vai että poistuu…?

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä freesoul65
freesoul65 Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.12.2012
Kirjoituksia: 12
Vastauksia: 697

Ne on niitä myyntipuheita. Toki roskapankkiin voidaan imuttaa nämä kämpät, mutta eihän ne silti mihinkään oikeasti katoa.

Ostajia niille ei ole lähiaikoina löytymässä.

Jos minä olisin sinä (oletan että haluat hankkia täältä jonkun kiintopisteen, asunnon?), niin harkitsisin vakavasti vuokraamista.

En tiedä rahoitustilannettasi, mutta oletan ettet ainakaan mikään käteisostaja ole koska puhut 100% rahoituksesta?

Vuokraamalla saat sen kämpän täältä todennäköisesti edullisimmin ja pienimmin riskein. Tiedän kyllä, että monelle suomalaiselle tuottaa vaikeuksia hyväksyä tuota ajatusta koska vuokralla asuminenhan on suurinpiirtein äidinmaidossa opetettu suomalaisen geeneihin ”toisarvoiseksi hommaksi”.

Mutta täällä se voi olla fiksumpi liike. Vuokralaisen asema on vahva tässä maassa. Vahvempi kuin Suomessa.

Vuokralainen ei joudu vastuuseen, jos muut asunto-osakkaat jättävät maksunsa hoitamatta asuntoyhtiössä. Vuokralaiselle riittää, että hän maksaa vuokransa ja sillä siisti.

Arvonnoususta kerroit olevasi ei-kiinnostunut – mutta siltä varalta että se kummittelee taka-ajatuksissa: on hyvin epätodenköistä, että täällä nähdään mitään pysyvämpää pidempää arvonnousua. Joku +15% rebound voi tulla satunnaisesti jonain piikkinä ja sen jälkeen markkinat taas taantuu. Sen reboundin ennustaminen on yhtä helppoa kun tietää loton 7 oikein etukäteen…

Vuokralaisena on sekin etu, että jos tämä sheisse rupeaa kyllästyttämään, niin täältä pääsee eroon äkkiä. Omistusasujana ei niin vain päästäkkään. Vuokralaista ei myöskään Espanjan valtio pysty yhtä helposti kuppaamaan kuin omistusasujia.

Nille jotka ovat käteisen kanssa liikkellä, suosittelen seuraavaa ajatusharjoitusta:

Pienikin kämppä täällä maksaa sen 150 donaa. Oletetaan, että käteispossasi on 165000 euroa.

On kaksi vaihtoehtoa:

a) ostetaan noin 150000 euron asunto täältä – kuluineen sen hinnaksi tulee noin 165000 euroa – käteisraha kului siihen. Kuukausittaisia ylläpitokuluja tuosta hankinnasta tulee toistasataa euroa. Ne kulut on maksettava, käytti kämppää tahi ei (vaikka pitäisi kämpän tyhjillään huhti-lokakuun, kulut tikkaa silti)

b) pistä 165000 euroa varmoihin pörssiosakkeisiin, jotka ovat historiallisesti tahkonneet vaikeinakin aikoina >10% ROE:n. Monet niistä maksavat osinkoakin, jopa 5% ostohinnasta tällä hetkellä. Pitkän ajan vuotuinen tuotto-odote tuollaisille pörssiosakkeille on >8%. Ne ovat myös inflaatiovarmoja ihan kuten kiinteistötkin eli jos inflaatio kiihtyy, niin hinnat korjaavat ajan kanssa mukana. Kaupankäyntikulut ovat nykyään niin minimaaliset, että prosenttikin on liikaa. Mutta sanotaan, että 1600 menee kuluihin. Sijotukseksi jää siten 163400 euroa. Pelkkää osinkotuloa tuollaisesta potista kertyy herkästi jopa 8000 euroa vuodessa. Siitä jää käteen netto noin 70% eli 5600 euroa. Jos haluaa tuolla rahalla vuokrata puoleksi vuodeksi asunnon täältä, onnistuu se 5600 / 6 = 933 euroa /kk on varaa pistää vuokraan. Jos otetaan vielä mukaan tuon vaihtoehto a:n kuukausikulut, sanotaan vaikka 150 e/kk ympärivuotisesti, niin vuokraa on varaa maksaa 933 + 300 = 1233 e/kk. Tuolla rahalla saa noin pitkässä vuokrasopimuksessa aika hienon kämpän vuokralle täältä!

Ehkä tämä pieni laskuesimerkki osoittaa, kuinka huono sijoitus käytännössä CdS asunto tällä hetkellä on. Pistämällä se fyrkka kiinni pörssiosakkeisiin on raha paljon varmemmin kiinni oikeasti tuottavissa kohteissa — ja hajautetummin – sekä suojattuna inflaatiolta että maailmantaloden myrskyiltä. Se fyrkka tuottaa jo nyt osinkotuottoa oikein sijoitettuna sen verta, että sillä vuokraa aika hienon kämpän puoleksi vuodeksi täätä joka vuosi! Mikä riittää useimmille, koska useimmat eivät ole edes kiinostuneet asumaan täällä kesällä koska kuuma.