Vai pukamia pukkaa

LINKKI

Kari
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 01.07.2006
Kirjoituksia: 175
Vastauksia: 1456

Vai että oikein pukamia rupesi pukkaamaan 😉

Mitäs tässä nyt on mukamas käynyt? …mielestäni ei yhtään mitään – ellei sitten ruveta ajan kuluksi monimutkaistamaan selvää asiaa. Mielestäni on loogista, että jokaisella firmalla, yhdistyksellä, yhteisöllä, jopa nettisivulla jne. pitää olla sen omassa kontrollissa, mitä sen nimissä tehdään tai mitä sen nimissä sovitaan – ja kuka sen nimissä mitäkin sopii. Lienee aivan loogista. Miten asiat voisivat muuten pysyä edes hallinnassa – ei mitenkään.

Otetaanpas esimerkki vaikkapa ravintolamaailmasta… on vallan loistavaa, että ravintolassa on paljon mukavia asiakkaita ja henkilökunta tarjoilee ruokaa ja juomaa. Asiakkaat viihtyvät pöydissään toinen toistensa ja välillä henkilöstönkin kanssa rupatellen. Ravintolasta muodostuu monelle kiva kantapaikka, siellä on mukava viettää aikaansa. Asiakkaat oppivat tuntemaan toinen toisensa ja järjestelevät keskenään monenmoista kivaa aktiviteettia, ravintolassa ja joskus jopa muuallakin. Ravintolan asiakaskunnasta on muodostunut kiva ja yhteen hiileen puhaltava yhteisö.

Samanaikaisesti kun ravintolan asiakkaiden oma leppoisa meno jatkuu, huolehtivat ravintolan pyörittäjät taustalla monenmoisista asioista; makselevat vuokria ja sähköjä, tekevät sopimuksia tavarantoimittajien kanssa, teettävät remonttia ravintolassa, tekevät monenlaisia ilmoituksia ja hakemuksia sinne sun tänne – aika ajoin saattavat järjestellä kaikenlaista muutakin.

Toinen toistensa auttaminen on tärkeä ja kunnioitettava asia, ja ravintolan asiakkaat ovatkin olleet aivan upeita auttaessaan ravintolaa ja ravintoloitsijoita monenmoisessa pienessä ja suuremmassakin asiassa – auttaen samalla myös itseään. Kaikkien kannalta upea ja toimiva juttu.

Missä siis kulkee raja?

Selkeä raja on nimenomaan siinä, kuka toimii ravintolan nimissä ja millä perusteella tekee esimerkiksi ravintolan nimissä sopimuksia, käyttää sen tuotemerkkejä, logoja jne. Sama pätee monessa muussakin asiassa ja tilanteessa; jopa jokainen ihminen haluaa olla vaikuttamassa hänen nimissään tehtäviin päätöksiin.

Jos ravintola tekee esimerkiksi vuokrasopimuksen nimissään, niin lienee loogista että se itse haluaa vähintäänkin tietää, mihin on sitoutumassa. Toki ravintoloitsija saattaa olla hyvinkin kiitollinen, jos vaikkapa joku ravintolan asiakas voi auttaa vuokrasopimuksen koukeroissa – mutta siitäkin huolimatta, ravintoloitsijan itsensä tulee olla tietoinen, mitä hänen nimissään ollaan tekemässä ja sopimassa.

Vai käyvätkö ravintolan asiakkaat oma-aloitteisesti ravintolan tietämättä tekemässä ravintolan nimissä sopimuksia, yksi sinne, toinen tänne ja seitsemän tuonne? Eihän toki. Käyvätkö ravintoloitsijat asiakkaidensa tietämässä tekemässä asiakkaiden nimissä sopimuksia sinne sun tänne? Eihän toki.

Jopa ravintolan nimissä järjestettävät pikkujoulut ja muut pippalot ovat sellaisia asioita, että vaikka asiakkaiden tarjoama järjestelyapu otettaisiin kiitollisuudella vastaan, niin siitä huolimatta ravintolan tulee tietää, mitä sen nimissä ollaan tekemässä ja kenen toimesta jne. Muuten todellakin tulee melkoinen sekametelisoppa.

Tässä kyseisessä tapauksessa on kaiken lisäksi mukana kaupalliset palvelut, joten liikumme jo pelkästään senkin takia Orkin arvomaailmojen kannalta karikkoisilla vesillä. Asiaa tarkemmin tuntematon voisi hyvinkin saada alkuperäisestä kutsusta käsityksen, että ”Tokela on Orkin edustajana kutsumassa osallistujia kaupallisen Orkin kaupallisiin pikkujouluihin”. Ja kertauksena heti samantien mainittakoon, että Orkki ei saa sentimon sentimoa mistään sopista, pikkujouluista tai mistään muustakaan.

Kaikki kunnossa

Tämä asia on käyty Tokelan kanssa hyvässä hengessä läpi ja on kaikin puolin täysin selkeä juttu, ja toivon myös omasta puolestani Orkin pikkujoulujen ja tulevien muidenkin tapahtumien olevan runsaslukuisten Orkkilaisten huikean hauskoja ja hulvattomia tapahtumia!

PS. Sikamakee toi pikkujoulukutsu, by the way! 😉