja, jotka saavat veren paremmin virtaamaan ja heikentävät härkää, mutta samalla myös ärsyttävät sitä.

Matadori heittää viitan pois ja ottaa muletan sekä miekan. Tehtyään sarjan klassisia väistöjä, vaihtaa hän miekan, ’espadan’, jolla hän surmaa härän, tai ainakin on tarkoitus surmata. Keskimäärin kerran vuodessa kuitenkin osat vaihtuvat ja vainaja on itse matadori. Moni haavoittuu, pahastikin, ja arvet ovatkin matadorille kunniamerkkejä, vaikka itse asiassahan ne muistuttavat ennemminkin töppäilystä. 😛

Jos matadori on ollut yleisön mieleen, saa hän ottaa härältä korvan tai joskus jopa hännän. Jos sitten taas yleisö dissaa matadorin, niin kerran kävi jopa sellainen hupaisa sattuma, että ’aficionadot’ kantoivat illalla matadorin kalliin urheiluauton suihkulähteeseen. 8)