UK näkökulma: 2008 ja 2009 hinnat laskevat Espanjassa

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Asuinalueet ja asumisvinkit Asuntomarkkinoilla lama? UK näkökulma: 2008 ja 2009 hinnat laskevat Espanjassa

LINKKI

Hot
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 10.07.2006
Kirjoituksia: 122
Vastauksia: 535

Voidaanhan tuota LakuPekan analyysiä jatkaa…

Itse Englannissa asuvana ja tällä hetkellä asuntoani kauppaavana…britit ovat merkittävin ryhmä ja punta on heikentynyt euroon verrattuna ja sama jatkuu eli voidaan puhua, että englantilainen myyjä nettoaa 10% ja ostaja joutuu maksamaan 10% kovemman hinnan espanjan asunnostaan. Samalla englannin asunnosta saa entistä alhaisemman hinnan, jne. Markkinaguru sanoisi, että jo tämä johtaa hintojen väistämättömään laskuun 2008 ja 2009 myös Espanjassa.

Täällä briteissä on toinenkin asuntojen hintoja laskeva voima tulossa 2008 alussa. Muistaakseni 1.4 miljoonan englantilaisen lainojen korko nousee merkittävästi vuoden alussa, koska aikanaan halvalla markkinoidut alkuvuodet ovat ohi ja rahamarkkinat eivät mahdollista lainojen vaihtamista uusiin ja taas edullisiin. Aivan sama pulma vaivaa Espanjaa eli monen espanjalaisen rahahanat ovat tiukalla kun korot nousevat vuoden alussa tuosta samasta syystä. Eli aina ei markkinakorko kerro koko totuutta.

BBVA:n ennusteen mukaan hinnat vielä nousevat 2008, mutta vain vähän ja jo 2009 ne laskevat 1.9%. Jos näin on, uutinen on rauhoittava, mutta BBVA:n ennuste saattaa olla tarkoituksella rauhoittava ja tarkoitushakuinen.

Toisaalta jo 2007 alussa moni espanjalainen rakennusfirma meni konkurssiin ja pelästytti monia brittiostajia; miksei muitakin? Taas toisaalta subprime ongelmat eivät suoraan kosketa Espanjaa. Brittejä se koskettaa ja toisaalta tuo USAn korko-ongelma on jatkunut jo jonkin aikaa ja jatkunee vielä pari vuotta ja sen epäsuoran vaikutuksen uskotaan tekevän myös Eurooppaan (Espanja mukkaanlukien) nopean ja USA:ta syvemmän hintakuopan…..

Espanjan talous on todellakin ollut vedossa, mutta … kauppataseen vaje on helvetillinen ja toisaalta halvat aasialaiset ja toisaalta muut eurooppalaiset teollisuusmaat ajavat tuotteillaan spaniardien ohi… Sillä espanjalaisen 1000€:n liksalla ei asuntoja hankita edes noilla älyttömän pitkillä laina-ajoilla, kun korkotaso nousee.

Muina merkkeinä voisi mainita kiinteistövälittäjien bisneksen väheneminen kun myyntiajat pitenevät ja myyntimäärät vähenevät ja se ei koske pelkästään pieniä välittäjiä vaan myös suuria kuten DonPiso, jne.

Eli loppupäätelmänä/ennusteena/faktana/gut feeling pohjalta: Espanjan asuntokupla puhkeaa 2008 sanoi LakuPekka mitä tahansa!

Toki jokainen arvioi itse tilanteen ja Hot veikkaa lamaa ja LakuPekka hyvää… ettei vain lopulta jäisi Mustaa Pekkaa käteen?